The World Ends with You: Final Remix / Arvostelut / pelaaja.fi

The World Ends with You: Final Remix

12.01.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
0

Kuolema on pelkkää peliä

Nintendo DS:n alkuperäinen The World Ends with You on yksi kaikkien aikojen suosikkipelejäni. Olen edelleen hämilläni, että Square Enix vaivautui tuomaan sitä länsimaihin asti, sillä kaikessa erikoisuudessaan se kosiskeli nimenomaan pienempää kokeilunhaluista kulttiyleisöä. Se ei ollut vain laadukkaasti toteutettu toimintaroolipeli vaan oikeasti myös uskalias yrittämään ideoita, jotka pukivat monia tuttuja konsepteja osaksi luovia mekaniikkoja. 

The World Ends with You: Final Remix tuo DS-pelin nyt Switchille ja antaa sille uuden mahdollisuuden valloittaa puolelleen lisää palvojia. Switchillä monet alkuperäisen pelin sulot ovatkin yhä tallessa, mutta klassikko ei ole kääntynyt täydellisesti Nintendon uusimmalle laitteelle. The World Ends with You rakennettiin varta vasten DS:n ominaisuuksien varaan, ja se näkyy vahvasti uusimmassa versiossa.

Switchiä varten Square Enix on joutunut karsimaan The World Ends with Yousta kokonaan toisen näytön käytön, ja sen myötä nappuloiden merkitys on pelissä vähentynyt. Pelaaminen on mahdollista joko puhtaasti vain kosketusnäyttöä käyttäen tai sitten hyödyntämällä yhtä Joy-Con-ohjainta Wiimotea muistuttavana osoittimena.

Joy-Con-osoitus toimii siedettävästi, mutta tarkimmillaan peli on kosketusnäyttöön luottaen. Pelimaailmassa liikkuminen, valikoiden selaaminen ja osa taistelemisesta oli alun perin suunniteltu koskettelun varaan, mistä on kummunnut myös pelin omintakeinen tyyli. Vihollisten höykyttämistä varten pelaajalla on käytössä joukko erilaisia pinssejä, joiden kyvyt aktivoituvat riippuen näytöllä tehtävistä kosketuksista. Pelkkä summittainen naputtelu ei johda tuloksiin, vaan toiminnassa on elettävä haluttujen hyökkäysten mukana.

The World Ends With You: Final Remix -arvostelu

Ilman toista näyttöä ja nappuloita The World Ends with You menettää kuitenkin ison osan lumostaan. Alkuperäisessä pelissä toinen ruutu oli varattu päähahmo Nekun kumppaneille, jotka auttoivat taisteluissa omien minipeliensä kautta. Idea tuntui aluksi naurettavan kaoottiselta, mutta kun siihen tottui, muodostui ylä- ja alaruudun tapahtumien välille kaunis harmonia. Switchillä taistelu jää nyt pelkistetymmän tuntuiseksi, sillä toisen hahmon käskytys on virtaviivaistettu osaksi samaa näytön naputtelua kuin muutkin hyökkäykset. Asiaa voi korjata hieman antamalla kaverin hallita Nekun kumppaneita omalla Joy-Conillaan, mikä sekään ei kuitenkaan korvaa vanhaa kokemusta.

Vajaalta tuntuvan taistelun kanssakin The World Ends with You: Final Remix on kiehtova peli. Sen lähestymistapa pelikokemuksen säätämiseen on vakuuttava, sillä pelaajalla on vapaus vaikuttaa isosti niin taisteluiden määrään, haastavuuteen kuin yhteenotoista irtoaviin palkintoihinkin. Sen rakenne on yhtälailla uskalias. The World Ends with You sijoittuu käytännössä kokonaan Tokion Shibuya-kaupunginosaan eikä tarjoa siis pidemmällä aikavälillä järin vaihtelevia ympäristöjä tutkittavaksi. Pelimaailmassa vaeltelu on silti vangitsevaa, sillä vastaan tulevat tehtävät ottavat paljon irti ympäröivien yksityiskohtien seuraamisesta ja oppimisesta.

The World Ends with You: Final Remix on kohtalainen käännös jo yli kymmenen vuotta vanhasta käsikonsoliklassikosta. Se on enemmän kuin uskalsin toivoa, sillä alkuperäinen peli oli tehty niin mittatilaustyönä DS:ää varten. Final Remix ei täysin tee kunniaa alkuperäisen teoksen nerokkuudelle, mutta paremman puutteessa sekin on kuitenkin kokemisen arvoinen toimintaroolipeli.

7/10

Kehittäjä: 
Square EnixJupiterh.a.n.d.
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta

Nostoja