Idän lumo: Uusi blogi Japanin viihteestä ja kulttuurista / Blogit / pelaaja.fi

Idän lumo: Uusi blogi Japanin viihteestä ja kulttuurista

24.12.2017 // Kirjoittanut: Petteri Uusitalo
15
Idän lumo: Uusi blogi Japanin viihteestä ja kulttuurista

Hyvää joulua itse kullekin säädylle ja tervetuloa Pelaajalehti.comin uuden blogin pariin. Idän lumo tulee olemaan viikoittainen blogi Japanista ja kaikesta siihen liittyvästä.

Vanhan kansanviisauden mukaan japanilaisen popkulttuurin harrastamisen kolme pilaria ovat anime, manga ja pelit. Näistä viimeisin on sikäli erikoinen tapaus, että pelejä on paljon muitakin kuin japanilaisia, ja japanilaiset pelit elävät sen vuoksi pelimediassa länsimaisten pelien rinnalla.

Ja niitä sitten kohdellaan mediassa vähän miten sattuu. Tilanne on kuin jos vaikkapa Bollywood-elokuvia käsiteltäisiin valtavirtaisessa elokuvamediassa Hollywood-elokuvien seassa, mutta hyvin vaihtelevalla ymmärryksellä niiden tyylistä sekä kulttuurista ja teollisuudesta niiden takana. Tai jos yrittäisi arvostella neuvostoscifiä käyttäen samaa mittatikkua kuin amerikkalaiseen scifiin.

***

Mistä puhutaan, kun puhutaan Japanista? JRPG:istä ja visual noveleista, lokalisaatiosta ja sensuroinnista, pelihalleista ja mobiilipeleistä. Siitä, miten PS Vita myy enemmän kuin Xbox One. Kun yksi puhuu lyhythameisista koulutytöistä ja toinen paidattomista muskelipainijoista, keskustelijoiden on helppo huutaa ristiin toisiaan ymmärtämättä.

Tässä keskustelussa meidän animeavatarien käyttäjien mielipiteet jäävät usein muiden jalkoihin, kun kaikilla on liian kiire naureskella Japanin kummallisuudelle. On vaikea välttyä siltä fiilikseltä, että japanilaisen popkulttuurin harrastajat olisivat jotenkin toisen luokan kansalaisia. Ja harva asia ärsyttää japanilaisen popkulttuurin harrastajaa yhtä paljon kuin vähättely.

Mutta asian ei tietenkään tarvitsisi olla näin: ei japanilainen media ole mikään käsittämätön viidakko, jota ulkomaalainen ei vain voi ymmärtää. Tämän blogin tarkoituksena onkin esitellä japanilaista kulttuuria sen popkulttuurin kautta ja auttaa vähentämään äimistelyn tarvetta. Japanilaiset pelit kun kuitenkin ovat aina kiinnostaneet Pelaajan lukijakuntaa.

***

Pelaajan lukijoiden joukosta löytyy varmasti myös muutama Anime-lehden lukija. Heille en varmasti kaipaakaan sen kummempaa esittelyä, sillä olen kuitenkin toiminut Animen päätoimittajana tässä jo muutaman vuoden. Pelaajan puolen sisältötarjontaan en kuitenkaan ole juuri osallistunut ennen tätä.

Anime-lehteä tehdessäni yksi henkilökohtaisia ylpeydenaiheitani on ollut tavoite käsitellä jokaista teosta reilusti sen omien ansioiden mukaaan. Japanilaisen popkulttuurin kenttä on täynnä sekä naisyleisölle suunnattua homostelua että miesyleisölle suunnattua tissiperseilyä, mutta olen aina halunnut jokaista teosta arvosteltavan sen mukaan, miten se suoriutuu suhteessa genretovereihinsa. Sen sijaan en halua, että mitään teosta leimattaisiin huonoksi pelkästään sen genren tai kansikuvan perusteella.

Tämä tietysti vaatii asiantuntemusta ja ymmärrystä siitä, miten japanilainen media kaikissa eri muodoissaan toimii. Tämä taas vaatii tietämystä kulttuurista ja kulttuurieroista, ja juuri niistä ajattelin nyt kirjoittaa myös Pelaajan lukijakunnalle.

Olen kirjoittanut japanilaisesta popkulttuurista vuodesta 2005 lähtien. Tässä vuosien varrella on tullut useampaankin kertaan mietittyä, mikä journalistin tai kriitikon rooli oikeastaan on. Ja yhä useammin olen tullut siihen tulokseen, että kyse on pohjimmiltaan asioiden selittämisestä – teoksen, uutisaiheen tai monimutkaisen ja vieraan ilmiön kuvailemisesta sellaisella selkeällä tavalla, että lukija saa mahdollisimman hyvän käsityksen siitä mistä on kyse. Ylistämisellä ja haukkumisella on omat sijansa, mutta kaikkein suurinta tyydytystä kirjoittajana olen aina saanut silloin, kun olen pystynyt tiivistämään jonkin teoksen essenssin mahdollisimman hyvin mahdollisimman niukoin sanankääntein.

Näin nettiin kirjoittaessa pituusrajoitukset eivät tietenkään ole niin tiukkoja kuin paperilla. Myöskään aihevalintojen ei tarvitse olla aina niin merkittäviä. Voi siis olla, että tulen kirjoittamaan vähän seikkaperäisemmin sellaisistakin anekdoottihenkisistä aiheista, joille ei välttämättä kannattaisi käyttää palstatilaa lehdestä, mutta jotka ovat kiinnostavia yhtä kaikki.

***

Tavoitteeni tämän blogin suhteen on joka tapauksessa noudattaa noita kahta edellä miettimääni periaatetta. Ensiksikin pyrkimys asioiden ymmärtämiseen ja toisekseen niiden selittäminen muille ovat mielestäni parhaita keinoja levittää japanilaisen kulttuurin ilosanomaa. Ja ymmärryksen lisäämisen myötä tarve sille iänikuiselle ”kyllä se Japani on outo” -äimistelylle kenties vastaavasti vähenee.

Ja tästä blogin nimikin tulee: sen selittämisestä, mitä me japanilaisen popkulttuurin harrastajat japanilaisessa popkulttuurissa oikein näemme. Toivottavasti matka tulee olemaan hedelmällinen niin syvemmät kuin kevyemmätkin pohjatiedot omaaville lukijoille. Eli kokipa kuuluvansa mihin säätyyn vain.

---

Petteri Uusitalo

Kirjoittaja on Anime-lehden päätoimittaja. Häntä voi seurata Twitterissä.

---

Seuraava: Aina se sama peli

Kommentit

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

Tämä uutinen oli kuin joululahja heti tähän aaton alkajaisiksi!
En voi olla ajattelematta, etteivätkö minunkin Japaniin liittyvät viestini tällä foorumilla sekä niiden saama jatkuva vähättely olisi osaltaan vaikuttaneet tämän blogin syntypäätökseen. Kiitos!

Käyttäjän Rokkijani kuva
Rokkijani
Lainaus Hayarigami

Tämä uutinen oli kuin joululahja heti tähän aaton alkajaisiksi!
En voi olla ajattelematta, etteivätkö minunkin Japaniin liittyvät viestini tällä foorumilla sekä niiden saama jatkuva vähättely olisi osaltaan vaikuttaneet tämän blogin syntypäätökseen. [i]Kiitos![/i]

En usko, että kukaan on halunnut vähätellä innostumistasi Japanin suhteen. Se vain on helposti näyttänyt ylimielisyydeltä ja meidän Japanin kulttuurista ymmärtämättömien vähättelyltä. Mielestäni suomalainen ei yleisesti ottaen ylimielisyydestä tykkää. Siksi olet saanut kritiikkiä. Näin minä koen.

Käyttäjän psaijai kuva
psaijai

Mahtavaa! Ehkä pääsen jollain tasolla takaisin kiinni japanilaiseen kulttuuriin. Animen, jrockin ja jpopin kautta siinä oltiin joskus syvälläkin, mutta sitten tapahtui jotain. Vieraannuin eikä ole vielä päässyt palaamaan takaisin satunnaisia anime-elokuvia lukuunottamatta.

Käyttäjän Shunichiro kuva
Shunichiro

Hyvä kirjoitus! Liian usein netin keskustelupalstoilla näkee japanilaisista asioista pitäviä solvattavan "weeabooksi" tai muilla vastaavilla japani-fania halventavilla sanoilla. Esimerkiksi Pelaajan kilpailija Pelit-lehti ei pidä japanilaisia pelejä tasa-arvoisina muiden pelien kanssa, vaan useimmiten niputtaa ne lehden loppupuolelle omalle palstalleen "Japanin oudot" (tjms.) otsakkeen alle.

Käyttäjän kribmeister kuva
kribmeister
Lainaus Hayarigami

Tämä uutinen oli kuin joululahja heti tähän aaton alkajaisiksi!
En voi olla ajattelematta, etteivätkö minunkin Japaniin liittyvät viestini tällä foorumilla sekä niiden saama jatkuva vähättely olisi osaltaan vaikuttaneet tämän blogin syntypäätökseen. [i]Kiitos![/i]

Ei niitä kukaan ole vähätellyt. Pidän itse myös monista Japanilaisista jutuista ja olen käynyt siellä useaan otteeseen ja asunut ympäri maailmaa viimeiset 10 vuotta, mutta en silti onnistu joka kommentissani muistuttamaan että oon kosmopoliitti parempi kansalainen. Huumorin varjolla leikkimielisesti mutta kuitenkin tosissaan ilmaisin esimerkiksi miksi hokora kommenttisi voisi aiheuttaa silmien pyörittelyä. Vastasit ettäku oot pelannu alkuperäsellä kielellä blabla, vaikka tässä samassa keskustelussa oli jo käytetty eri nimeä niille. Kyllä keskustelun lukemalla voi tollompiki päätellä mikä on hokora, mutta miksi olla niin mulkero että laittaa kanssakeskustelijat sitä miettimään?

Sun tyyli ei eroa kirjaimellisesti yhtään kaverista joka toitottaa kovaan ääneen joka ikisen leffan jälkeen että kirja oli parempi, vain kertoakseen että on lukenut kirjan ja enemmän muita idioottirassukoita perillä aiheesta.

Käyttäjän Lanttu27 kuva
Lanttu27

Asiaa!
Näin JRPG:iden, saati sitten Visuaalisten novellien ystävänä perinteisten pelimedioiden parissa tuntee itsensä usein hieman yksinäiseksi ja vähintäänkin väärinymmärretyksi. Tämän vuoden suuriin ilonpilkahduksiin lukeutuukin siksi NieR:Automata ja Persona 5, jotka onnistuivat tätä alakulttuurien ja "valtavirran" välistä rakoa kaventamaan.
Jatkoa odotellessa!

Käyttäjän Ruusujuuri kuva
Ruusujuuri

Aaah ei voisi kyllä parempaan aikaan sattua, 素晴らしい! Nousevan auringon maassa majaillaan nyt ensi syksyyn saakka joten tulee varmasti kyseinen kulttuuritietämys & tuntemus vielä hyötykäyttöön :)

Käyttäjän Celoril kuva
Celoril

Tämä on todella hienoa! Oma tuntemukseni Japanista ja sen kulttuurista on melko vähäistä, joten oman tietopuolen kasvattaminen tälläkin saralla on todella tervetullutta. Kiinnostusta pelien ja leffojen kautta on kuitenkin olemassa ja juuri näiden kautta japanilaiseen "elämänmenoon" onkin tullut tutustuttua... (sekä tietysti elokuvaklassikon Lost in Translationin myötä).

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Rokkijani ja Kribmeister vastasivat todella hyvin Hayarigamille. Täysin samaa mieltä. Sellainen ylimielinen ja paremman ihmisen kuva siitä jatkuvasta jauhamisesta minullekin tulee. Vähän kuin se vitsi kasvissyöjistä, jotka joka väliin muistuttavat olevansa kasvissyöjiä jne.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

Zappahista puolestaan tulee todella helposti vähättelevä kuva kaikenlaisilla "ei olla taaskaan Japanissa" -kommenteilla ja "äänet kuin lastenohjelmassa" -kommenteilla. Uskon, että Uusitalo todella viittaa johonkin tällä sivustolla nähtyyn mainitessaan kirjoituksessaan vähättelyn, ja räikeimmin sitä edustavat mielestäni juuri zappahin kommentit.