UEFA Champions League 2006–2007 / Arvostelut / pelaaja.fi

UEFA Champions League 2006–2007

5.04.2007 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
6

Uusi vuodenaika, uusi FIFA-sarjan futispeli. Champions League 2006–2007 on kuin FIFA 07 pienillä viilauksilla ja uusilla pelitiloilla. Ei vain vertauskuvallisesti, sillä pohjana on kirjaimellisesti sama pelimoottori.

Sotaratsu on kuitenkin oppinut uusia temppuja. Tuntuvin on syöttöjen pituuden muuttelu napin painalluksen pituuden mukaan. Näin voi esimerkiksi syöttää lähimmän kaverin ohi tai yrittää tökätä pallon itselleen eteenpäin pakkien välistä. Kauneusvirheenä sama idea ei toimi läpisyötöissä, vaan ne ovat yhtä kömpelöitä kuin ennenkin. Jos pallolla on kaksi mahdollista vastaanottajaa, se tuntuu aina lähtevän sille väärälle.

FIFA 07:n vahvuuksia on myös korostettu entisestään. Jo viimeksi ihastuttanut pallon vapaa liike, pelin realistinen tempo ja pelaajien painiminen irtopallojen ja keskitysten perässä tuntuu entistä paremmalta. Mukana on myös hienoja uusia ominaisuuksia, kuten mahdollisuus häiritä vastustajan vetoja ja keskityksiä vain olemalla kiinni iholla. Tuloksena on pelikokemus, jolle ei Xbox 360:lla löydy vastinetta.

Pelistä löytyy myös aivan uudenlainen pelitila, jossa kerätään itselleen futiskorteista unelmajoukkuetta. Korttien keruu tapahtuu ostamalla booster-pusseja pelitilassa voitetuilla rahoilla ja vaihtelemalla kortteja muiden kanssa Xbox Live Goldin kautta. Unelmajoukkuettaan ja vastustajan pelaajia heikentäviä kortteja voi käyttää myös muissa pelitiloissa, joten panostaminen kannattaa.

Futisparta avautuu

Valitettavasti muuten mainio peli kaatuu taas kerran siihen FIFA-pelien tuttuun virheeseen – onnettomaan tekoälyyn. Omien pelaajien tekoäly on selvästi rikki, sillä jätkät jäävät usein passiivisesti paikalleen katselemaan tekoälyn puskuja tai juoksuja. Tuloksena on vino pino helppoja maaleja, jollaisia ei oikeasti näe nappulaliigassakaan.

Vastustaja puolestaan vetää kotiinpäin niin, että häpeämätöntäkin hirvittää. Se lukee pelaajan ohjaimen liikkeitä ja kääntää selkänsä liukutaklauksille, juoksee suoraan taklaavien pelaajien läpi ja vetelee umpisurkeimmillakin pelaajilla kentän mittaisia pujottelujuoksuja, jotka päättyvät maaleihin. Pelistä lähtee suuri osa innosta, kun tulos on kiinni vain siitä, viitsiikö tekoäly tällä kertaa huijata vai ei. Lisäksi on sangen tympeää, että Volgan Pallo pelaa yhtä hyvää futista kuin Real Madrid.

Kuulostaa katkeran miehen avautumiselta ja sitä se onkin, tosin jaloilla tarkoitusperillä. Paremmalla tekoälyllä Champions League olisi nimittäin voinut olla Xbox 360:n parhaita, ellei jopa paras jalkapallopeli. On uskomattoman masentavaa, että hyvät pelit ja ideat kaatuvat kerran toisensa jälkeen samoihin, yleisesti tiedostettuihin virheisiin.

Kaksinpelistä pitävien kannattaa kuitenkin harkita vakavissaan pelin hankintaa, sillä he pääsevät nauttimaan täysin siemauksin hiotun FIFA-moottorin futiskokemuksesta. Yksinpelimiehiä Mestarien liigan jynssääminen aivottoman tekoälyn kanssa tuskin viehättää kovinkaan pitkään.

Edellisen sukupolven versio

Pelin vanhempien koneiden versiot ovat kuin eri puusta veistettyjä. 360-version mahtava pallofysiikka ja meininki on jäänyt vaihtopenkille, samoin kuin keräilykorttipelikin. Tarjolla on kovasti viime vuoden peliä muistuttava kokemus, jonka pääasiallinen pelitila on skenaariopohjainen kausitila, aivan kuten FIFA 07:ssäkin.

Muutenkin meininki on prikulleen kuin FIFA 07:ssä, mitä nyt valikkografiikat ja joukkueet ovat vaihtuneet eurohenkisemmiksi. Mikäli ei tunne aivan polttavaa hinkua päästä kuuntelemaan Mestarien liigan virallista hymniä, FIFA 07 on laajemman joukkue- ja sarjavalikoimansa ansiosta parempi futispeli.

6/10

Kommentit

Käyttäjän teme kuva
teme
Käyttäjän Zirgo kuva
Zirgo
Käyttäjän Nazza kuva
Nazza

Hirveää kuraa. PES omistaa

Käyttäjän bombsly kuva
bombsly
Käyttäjän headshootman kuva
headshootman
Käyttäjän ville98 kuva
ville98

ville98

Nostoja