Finnish Game Awards ja kirjasuositus / Blogit / pelaaja.fi

Finnish Game Awards ja kirjasuositus

9.04.2010 // Kirjoittanut: Miika Huttunen
31

Eilen pidettiin Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry:n uudistunut peligaala, joka kulkee nyt nimellä Finnish Game Awards. Kyseinen tilaisuus myös televisioitiin ensimmäistä kertaa ja sen pystyi katsomaan suorana verkossa YLE Areenassa ja myöhemmin illalla myös tv:stä jälkilähetyksenä. Gaalassa palkittiin vuoden 2009 parhaita pelejä, joihin kuului myös pelikansan oma valinta vuoden parhaaksi peliksi. Muut parhaat valitsi raati, johon meiltä kuului allekirjoittaneen lisäksi myös Janne P. ja Thomas.

En ole ainoa median edustaja, jonka mielestä tilaisuus on aiempina vuosina ollut välillä liikaakin pelikauppiaiden ja maahantuojien toistensa selkään taputtelua. Sinänsä ymmärrettävää, sillä he ovat myös pitkälti maksaneet viulut tapahtumasta, mutta silti. Televisioinnilla oli selkeästi hyvä vaikutus tapahtuman rakenteeseen, sillä tiukka tunnin kesto pakotti pitämään sen tiiviinä ja puheet lyhyinä. Tunnelma pysyi hyvänä ja mieli virkeänä koko ajan.

P1050992

Monia pelaajia saattoi ehkä häiritä se, että palkittavien pelien kategoriat olivat… no, mielenkiintoisia. Varsinaiset pelaajien pelit oli käytännössä laitettu vain yhteen kategoriaan, toimintapeleihin, vaikka mukana oli myös seikkailu-, rooli- ja strategiapelejä. Ihmettelin tätä järjestäjille itsekin, mutta totta on, että ensimmäistä kertaa televisioitavan tapahtuman tärkeänä tehtävänä oli myös esittää suurelle yleisölle hyvä kuva suomalaisesta pelialasta ja peleistä yleensä. Valtavirralla kun on edelleen kuva peleistä pelkkänä sotana ja väkivaltana (pelikansan oma valinta vuoden peliksi oli, yllätys yllätys, Modern Warfare 2) ja siksipä oli hyvä esitellä erilaisten kategorioiden kautta, että pelejä on myös paljon muunlaisia. Lisäksi oli erittäin hienoa, kuinka kotimaisia pelintekijöitä nostettiin esiin vuoden parhaan kotimaisen pelin kategorian sekä muutaman videoklipin voimin.

P1050995

Thomas toimi vuoden toimintapelin palkinnon jakajana (sen voitti Uncharted 2, tekijä Naughty Dog lähetti terveisensä suomalaisille videon välityksellä) ja hoiti hommansa loistavasti, mutta koki myös yllätyksen myöhemmin, kun hän sai kuulla, että hänet oli valittu tänä vuonna Suomen pelialan omaan kunniagalleriaan Peliluolaan. Se on huikea kunnia ja myös ansaittu. Emme normaalisti mainitse tällaisia asioita, mutta tässä tapauksessa on kerrottava, että erään kilpailevan lehden päätoimittaja päätti mitä ilmeisimmin poistua vessaan tai tupakalle, kun Thomas nousi lavalle ottamaan kunnian vastaan. Siihen nähden, että me taputimme viime vuonna, kun hän itse sai samaisen ansaitun kunnian, jäimme hieman ihmettelemään tapahtunutta.

Joka tapauksessa Finnish Game Awards oli varsin onnistunut kokonaisuus, ja toivon mukaan se löysi katsojia niin YLE Areenassa kuin televisiossakin. Show’n voi edelleen nähdä YLE Areenan sivuilta kuukauden ajan.  Se myös tulee uusintana televisiosta sunnuntaina 11.4. klo 12.50. Lisäksi paikalla näkyi epämääräisiä hiippareita uuden MoonTV:n logoja heiluttaen. Gamerin Jarkko ja Raine olivat myös paikalla, ja heidän juttunsa tapahtumasta on taatusti erilainen kuin YLE:llä.

P1050986

Kuukauden kirjavalinta

Näin lopuksi haluan suositella erästä erinomaista kirjaa, joten olen lukenut ahkerasti istuttuani viimeisen kuukauden sisällä aivan liikaa lentokoneessa. Kirja on Bill Brysonin A Short History of Nearly Everything. Kyseinen opus kertoo luonnontieteiden historian ja ihmisen tiedollisen kehityksen kulusta. Mielenkiintoisen (ja luettavan!) siitä tekee se, ettei Bryson itse ole tiedemies. Hän on paremmin tunnettu humorististen matkailuoppaiden kirjoittajana, joka eräänä päivänä totesi, että hän häpeää huonoa tieteen ja maailmankaikkeuden tuntemustaan. Niinpä hän päätti kirjoittaa kirjan, jossa selitetään tiedettä ja tieteenhistoriaa selkokielellä ja mahdollisimman helposti ymmärrettävässä muodossa. Hän kirjoitti kirjan lukuisten tiedemiesten ja tutkijoiden avulla, ja lopputulos on erittäin suositeltava kaikille, jotka eivät koe tietävänsä aiheesta tarpeeksi. Esimerkiksi itselläni ei ilman kirjan lukemista olisi ollut kunnon käsitystä siitä, mitä ihmettä Large Hadron Colliderilla oikein yritetään tehdä tai mikä on Higgsin bosoni. Kirja myös kertoo paljon ihmisistä tieteen takana, ja sieltä löytyykin yhtä jos toista omituista tapausta. Nerot ovat selkeästi oma lukunsa, olivat he sitten tiedemiehiä, kenraaleita tai taiteilijoita. Suosittelen!

P1060009

Kommentit

Käyttäjän Tuamas kuva
Tuamas

Avasin eilen telkkarin ja sattumalta osuikin gaalaan ja kohtaan "vuoden peli on..........Modern Warfire 2"

Noita ei varmaan kannata double chekata, varsinkaan kun on "vuoden pelistä" kyse.

Onnea Thomakselle!

Käyttäjän the wii kuva
the wii

Onnittelut Puhalle, mies on palkintonsa ansainnut.

Käyttäjän Muksu kuva
Muksu

Hyvä blogi. Itselleni gaala oli positiivinen yllätys, ja vielä kerran onnea Thomakselle. Kirjakin kuulosti jänskältä.

Käyttäjän Riot kuva
Riot

Kiitos lukijat, kiitos Miika Huttuselle kauniista sanoista!

Käyttäjän rioichi kuva
rioichi

Onnittelut Puhalle! Oli ihan hieno gaala vaikka olikin suunnattu vähän casuaaleille-pelaajille. Vuoden peli meni väärään osoitteeseen, mutta kun yleisö sai vapaasti äänestää niin mikä yllätys oli että palkinnon voitti mw2. Mukavaa kevennystä toi Juri Kakka ja Kete Rahkonen. Ja heidän ja finteligennssin välinen buzz-kisa.

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

Mitä tähän erääseen päätoimittajaan tulee, tuntui minusta, että hänellä oli eräänlainen hälläväliä-asenne päällä jo silloin, kun tämä oli lavalla innovaatiopalkinnon voittajaa julistamassa. En yhtään siis ihmettele, jos meno on jatkunut Huttusen kertomalla tavalla.

Onnea kuitenkin Thomakselle! Harmi ettei palkitsemistasi päässyt ulkomaailma näkemään.

Käyttäjän KcK__ kuva
KcK__

Onnittelu Thomakselle täältäkin suunnalta! Oikein hyvä blogi kirjotoitus, pitää tuo kirjan nimikin laittaa korvan taakse jos vaikka joskus tarttuisi kirjastosta mukaan :)

Käyttäjän Jokeri kuva
Jokeri

Komppaan Riepua! Hyvä blogi!

Käyttäjän Wagner kuva
Wagner

Itsekkin komppaan täysin riepua ja hyvä blogi. Olisi kyllä ollut nasta nähdä kun sait palkinnon...Ja jos tosiaan näin kilpaileva päätoimittaja teki niin aika huonoa käytöstä kyllä...No, meitä on moneen.

Käyttäjän haamupoika kuva
haamupoika

Kiitokset Huttuselle hyvästä luku hetkestä :D.