Game Developers Conference 2007 -meininkiä / Blogit / pelaaja.fi

Game Developers Conference 2007 -meininkiä

10.03.2007 // Kirjoittanut: Riot
22

Aloitin tämän blogin kirjoittamisen jo lauantaina 3. maaliskuuta. Siitä on lähes viikko, jonka aikana on tapahtunut niin paljon, etten ehtinyt kirjoittaa blogia lainkaan. Kirjoittelin kuitenkin muistiinpanoja päivien tapahtumista, joten tämä blogi on kokoelma lyhyitä juttuja koko viikolta San Franciscosta, jossa olin Game Developers Conferencessa.

dsc00176.jpg

Maanantai 5. maaliskuuta

Kirjoitan tätä San Franciscon keskustassa olevan rakennuksen kahdeksannessa kerroksessa. Olen Ziff-Davis-kustantajan toimistolla, jossa tuotetaan muun muassa 1up.comia ja Electronic Gaming Monthly -lehteä. GDC07 järjestetään Moscone-messukeskuksessa, joka on vain parin korttelin päässä.

Asun messujen ajan muutaman kaverini luona, jotka työskentelevät EGM:n ja 1up.comin parissa. Heillä (Greg, Shane ja Skip) on kunnon poikamiesboksi San Franciscon yliopiston takana. Kämppä on vain 15 minuutin bussimatkan päässä ytimestä.

Koska Pelaajan työt eivät lopu minun ollessa reissussa, tulen ZD:n toimistolle tekemään töitä ja hyödyntämään jättiyrityksen kahvikonetta sekä huippunopeaa internetyhteyttä.

Ainoa haittapuoli on viereisessä huoneessa oleva James Mielke, joka paukuttaa musiikkia koko päivän. Basso kuuluu nytkin ja kunnolla... Aargh. Tuntuu kuin viereisessä huoneessa olisi bileet.

dsc00161.jpg

Selailin uusinta Electronic Gaming Monthlya, jonka kansikuvastoorina on Ratchet and Clank Future: Tools of Destruction. Tässä pari poimintaa jutusta:

- Uusi peli palaa sarjan juurille ja sisältää noin 60 prosenttia taistelemista ja 40 prosenttia tasoloikkaa sekä kaikenlaisten härveleiden käyttämistä.

- Artikkelissa kerrottiin parista uudesta aseesta. Tornado Launcherilla ammutaan tornadoja, joita ohjataan Sixaxis-ohjainta kallistelemalla. Tornadoa ohjatessaan voi edelleen ohjata Ratchetiakin vasemmalla tikulla. Groovitron-aseella ammutaan diskopalloja, jotka pistävät viholliset tanssimaan, jolloin ne voi eliminoida tappavammalla aseella.

- Suurin osa PS3:n Ratchetin parissa työskentelevästä porukasta on sarjan veteraaneja, mutta merkittävää on se, että harvat heistä olivat isosti mukana Resistance: Fall of Manin tuotannossa. Se kertoo, että Insomniac on kasvanut todella isoksi. Työn alla on PS3:n Ratchet and Clank, Resistance: Fall of Man -lisäsisältöä ja jollakin asteella Resistance 2. Ahkeraa porukkaa.

- Clank on pelattava hahmo.

- Avaruustaisteluminipeli ja monet muut minipelit tekevät paluun, sillä peliin halutaan enemmän vaihtelua. Avaruusräiskinnän kerrotaan olevan paljon aiempaa suoraviivaisempaa ja keskittyvän enemmän näyttävään toimintaan ja hienoon grafiikkaan. Toisin sanoen homma varmaan toimii enemmän raiteilla, mikä on ihan ok. Toivottavasti Ratchet and Clank 2:ssa olleet mainiot WipEoutin kaltaiset ajokisat tekevät nekin paluun.

- Peli valaisee Ratchetin taustoja sekä Lombax-rodun alkuperää.

... siirrymme ajassa taaksepäin...

Sunnuntai 4. maaliskuuta

Blogia seuraavat tietävät, että xbox360.ign.comin päätoimittaja Doug Perry on hyvä ystäväni. Doug kutsui minut talolleen grillaamaan, ja ilma siihen oli mitä parhain. Doug on hauska tyyppi, paljon nähnyt ja kaikin puolin hieno tuttavuus. Vietin sunnuntaita Dougin luona ja sain tutustua miehen boheemiin elämäntyyliin. Dougin vaimo on opettajana Stanfordin yliopistossa ja pitää suomalaisesta folkmusiikista! Olin yötä kämpän sohvalla ja allergiani saivat erityistä iloa huushollin kahdesta kissasta, koirasta ja hillittömästä pölymäärästä. Selvisin kuitenkin jotenkuten. Pieksin Dougin Winning Eleven 2007: Pro Evolution Soccerissa Xbox 360:lla ja helposti.

dsc00174.jpgdsc00173.jpg
Vihollinen! Toinen Dougin kissoista.

Ennen kuin Doug heitti minut seuraavana aamuna toiselle kämpälle, kävimme hakemassa kahvit läheisen supermarketin Starbucksista. Kukapa siellä jonottaa edessämme? Itse legenda Jerry Rice! Eli San Francisco 49rs -joukkueessa maineensa luonut jenkkifutaaja. Vaihdamme Jerryn kanssa pari sanaa ja heppu on todella rento. Puhelemme jonossa niitä näitä jenkkifutiksesta, kunnes Doug harhauttaa keskustelun baseballiin, jolloin alan haukotella. En kehdannut ottaa valokuvaa, en tiedä miksi. Olisi pitänyt.

Tiistai 6. maaliskuuta, klo 8.30, Starbucks-kahvila

Hirvittävä nälkä. Olen etuajassa Microsoftin peliesittelytilaisuutta ajatellen, joten käyn hotellin vieressä olevassa Starbucksissa hakemassa kahvia. Siellä bongaankin kaksi italialaiskaveriani. Sitten huomaan Peter Molyneux'n röökillä hotellin edessä.

MS:llä mielenkiintoisimpia juttuja olivat Mass Effect, Xbox Live Arcaden tulevaisuus ja tietenkin Fable 2. Tilaisuuteen pääseminen oli hienoinen kysymysmerkki, koska Suomesta en saanut tilaisuudesta minkäänlaista tietoa. Paikan päällä kuitenkin pääsin ongelmitta tilaisuuteen.

XBLA-peleistä pelasin Raren Jetpacia ja muitakin. Näistä teen vielä koosteen joko saitille tai seuraavaan Pelaajaan.

dsc00175.jpg
Saan Levin kiinni ja käymme Melsissä lounaalla. Levi hoitelee mobiilipuolen juttuja, joten hän on lähdössä takaisin kotiin jo keskiviikkona. GDC:n mobiiliosuus käytiin lähinnä maanantaina ja tiistaina.

Noin klo 14

Törmään vanhaan tuttuuni, joka työskenteli vuosia Sonyn Liverpoolin studioilla. Hän työskentelee nykyisin mobiilifirmassa, joka tekee paljon yhteistyötä kotimaisen Digital Chocolaten kanssa. Hän vahvistaa, ettei tuleva PS3:n WipEout käytä (tietenkään) MotorStormin 3d-moottoria. Hän myös vahvistaa, että PSP saa Wipeout Pure 2:n!!! Myöhemmin Sonyn Phil Harrisonkin vahvistaa tiedon ja lupaa reippaasti netistä ladattavaa sisältöä, kuten tehtiin ensimmäisenkin pelin kanssa.

...minuutti myöhemmin

Törmään tanskalaiseen Jacobiin (huom, ei Zoolanderin Jacobim Mugatu!), joka työskentelee Nordic Game -konferenssin mediavastaavana ja mies on muutenkin isosti vastuussa tilaisuuden järjestämisestä. Pelaajahan on tilaisuuden suomalainen mediapartneri. Vaihdamme kuulumisia ja kerron Jacobille, että olen menossa tapaamaan Dave Perryä. Jacob ja Nordic Gamen pääjärjestäjä pyytävät minua mainitsemaan konferenssista Davelle ja pyytämään tätä puhujaksi tilaisuuteen.

...30 sekuntia myöhemmin

Henkilö, joka kulkee nimellä Muumi, kävelee vastaan. Olen puhuneet puhelimessa pitkin viikkoa ja täysin sattumalta onnistumme viimeinkin tapaamaan. Vaihdamme kuulumisia, parit uutiset ja sitten juoksen haastattelemaan Dave Perryä.

Tiistai, jossakin vaiheessa päivää
Hieman luppoaikaa, joten menen kirjoittamaan GDC:n lehdistökeskukseen. Sitten muistan, että Champions League -matsit ovat meneillään! Ei muuta kuin Soccernet.com auki ja sassiin. Mikä yllätys, että AC Milan voitti hillotusmaalilla. Barcelona ulos!

Käyn äkkiä ZD:llä jatkamassa työntekoa. Matkalla sinne bongaan Tetsuya Mizuguchin syömässä nuudeleita pienessä ravintolassa.

Tiistai-ilta, 17.30-20.00

Kävin Sonyn mediatapahtumassa, jossa Phil Harrison kertoo ennakkoon huomisen Game 3.0 -puheensa pääpointit. Hän esittelee Home-palvelun, joka rullaa mainiosti. Bongaan todella vanhan ystäväni Alexin, jonka kanssa en syystä tai toisesta ole puhunut muutamaan vuoteen. Pelkäsin, että välillämme oli jotakin ongelmia, mutta onneksi asianlaita ei ollut näin. Alex on yksi Media Moleculen perustajista ja paikalla on myös toinen perustaja Mark Healey, joka teki indiehitti Rag Doll Kung Fun. Nyt tiedän, että porukan PS3-peli on varmasti tärkeässä roolissa Harrisonin esityksessä, ja niin se onkin. Olen todella, todella onnellinen kundien puolesta, sillä heidän pelinsä LittleBigPlanet saa upean vastaanoton. Tunnissa Sony muuttaa negatiiviset vibat yltiöpositiiviseksi Home-palvelun ja LittleBigPlanetin myötä. Vain toistaiseksi ankea PS3:n Killzonen traileri haittaa fiiliksiä.

Pääsen viimeinkin pelaamaan David Jaffen Calling All Carsia. Peli on todella hauska. En osaa sanoa, viihdyttääkö se pidemmän päälle, mutta kymmenen minuutin pelaamisen perusteella CAA on erittäin viihdyttävä ja kekseliäs paketti. Pelissähän jahdataan rikollisia omalla poliisiautolla. Jahka kaupungissa vipeltävä rikollinen on napattu törmäämällä siihen, pitää hänet ajaa vankilaan. Vankilaan on kolme eri reittiä. Helpointa on ajaa sisään pääportista, mutta siitä saa vain yhden pisteen. Jos ajaa vankilaan kapeaa ramppia pitkin, saakin kolme pistettä, mutta homma on huomattavasti vaikeampaa.

Tiistai, 23.00-2.45, kämpillä

Kirjoitan Pelaajalehti.comiin Home-palvelusta ja LittleBigPlanetista, joista saa kertoa seuraavan päivänä, kun Harrison aloittaa puheensa. Olen todella väsynyt. Saan teräväpiirtovideot molemmista, mutta ne ovat 500 ja 300 megatavua. Järjetöntä. Emme saa videoita pyörimään kunnolla yhdelläkään koneella. Sitten kikkailemme ne muistikortille ja katsomme ne PlayStation 3:lla. Johan toimii. Myöhemmin Phil Harrison toteaa minulle, että mp4-formaatissa olleet videot olikin tarkoitettu PS3:lla katsottavaksi.

Yritän konvertoida videoita pienemmiksi Macillani, mutta tuntien säätämisen jälkeenkään en ole saanut aikaan tyydyttävänlaatuista versiota. Kirjoitan jutut valmiiksi saitille, mutta LittleBigPlanetin tekstini on surkea. En yksinkertaisesti osaa kirjoittaa pelistä. Kun näin sen aikaisemmin illalla, lopetin muistiinpanojen rustaamisen, koska en osannut kääntää näkemääni sanoiksi, joten pyydän anteeksi epäselvää tekstiäni.

Talon jääkaappi on tupaten täynnä, mutta mitään syötävää siellä ei tietenkään ole. Panen taas merkille, kuinka amerikkalaisessa jääkaapissa on aina valtavasti purnukoita. Ihan erinäköistä meininkiä kuin kotimaisissa jääkaapeissa.

Käyn lähikaupassa ostamassa tärkeitä juttuja yöllistä työntekoa varten: puolentoista litran Pepsin, suklaatoffeejäätelöä ja Olde English 40 Ouncen. Jälkimmäisestä kaadan tilkan maahan, ymmärrättehän...

Saan kirjoitettua Homesta todella hyvä jutun, ainakin omasta mielestäni. Romahdan nukkumaan kämpän olohuoneen sohvalle.

Keskiviikko, 6.30

dsc02238.JPG
En vieläkään totu aikaeroon enkä pysty nukkumaan kunnolla. Muistan, että Macillani on iMovie HD -editointiohjelma. Sillä saa todella kätsysti muunnettua teräväpiirtovideot järkevän kokoisiksi. Kiroilen hetken aikaa tyhmyyttäni ja alan konvertoida videoita. Tsekkaan työmeilit ja niin edelleen.

Keskiviikko menee ohi hujauksessa. GDC on turhauttava tilaisuus. Kaikki kiinnostavat puheet ovat joko päällekkäin tai sellaiseen aikaan, etten pääse niihin esimerkiksi haastattelujen takia.

Näen viimeiset 15 minuuttia Warren Spectorin puheesta. Ärsyttää. Olisin halunnut nähdä sen kokonaan, mutta olin poissa hyvästä syystä, haastattelemassa Nintendon legendaarista säveltäjää Koji Kondoa. Haastattelun saaminen ei todellakaan ollut helppo juttu. Kondo antoi haastattelun esimerkiksi vain yhdelle amerikkalaiselle pelisaitille.

Seuraavaksi käyn katsomassa Media Moleculen presentaatiota, jossa kundit kertovat firmansa ekasta vuodesta. Yhtenä H-Townin perustajista voin todella hyvin samaistua heidän kertomiinsa ongelmiin. Tapaan Alexin ja kaikki on cool, mikä on todella hienoa. Hehkutan hänelle ja Markille LittleBigPlanetia ja miten hyvän vastaanoton se on saanut. Tiesin pelistä jo jonkin aika sitten ja olin kertonut kaikille kollegoilleni, että heidän on syytä seurata Media Moleculen tekemisiä ja laittaa peliä esille heti kun voivat.

Lähdemme iltapäivällä irlantilaiseen pubiin juttelemaan menneistä vuosista ja kaikesta muusta.

Myöhemmin illalla käyn EA:n Wii-bileissä, jossa bailataan "to the wii hours of the morning". Se tarkoittaa kello yhtä aamulla amerikkalaisille. Lampsin tilaisuuteen ja huomaan, ettei siellä ole ketään muuta Euroopasta.

Torstai-aamu, 7.30

Hirvittävä päänsärky. Mistäs tämä johtuu? Menin nukkumaan jo puoli kaksitoista enkä ollut ryypännyt erityisesti. Hmm... Sitten alan muistella, että istuin keskiviikkona parissakin tapaamisessa drinkki kädessä jo päivällä ja päivän ainoa ruokailu tapahtui kahdelta iltapäivällä. Sitten vierailin EA:n Wii-bileissä, jossa näin EA Montrealin uuden Wiille eksklusiivisen pelin, josta en saa kertoa yhtikäs mitään. Bileissä esittelin itseni Reggielle!!! Ja siellä taisin ottaa muutaman drinkin parin kollegan kanssa. Hmm...

dat-boy-reggie.jpg
Oikealla Reggie Fils-Aime!

Kämpässä on vain yksi kylppäri. Koska kaikki ovat paikalla, myös Skipin tyttöystävä, suihkuun pääseminen tuntuu mahdottomalta. Heti kun suihkun ääni lakkaa, jonkun ovi avautuu, kuuluu nopeita askelia ja suihku on taas varattu. Kolmas kerta toden sanoo ja pääsen viimeinkin suihkuun. Sitten kamat kasaan ja vauhdilla bussipysäkille ja sieltä Moscone Centreen.

10.00

Päähän sattuu ja pyörryttää. Tahdon kotiin. Menen jonottamaan Miyamoton puhetta varten. Kävelen jonon päähän ja huomaan Jaken EA:lta. Siirryn hänen viereensä ja puhumme niitä näitä. Jake työskentelee EA:n Spielberg-projektin parissa. Norjalainen lehtimies Snorre hyökkää kehiin ja valitan hänelle huonoa oloani.

Ensin ohitsemme kävelee Warren Spector ja sitten Charles Cecil, jota morjenstan ja pyydän jonottamaan kanssamme. Charles on mainio tyyppi. Juttelemme koko odotusajan ja päädymme istumaan vierekkäin Shigeru Miyamoton puhetta katsomaan. Keskustelemme Cecilin kanssa siitä, kuinka GDC:n kiinnostavimmat esitykset ovat tupaten täynnä eivätkä kaikki halukkaat mahdu katsomaan esityksiä. Se on aika nihkeä juttu kaikkien muiden paitsi median kannalta, joka ei maksa GDC:hen pääsemisestä. Kaikki muut maksavat lähemmäs tuhat dollaria, joten on ymmärrettävää, että kovin mielellään ei kuuntele "et mahdu tähän tilaisuuteen" tyylisiä viestejä järjestäjiltä.

Mutta edelleen kaikki minua kiinnostava on päällekkäin.

Nämä kaikki ovat samaan aikaan:
LocoRoco post-mortem
Godfather post-mortem
Harmonix: How to design games for everyone

Miyamoton esitys alkaa myöhässä, ja kiroilen jo etukäteen, että joudun lähtemään kesken kaiken tekemään haastattelua. Miyamoto ei oikein pääse esityksessään vauhtiin, vaikka onkin hauska mies. Hän näyttää itse asiassa aina vain enemmän Nykäsen Matilta, mikä on hieman pelottavaa.

Saavun Sonyn ständille haastattelemaan Phil Harrisonia. Pr-edustaja kertoo minulle, että Phil on katsomassa Miyamoton puhetta loppuun asti. Kiitti *itusti. Lähdin siis Shigerun esityksestä täysin turhaan. Loistavaa. Päänsärkyni ja huono oloni vain yltyy.

Huomaan tutun näköisen ponihäntäisen miehen katsomassa tarkasti God of War 2:ta pelaavia pelaajia. Hän on Tim Moss, pelin ohjelmointijohtaja. Puhun Timin kanssa melkein puoli tuntia. God of War 2 oli aluksi PlayStation 3 -peli, mutta melko nopeasti se päätettiin sittenkin tehdä PS2:lle.

Moss on toki puolueellinen, mutta juttelin GDC:ssä monen PS3- ja Xbox 360 -ohjelmoijan kanssa laitteiden eroavaisuuksista. Se oli jo ajat sitten selvillä, että PS3:n grafiikkapiiri ei ole ihmeellinen vaan lähinnä hyvä. Se on hieman hidas ja loppujen lopuksi hyvin samanlainen kuin Xbox 360:n grafiikkapiiri. Erot piilevätkin Cell-prosessorissa, jota ohjelmoijat hehkuttivat järkyttävän tehokkaaksi ja huomattavasti Xbox 360:n prossua tehokkaammaksi. Heidän mukaansa Cellin avulla laitteella pystytään huikeisiin suorituksiin, mutta tähän menee vielä kaksi tai kolmekin vuotta, kunnes ohjelmoijat alkavat saada todella kovaa jälkeä Cellistä.

Illalla menen GDC:n halutuimpiin bileisiin eli uuden Gamecock-kustantajan dekadentteihin bileisiin. Katsokaa kuvia. Bileissä ovat kaikki. Tunnistan useita entisiä Rockstarin heppuja, Preyn tekijät ja monia muita. Informaatiotulva on melkoinen.

dsc00202.jpg

Tästä tulikin mieleeni yksi kuumimmista takahuoneiden keskusteluista päätoimittajien keskuudessa GDC:ssä - Grand Theft Auto IV. Peliä ollaan kuulemma jo esittelemässä, eikä ole suuri yllätys, että Game Informer saisi taas esitellä pelin ensimmäisenä maailmassa. Tästä on tullut lähes vitsi, mutta samalla voin vain nostaa hattua lehden menestykselle. Ensi viikolla ilmestyy GI, missä on Unchartedin maailmanensi-ilta, ja heti GTA IV:n trailerin jälkeen ilmestyy GI:n numero, jossa käsitellään GTA IV:ää. Pelin tuotanto on aloitettu Xbox 360:llä ja se on tuotannon ns. johtava alusta.

Maaliskuun 30:tä odotellessa...

Selviän hyvissä ajoin takaisin kämpille ja päädyn nukkumaan. Vielä yksi päivä!

Kommentit

Käyttäjän Mixba kuva
Mixba

Olipas kattava ja mielenkiintoinen blogi jälleen. Kiitos Thomas.

Käyttäjän TapsaKebab kuva
TapsaKebab

Nää messu-spessut on kyllä tosi mielenkiintoista luettavaa! Pääsee MELKEIN messutunnelmaan mukaan :) Two thumbs up!

Käyttäjän Haamu kuva
Haamu

Loistava blogi. Näitä lisää. :)

Käyttäjän Apinaboy kuva
Apinaboy

Aivan mahtava blogi... Nämä messublogit ovat aina olleet hyviä eikä tämäkään ole poikkeus. Todella laaja paketti taas kerran. Onneksi Puha on pelaajalehti.comin vakio blogikirjoittaja. Kiitos ja tätä lisää.

Käyttäjän Vinski kuva
Vinski

Nämä travel-aiheiset blogit ovat kaikkein parhainta luettavaa!!

Käyttäjän zoukka kuva
zoukka

Sikahyvää shittiä!

Vatuttaa vaan lukea tällaista kamaa jossain Kajaanin räntäsateessa kaverin koneella :/ No jonakin päivänä mä omistan PC:n ja laajakaistan!

Mahdollisimman paljon kannattaa hyödyntää noita tuttuja pelinkkehittäjiä jne vaikka lehtijutuissa. Inside läppä on aina mielenkiintoisempaa kuin yhtiöiden mainoshypetys.

Käyttäjän timonsteri kuva
timonsteri

Hyvä blogi. Ounastelinkin, että jotain tällaista "Puha tienpäällä" -blogia valuisi saitille lähiaikoina.. Nice.

Käyttäjän Matias Kainulainen kuva
Matias Kainulainen

Seuraavaksi sitten vieraaksi 1up Showiin tai 1up yoursiin ;)

Käyttäjän Anaconda kuva
Anaconda

Nämä Puhan blogit alkavat olla jo todella odotettu juttu koneen tässä päässä! Nytkin lähden hakemaan vähän evästä jääkaapilta, pistin musaa päälle ja vietin laatuminuutteja huippublogia lukien. Tämä on ehkäpä pelaajalehti.com:n paras ominaisuus, koita jaksaa pitää taso yhtä korkealla!

WipEout Pure 2? Ja minä idiootti kun menin jo myymään PSP:ni. Pitänee hankkia uudestaan. Onneksi sen hinta ei enää huimaa päätä. Ja GDC:stä kantautuneet uutiset sekä PS3-previkkanne maaliskuun lehdessä ovat kylle olleet omiaan nostattamaan PS3-odotukseni korkeammalle kuin koskaan. Pari kuukautta sitten olin ihan varma etten osta PS3:sta ehkä koskaan, nyt aion ostaa sen ehdottomasti ennen toukokuuta boxin seuraksi.

PS. Saisipa Olde Englishia täältä Suomestakin, jenkeissä on tullut kyllä maisteltua.

PPS. Ihanaa etteivät vieraat voi lukea näitä blogeja ja tulla ärjymään kuinka juttu Cell-prossun tehokkuudesta on selvää Puhan PS-fanitusta. Jotenkin niin...rauhallista.

Käyttäjän Riot kuva
Riot

Mun piti mennä EMG Liveen tai 1up Yoursiin, mutta GDC-viikolla oli yksinkertaisesti liian kiire. Mä kyllä tykkään mennä puhumaan mahdollisiman moneen paikkaan ja kait egohaluaa pärstää esille, mutta olisi ollut hauskaa kyllä käydä jossakin noista proggiksista. Tarkoitus olikin, mutta aika ei riittänyt.

Kiitos taas kommenteista, nyt alkaakin sitten taas varsinainen työtenko kun kirjoitain kaikki juttuja GDC:stä :)