Kastemadot tarttuvat aseisiin

Worms on moninpelaamisen aatelia. Pelisarja on 21 vuotta vanha, ja noiden vuosien aikana siitä on julkaistu monenlaisia viritelmiä: täysin kolmiulotteisia versioita, hahmoluokkiin nojaavaa matosotaa, välttävästi toimivia kännykkäpelejä ja ties mitä muuta. Fanit silti haluavat ja pyytävät vain yhtä asiaa, vanhaa kunnon kaksiulotteista Wormsiä aidolla kaksiulotteisella grafiikalla. Ja nyt sitä saa taas!

En koskaan oppinut tykkäämään Worms 3D:stä tai edes tottumaan kolmiulotteista grafiikkaa käyttävään, mutta sivulta kuvattuun Worms: Revolutioniin. Vain aito 2D-grafiikka toimii, sillä silloin pelaaminen on nopeaa, välitöntä ja selkeää. Ei turhia fysiikoita, jotka toimivat vähän sinne päin, eikä epäselviä 3D-taustoja, joista ei oikein saa selvää, minne voi luikerrella ja minne ei.

Worms W.M.D. puolestaan on ehtaa Wormsiä. Siinä ohjattavuus on täydellinen ja juuri sellainen kuin miltä sen pitääkin tuntua. Kaikki aseet tuntuvat taas tutuilta, ja kranaattikin lentää vanhasta muistista juuri sinne minne pitääkin. Olemme palanneet kotiin!

W.M.D. ei kuitenkaan ole pelkkää vanhan kierrätystä, sillä uusia kikkoja on mukana yllättävänkin paljon. Kylmä hiki nousee otsalle: olisiko tämä sittenkin onnistuttu sössimään vielä? Ei sentään. Uudet temput ovat itse asiassa erittäin toimivia.

Madoilla on käytössään erilaisia kulkuneuvoja, joilla voi kylvää tuhoa ja pelkoa. Mechakävelijä voi iskeä robottinyrkillään matoja, ja panssarivaunu tarjoaa suojaa sekä tulivoimaa. Helikopterilla voi tulittaa ilmasta suoraan alaspäin ja tehdä valtavia tuhoja esimerkiksi räjähtävien tynnyreiden avustuksella.

W.M.D. sisältää myös rakennuksia, joiden suojiin voi piiloutua. Vastustaja ei kykene näkemään rakennuksen sisätiloihin, ellei itse astu ovesta sisään. Yleensä taloissa on myös sisällä väline- ja aselaatikoita. Rakennukset ovat tervetullut uudistus, sillä ne tuovat ilmiselvän strategisen twistin peliin. Rakennuksen purkaminen pikku hiljaa singolla on mahtavaa – erityisesti kun sisältä löytää vihdoin piileskelevän matosen ja pääsee ampumaan sitä.

Kolmas mittava uudistus on uusien aseiden ja apuvälineiden kehittäminen. Taivaalta tippuu laatikoita, joista saatavilla neljällä eri rakennusaineella voi kehittää itselleen aseita. Vaikka yleensä en tykkää uusista asioista vanhoissa pelisarjoissani, tämäkin uusi ominaisuus sai minut hyvälle mielelle. Rakennusaineiden kerääminen ja vaikkapa ilmaiskun tai banaanipommin luominen tuntuvat hyvältä. Ja jos käytössä on hieman enemmän kerättyjä aineksia, voi rakennella hieman vahvemman ilmaiskun, superbanaanipommin, paremman ninjaköyden ja niin edelleen.

Ihan kaikkea uudessa Wormsissä en kuitenkaan pysty kehumaan, vaan pieniä narinan aiheita löytyy aika paljonkin. Maamiinat aktivoituvat aina merkatun ajan mukaisesti, joten niiden ylittäminen ei ole enää jännittävää. Pudotukset ovat liian armeliaita, sillä madon täytyy pudota todella korkealta vahingoittuakseen. Ja suurin kaikista epäkohdista on se, että Forts-pelimuoto puuttuu. Tämä on hirvittävä puute, sillä juuri kyseinen pelimuoto on parasta, mitä pelisarjalla on tarjota.

Worms W.M.D. on kuitenkin erinomainen matopeli, jonka pikkupuutteet ovat helposti korjattavissa päivityksellä.

8/10

Loistava Worms-peli, jollaista on odotettu konsoleille ja pc:lle jo tarpeeksi kauan. Ei ihan täydellinen, mutta läheltä liippaa.

Eemeli Rekunen

8/10
KehittäjäTeam 17
JulkaisijaTeam 17
PeligenretStrategia
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa