UEFA Euro 08 / Arvostelut / pelaaja.fi

UEFA Euro 08

4.04.2008 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
7

Euro 08 on EA Sportsin uusin yritys puristaa viimeisetkin pennit irti vuotuisista futispeleistään. Tarjolla on taas tämän vuoden FIFA-peli pienillä uudistuksilla ja viilauksilla varustettuna. Ainoa yllätys on se, että pienet viilaukset ja uudistukset saavat tällä kertaa pelin tuntumaan aidosti paremmalta.

FIFA 08 oli jo valmiiksi erinomainen jalkapallopeli, joka ei oikeastaan kaipaa merkittäviä parannuksia ainakaan näin pian julkaisun jälkeen. Euro 08 ei sisälläkään monia varsinaiseen futiksen pelaamiseen vaikuttavia uudistuksia, mutta kaikki muu sujuu pehmeämmin ja paremmin kuin ennen. Valikot latautuvat nopeammin, ja valikkorallia on muutenkin järkeistetty. Jopa ruudunpäivitys on aiempaa jouhevampaa. Nyt peli ei takkuile edes ottelua edeltävissä katsomoanimaatioissa tai tiukimmissakaan maalituuletuksissa. Euro 08:n parasta antia ovat uudet pelitilat.

Litiksi Litin paikalle

Tavallisten täysien turnausten ja skenaariotilojen ohella Euro 08 sisältää Captain Your Country -pelitilan, jonka pitäisi tästä lähtien kuulua kaikkien futispelien vähittäisvaatimuksiin. Kyseessä on tavallisen turnauksen ja uratilan risteytys, joka tuo peliin valtavasti fiilistä.

Captain Your Country -tilassa pelaaja joko luo oman pelaajansa tai valitsee hahmokseen oikean futaajan. Sitten hän kisaa kolmen muun futarin kanssa maajoukkueensa Euro 08 -turnauksen kapteenin hihanauhasta.

Tie vie B-maaotteluista harjoituspeleihin ja jopa Euro 08 -karsintoihin saakka, jos taidot vain riittävät. Peli pitää jatkuvasti kirjaa onnistumisista ja saavutuksista Be a Pro -tilan tavoin. Ottelun lopussa pelaajat saavat kokemuspisteitä, joilla voi parannella taitojaan.

Pelaajat keräävät myös suorituspisteitä maalleen. Niitä käytetään toisessa uudessa pelitilassa, joka on maiden välinen verkkoskaba. Kaikki Euro 08 -pelaajat voivat osallistua siihen. Pelien jälkeen tilille karttuvat pisteet lasketaan yhteen EA:n verkkopalvelussa, joka pitää kirjaa siitä, missä maassa ovat kovimmat pelaajat. Pelaajan edustama maa ja valittu joukkue ovat erillisiä, joten Suomen tilille voi kilistellä pisteitä vaikka Englannin väreissä.

Hohtoa peliin

Captain Your Country -tila tekee Euro 08:sta tavallista futispeliä mielenkiintoisemman. Jokainen pelaaja pääsee toteuttamaan fantasiansa, joissa juuri hänen tekemänsä maali nostaa Suomen tasoihin Saksaa vastaan viimeisessä karsintaottelussa tai joissa juuri hän torppaa sukeltelevan ballerinan liukutaklauksella lasaretin puolelle.

Parannettavaa on toki. Olisi mukavaa, jos mukana olisi hieman roolipelaamista. Lausunnot lehdistölle, välit joukkuekavereihin ja siviilipuolen ratkaisut voisivat myös vaikuttaa poliittiseen kapteeniralliin, kuten oikeassa jalkapallossa. Ehkä ensi kerralla?

Olen vuosien varrella suhtautunut penseästi EA:n puolivuotisiin uudelleenjulkaisuihin, mutta Euro 08 vei mukanaan. Pelin futis on luonnollisesti yhtä rautaista kuin FIFAssa, ja maajoukkuekuviot toivat touhuun lisää värinää. Pelillisiä uudistuksia on tosin niin vähän, että FIFA 08 -veteraanien kannattaa kenties odottaa alennusmyyntejä.

 

Do a barrel roll!

Euro 08:n suurin pelillinen uudistus ovat itse ohjattavat tuuletukset. Analogitikkujen ja nappien yhdistelmillä pelaaja juhlii ja hilluu kuin pahinkin humalainen. Peli ei valitettavasti tarjoa mahdollisuutta hankkia keltaista korttia täysin överiksi menevillä tuuletuksilla.

 

Vaihtopelaaja

Kirjoittanut [pelaaja_author:7]

Euro 2008

Kun näen, mitä kaikkea Euro 08 sisältää, tulee melkein kyynel silmään. On pakko myöntää, ettei Konami koskaan tule tarjoamaan yhtä monimuotoisia ja siistejä pelitiloja kuin EA. Pelitiloja on pilvin pimein, ja Story of Qualification on mahtava. Kukapa ei haluaisi pelata uudelleen Suomi–Portugali-ottelua, kuunnella matsin alussa Maamme-laulua ja muuttaa tasuria voitoksi. Azerbaidzhan-ottelu on luku sinänsä.

Pelin jokainen stadion on täysin oma hornankattilansa, ja eri stadioneilla pelaaminen jopa tuntuu erilaiselta. PES 2008 ei pysty samaan. Pelaajamallit ovat vieläkin hieman omituisen näköisiä. Ehkäpä hölmön näköisestä hikiefektistä voitaisiin luopua?

Pelissä on kaikki kohdallaan, mutta fiilis puuttuu vieläkin ja peli tuntuu hengettömältä. Loppujen lopuksi Euro 08 ei ole yhtä hauska kuin PES, vaikka se onkin hiotumpi.

7/10

Kommentit

Käyttäjän zamboss kuva
zamboss

Demon perusteella ei ihmeitä odotettavissa.

Käyttäjän Final Fantasy X kuva
Final Fantasy X

Samaa vanhaa...

Käyttäjän Froze kuva
Froze
Käyttäjän Ajopelaaja kuva
Ajopelaaja

Menetteleehän se

Käyttäjän ramse kuva
ramse

Ihan ok.

Käyttäjän Allianz kuva
Allianz

Hyvä peli. Kisatunnelmaan päästään hyvin.

Käyttäjän headshootman kuva
headshootman