Mikäli Korkeasaari on unelmiesi lomakohde, Zoo Tycoon 2 ? Zookeeper Collection on juuri sinua varten.

Zookeeper-kokoelma sisältää pari vuotta sitten ilmestyneen alkuperäisen Zoo Tycoon 2 -pelin sekä siihen julkaistut kaksi lisäosaa, Endangered Speciesin sekä African Adventuresin. Perusosa on toimiva kokonaisuus, mutta jatko-osissa on sen sijaan toivomisen varaa.

Järkkää elukkasi ruotuun

Zoo Tycoon -pelin perusidea on yksinkertainen: pelaaja saa haltuunsa eläintarhan, jota sitten tulee hoitaa parhaansa mukaan. Käyttöliittymä on sopivan yksinkertainen ja helppo, ja kuvakkeet tulevat nopeasti tutuiksi. Alkuun pääsee helposti kattavan ja toimivan opetuspelitilan ansiosta. Peli opastaa aloittelijaa kädestä pitäen liki ärsyttävyyteen asti. Toisaalta tämä on ihan hyvä asia: eipä jää nuoremmillekaan pelaajille epäselväksi, mitä milloinkin pitää tehdä. Pelitiloista ensimmäinen on kampanja, jossa saadaan eläintarha hoidettavaksi ja edetään asteittain kohti yhä suurempaa eläintarhaa. Toinen on haastetila, jossa suoritetaan erilaisia tehtäviä tiettyjen rajoitusten puitteissa. Kolmas on vapaa pelitila, jossa pelaajalla on käytettävissä rajaton määrä rahaa ja resursseja. Näistä hauskin on vapaa pelitila, jossa pelaajalla on käytettävissä kaikki mahdolliset eläimet, rakennusaineet ja muut elementit. Tällöin oman tarhan kehittelyssä on rajana vain mielikuvitus.

Ei aina kaunista

Eläintarhaa voi rakentaa monella eri tavoin, mutta pääasiallisesti idea on aina sama: eläimet tarvitsevat aitauksiinsa tiettyjä asioita ja eläintarhan vierailijoille on rakennettava viihdykkeitä. Liian ohuet tiet saavat vierailijat näkemään punaista, joten tiet aitaukselta toiselle on syytä rakentaa riittävän leveiksi. Mitä tyytyväisempiä vieraat ovat, sitä enemmän he tekevät lahjoituksia eläintarhalle. Mitä enemmän lahjoituksia, sitä enemmän varoja pelaajalla on käytettävänään. Pelin suurimpia puutteita on sen välillä rosoinen ulkoasu. Peli ei ollut erityisen kaunis edes ilmestyessään pari vuotta sitten, joten nykygrafiikkaan tottuneista se näyttää kömpelöltä ja jopa rumalta. Eihän tämä rakentelupelissä mikään suuri puutos ole, mutta olisi kiva nähdä aidonnäköisiä eläimiä rumien pikselinorsujen sijaan. Äänimaailma on sen sijaan hyvä ja aurinkoinen: linnut kujertavat ja eläintarhan vieraat höpisevät omaa kieltään. Musiikki on etnohenkistä, mikä sopii toimintaan täydellisesti.

Jatko-osissa potkuongelmia

Kokoelman mukana tulevat lisäosat tuovat uusia ominaisuuksia peruspeliin. African Adventuresissa pelaaja pääsee hoitamaan eläintarhaansa Afrikan mantereella. Uusia ominaisuuksia ei liikoja ole, mutta lisäosa laajentaa emopeliä riittävästi ollakseen kiinnostava. Suurin uudistus pelissä on jeeppikierros (!), joka vie eläinaitauksesta toiseen – ei välttämättä kaikkein järisyttävin uudistus, mutta toimii yllättävän hauskasti. Endangered Species lisää peliin harvinaiset eläimet, muttei oikein mitään sen kummempaa. Uhanalaisia elukoita on tietenkin vaikeampi hoitaa ja hoivata, mutta sekin luonnistuu muutaman yrityksen jälkeen helposti. Zoo Tycoon 2 lisäosineen on siitä harvinainen peli, että se sopii perheen pienimmillekin vallan mainiosti. Tunnelma pelissä on leppoisa, eikä pelaaja oikein missään vaiheessa ole suuressa pulassa eläintarhansa kanssa. Pelin helppous on myös pieni ongelma. Sinänsä on hauska rakennella omaa eläintarhaa, kun oikein missään vaiheessa tarvitse stressata liikaa. Välillä etenkin kokenut pelaaja haluaisi kuitenkin hieman enemmän haastetta. Zoo Tycoon 2 puolustaa silti paikkaansa rakennuspelien joukossa, sillä eläimistä imee tietoa sisäänsä kuin itsestään – opettavaisia pelejä on harvoin liikaa.

WWF tekee hyvää

World Wide Fund for Nature määrittelee eläinlajit yhdeksään eri kategoriaan: äärimmäisen uhanalaisiin, erittäin uhanalaisiin, vaarantuneisiin, silmälläpidettäviin, elinvoimaisiin, arvioimatta jätettyihin, puutteellisesti tunnettuihin, luonnosta hävinneisiin ja hävinneisiin. Eläimet eivät suinkaan ole ainoita tutkimuksen kohteena olevia uhanalaisia eliöitä, vaan WWF tutkii tarkkaan muun muassa sienikasvien, itiöiden sekä esimerkiksi jäkälien ja levien levinneisyyttä ja kasvuennustuksia. WWF taistelee myös vahvasti ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Vuonna 2000 WWF haastoi pellepainiliitto World Wrestling Federationin oikeuteen nimirikkomuksesta, sillä se käytti samaa lyhennettä. Vuotta myöhemmin brittiläinen tuomioistuin tuomitsi painiliiton muuttamaan nimensä. Pari kuukautta tämän jälkeen painiliitto valitti tuomiosta. Seuraavana vuonna painiliitto muutti kuitenkin nimensä World Wrestling Entertainmentiksi. Farssi ei loppunut vielä tähän. Vuonna 2003 painiliitto sai itselleen luvan käyttää tiettyjen tuotteidensa markkinoinnissa vanhaa WWF-lyhennettä. WWF:n kotisivut Suomessa

Zoo Tycoon 2:n lisäosat = rahastusta?

Ilmestyessään Zoo Tycoon 2:n lisäosat saivat todella kovaa kritiikkiä. Jo niiden melko vähäinen sisältö aiheutti hammasten kiristelyä, mutta suurin ongelma oli hinnoittelu: pelien sisältö ei missään nimessä ollut sen muutaman kympin arvoinen, mikä hintalappu niihin Microsoftin toimesta läntättiin. Zookeeper Collectionissa ne tuovat kuitenkin sopivasti lisäsisältöä peliin. Pelin virallisilta sivuilta löytyy myös paljon uutta ilmaista sisältöä ladattavaksi. Sieltä voi myös ostaa viiden euron hintaisen Dino Danger Packin, joka mahdollistaa dinosaurusten käytön eläintarhassa.

Harjoittelijaksi eläintarhaan?

Tilaajille lehden mukana tulleelta Pelirompulta löytyy Zoo Tycoon 2:n pelattava demo, joten eläintarhanhoitoa pääsee kokeilemaan saman tien. Kyseessä on emopelin demo, eikä se sisällä lisälevyjen uusia ominaisuuksia.

Alkuperäinen pistemäärä: 79/100

8/10
PeligenretSimulaatio
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa