Trainz: A New Era / Arvostelut / pelaaja.fi

Trainz: A New Era

1.07.2015 // Kirjoittanut: Jukka Kauppinen
0
Trainz: A New Era

Ratsasta rautahepolla

Pikajunalla ei pääse vielä aivan Meksikoon, mutta aika pitkälle silti. Flying Scotsman kiitää Lontoon King’s Crossin asemalta Edinburghiin, minuutilleen aikataulussa, mutta jos se ei ole ihan sitä mitä mieli tekisi, niin ehkäpä sitten vedetään rahtia Pohjois-Amerikassa tai leikitään pienoisrautatiellä. Sillä veturimies on erimies.

Australialainen N3VGames on viilannut Trainz-junasimulaattoriensa sarjaa vuodesta 2001 saakka, mikä tekee siitä maailman vanhimman jatkuvasti kehitetyn junapelisimulaattorin. Genren edustajia ei tosin ole montaa maailmanhistoriassa yhteensäkään, eikä varsinkaan tällä hetkellä. Onneksi ne harvat vaihtoehdot ovat sentään varsin hyviä.

Trainzit ovat panostaneet puolentoista vuosikymmenensä ajan uskottavuuteen ja realismiin. Pelit ovat erittäin modulaarisia ja laajennettavia, minkä myötä junakansaa myös lypsetään tehokkaasti. Isoja ja pieniä lisäreitä uusien junien, maisemapakettien ja reittien muodossa on näet tarjolla tuhottomasti, mutta siitähän junaväki vain tykkää.

Nytkin näkee, että junasimut tehdään yleisölle, joka on jo valmiiksi mukana messissä. Heitä ei tarvitse ostaa julmetun upeilla pelikuvilla ja uskomattoman tarkoin mallinnetuilla junilla, sillä tärkeämpää on fysiikkamoottori, uskottavuus ja äänimaailma. Näin sen pitääkin olla, mutta on Trainz: A New Era silti aika ruma peli – siitäkin huolimatta, että se käyttää N3V:n upouutta pelimoottoria. Ero todellisuuden ja joidenkin promokuvien välillä on melkoinen, eikä peli karuudestaan huolimatta pyöri erityisen sulavasti.

Mutta vaikka kromi rapiseekin läheltä katsoessa, niin kauempaa katsottuna maisemat ovat riittävän näyttäviä ja piirtoetäisyyskin on rapsakat 15 kilometriä.

Trainz: A New Era

"Täynnä hienoa sisältöä, vetureita ja näyttäviä maisemia."

Trainz: A New Era

Tykkääjille on tarjolla syvällistä, kiinnostavaa mutta hidasta junaleikkimistä. Trainz on täynnä hienoa sisältöä, höyry-, sähkö- ja dieselvetureita, näyttäviä maisemia eri puolilta maailmaa ja ennen kaikkea realismia huokuvia, monipuolisia kuljettajaleikkejä. Pelaaja voi suorittaa valmiiksi tehtyjä tehtäviä, ladata uusia netistä tai sitten hypätä omaan hiekkalaatikkomaailmaan, jossa liikennöi myös tekoälyn ohjaamia muita junia.

Hiekkalaatikoissa voi olla myös teollisuutta, jolle kuljetetaan raaka-aineita ja edelleen valmiita tuotteita eteenpäin kuin Railroad Tycooneissa konsanaan. Toisissa tehtävissä taas voi vastata matkustajajunan liikennöinnistä, ehkä suurkaupungin pysäkeillä, ehkä lähikaupunkien välillä tai sitten satojen kilometrien mittaisella reitillä, joilla liikutaan minuuttiaikataulun mukaan.

Teki mitä tahansa, niin yksi juttu on aina varma: aikaa siihen menee. Alkuvalikosta voi kyllä määritellä yleisen ajannopeutuksen, mutta pelin sisällä aikaa ei voi kiihdyttää. Toisin sanoen: jos huristat pitkää reittiä, niin se ajetaan alusta loppuun, joka metri. Tarkkaavaisuuttakin tarvitaan, sillä vaihtuvia nopeusrajoituksia ja vaarallisia kohtia on tarkkailtava. Samoin on varottava muuta liikennettä silloin, kun pelaaja säätää myös vaihteita ja valitsee omat reittinsä hiekkalaatikoissa.

Junasimulaattorina Trainz: A New Era on viimeisen päälle. Sitä voi säätää monipuolisesti oman makunsa ja realismivaateidensa mukaiseksi. Sisältöä on tuhottomasti, etenkin jos on valmis pulittamaan ladattavasta lisäsisällöstä. Trainzit ovat myös kestäviä pelejä, sillä niihin julkaistaan päivityksiä ja lisäreitä monen vuoden ajan kuhunkin. Mutta ei tämäkään ole mikään suuren yleisön hitti, ei edes Kickstarter-keräyksen jälkeen uusitulla pelimoottorillaan. Perttu Peruspelaajalle se on ruma, kömpelö, omituinen ja raastavan hidas ohjelmalelu, kun taas rautahepojen kiireettömille ystäville se on viihdettä, jossa on samaa myyttistä lumoa kuin Euro Truck- ja Farming Simulatoreissa. Joillekin ne vain toimivat.

6/10

Trainz: A New Era on ruma päältä mutta hieno sisältä – ja se vaatii rakkautta rautahepoiluun.

Jukka O. Kauppinen

6/10

Kehittäjä: 
N3V Games
Julkaisija: 
Deep Silver
Peligenre: 
Simulaattori
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3
Pegi-merkinnät: 
Online

Nostoja