Valkyrie Profile: Lenneth / Arvostelut / pelaaja.fi

Valkyrie Profile: Lenneth

31.05.2007 // Kirjoittanut: Tero Lehtiniemi
10

PSP:n roolipelivalikoima on koko laitteen historian ajan koostunut paria poikkeusta lukuun ottamatta vanhojen, vähälle huomiolle jääneiden PlayStation-roolipelien uudelleenlämmittelyistä. Pieneksi puutteeksi on voinut tosin katsoa sen, että harva näistä uudelleenjulkaistuista nimikkeistä on ollut kovinkaan merkittävä. Tällä saralla Nintendo on vetänyt pidemmän korren DS:n ja GBA:n Final Fantasy -versioinneilla.

Nyt asioihin on onneksi saatu muutos. Tri-Acen jo kulttiklassikoksi muodostunut Valkyrie Profile: Lenneth on ehkä kipeimmin uudelleenversiointia kaipaavia roolipelejä koko lajityypin historiassa: Euroopassa peliä ei ole aiemmin julkaistu ollenkaan, ja vain muutaman kymmenentuhannen kappaleen jenkkipainoksen edustajasta saa tätä nykyä pulittaa parisensataa dollaria, jos sellaisen sattuu löytämään. Mistä sitten on kyse?

Valkyrie Profile: Lenneth on viikinkimytologiasta ammentava rooliseikkailu, joka asettaa pelaajan Valkyriena tunnetun, kaatuneiden urhojen sieluja keräävän jumalan metallipöksyihin. Koko maailman loppua merkitsevä Ragnarokin taistelu on alkamassa, ja jumalten Asgard-maailman hallitsija Odin lähettää valkyyrian keräämään uusia urhoja taivasten valtakuntaa uhkaavien demoniarmeijoiden tuhoksi.

Kaikella on syynsä

Kaikessa yksinkertaisuudessaan pelaaminen on yhdistelmä kolmiulotteista maailmankarttaa sekä kaksiulotteista tasohyppelyä, ongelmaratkontaa ja japanilaisille roolipeleille ominaista taistelua. Eripituisiin kappaleisiin jaettu seikkailu vie Valkyrien läpi lukuisten kaupunkien ja luolastojen, joista etsitään sekä uusia taikaesineitä että sankareita. Samalla koulitaan jo valmiiksi rekrytoituja urhoja taivaan valtakunnassa odottaviin koitoksiin.

Ihan nämä eväät eivät luonnollisesti vielä riitä selittämään sitä, miksi seitsemän vuotta vanhasta pelistä ollaan edelleen valmiita pulittamaan parisensataa euroa. Syitä on monia: ensinnäkin erilaisten pelillisten elementtien yhdistelmällä on päästy niin harmoniseen lopputulokseen, että muutamaa monotonisempaa luolastoa lukuun ottamatta pelaaminen on silkkaa riemua. Sankareiden kouluttamiseen ja kehittämiseen sekä varusteiden keräilyyn on helppo uppoutua tuntikausiksi. Eri loput ja taivaaseen lähetettävien sankareiden järjestyksestä riippuvat pelin tapahtumat antavat myös uudelleenpeluuarvoa.

Ehkä tätäkin tärkeämpää on se, kuinka yksinkertaisista lähtökohdista Valkyrie Profile: Lennethin tarina pystyy olemaan niin vaikuttava kuin se on. Lähes yhtä tärkeää kuin pelimaailman nykyiset tapahtumat on menneisyys: se kuinka sankarit päätyivät nykyiseen tilanteeseensa sekä valkyyrian oma menneisyys, joka on täysin hämärän peitossa. Värikäs, sulava ja ajan hammasta hyvin kestänyt graafinen ulkoasu, kaunis musiikki ja erinomainen ääninäyttely siivittävät seikkailua, joka nousee helposti PSP:n parhaimmistoon. Se on koskettava ja riemastuttava tarina ihmisistä, jotka uhraavat itsensä suuremman hyväksi joko olosuhteiden pakosta tai omasta tahdostaan. Täytyy vain toivoa, että PlayStation 2:lle julkaistu Valkyrie Profile: Silmeria saadaan joskus myös rapakon tälle puolen.

Se huonompi Valkyrie Profile

Kaikesta loistavuudestaan huolimatta on surullista, että PSP:n Valkyrie Profile: Lenneth on työstetty alkuperäisen japanilaisen eikä paremmaksi kehutun jenkkiversion pohjalta. Erot eivät onneksi ole suuria, vaan ne liittyvät lähinnä välianimaatioiden toteutustapaan, inventaarion käyttöön ja pieniin käyttöliittymällisiin eroihin. Japaniversio on myös astetta jenkkiversiota helpompi.

8/10

Kommentit

Käyttäjän ay351956 kuva
ay351956
Käyttäjän Czaba kuva
Czaba

Ps2 käännös mutta paremmasta päästä

Käyttäjän josu kuva
josu

OK, muttei kuitenkaan loistava.

Käyttäjän Vierailija kuva
Vierailija

PS1 käännös, mutta parhaasta päästä.

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

Peli, jonka hommaisin jos omistaisin PSP: ja rahaa

Käyttäjän Jukero kuva
Jukero

Koukuttava

Käyttäjän Tarkkis kuva
Tarkkis

Nice.

Käyttäjän Final Fantasy X kuva
Final Fantasy X

Yksi PSP:n parhaista roolipeleistä.

Käyttäjän yoroi kuva
yoroi

PSP:n parhaimmistoa ja pakko-ostos konsolille.

Käyttäjän Juppe kuva
Juppe

Kelvollinen käännöspeli