Xenosaga I: Der Wille zur Macht on tarinaltaan ehkä vaikuttavimpia konsoliroolipelejä Final Fantasy VII:n, Chrono-sarjan ja Xenogearsin jälkeen. Xenogears-pelin kanssa samaan universumiin, tosin eri aikakauteen sijoittunut tieteisseikkailu kertoi monivivahteisen ja koskettavan tarinan, joka tarjosi myös pari pelihistorian vaikuttavinta pahista sitten Sephirothin. Joista tosin ei kovin paljoa kerrottu.

Kolmen jakson pituiseksi suunnitellun sarjan ensimmäinen osa jätti jälkeensä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, ja samoin tekee valitettavasti myös sarjan toinen osa, Jenseits von Gut und Böse, suomeksi ”hyvän ja pahan tuolla puolen”.

Xenosaga II:n julkaisu korjaa yhden kulttuurihistorian suurimmista vääryyksistä tuoden Xeno-sarjan pelit vihdoin myös eurooppalaisten pelaajien iloksi. Sitä, kuinka paljon järkeä on aloittaa selkeästi kokonaisuudeksi suunniteltu sarja Euroopassa sen toisesta osasta, pohditaan enemmän tietolaatikossa.

Ensimmäistä Xenosagaa kritisoitiin lähinnä ylipitkistä välianimaatioista ja liikaa avaruusaluksia painottaneista peliympäristöistä. Näitä ongelmakohtia pelin kehittänyt Monolith on parantanut kiitettävällä tarmokkuudella. Valitettavasti monet muut pelilliset uudistukset ovatkin sitten askel taaksepäin.

Pitkän matkan puoliväli

Xenosaga-sarjan ehdottomia vahvuuksia ovat sen syvälliset ja monipuoliset henkilöhahmot, joista kukaan ei ole sitä miltä aluksi näyttää. Sarjan toisessa osassa Shion-nimisen tiedenaisen johtama sankariryhmä on vihdoin onnistunut saattamaan Gnosis-avaruusolentojen tuhoamiseen erikoistuneen KOS-MOS-robotin Second Miltian planeetalle. Kuten arvata saattaa, hommat eivät mene ihan niin kuin oli suunniteltu, ja Shion seurueineen joutuu jälleen matkan päälle.

Avaruusaluksilla vietetään huomattavasti vähemmän aikaa kuin ykkösosassa, ja värikkäät, osittain ensimmäisestä osasta tutut maisemat ovat piristävä muutos aiemmin niin synkälle menolle. Tiukan elokuvamaisesta kerronnasta höllennetään myös välillä sivutehtävien muodossa, joskin ensimmäisessä Xenosagassa ihastuttaneet ja vihastuttaneet pitkät välianimaatiot ovat edelleen arkipäivää.

Monolith on jostain käsittämättömästä syystä nähnyt tarpeelliseksi uudistaa ensimmäisessä osassa hyvin toimineita taistelu- ja taitojärjestelmiä. Hahmokohtaisiin, mutta siirrettävissä oleviin taitoihin nojannutta järjestelmää on yksinkertaistettu luomalla hahmoille yhteinen taitovalikoima. Tämä kyllä luo valinnanvaraa, mutta toisaalta tekee pelin persoonallisista hahmoista taistelussa liian samanlaisia.

Hahmojen omat erikoishyökkäykset pitkien yhdistelmähyökkäyksien vuoksi hylkäävä taistelujärjestelmä on myös ykkösessä nähtyyn verrattuna täysi susi. Ainoa edistysaskel on käyttökelvottomien A.G.W.S-robottien korvaaminen huomattavasti käytännöllisemmillä E.S-peltiheikeillä.

Tarinallisesti Xenosaga II on henkilöhahmoja syventävä väliosa, joka vastausten sijaan tarjoaa suuresta kuviosta lähinnä lisää kysymyksiä. Ykkösosaa realistisempi graafinen tyyli ei sekään ole mieluisa uudistus, ja matkan varrella myös osa ääninäyttelijöistä on vaihtunut huonompiin. Kahdelle dvd-levylle jaettu seikkailu on myös yllättävän lyhyt, vain noin 30 tunnin mittainen. Vaikka pelattavaa löytyy vielä juoniosuuden läpäisynkin jälkeen, on syytä toivoa, että juonen niputtava kolmas osa on pituudeltaan lähempänä ensimmäisen osan viittäkymmentä tuntia. Kaikesta napinasta huolimatta Xenosagat kertovat kuitenkin todella vaikuttavan tarinan, joka on nannaa jokaiselle hyvien tieteisseikkailujen ystävälle.

Xenosaga I: Der Wille zur Macht – The Movie

Ennen Xenosaga II:n pelaamista kannattaa katsoa pelin mukaan pakatut kaksi elokuva-DVD:tä. Lähinnä ensimmäisen osan välianimaatioista koostettu monituntinen paketti kertoo varsin hyvin ensimmäisen osan ydinkohdat aina tapahtumat käynnistävältä Woglinde-alukselta toisen osan alkuun asti. Xenosaga I on kuitenkin pelillisenä kokemuksena niin vaikuttava, että on vaikea ymmärtää, miksei samalla vaivalla pistetty eurokuntoon koko peliä, ainoastaan välianimaatiot. Työmäärä tuskin olisi kovin paljon enää kasvanut. Elokuvakooste kuitenkin selviytyy erinomaisesti tehtävästään, eli uusien pelaajien tutustuttamisesta Xenosaga-universumiin. Bonusta heruu myös alkuperäisen japaninkielisen ääniraidan sisällyttämisestä pakettiin.

6/10
Lisää luettavaa