Transformers Devastation / Arvostelut / pelaaja.fi

Transformers Devastation

1.11.2015 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
1
Transformers Devastation

Enemmän kuin silmä paljastaa

Osakalaisstudio PlatinumGames on ehtinyt luoda itselleen melkoisen maineen toimintapelien saralla. Jopa siinä määrin, että studion uudet pelit herättävät huomion, vaikka itse aihealue ei sattuisi kiinnostamaan. Harvinaisempi särö studion meriittilistaan oli Activisionille työstetty keskinkertainen The Legend of Korra, mikä kieltämättä herätti epäluuloja samaista yhteistyökuviota jatkavaa Transformers Devastationia kohtaan. Panoksia on kuitenkin nostettu, sillä pienemmän hintaluokan budjetista huolimatta jättirobojen ruorissa on lumoavan Bayonettan pääohjelmoijana ja viiltävän Metal Gear Risingin ohjaajana tunnettu Kenji Saito. Sillä pötkitään jo yllättävän pitkälle!

Japani on jättirobottien maa, eikä studion rakkaus lähdemateriaaliin jää huomaamatta. Michael Bayn elokuvakammotusten sijaan kuvioissa ovat 1980-luvun klassiset ensimmäisen polven autobot- ja decepticon-mallit, joiden piirrosmainen tyylin on upeaa katseltavaa. Nostalgikkoja hemmotellaan myös vanhojen piirrettyjen juustoista tyyliä syleilevillä välivideoilla ja alkuperäisnäyttelijöillä. Vaikka ison pahan Megatronin epämääräinen suunnitelma muuttaa maapallo uudeksi Cybertroniksi on melko vähäeleinen, sen kasarihenkeä uhkuvalle tyylille nostaa väkisinkin hattua, vaikka lähdemateriaali ei koskaan ollut erityisen ajankohtainen omina nuoruusvuosinani.

Toisin kuin toimituksen robottimies Huttusen yhä ylistämässä Transformers-pelikaksikossa War for Cybertron ja Fall of Cybertron, Transformers Devastationin pääpaino on räiskinnän sijaan juurikin Bayonetta-henkisessä mätkinnässä. Pyssyjäkin paukutellaan tarpeeksi hyvin, mutta se on lähinnä mukana hyökkäyskombojen välisen liikkumisen maustamiseksi. Refleksihipan piirteitä sisältävässä taistelussa on sopivasti vaihtelua viiden pelattavan autobotin välillä, ja oma pelityyli löytyy nopeasti. Vaikka vanha jäyhä Optimus Prime on hahmoista tasapainoisin, omaksi suosikiksi muovautui vauhdikkaita komboja lateleva Sideswipe tuplamiekkoineen. Hitaampana voimapesänä toimii luonnollisesti dinobotti Grimlock, kun taas Bumblebee ja Wheeljack vaativat hieman enemmän aseilla ja varusteilla kikkailua.

"Nostalgikkoja hemmotellaan myös vanhojen piirrettyjen juustoista tyyliä syleilevillä välivideoilla ja alkuperäisnäyttelijöillä."

Kombot pysyvät melko yksinkertaisina ja järkevinä hahmolla kuin hahmolla, mutta toiminnassa on paljon pieniä yksityiskohtia, jotka pitävät otteessaan. Väistämällä decepticonien iskuja juuri oikealla hetkellä pelimaailma hidastuu Bayonettan tavoin hetkellisesti, jolloin omaa hyökkäysketjuaan voi jatkaa normaaliin tahtiin.  Se tuntuu äärimmäisen tyydyttävältä, kuten myös kunkin hahmon ajoneuvomuotoon muuntautuminen onnistuneen kombon päätteeksi. Oma toimiva lisänsä otteluiden rytmiin on mahdollisuus ajaa ympäriinsä ajoneuvona ja iskeä vauhdista decepticonien suojakilvet palasiksi.

Hahmojen omien aseiden lisäksi kättä pidempää kerätään pelin aikana yhtä pelikertaa ajatellen aivan liiaksi asti, mutta useampia kertoja varten aseiden yhdistämisessä syntetisoinnilla alkaa olla jo järkeä. PlatinumGames-tyyliin noin kuudessa tunnissa läpäistävä Transformers Devastation ei ole järin pitkä, mutta se on suunniteltu uudelleenpelattavaksi kerta toisensa jälkeen eri hahmojen ja parempien varusteiden kera. Siksi lajityyppiin perehtymättömien puhtaiden Transformers-fanien kannattaakin aloittaa helpoimmalla vaikeustasolla ja kehittää pelitaitojaan entistä nautinnollisempaa uudelleenpeluuta varten. Muutoin jättidecepticonien massiiviset energiamittarit saattavat aiheuttaa liikaa hampaidenkiristystä.

Transformers Devastation on todellakin enemmän kuin silmä paljastaa. Se onnistuu peittämään erinomaisen taistelumekaniikan ja hämmästyttävän upeilta näyttävien transformersien kaltaisilla vahvuuksillaan useita vajaavaisuuksia, kuten pomotaistelujen ja melko vaatimattomien ympäristöjen kierrätyksen. Peli ei ehkä ole PlatinumGamesin parhaimmistoa, mutta halvemman hintaluokan peliksi Transformers Devastation on yksi viihdyttävimpiä ja koukuttavimpia toimintamätkeitä vähään aikaan.

8/10

Uudelleenpelattavaksi suunnitelluksi peliksi Transformers Devastation kierrättää yllättävän paljon asioita, mutta sen timanttinen toiminta pelastaa hämmästyttävän paljon.

Ville Arvekari

8/10

Kehittäjä: 
PlatinumGames
Julkaisija: 
Activision
Peligenre: 
Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox 360, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 3, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Hyvältä kuulostaa, näillä näkymin minunkin pitäisi saada oma PS3-versioni ensi viikolla :D (edellyttäen, että Itellalta ei ala taas pukkaamaan uutta postilakkoa, *koputtaa puuta*). Pahoitteluni pilkun vinguttamisesta, mutta High Moon Studiosin eka TF-peli oli nimeltään "War for Cybertron ei "War on Cybertron". Ei sinänsä, itse olen pariinkin otteeseen toivonut, että WfC:llä ja "Fall of Cybertronilla" ei olisi niin samankaltaiset nimet.

Mutta vain kuuden tunnin kokonaispituus, mikäli peliä ei rupea tahkomaan vielä 2-3 uusintakierrosta eri hahmoilla? Ei sinänsä, minun ei pitäisi olla yllättynyt, enkä todellakaan valita tuosta pituudesta, kun sain oman pelini CDONin Black Friday-myynneistä alle 19 €urolla... Mutta sanonpahan vaan, että jos olisin ostanut pelin PS3-version pahimpaan hinkuuni 30-40 egen hintalapulla varustettuna (millä sitä myydään tälläkin hetkellä aika monessa paikkaa), niin silloin tuo kuusi tuntia olisi kyllä alkanut risomaan.

Nostoja