World of Tanks Generals

Pelaajalehti.comin arvostelussa World of Tanks Generals.

14.1.2016 14:21

Korttišakkia panssarivaunuilla

World of Tanksin tekijä Wargaming.net on laajentanut tietokoneilta lähtenyttä tankkisotaansa onnistuneesti niin uusille ja vanhoille pelikonsoleille kuin mobiilialustoillekin. Nyt se on laajentanut peliä myös kokonaan uuteen pelityyppiin World of Tanks Generalsin myötä.

Generals on toiseen maailmansotaan sijoittuva digikorttipeli, jonka syntyyn on taatusti vaikuttanut Blizzardin uusi kultakaivos Hearthstone. Generals ei kuitenkaan ole mikään halpa kopio, vaan omiin ideoihinsa nojautuva peli. Pelaajat rakentavat erilaisista tankkiyksiköistä, käskyistä ja ryhmistä itselleen 40-korttisen pakan ja yrittävät sen avulla päihittää vastustajan päämajan. Peliä pelataan vuoropohjaisesti 3 × 5 -kokoisella ruudukolla, jonka vastakkaisissa nurkissa pelaajien päämajat sijaitsevat.

Ruudukko antaakin pelille šakkimaisen luonteen, sillä yksiköiden sijainnilla ja liikkeellä on väliä. Uusia yksiköitä voi pelata vain oman tukikohdan viereen, joten yksi taktiikka on piirittää vastustajan tukikohta omilla vaunuilla ja estää vihollista näin pelaamasta uusia yksiköitä, ellei se saa käskykorteilla tai päämajallaan rikottua piiritystä. Vaikka ruudukko ei mitenkään simuloi eri maastonmuotoja tai -tyyppejä, se kuitenkin mahdollistaa taktiset erot liikkumisessa erityyppisten tankkien välillä. Erot ovat pieniä mutta ratkaisevia ja ilmeisiä World of Tanksiä pelanneille. Esimerkiksi kevyet vaunut kykenevät liikkumaan samalla kierroksella, kun ne on pelattu, ja myöhemmin kaksi ruutua kerrallaan, kun taas vaikkapa raskaat vaunut eivät voi liikkua kuin ylä- tai alasuunnassa. Tietenkin raskaammat vaunut ovat myös kalliimpia pelata, ja ne tekevät sekä kestävät enemmän vahinkoa. Mukana ovat toki myös keskiraskaita vaunuja, tankintuhoajia sekä telatykkejä, jotka kykenevät ampumaan kauemmas kuin vain viereiseen ruutuun.

Eri vaunutyypit ja ruudukko muodostavat pienen, mutta erittäin taktisen taistelukentän, jossa pienestä koosta huolimatta ei todellakaan ole yhdentekevää, miten vaunujaan pelaa ja liikuttaa – päinvastoin. Vaunuilla voi perusarvojen lisäksi olla erilaisia erikoiskykyjä tai -ominaisuuksia, ja lisää syvyyttä taisteluun tuovat pakan käskykortit, jotka yksinkertaisimmillaan tekevät vahinkoa vihollisen yksiköihin, parantavat omaa tukikohtaa tai antavat lisäkortteja, mutta joista löytyy myös monimutkaisempia vaikutuksia. Tämän lisäksi myös tukikohdilla on omat ja ratkaisevat erikoisuuteensa, joiden ympärille pakkaansa voi rakentaa.

”Ruudukko antaakin pelille šakkimaisen luonteen, sillä yksiköiden sijainnilla ja liikkeellä on väliä.”

Pelissä on tällä hetkellä kolmen eri maan (USA, Neuvostoliitto ja Saksa) kalustoa ja päämajoja, joiden kortteja voi vapaasti käyttää keskenään. Yhteen tiettyyn kansallisuuteen keskittyminen on kuitenkin järkevää, sillä etenkin monet kehittyneet yksiköt ja kortit saavat lisäkykyjä, kun niitä pelaa tietynmaalaisen päämajan kanssa. Peliä pelataan lähtökohtaisesti verkossa muita ihmisiä vastaan, mutta mukana on myös mahdollisuus harjoitusotteluihin tekoälyvastustajan kanssa.

Kyseessä on ilmaispeli, joka nojaa samaan rahoitusmalliin kuin muutkin Wargaming.netin sotapelit. Uusia päämajoja ja yksiköitä kehitetään auki ja ostetaan pelaamalla ansaittavalla kokemuksella ja krediiteillä, joita kertyy nopeammin ostamalla oikealla rahalla käyttöön Premium-aikaa. Ostettavissa on myös muutama Premium-yksikkökortti, jotka eivät kuitenkaan ole mitään voiton avaimia. Kehittyneillä pakoilla ei myöskään pääse jyräämään heikompia vastustajia, sillä peli laittaa pelaajan aina vastakkain suunnilleen samantasoisen pakan kanssa. Niinpä pakkoja ei kannata tunkea automaattisesti täyteen parasta mitä saa, sillä muutamilla huonommilla aloituskorteilla pakan tasoa saa pidettyä alempana. Tämä tasapainottelu onkin yksi tärkeä osa pakan rakentelua.

World of Tanks Generals on lopulta taktisempi ja syvällisempi kuin päällepäin näyttää. Ilmaisenakin se pysyy pitkään, sillä vasta korkeimman tason yksiköt ja päämajat alkavat vaatia melkoista suorittamista vaadittavan kokemuksen ja krediittien ansaitsemiseksi, jolloin maksullinen Premium-aika muuttuu houkuttelevaksi. Toisaalta kortteja ei lopulta niin mahdottomasti näin aluksi ole, joten pelin kiinnostavuuden ylläpitämiseksi niitä olisi hyvä tulla suhteellisen nopeasti lisää, kuten myös lisäkansoja omine kalustoineen.

Lisäplussaa peli saa siitä, että se käyttää samaa yhtenäistä Wargaming.net-tiliä kuin julkaisijan muutkin pelit ja että Generalsia voi sen kautta pelata niin tietokoneella suoraan selaimessa kuin mobiilialustoillakin tarpeen mukaan. Kokeileminen kun ei maksa mitään, ja onpa peli vielä käännetty täysin myös suomeksi.

8/10

Omilla ideoillaan varustettu taktinen digikorttipeli, joka onnistuu myös tiivistämään World of Tanks -kokemuksen vuoropohjaiseen muotoon.

Miika Huttunen

8/10
KehittäjäWargaming.net
JulkaisijaWargaming.net
PeligenretKorttipeli
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa