Blogi: Tasa-arvo, tuo iänikuinen mysteeri / Blogit / pelaaja.fi

Blogi: Tasa-arvo, tuo iänikuinen mysteeri

15.03.2016 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
13
Blogi: Tasa-arvo, tuo iänikuinen mysteeri

Tänään aion lypsää kuollutta lehmää. Tässä blogimerkinnässä käsittelemäni asia on kiehuttanut verta puolin ja toisin ajanlaskun alusta asti, ja siitä on väitelty kiivaasti tälläkin sivustolla niin monta kertaa, etteivät sormet ja varpaat riitä niitä enää laskemaan.

Tänään tahdon nimittäin keskustella tasa-arvosta – siitä sukupuolten välisestä. Ennen kuin riennätte sulkemaan välilehden, lukekaa tämä kappale loppuun. En aio ottaa esiin tuhansia kertoja kuultuja tilastoja tai kuluneita väitteitä. En aio peräänkuuluttaa suvaitsevaisuutta tai loppua sovinistisille vitseille. En aio arvostella yksittäisten ihmisten mielipiteitä tai asenteita, vaan pikemminkin kysyä rehellisiä kysymyksiä pelialan todellisten vaikuttajien tasa-arvokäsityksestä. Minä en nimittäin näytä sitä käsittävän.

Täydellisen ymmärtämättömyyteni oivalsin parisen viikonloppua sitten Puolassa, elektronisen urheilun sydämessä. Intel Extreme Masters -sarja lukeutuu maailman suurimpien eSports-tapahtumien joukkoon, ja kuten valtavat viihdespektaakkelit yleensä, myös se pyrki ajamaan juhlatunnelman varjolla hyvää asiaa. Niin kutsuttu naiskysymys oli vahvasti esillä koko viikonlopun niin mainosmateriaaleissa kuin mediapuolellakin, ja kokonainen lohko sunnuntaiaamuisesta lehdistötilaisuudesta oli uhrattu sen puimiselle. Tapahtuman nimikkosponsorina Intel vakuutti lavalla uskovansa, että juuri heidän uraauurtava suhtautumisensa tulisi vihdoin muuttamaan koko elektronisen urheilun pelikentän tasa-arvon saralla.

Kylmä fakta kuitenkin on, ettei eSportsin sukupuolijako ole useamman vuoden aktiivisen kampanjoimisen jälkeen lähelläkään Intelin tavoittelemia suhdelukuja, ja minä ja moni muu tahdoimme tietää, miten visioita korulauseiden ohella todella toteutetaan.

Muutamien taitavasti täsmäkohdennettujen yleisökysymysten jälkeen alkoi muodostua jonkinlainen kokonaiskuva siitä, mitä yhtiö tarkalleen lajin parissa tekee. Intelin toimintasuunnitelman keskiössä on raha: se sponsoroi parhaillaan kolmea naisjoukkuetta antaakseen niille mahdollisuuden keskittyä pelaamiseen täyspäiväisesti miespuolisten ammattilaiskollegojensa tapaan. Samalla se varmistaa, että näiden pelaajien kasvot ja avut ovat mahdollisimman paljon esillä Intelin omia tapahtumia mainostettaessa. Näin yhtiö pyrkii omasta aloitteestaan vihjaamaan, että naiset voivat vielä jonain päivänä painia samassa sarjassa miesten kanssa myös pelialalla.

Ironista kyllä, Intel itse seisoo haavekuvansa ja sitä tavoittelevien naisten välissä.

Ennen kuin alan pohtia ongelmaa abstraktimmalla tasolla, aion lyödä pöytään muutamia olennaisia totuuksia. Tällä hetkellä on täysin kiistämätön, paljain silmin nähtävä tosiasia, etteivät maailman parhaiksi kruunatut nais- ja miesjoukkueet ole taitotasojensa suhteen edes verrattavissa. En itse osaa sanoa, mikä kaikki naisten ammattipelaajapiireissä mättää. Sponsoreiden mukaan ongelma on korjattavissa kahisevalla, siinä missä selostajien spekulaatio koskee lähinnä joukkueiden ontuvaa ryhmädynamiikkaa. Naiset häviävät miehille eSports-kentällä myös puhtaassa väkivoimassa, eikä itselleen nimeä niittäneitä ryhmittymiä yksinkertaisesti ole monia.

Intelin edustajien mukaan positiivinen julkisuus kirii kuitenkin kaiken muun edelle tasa-arvoasiaa ajaessa. Teorian tasolla en ole yhtiön kanssa eri mieltä, mutta Puolassa näkemäni tekee toteamuksen allekirjoittamisesta vaikeaa.

Kuten kovin tavallista, naiset pelasivat myös Intel Extreme Mastersissa omassa sarjassaan. Yllä mainituista syistä järjestelyn voisi ensi näkemältä niellä ilman sen suurempia vastalauseita, mutta tilanne vaatii kuitenkin huolellisempaa tarkastelua. Siinä missä miesten finaaliliigan vaiheita päästiin seuraamaan koko viikonlopun ajan lähietäisyydeltä, naisten alkuerät pelattiin suljetulla takahuonealueella. Kun neidot vihdoin päästettiin ihmisten ilmoille, heidän peleilleen uhrattiin messualueen pienin ja surkein lava, jonka tarkoin rajatun yleisöalueen aitoja vasten katsojat pakkautuivat vailla toivoa istumapaikasta.

On tärkeää myös huomata, etteivät naiset kilpailleet mieskollegoidensa tapaan extrememestareiden tittelistä edes omassa sarjassaan. Naisten liiga oli herttaisesti nimetty jo toista vuotta putkeen Intel Challengeksi, joka oli merkitty medialle jaettuun kalenteriin vähintään yhtä suloisella vaaleanpunaisella värillä.

Ennen Challenge-finaalien alkua myös miesten areenafinaalissa paikalla ollut kisa-analyytikko Janko Paunović myönsi, ettei seuraa naisten eSportsia juurikaan. Moista tuskin voi pitää kovinkaan rangaistavana rikoksena eritoten erilaisten turnausten ja sarjojen silkkaa määrää pohtiessa, mutta miehen seuraava kommentti tuntui kumoavan kaiken, minkä eteen tapahtuman järjestäjä väittää työskentelevänsä. Intoa uhkuva Paunović kertoi olevansa hyvin kiinnostunut siitä, kuinka naiset "lähestyvät Counter-Strikea". Minusta on suorastaan kummallista, että analyytikon pallille on päästetty mies, joka ei ole tähän päivään mennessä ymmärtänyt, ettei toimivilla Counter-Strike-taktiikoilla ole mitään tekemistä toteuttajansa sukupuolen kanssa.

Omituisten möläytysten kekoon kantoi kortensa myös itse Intel, jonka lehdistöesitelmät olivat ajoittain suorastaan surullisen huvittavaa kuunneltavaa. Ilmaisut ”ihmiset” ja ”kuluttajat” ovat kaikesta päätellen tätä nykyä liian suurpiirteisiä, ja moinen muuntui lavalla muotoon ”miehet JA naiset” – erityisen hätäiseen sävyyn eritoten silloin, kun joku vahingossa unohti sananpartta ensi yrittämällä käyttää. Kuten moni tätä lukeva tiedostanee, ylimalkainen poliittinen korrektius käy valitettavasti kiusalliseksi kovin nopeasti.

Kunnollisen pohjustuksen paperille suollettuani aion nyt päästää hämmennykseni valloilleen täydessä komeudessaan.

Inteliä sunnuntaisessa lehdistötilaisuudessa edustanut Lee Machen myönsi minulle silmiin katsoen, ettei tiedä, kuinka naisten ja miesten sarjat saataisiin enää saatettua yhteen. Visiota on lähestytty alusta alkaen niin vinolta lähtöviivalta, ettei miesten kiinni ottaminen vaikuta enää realistiselta tavoitteelta, eikä mikään rahamäärä maailmassa voi tilannetta muuttaa. Miten naisten voisi edes olettaa motivoituvan moisesta, jos heitä ohjaillaan pelaamaan vain omissa amatöörisarjoissaan? Miten yleisön voi olettaa ottavan heidät tosissaan, jos eriarvoisuus on lajin sisälläkin itsestäänselvyys? En itsekään väitä keksineeni ratkaisua ongelmaan, mutta sen tiedän, ettei nykyisillä kisakäytännöillä ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa.

Vaikka lajitovereiden pärstät julisteissa ja trailereissa ovat toki pieni erävoitto peliharrastuksen normalisoinnissa naisten keskuudessa, on tämäkin vaivannäkö helposti nollattu laajemmassa mittakaavassa finaalissa nähtyjen asenteiden avulla. Pelaavien naisten kohtelu jonkinlaisina harvinaisina satuolentoina on täydessä ristiriidassa paitsi Intelin harmonisen tasa-arvoaatteen myös juuri edellisessä kappaleessa päivitellyn mystisen pahnanpohjimmaisuuden kanssa. Kaksinaismoralismi laittaa monimutkaisten naisenaivojeni piuhat entistä tiukempaan solmuun – miksi sukupuolesta tehdään ohjelmanumero tapahtumassa, jonka keskeinen filosofia koskee tasa-arvoa?

Erityiskohtelu ei yksinkertaisesti ole terve tapa lähestyä minkäänlaista eriarvoisuusongelmaa. Askeleita kohti tasa-arvoa on suotavaa ottaa, ja halootakin asiasta saa pitää, mutta jos valitut toimintatavat itsessään erottavat naiset miehistä perustavanlaatuisella tasolla, mihin niillä oikein pyritään? Positiivinen julkisuus on laiha lohtu, jos se ei saa yleisöään kyseenalaistamaan vallitsevaa käsitystä ongelman laadusta.

Paljon kysymyksiä, niin vähän vastauksia. Vaikka monien muiden naisten tapaan toivoisin asiaan kovasti muutosta niin eSportsin saralla kuin yleisemmälläkin tasolla, Intelin kaltaisten jättien asennoituminen ei yksinkertaisesti käy omasta näkökulmastani järkeen. En vain voi käsittää, miksi minun tai kenen tahansa muun naispuolisen peliharrastajan paikka olisi jonkinlaisella erillisellä pallilla, jolla killuen meidän olisi määrä toimia tasa-arvon airuina. Eikö tasa-arvon ytimessä ole nimenomaan puolueeton kohtelu, vai olenko ymmärtänyt tämänkin konseptin väärin?

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän Samirai kuva
Samirai

Johtuen siitä etten yleisesti urheilua taikka eSports genreä seuraile niin minulle tuli kyllä täytenä yllätyksenä että on yleensäkään olemassa erilliset turnaukset miehille ja naisille. Itse kun en ei-fyysisessä kisailussa näe mitään syytä erottaa sukupuolia toisistaan. En tiedä miten on maailmalla shakin taikka biljardin kanssa mutta kyllä älykkyyttä ja nopeaa päättelykykyä pitäisi minun mielestäni pitää ihan tasa-arvoisena asiana niitä vaativissa lajeissa. Jos taas ongelma on se että nykyiset naisjoukkueet eivät vain pärjää jostain syystä miesten vastaaville niin minusta se ei ole tarpeeksi hyvä syy rajata kokonaista sukupuolta omaan karsinaansa. Tässä tapauksessa tosiaan häviävät kaikki; naiset joutuvat pelaamaan "heikommassa" sarjassa niin medianäkyvyydeltään kuin tasoltaankin ja samaan aikaan tasa-arvo kärsii koko eSports yhteisössä...

Käyttäjän Maketsuki kuva
Maketsuki

Intelin toiminnan ymmärtää helposti siksi poliittisen korrektiuden sekamelskaksi mitä monet pelialalla vaikuttavat tahot nykyään toitottaa. En tiedä mitä yleisöä sillä yritetään kosiskella, mutta kuten tässäkin blogitekstissä huomataan ei se koskaan tunnu toimivan sillä tasolla millä sen pitäisi jokaisen subjektiivisesta näkökulmasta. Kuitenkin isot yritykset (ja pienet) seuraa rahavirtaa, eli jos naistiimien tukeminen kasvattaa rahavirtaa niin sitä jatketaan, olipa se sitten suoraan tai välillisesti. Tähän voi asennoita niin että naispelaajille heitetään luu nurkkaan ja sanotaan että pelakaa sillä, tai sitten niin että annetaan naisille myös (erillinen) mahdollisuus. Luonnollisesti jättiyritykset pyrkivät testaamaan saako naispelaajista samanlaisen rahasampon kuin miespelaajista. Itse en osaa vähäisellä tiedollani asennoitua näihin mitenkään.

En seuraa kovin aktiivisesti eSports-tapahtumia, mutta olen huomannut että ei tiimeissä pahemmin naispelaajia näy. En tiedä miksi heitä ei ole, mutta jotakuta se varmasti harmittaa, ja koska niihin tiimeihin ei voi pakottaa naisia, niin ainut mahdollisuus on tehdä oma liiga pelkästään naisille. Tasa-arvo tässä tilanteessa tarkoittaa sitä, että jos yksikään naispelaaja ei yllä turnaustasolle, ei siellä silloin naisia ole (tai toisinpäin). Jotenkin tuntuu että tuollainen skenaario ei nykymyllerryksessä ole edes varteenotettava vaihtoehto.

Käyttäjän Malarkey kuva
Malarkey

Hyvä blogikirjoitus.

Käyttäjän Azhrak kuva
Azhrak

Pieni korjaus kirjoitukseen.

Lainaus

Miten naisten voisi edes olettaa motivoituvan moisesta, jos heidän annetaan pelata vain omissa amatöörisarjoissaan?

E-urheilussa ei ole miesten sarjoja. Kaikki kisat ovat avoimia naisille, naisjoukkueille ja sekajoukkueille eli ne ovat avoimia sarjoja. Naisten sarjat ovat poikkeus, niitä järjestetään harvoin, ja niiden järjestämisen perustelut ovat samansuuntaiset kuin shakissa, jossa on myös avoimet sarjat ja naisten sarjat. Päätarkoitus on motivoida lisää naisia mukaan kilpatoimintaan.

Käyttäjän Suora kuva
Suora
Lainaus käyttäjältä Azhrak

E-urheilussa ei ole miesten sarjoja. Kaikki kisat ovat avoimia naisille, naisjoukkueille ja sekajoukkueille eli ne ovat avoimia sarjoja. Naisten sarjat ovat poikkeus, niitä järjestetään harvoin, ja niiden järjestämisen perustelut ovat samansuuntaiset kuin shakissa, jossa on myös avoimet sarjat ja naisten sarjat. Päätarkoitus on motivoida lisää naisia mukaan kilpatoimintaan.

Tämä itsellenikin tuli heti tässä mieleen. Siis eikö tilanne ole lähtökohtaisesti täysin TASA-ARVOINEN eli sukupuolella ei ole mitään mainintaa säännöissä ym. Täysin samanlainen kohtelu mutta jostain syystä naistiimit eivät pääse samalle taitotasolle. Naisten erityiseksi tukemiseksi on sitten yritetty lisätä extra-tilaisuuksia että hekin pääsisivät näkyviin. Siten meni vähän tästä pointti itseltä ohi...

Yleisesti tänäpäivänä tasa-arvo on niin väärinkäytetty sana että lähinnä lähtee heti kaikki uskottavuus kun kuule sitä käytettävän. Hulluun suuntaan ollaan menossa sukupuolineutraaliuuden saralla jossa aletaan pitämään aivan biologisiakin perusasioita muka keksittyinä. Omasta mielestä sukupuolten eroja pitäisi juurikin korostaa ja osoittaa kuinka paljon hyvää kummassakin on. Nyt ollaan kuitenkin menty aikalailla väärään suuntaan.

Ristiriitaisesti puhutaan yleisesti siitä kuinka vaikkapa pelialalle pitäisi saada enemmän naisia ihan vain monimuotoisuuden (diversity) tähden mutta sitten samalla väitetään että sukupuolilla ei ole yhtään mitään eroja, jolloin minkäänlaista monimuotoisuuttakaan ei tietenkään tapahdu...

Siinä nyt vähäsen omaa näkemystä tasa-arvosta. Tänäpäivänä on kyllä niin tiheää poliittista korrektiuutta kaikkialla että ei mitään rajaa. Kohta kielletään mielipiteet...

Käyttäjän Johanna Puustinen kuva
Johanna Puustinen
Lainaus käyttäjältä Azhrak

Pieni korjaus kirjoitukseen.

Tämä oli itsellänikin tiedossa - asian muotoilu kieltämättä mättää. Intelin ja ESL:n taholta kutsu naisille kuitenkin kävi Machenin mukaan vain perusoletukseltaan alempiarvoisen Challenge-sarjan tiimoilta, vaikka Extreme-sarja on teoriassa avoin kaikille. Kyse ei siis ehkä ole niinkään antamisesta kuin ohjailusta pikkuliigojen pariin, ilmaisutaito pettää!

Käyttäjän Suora kuva
Suora
Lainaus käyttäjältä Johanna Puustinen

Tämä oli itsellänikin tiedossa - asian muotoilu kieltämättä mättää. Intelin ja ESL:n taholta kutsu naisille kuitenkin kävi Machenin mukaan vain perusoletukseltaan alempiarvoisen Challenge-sarjan tiimoilta, vaikka Extreme-sarja on teoriassa avoin kaikille. Kyse ei siis ehkä ole niinkään antamisesta kuin ohjailusta pikkuliigojen pariin, ilmaisutaito pettää!

Käsittääkseni "kutsut" kaikkien pelien turnauksiin lähtevät aina jonkin aikaisemman merkittävän turnauksen tai ottelukauden voittajille ja tämän lisäksi on aina myös varattu paikkoja keille tahansa jotka voittavat avoimia sisäänpääsy-turnauksia. En siten oikein näe mitä teknistä ongelmaa tässä on...

Käyttäjän TumTum kuva
TumTum

Onko tosiaan niin ettei koko e-sports maailma tunne yhtään joukkuetta jossa olisi sekä mies että nais jäseniä?

Käyttäjän SamTheFurious82 kuva
SamTheFurious82

En ihmettelisi vaikka suureen osaan naispelaajiin vaikuttaisi se kuinka miehet heitä kohtelee nettipeleissä, se on vähän kuin heittäisi naisen lätkäjengin pukutiloihin, sitä alentavaa huutelua saa varmasti osakseen joka ei varmastikkaan kauheasti kannusta edes pelaamaan miesten kanssa koska juttujen taso on mitä on.

tunnen monia pelaavia naisia jotka ovat todella hyviä omissa mielenkiinnonkohteissaan, parempia kuin minä (mm. CoDissa)

väkinäistä tasa-arvoa ei saavuteta sillä että automaattisesti lyödään miehet ja naiset samalle viivalle, esimerkiksi vaikka huippu naisluistelija laitettaisiin MM-leijonien matkaan tuosta noin vaan koska naisellekkin pitäisi antaa mahdollisuus, ei sillä etteikö voisi olla hyvä mutta...
Sama ei toimi toisinkaan päin, eihän lätkäpeluria laiteta taitoluistelijan MM tittelistä kisaamaan (mies naisten sarjaan)

videopeleissä sukupuoli ei ole se määrittävä tekijä ja ilahduttavasti voin todeta että naisten määrät peleissä ovat kasvamassa mikä tarkoittaa että ennemmin tai myöhemmin osa heistä pistää miehille kampoihin näissä turneissä, vain aika näyttää.

Onhan se huonoa julkisuutta jos naiset on laitettu pelaamaan "sivussa" kun miesten estraadi on parrasvaloissa mutta sama tilannehan on kaikilla ylöspäin pyrkivillä urheilijoillakin kunnes saavat nimeä ja mainetta (sama koskee kyllä ketä tahansa juuri töissä aloittavaa keltanokkaa)

Asia on hyvä mutta väkisin sitä petraamalla ei tule kuin pettymyksiä vastaan.

Käyttäjän JetRam kuva
JetRam

Mitä olen näitä Ylen lähettämiä CS-turnauksia katsonut, niin aika miesvaltaisia ovat joukkueet olleet enkä ainakaan äkkiseltään muista paljoa naispelaajia tiimeissä nähneeni. Mutta miten on esim. MOBA-turnausten laita, onko siellä enemmän naisia eli onko peligenrejen välillä vaihtelevuutta?
E-sportsikin sen verran uusi asia josta ei kauhealla medianäkyvyydellä toitoteta, enemmän voisi olla sellaista "sinustako kilpapelaaja"-markkinointia ja infoa esim. pelialan tapahtumien yhteyteen ja jotain harjoittelupajoja ja tiiminkokoamistilaisuuksia jne. Tarjoaisivat ehkä kivasti lähestymistapaa ja rohkaisua aiheeseen.