3DS ja PSP2 tulee - Entä sitten? / Blogit / pelaaja.fi

3DS ja PSP2 tulee - Entä sitten?

28.01.2011 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
17

Käsikonsolipelaaminen on jälleen uutisotsikoissa. Nintendo 3DS julkaistaan maaliskuun 25. päivä, minkä lisäksi PSP2 – tai siis NGP – julkistettiin eilen suurelle yleisölle vuosien huhuilun jälkeen. Muutamat tahot pähkäilevät, että entä sitten? Matkapelaaminen on muuttunut ja saanut uusia muotoja mobiilipelaamisen uuden noususuhdanteen ansiosta, mistä on kiittäminen rahavirroilla iLaudallaan surffaavaa Steve Jobsia. Mutta kysynpä vuorostani tähän väliin: "Entä sitten?"

Pienelle hifistelylle löytyy aina aikansa ja paikkansa, innostun itsekin uusista konsolijulkistuksista varovaisin mielin. Silti en ole koskaan jakanut innostusta uusien mobiilipelien, tablettien ja itse pelikännyköiden perään. Kyllä, on se iPhonekin kännykkä vaikka omenaisten tuotenimien käyttäminen onkin trendikkäämpää. Ehkäpä se innostus vielä jossain vaiheessa ottaa minutkin kiinni, jos joskus jaksan, viitsin tai haluan päivittää oman luurini ajankohtaisempaan. Tuolloinkin peliominaisuudet tulevat haluamieni toimintojen siivellä.

Ei sillä, että minulla olisi mitään mobiilipelejä vastaan, monet testaamistani ovat varsin ihastuttavia. Ne ajavat asiansa lyhyiden bussimatkojen siivittäjinä, mutta pidemmillä lento- tai junamatkoilla viehätys loppuu kesken. Itseltäni kun löytyy vielä virtaa ja keskittymiskykyä pidempiin Uncharted- tai Legend of Zelda -sessioihin, jopa tien päällä.

Vakavamielisempiä ja pidempiä pelejä riittää myös sekä iOS- että Android-laitteille, ja suosion myötä laatukin monipuolistuu entisestään. En silti julistaisi niitä parhaaksi matkapelaamisen muodoksi, vaikka moisille viihteenmuodoille oma paikkansa löytyykin. Pelkkä kosketusnäyttö ja kallistelut riittävät ohjaamiseen, mutta naljailevan mainosmies Kevin Butlerin ajatusmaailmaa soveltaakseni näppäimet ovat melko tärkeitä, mikäli haluaa muutakin kuin sohia ympäriinsä sormellaan. DS on tässä mielessä omaan makuuni sopiva laite, sillä se tarjoaa molempien ohjaustyylien parhaita paloja. Useissa peleissä mukana on vieläpä molemmat vaihtoehdot, jolloin turvaudun omiin nakkisormiini paremmin taittuvaan, eli siihen perinteisempään, vaihtoehtoon. Hieman kuten Wiin fps-peleissä.

NGP_kuva2

intendo-3ds

Etenkin NGP:n tehojen myötä herää usein esitetty kysymys, että haluanko todella pelata kotikonsoleiden tehoja ja tasoa vastaavia pelejä pikkuruudulta? Mikä ettei. Toki pelaisin mieluummin omia suosikkisarjojani täydessä mittakaavassa HD-televisiollani, kuten Metal Gear Solidin ja Unchartedin kohdalla, mutta pintapuolisesta penseilystäni huolimatta en ole ikinä pitänyt tätä seikkaa käsikonsolipeleistä nauttimisen esteenä. Tästä kielii yli 100 tuntia Metal Gear Solid: Peace Walkerin parissa, joista osa on pelattu lentokentillä ja bussimatkoilla, mutta myös kotisohvalla pistorasian läheisyydessä. Monet lukevat kirjoja juuri ennen nukahtamista, minä kasvatan sotilasjunttaani tai kääntelen palikoita venäläisten kansanlaulujen tahtiin.

Sony saisi kierrättää Syphon Filterin ja Jak & Daxterin kaltaisia klassikkosarjojaan sen sijaan, että tuputtaisi tämän sukupolven sarjojaan innokkaalla syötöllä. Jopa niitä vähemmän kiinnostavia sarjoja, jotka eivät ole yrityksistään huolimatta vakuuttaneet. Köh, Resistance, köh, saatan katsoa juuri sinun suuntaasi. Mainitut klassikkosarjat eivät ole enää suuren yleisön tietoisuudessa, koska niitä ei hyödynnetä samankaltaisin syklein kuin Nintendolla. Nintendo sen sijaan olisi voinut jättää 3DS:n uusintaversiot vähemmälle ja kehittää, hui kauhistus, uusia pelejä ja pelisarjoja. Kid Icaruksen paluu on askel oikeaan suuntaan.

3DS:n ja NGP:n ottamat lähestymistavat eivät ole täysin vakuuttaneet, mutta olen tälläkin kertaa varovaisesti innostunut. Tiedän kaivavani jostakin aikaa molemmilla laitteilla pelaamiseen, koska sitä se rakkaus videopeleihin teettää. Kaikille on paikkansa, ehkä jopa niille iPeleille. Sitäpä sitten.

Kommentit

Käyttäjän Kalifornia Jani kuva
Kalifornia Jani

Kaikkee pitää olla, hyvä blogi ja hyvät mietteet kannettavista peleistä.

Käyttäjän Muksu kuva
Muksu

Hyvä blogaus. Itseäni kiinnostaa 3DS enemmän kuin NGP. Tuskin tulen kumpaakaa julkaisussa ostamaan, mutta esim. mökillä on kannettava konsoli mitä mainioin keksintö. Viime kesänä tulikin hakattua Pokemon HeartGoldia. Vielä lämpimämmät muistot tulevat kylläkin GameBoyn, ja alkuperäisen Goldin ajoilta. Sitä peliä tuli hakattua laittoman paljon.

Käyttäjän Airus kuva
Airus

Mielenkiintoinen blogi taas varsinkin, kun mietteet erosivat toimituksen yleisestä linjasta. Itse käytän nykyään iPodia ehkä turhankin paljon juuri netin selailuun ja ennen kaikkea youtuben, mailin, twitterin ja Facebookin päivittelyyn, eikä aikaa mene pelaamiseen juuri lainkaan. Jotain pulmapelejä jaksaa joskus vääntää, mutta enemmän näen tämän median kulutukseen sopivana laitteena. Siksi 3DS ja PSP jaksavat edelleen kiinnostaa, sillä niillä voi yksinkertaisesti pelata paremmin ja pitempään. Oma mielipiteeni on, että kosketusnäytöllä pelaaminen on paria pikkupeliä lukuunottamatta aika turhauttavaa ja tylsää.

Käyttäjän kempo kuva
kempo

Hyvä blogi, olen aika samoilla linjoilla Villen kanssa. Todennäköisesti tulen tuon uuden PSP:n hankkimaan, koska matkustelen aika paljon lomien aikaan hyvinkin pitkiä matkoja junassa. Aika vain yksinkertaisesti kuluu nopeammin pelaamisen parissa, kuin istuessa.

Käyttäjän santeri kuva
santeri

hyvä blogi psp2 kiinnostaa kyllä :D

Käyttäjän Eemeli Rekunen kuva
Eemeli Rekunen

"Mielenkiintoinen blogi taas varsinkin, kun mietteet erosivat toimituksen yleisestä linjasta."

En sanoisi, että eroavat. Toimituksessa on paljon kaikenlaisia mielipiteitä, mutta kyllä esim. itse olen monessa asiassa samalla linjalla Villen kanssa.

Käyttäjän finngamer kuva
finngamer

Kuin myös. ;)

Käyttäjän J. Clarkson kuva
J. Clarkson

Varsin samaa mieltä kyllä Arvekarin kanssa :) Koska en kauheasti harrasta matkapelaamista en tunne suurta vetoa käsikonsoleihin, mutta DS:n (ja 3DS:n) monimuotoiset pelit ovat pakottaneet ja pakottavat varmasti tulevaisuudessakin hankkimaan Nintendon kannettavat pelialustat.

Käyttäjän Sevchef kuva
Sevchef

Itse olen aivan samaa mieltä!

Käyttäjän Katutolppa kuva
Katutolppa

Itseäni kiinnostaa kyllä enemmän 3DS. Ei ole oikein koskaan nuo sonyn kannettavat kiinnostaneet.

Nostoja