9/10 toimintapeli / Blogit / pelaaja.fi

9/10 toimintapeli

15.04.2011 // Kirjoittanut: Eemeli Rekunen
20

Onko koskaan sellaista fiilistä, että minähän olen pelannut tämän ennenkin? Minulla alkaa olla vähän turhan usein.

Vaikka uuteen räiskintäpeliin keksittäisiinkin supersiisti ominaisuus, on se silti pelkkä räiskintäpeli muiden joukossa. Vaikka se toimisikin teknisesti äärimmäisen mainiosti, ja saisi hyviä pisteitä, on se silti pelkkä räiskintäpeli muiden joukossa. Antakaahan kun selitän vähän.

Liikaa samaa

Tämä sukupolvi on kunnostautunut räiskintäpelien suhteen. Aina yhtä armoton Metacritic puhuu asiasta karua kieltään. Xbox 360:n kymmenestä parhaasta pelistä yhdeksän on räiskintää. GTA IV, BioShock, The Orange Box, Mass Effect 2, Red Dead Redemption, Gears of War, Call of Duty 4, Halo 3 ja Call of Duty: Modern Warfare 2. Ainoana poikkeuksena Elder Scrolls IV: Oblivion. Mass Effectiäkään en nyt ihan räiskinnäksi laskisi, mutta ammutaanhan siinäkin. PS3:lla listoja kaunistaa LittleBigPlanet sekä parin Xbox 360 -yksinoikeusräiskinnän puuttuminen top 10:stä.

PS2:lla tilanne ei ollut täysin sama. Kymmenen parhaan joukossa räiskinnäksi lasken viisi peliä. Xboxilla taas kuusi. Wiillä räiskintää top 10:ssä on Resident Evil 4 ja Metroid Prime Trilogy, joka tosin on pääasiallisesti seikkailua. Wiillä top 10 täyttyy Nintendon omista peleistä, Rock Bandeistä ja edellisen sukupolven porteista. Gamecubella top 10:ssä kolme peliä on räiskintää.

Kyllähän nuo mainitut pelit laatua ovat. Gears of Warin moninpeli on edelleen parasta, mitä tämän sukupolven online-areenoilla on nähty. Call of Dutyt kyllä alkavat meikäläisellä tökkiä pahasti, mutta esim. GTA:ta ja Half-Lifea haluan todella kipeästi lisää. Halo: Reach oli hyvä peli, mutta alkoi mielestäni olla jo vähän liikaa vanhan toistoa. Uncharted 2 on mahtava vuoristorataelämys ja eräs sukupolven kovimpia pelejä. Täytyy kuitenkin sanoa, että kaikesta hehkutuksesta en ole samaa mieltä. Automaattisesti kohdilleen osuvat hypyt sekä runsas skriptaus tekevät tästä minun makuuni hieman liikaa interaktiivisen elokuvan kuin videopelin.

2025Kowloon_12

Onhan tässä sukupolvessa ollut huippupelejä, jotka eivät ole räiskintää. Assassin's Creed 2 ja Brotherhood, Batman: Arkham Asylum, Elder Scrolls IV: Oblivion, Portal, Heavy Rain, tutut autopelit, urheilu sekä Nintendon sarjat.

Kyllä vaihteluakin riittää, mutta silti minulla on alati enemmän ikävä tunne siitä, että yhä useampi tuleva peli menee nimenomaan räiskintälajityypin alle. On tässä sukupolvessa tosin ollut oikeasti luoviakin räiskintäpelejä. Ensimmäinen Crackdown ihastutti minut täysin. Se peli tosin vaatii pelaajaltaan aika paljon. Monet leimasivat pelin keskinkertaiseksi tajuamatta oikeasti siitä mitään.

Co-op_Takedown

Ikäväkseni olen kuitenkin pannut merkille, ettei viime sukupolvessa loistaneet hyvät ideat enää kantaneet tässä polvessa. Metal Gear Solidit olivat timanttia, mutta nelosen jaksoin vääntää vain kerran läpi. Splinter Cellit menettivät hohtonsa täysin. Pari ensimmäistä osaa olivat kultaa. Metroid Prime oli mielestäni paras peli koko sukupolvessa. Lienee selvää, ettei Wii-versio enää vain kykene tuottamaan samanlaisia fiiliksiä. Silent Hillistä nyt on turha puhuakaan, eikä edes Resident Evil 5 päässyt lähellekään edeltäjänsä tunnelmaa.

Hyvä sukupolvi

En lähde kuitenkaan tässä sille linjalle, että haukkuisin tämän sukupolven huonoksi. Kyllä tämä on ollut erinomainen sukupolvi, jossa on ollut paljon erinomaisia pelejä. Räiskintää on ollut liikaa, kyllä, mutta senkin taso on ollut uskomattoman korkealla. Toki mikään peli ei koskaan pääse sille tasolle, jota pelasit kymmenen vuotta sitten. Niin se vain on, että ensimmäinen Halo on omissa muistoissa niin huikea peli, ettei Halo 3 vain pysty ylittämään sitä. Tämähän on selvä, kun silloin kyse oli ensikokemuksesta.

Japanin putoaminen kelkasta on toki myös vaikuttanut siihen mitä nykyisin pelataan. Edellisissä sukupolvissa Japanista on tullut jatkuvalla virralla huippupelejä. Tässä sukupolvessa asia on kuitenkin kääntynyt päinvastoin.

Tasoloikkalajityypin kuivahtaminen on myös vaikuttanut asiaan. Sonic on ollut surkeaa jo todella pitkään, jo Dreamcastilla, Crashit ja Spyrot ovat nykyisin ihan eri pelejä, eikä Jak & Daxteria tai Raymania enää tehdä. Periaatteessa koko lajityyppi on nykyisin Marion harteilla. Marion ja parin loistavan ladattavan pelin.

Räiskintäpelit ovat helppo lajityyppi. Nykypäivänä räiskintäosaaminen on sitä luokkaa, että helposti napsuu 9/10 pistettä. Tästä syystä yhdeksän peliä kymmenestä on räiskintää. Joku uusi Dragon Age on aina hankala tapaus jo kriitikollekin, sillä sitä saa pelata kaksi päivää putkeen pitämättä yhtäkään taukoa, jotta sen arvostelu ehtii ulos seuraavaan numeroon. Vanquishin pelaa läpi kahdessa illassa.

Monelle kehittäjälle on siis vain helpompaa tehdä 6 tunnin toimintarymistely, kuin valtavan eeppinen seikkailupeli upeassa maailmassa. Mitäs väliä sillä on, että pelaajaa vedetään kuin pässiä narussa, kun peli kuitenkin myy, arvostelija tykkää eikä pelaajatkaan pääse valittamaan, että taas on aivan liian vaikea peli.

Kommentit

Käyttäjän rokk1m4kk4r4 kuva
rokk1m4kk4r4

Kiitos Eemeli! Itse olen lähtenyt jo sille linjalle, että räiskintäpelejä ei lähde enään kaupasta mukaan. Mieluummin satoja tunteja nielevä eeppinen toiminta ropetus kuin 5 tunnin paska räiskintä peli jossa on panostettu moninpeliin liikaa.

Käyttäjän nixuboy kuva
nixuboy

Itse en laskisi GTA:ta, Red Deadia ja Mässy kakkosta räiskintäpeleiksi, koska niissä pääsee kaiken seikkailun ohella tekemään niin paljon muutakin pikku säätöä :) Muuten kyllä komppaan kybällä!!1!i!

Käyttäjän Eemeli Rekunen kuva
Eemeli Rekunen

"Itse en laskisi GTA:ta, Red Deadia ja Mässy kakkosta räiskintäpeleiksi, koska niissä pääsee kaiken seikkailun ohella tekemään niin paljon muutakin pikku säätöä :) Muuten kyllä komppaan kybällä!!1!i!"

Kyllähän tästä mainittiinkin blogissa. Toki noissa peleissä sitä räiskintää on PALJON, joten... ;)

Käyttäjän rioichi kuva
rioichi

Mielenkiintoista ja samalla totta. Eihän niitä räiskintäpelejä jaksaisi aina pelata, mutta jotenkin vaan niiden pariin tulee aina palattua.

Pieni virhe tuossa yhdessä kohtaa: Raymanista on tänä syksynä tulossa uusi peli, Rayman origins. Se tulee olemaan 2d platformeri ja se julkaistaan latauspalveluissa episodimaisesti. Traileri: http://www.youtube.com/watch?v=MvhwWXF-LfU

Käyttäjän CM761 kuva
CM761

Kyllähän tämä riippuu myös siitä miltä kantilta katsoo. Itse kun pelailen paljon Wiillä olen sitä mieltä että saisi tulla enemmän räiskintää. Esim. 360:llä ei taas tarvita enää yhtään ammuskelua.
Hieman surullista tosiaan, että Oblivion on ainoa ei-räiskintäpeli TOP-10:ssä mutta mielestäni sen hienous melkein jo korjaa tilanteen, se on vain niin uskomattoman hyvä peli.

Käyttäjän Oce-ot kuva
Oce-ot

Eka Crackdown on kyllä tosi ali-arvostettu peli. Yksi X360:n yksinoikeuks suosikeista GeoWien kanssa.

Tässä sukupolvessa on todellakin räimettä jo liikaa mutta onneksi loistavat XBLA (ja jotkut PSN) pelit pelastaa. Latauspalveluista löytyy monta parempaa peliä kuin mitä nämä suuret julkaisut ovat.

Käyttäjän Pekkis kuva
Pekkis

Olen huomannut saman.
Crysis 2 on myös räiskintää, mutta ei sentään sotaa ihmisiä vastaan.

Ehkä joiltain pelintekijöiltä on loppunut mielikuvitus, kun se ranskiskin haluaa jo uutta sukupolvea, kun luovuus on muka jo saavutettu. Ei se grafiikka ole aina tärkein, vaan se tarina.

Kuten Eemeli sanoi Halosta, niin muistoja on vaikea ylittää. Sen yrittää itselläni seuraavaksi rikkoa uusin Driver-peli. Eihän vanha Driver 1 hienolta näytä nykyään, mutta kun se fiilis, kun sitä pelasi ensi kertoja, sitä saa yrittää tulevasta saada. Kokemukset nuoruudesta = monesti parhaita.

Toki moni uusi pelikin on WAU-efektiä tehnyt, mutta ei niitä voi/kannata verrata vanhoihin muistoihin.

Myös monien nykypelien vaikeustaso on sellainen, että jokaisen pitäisi se päästä läpi kohtuullisella ajalla/vaivalla, edes kaikkein helpoimmalla. Täten saa rahoilleen vastinetta. Siinäkin pitäisi olla joku "porkkana", että pelaaja yrittäisi pelata pelin myös normaalilla ja sillä vaikeimmalla.

Plussaa monesta nykypelistä pitää antaa, johon on panostettu: 1. Hyvistä (ja tunnetuista) ääninäyttelijöistä. 2. Musiikeista, kun mm. oma suosikkini Hans Zimmer löytyy muutamasta pelistä.

Käyttäjän Rikutsa kuva
Rikutsa

Joskus muistan kuulleeni, olikohan Colin Mcrae Rally 2 (miten ikinä nyt sitten oikein kirjoitetaankaan) kohdalla, että toimivaa ei kannata lähtä muuttamaan. Eli kyllä mulle räiskinnät sun muut pelit kelpaa vaikka niitä tulis vieläkin enemmän, kunhan vaan ovat oikeesti hyviä ja semmosia, joita jaksaa pelata..
Onneks ihmisellä on se valinnan mahdollisuus, minkä avulla voi huonot ja umpihuonot räiskinnät jättää kokonaan sivuun.

Käyttäjän Valedro kuva
Valedro

Täyttä asiaa. Nykyään, kun hylly on täynnä eri räiskintöjä, ei jaksa edes kiinnostua uusista räiskinnöistä, (paitsi harvasta valitusta) vaan suuntaa katseensa uusiin, vaihtelua tarjoaville peleille. Toivon oikeasti vuotta, jolloin ei julkaistaisi yhtään räiskintöjä, vaan jätettäisiin tämä moneen kertaan raiskattu genre hetkeksi kokonaan rauhaan. Julkaistaisiin vaikkapa pari roolipeliä sen sijaan... No, aina saa unelmoida. :D

Käyttäjän a_Sniper kuva
a_Sniper

Joo tää o aika totta koko artikkeli, itse kun vilkaisin tuota omaa pelihyllyä vaatekaapissa nii sieltähä tuota räiskintää pistää aika esille paljon. Osa jopa vielä pelaamattomia. Tosin nykyään on niin paljon hyviä pelejä plus kaikki vanhat julkaisut ja niiden uusio julkaisut. Liikaa pelattavaa.. ei täs kerkiä millään :D