Vaihtamalla paranee?

Nintendo paljasti tammikuussa lisää yksityiskohtia Switch-konsolistaan. Pelifoorumeilla ja sosiaalisessa mediassa alkoi heti kova keskustelu siitä, jääkö se Nintendon viimeiseksi pelikonsoliksi vai onko se kenties Nintendon uuteen nousuun nostava pelikone, jota Wii U:sta toivottiin. Uusi nousu on tietenkin aika suhteellinen käsite, sillä Nintendo on lähes yhtä arvokas yhtiö kuin esimerkiksi Sony. Täällä lännessä Switchiä on joka tapauksessa ehditty kommentoimaan alitehoiseksi, ylihintaiseksi, kilpailukyvyttömäksi ja tuhoon tuomituksi jo ennen aikojaan.

Näissä kommenteissa tehdään kuitenkin kaksi virhettä: ensinnäkin niissä Switchiä verrataan PlayStation 4:ään ja Xbox Oneen. Jo Wiistä lähtien olisi pitänyt kuitenkin olla jo selvää, että Nintendo on omilla konsoleillaan mennyt omia polkujaan, eikä se edes yritä kilpailla rautapuolella Sonyn tai Microsoftin kanssa. Nintendo on etsinyt oman yleisönsä, jota ei niinkään kiinnosta konsolin teho kuin sen pelit, joita ei muilla koneilla nähdä. Sille ei ole väliä, miten Switch vertautuu peleissä tai tehossa muihin pelikoneisiin tai kuinka monta peliä sen julkaisuvalikoimassa on. Nintendon koneet tarvitsevat julkaisuunsa vain Marion tai Zeldan, sillä niitä pelaavat käytännössä kaikki konsolin ostajat.

Toinen virhe kommenteissa tehdään siinä, että niissä Switchiä arvioidaan vain länsimaisesta näkökulmasta. Nintendo on vanha japanilainen yhtiö ja Japani videopelaamisen syntymaa. Siksi ei ole yllätys, että Switch on selkeästi vastaus japanilaisten muuttuneeseen pelaamiskulttuuriin. Japanissa televisioiden omistaminen on laskussa etenkin nuorten keskuudessa ja lähes kaikki pelaaminen tapahtuu mobiililaitteilla ja tableteilla. Moninpelaaminenkin on suositumpaa yhdessä julkisilla paikoilla. Switchin ominaisuudet, kuten se, ettei pelaamiseen välttämättä edes tarvita televisiota, on siis mittatilauksena tehty japanilaisille pelaajille, vaikka ne täällä lännessä saattavatkin herättää ihmetystä.

Switchin paljastusten vastaanotto onkin ollut Japanissa pääsääntöisesti vain positiivinen, eikä siellä ole kuultu alussa mainittuja läntisiä epäilyjä. Switch voi siis hyvinkin olla superhitti Japanissa. Vastaavasti PlayStation 4 – vaikka japanilaisen yrityksen konsoli onkin – on ollut Japanin-myynnissä pettymys. Se taas onkin selkeästi tehty enemmän länsimaalaisten pelaajien tarpeisiin, mistä kertoo sen menestys täällä.

On siis turha yrittää verrata Switchiä PlayStation 4:ään tai Xbox Oneen täällä lännessä, sillä ne tuskin ovat kenellekään sen vaihtoehtoja. Switch hankitaan siksi, että sillä voi pelata Nintendon omia uusia pelejä ja perinteisiin pelikoneisiin verrattuna myös hyvin eri tavalla. On hyvä, että markkinoilla on yksi tekijä, joka tarjoaa omanlaistaan pelaamista, eivätkä kaikki ole enemmän tai vähemmän samasta puusta veistettyjä.

Pelaajan testitunnelmat Switchistä ja sen peleistä voi lukea helmikuun Pelaaja-lehden sivuilta.

Miika Huttunen
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Kirjoitus on julkaistu pääkirjoituksena Pelaaja-lehden helmikuun numerossa 173, joka on nyt kaupoissa!

Helmikuun Pelaaja-lehti 173 nyt kaupoissa

Lisää luettavaa