WarioWare: Smooth Moves / Arvostelut / pelaaja.fi

WarioWare: Smooth Moves

31.01.2007 // Kirjoittanut: LassiK
50

Kuvio menee kutakuinkin näin. WarioWare Inc -mikropelikokoelmasta tuli yllätyshitti Game Boy Advancella, minkä jälkeen WarioWare-tiimi tempaistiin Nintendon innovaatiotehtaaksi. Sen jälkeen firma on tutkinut niin kosketusnäyttöjen (Touched!), moninpelin (GameCube-versio), gyroskoopin (Twisted!) kuin nyt Wiin kaukosäädinohjaimenkin mahdollisuuksia.

Sarjan peruslähtökohta on aina samanlainen. Pelaajalle tykitetään MTV-sukupolven perustyyliin muutaman sekunnin mittaisia virikkeitä. Mikropelissä täytyy ensin ymmärtää yhden lauseen komento, sitten keksiä miten se suoritetaan ja vielä onnistua siinä.

Erilainen ohjaussysteemi on kuitenkin aina niin iso uutuus, että WarioWaret ovat jokainen oma yksilönsä. Vahvimmin pelisarjaa yhdistää tapa, jolla jokainen osa muistuttaa pelaamiseen mahtuvasta ideoiden kirjosta ja siitä, miten monta tapaa erilaisten ohjausmallien hyödyntämiseen on.

Wiin kaukosäädin on Smooth Movesissa muuttuva lelu. Samaan tapaan kuin lapset tekevät leikistä riippuen puupalikasta miekan tai vaikka pikkuvauvan, myös WarioWaressa ohjaimen olemus vaihtuu mikropelistä riippuen. Tee elefantti! Nyt olet pomo! Pidä ohjainta kuin käsipainoa! Tarjoilija! Kaukosäädin! Sateenvarjo! Asennot ja otteet oppii hyvin rytmitetyn yksinpelin kuluessa, mutta varsinkin moninpeliä varten koko porukalle olisi syytä käydä läpi pelin henki ja periaatteet.

Siinäkö se oli?

Himopelaajalle WarioWare-pelien varsinainen tuska iskee muutaman tunnin intensiivisen riemun jälkeen, kun jokaisen mikropelin on kokenut ja eteen on avautunut kaikki, mitä peli pystyy tarjoamaan.
Palkinnoksi on matkan varrella saatu toki myös erilaisia minipelejä, joissa esimerkiksi pompotellaan palloa Breakout-kloonissa tai tasapainotellaan laudalla taivaalta putoavia palikoita. Kaikkia jaksaa pelata muutaman kerran, ja välillä niiden pariin palaa, jos kaipaa jotain pientä pelattavaa, samaan tapaan kuin Wii Playn tarjontaan.

Tässäkö se kuitenkin oli? Pettymyksen tunteeseen pitää osata olla varautunut. Oikea vastaus on nimittäin kyllä, mutta toisaalta koko peliaika oli mielikuvitusta ravistelevaa, fyysistä pelaamista, joka tutkii Wiin ohjaimen rajoja ja mahdollisuuksia. Parempaa tapaa tutustua uuteen konsoliin ei ole.
Sen lisäksi varsinainen valttikortti WarioWaressa on nytkin moninpeli. Smooth Moves muistuttaa lautapeliä, jonka nappaa mieluusti esiin, kun ystäviä saapuu vierailulle. Sen parissa voi viettää aikaa samalla, kun porukka juttelee. Välillä koheltaminen ja estoton heilunta ovat keskiössä, mutta yhtä hyvin se toimii sivuviihteenä.

Nimenomaan moninpelaamista varten suunnitellut minipelit ovat tylsähköjä, ja päähuomio kiinnittyy yksinpelin paristasadasta mikropelistä koottuihin haasteisiin. Yksittäisten mikropelien lyhyestä kestosta hyötyy varsinkin selviytymistila, jossa vuoro kiertää ja epäonnistujat putoavat alati kiihtyvästä kisasta. Omaa pelimahdollisuutta ei juuri tarvitse odotella.

WarioWare Smooth Moves tiivistyy lopulta yksittäisiin hetkiin. En unohda sitä, kun ensimmäistä kertaa peli huutaa Disc Channelilla ”It’s a Wii – Wario”, kun peli käskee pudottamaan Wiin ohjaimen ja mielessä käy kysymys, onko rannenauha varmasti kiinni, ja kun ensimmäistä kertaa rauhallinen miesääni alkaa zeniläisesti selostaa seuraavan asennon ja otteen salaisuuksia.

Smooth Moves on tyylipuhdasta peli-iloa, joka ei häpeä rajojaan. Pelaajankin kannattaa tiedostaa ne, koska kohdallaan olevat odotukset pelastavat pettymykseltä. Silloin osaa nähdä innovaatiot puutteilta.

Asentoja vaikka muille jakaa

Poimimme muutamia WarioWaren ohjausasennoista. Näin voit kuivaharjoitella ennen varsinaisen pelin aloittamista.

Big Cheese – Tässä pelaaja on pomo. Kädet lanteille kuin olisit vihainen jääkiekkotuomari Seppo Mäkelä! Asento sopii esimerkiksi hulavanteen pyörittelyyn, naruhyppelyyn ja kaksintaisteluun.
Discard – Laita ohjain pöydälle ja ole valmis poimimaan se oikealla hetkellä.
Dumbbell – Käsipainolla pumpataan hauista.
Elephant – Wiin ohjaimesta tulee kätevä kärsä, jolla poimitaan esimerkiksi omenoita puusta.
Handlebar – Ota kiinni ohjaimen päistä kuin polkupyörän ohjaustangosta. Näin voit esimerkiksi tasapainoilla pallon päällä.
Mohawk – Aseta kaukosäädin pään päälle kuin irokeesitukka.
Samurai – Valmistaudu vetämään katana lantiolla olevasta huotrasta.
Sketch Artist – Pidä kaukosäädintä kuin kynää.
Umbrella – Helppoa kuin sateenvarjon tai kärpäslätkän kahvaan tarttuminen.
Waiter – Peliohjain tasapainottuu pelaajan kämmenelle. Pystytkö pitämään käden vakaana?

8/10

Kommentit

Käyttäjän Matias Kainulainen kuva
Matias Kainulainen

Moninpeli kustu täysin, lyhyt, mutta silti hauska

Käyttäjän finngamer kuva
finngamer

Katsotaan, nouseeko arvosana miitissä.

Käyttäjän Wiii kuva
Wiii

Laatu! Mutta aivan liian lyhyt :(

Käyttäjän voEtto kuva
voEtto

Mahtavaa pika-ajanvietettä!

Käyttäjän Haamu kuva
Haamu

Moninpeli aivan loistava

Käyttäjän Rider kuva
Rider

Liian lyhyt, mutta muuten mainoo viihdettä.

Käyttäjän The Rellu kuva
The Rellu

Aivan liian lyhyt

Käyttäjän Bugista kuva
Bugista

Ei petä.

Käyttäjän Tuulisti kuva
Tuulisti

Ei yhtä hauska kuin edelliset. Ohjauskin takkuaa.

Käyttäjän Tf53 kuva
Tf53

Hektistä toimintaa, joskin turhan vähän.

Nostoja