Huhtikuun pääkirjoitus: Hyvästit huvimatkailulle / Blogit / pelaaja.fi

Huhtikuun pääkirjoitus: Hyvästit huvimatkailulle

3.04.2020 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
3
Huhtikuun pääkirjoitus: Hyvästit huvimatkailulle

Koronaviruspandemian aiheuttamien tuotantoteknisten ongelmien vuoksi huhtikuun Pelaaja-lehti ilmestyy vain digitaalisessa muodossa. Lue lehti ilmaiseksi täältä!

Hyvästit huvimatkailulle

Neljäs päivä vapaaehtoista kotikaranteenia on juuri pyörähtänyt käyntiin tätä kirjoittaessani, mutta koronaviruskaaoksen vaikutukset ovat näkyneet työssämme jo pitkään. Pelit ja päivitykset myöhästelevät, kaikki kevään ja kesän pienetkin peliaiheiset tapahtumat on peruttu jo aikaa sitten, ja oma kalenterimmekin näyttää pelkkää tyhjää. Lehdistöretkiä ulkomaille on tavallisesti useampi kuussa, mutta tässä maailmantilanteessa kutsuja ei luonnollisesti tipu.

Olo on hieman voimaton. Jutun juurta on yhtäkkiä paljon vaikeampi löytää, kun informaatio ei kulje samalla vaivattomuudella ja volyymilla kuin ennen. Ainakaan toistaiseksi peliennakkoja ja haastatteluja ei yksinkertaisesti ole päästy tekemään sitten tilanteen vakavoitumisen. Moni firma vasta muotoilee karanteenistrategiaansa, ja tällä hetkellä media ei välttämättä ole prioriteettilistan päällimmäisenä. 

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö keinoja yritettäisi keksiä taholla jos toisellakin. Useampikin julkaisija harkitsee parhaillaan digitaalisten lehdistötilaisuuksien ja verkossa järjestettävien demosessioiden kaltaisia ratkaisuja, jotka ovat tähän asti olleet todellinen harvinaisuus. Se on oikeastaan hieman kummallista, sillä tänä digiloikan kultakautena useamman luulisi jo ymmärtäneen, että videopuhelu on halvempi ja helpompi tapa saada porukka koolle kuin toimittajien lennättäminen paikan päälle.

Internetin pääasiallinen tarkoitushan on tuoda ihmisiä yhteen silloinkin, kun kasvotusten näkeminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista. Pelejä voi jaella ja pelata verkossa, suora yhteys on helppo ottaa maailman toiselle puolelle, ja ryhmähaastattelutkin onnistuvat vaikka Discordissa. Uupumaan jäävät vain ilmaiset virvokkeet, joita varsinaisista lehdistötilaisuuksista kieltämättä jää kaipaamaan. Tietoturva lienee uuden maailmanjärjestyksen suurin kompastuskivi, mutta toisaalta nykyisetkin ennakkojärjestelyt toimivat sillä olettamalla, ettei kukaan itseään kunnioittava median edustaja riko salassapitosopimuksia tahallaan.

Mikäli uudet käytännöt ehtivät yleistyä tulevien karanteenikuukausien aikana, pelialan on syytäkin katsoa peiliin ja pohtia, miten mielekästä ympäri maailman matkustelu on epidemian jälkeenkään. Jos pitkälti sama lopputulos on mahdollista saavuttaa myös etänä, toimittajien voimavaroja varjellen ja ilmastoa saastuttamatta, en näe syytä lennättää lehdistöä pitkin poikin aivan jokaisen nimikkeen tiimoilta. Vuosi on 2020, nettiyhteydet nopeita ja valaistumisen hetki käsillä. Voi hyvinkin olla, että perinteisten pressireissujen aika on pian ohi.

Johanna Puustinen,
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Kommentit

Käyttäjän Unluckymonster kuva
Unluckymonster
Lainaus

Mikäli uudet käytännöt ehtivät yleistyä tulevien karanteenikuukausien aikana, pelialan on syytäkin katsoa peiliin ja pohtia, miten mielekästä ympäri maailman matkustelu on epidemian jälkeenkään. Jos pitkälti sama lopputulos on mahdollista saavuttaa myös etänä, toimittajien voimavaroja varjellen ja ilmastoa saastuttamatta, en näe syytä lennättää lehdistöä pitkin poikin aivan jokaisen nimikkeen tiimoilta. Vuosi on 2020, nettiyhteydet nopeita ja valaistumisen hetki käsillä

Itsekin olen tätä jo useamman vuoden ajan ihmetellyt miksi E3:sissa ja vastaavissa tapahtumissa luodaan kauhea jono että ihmiset pääsee kokeilemaan tulevaa peliä alle tunnin kun demoja on ladattu netistä jo vuosikausia. Taisi viime vuoden Game Awards olla ensimmäinen kerta kun Geoff Keighley ja Steam järjestivät rajoitetun ajan demot tulevista pelistä ja voisi kuvitella että sille tulee tarvetta tänä vuonna vielä enemmän.
Ja jos kehittäjä niin paljon pelottaa ajatus että joku innokas fani datamainaa keskeneräistä peliä niin 2020-luvulla on jo olemassa PS Now, Xcloud ja Stadian kaltaiset ratkaisut joissa pelaaja ei edes mitään pelin dataa lataa omalle konelleen.

Käyttäjän Fwank_91 kuva
Fwank_91

Kaikista tärkein kyssäri näin koronan keskellä: vaikuttaako se Playstation- kirjan julkaisuun?

Käyttäjän Johanna Puustinen kuva
Johanna Puustinen
Lainaus Fwank_91

Kaikista tärkein kyssäri näin koronan keskellä: vaikuttaako se Playstation- kirjan julkaisuun?

Toistaiseksi olemme pystyneet jatkamaan kirjan tekemistä normaalisti. :) Painoon se menee vasta loppukesästä, joten tilanne on toivottavasti ohi jo siihen mennessä.