War of the Human Tanks: ALTeR

War of the Human Tanks: ALTeR on hämyllä juonella varustettu ministrategiapeli, jolla tuskin on kummoista arvoa oman kohderyhmänsä ulkopuolella.

28.2.2015 12:00

Robottitytyjen sota

War of the Human Tanks: ALTeR on tarinavetoiseksi kutsuttu, animegrafiikalla koristettu strategiapeli. Kyseessä on jatko-osa parin vuoden takaiselle War of the Human Tanksille, josta ainakaan minä en ollut aikaisemmin kuullut. Sekä alkuperäinen peli että ALTeR ovat japanilaisia indiepelejä, jotka kotimainen Fruitbat Factory on kääntänyt ja tuonut länsimarkkinoille. Se pitää kunniakkaasti yllä vähän ikävää stereotypiaa Japanista kaikenlaisen hämärän kotimaana.

Tarinavetoinen ALTeR on sikäli, että taisteluiden välissä – ja vähän niiden aikanakin – kerrotaan hämmentävää tarinaa Japonin keisarikunnan ja Japonin kuningaskunnan (luit aivan oikein) välisestä sodasta. Jossain vaiheessa keskenään nahistelevat valtakunnat totesivat, että tilien tasaaminen on parasta ulkoistaa animetytön hahmoon rakennetuille ihmistankeille. Sodan tuoksinassa seurataan ihmistankkien ja kuningaskunnan armeijan komentajien henkilökohtaisemman tason draamaa. Käytännössä kerronta etenee visuaalisen kertomuksen muodossa enterin naksuessa ja tuntuu melkoiselta pakkopullalta, erityisesti tarinasegmenttien kohtuuttoman pituuden takia.

Hieman yllättäen ytimessä on suhteellisen toimiva pelimekaniikka. Taistelut ovat eräänlaista tuunattua laivanupotusta. Alussa ihmistankit sijoitellaan kentälle omaan nurkkaukseen, ja itse rähinä etenee pseudovuoropohjaisesti: yksikölle voi antaa käskyjä, jahka sen cooldown-aika on kulunut. Tankeilla on erilaisia rooleja. Singoin varustellut tytyt liikkuvat hitaasti, mutta ampuvat pitkälle, kun taas konekiväärein varustellut perustankit etenevät nopeammin ja niillä on lyhyempi kantama, ja niin edelleen. Tankkien ominaisuuksia voi parannella, tosin resursseja pitäisi jäädä myös nujakassa tuhoutuneiden tankkien korvaamiseen uusilla.

War of the Human Tanks: Alter -arvostelu

”Hieman yllättäen ytimessä on suhteellisen toimiva pelimekaniikka.”

War of the Human Tanks: Alter -arvostelu

Yleensä tavoitteena on posauttaa tomuksi vihollisen komentajatankki tai jokin isompi ja erikoisempi mörssäri sekä huolehtia samalla oman komentajatankin selviämisestä ehjänä. Suurin osa kentästä on koko ajan näkymättömissä, joten viholliset pitää ensin löytää tai sitten rusauttaa intuitiolla vähän sinnepäin ja toivoa parasta. Strategiaakin tarvitaan, ja haastetta löytyy.

Kovin suurta kiinnostusta peli ei silti onnistunut minussa herättämään. Tällaisten niche-pelien arvioiminen on tosin sikäli hankalaa, että joku tästäkin varmasti tykkää oikein kovasti. Steamissä sekä ALTeR että sen edeltäjä ovat keränneet kohtalaisesti peukutuksia. Varoituksen sanana on todettava, että arvosteluita on melko vähän ja suosituksen antaneiden joukosta löytyy suhteettoman paljon animeaiheisia profiilikuvia, mikä muistuttaa pelin kohdeyleisöstä.

War of the Human Tanks: ALTeR voisi toimia varsin mainiosti vaikkapa tablettipelinä, ainakin jos juonta vietäisiin eteenpäin vähemmän puuduttavasti. Pelimekaniikka toimii, ja jonkinlaisen kevyen juonen läsnäolo tuo pelikokemukseen särmää. Pc-pelinä se kisaa kuitenkin normipelaajan ajasta ja rahasta turhan raskaassa sarjassa. Ellei pelaajalla satu olemaan aivan erityistä mielenkiintoa tämänkaltaisiin peleihin, on parempaakin ajanvietettä tarjolla.

4/10

Hämyllä juonella varustettu ministrategiapeli, jolla tuskin on kummoista arvoa oman kohderyhmänsä ulkopuolella.

Arto Kekkonen

4/10
KehittäjäYakiniku Banzai
PeligenretStrategia
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Lisää luettavaa