Ostamme ilmaa

Marraskuussa ilmoitettiin, että ilmainen verkkotoimintapeli Marvel Heroes suljetaan vuoden lopussa. Syy sulkemiselle on se, että Marvel-lisenssin haltija Disney lopetti yhteistyön peliä tehneen Gazillion Entertainmentin kanssa. Tarkkaa syytä tähän ei toistaiseksi tiedetä, mutta peliä itse alusta asti pelanneena voin sanoa, ettei pelin suunta ollut viimeisen vuoden aikana kovinkaan hyvä. Peli julkaistiin tietokoneille kolme vuotta sitten, ja konsolit saivat oman versionsa Marvel Heroes Omegan tänä kesänä. Etenkin pc-versio hylättiin lähes kokonaan konsoliversion kehittämisen vuoksi, ja ilmeisen resurssipulan takana oli ilmeisesti se, että pc-version rahastusmalli ei lopulta ollut kovinkaan toimiva. Konsoliversioista odotettiin pelastusta, mutta mitä ilmeisimmin liian myöhään.

Marvel Heroes oli erinomaista fanipalvelua kaltaisilleni supersankareiden ystäville, joten on tietenkin suuri harmi, että peli suljetaan. Mielenkiintoisempaa on kuitenkin se, että tapaus muistuttaa meitä jälleen kerran siitä, että nykypelaaminen on monesti pelkän ilman ostamista. Itsekin käytin peliin rahaa monia kertoja, ja nyt kaikki ostamani haihtuu vuoden lopussa bittiavaruuteen. Sulkemisilmoitus tietenkin aiheutti paljon hyvityspyyntöjä pelaajilta, jotka haluavat nyt peliin käyttämänsä rahan takaisin. Tämä on ymmärrettävää etenkin konsoliversion pelaajilta, sillä heidän pelinsä on hädin tuskin puolivuotias. Itse sentään ehdin pelaamaan pc-versiota sen verran, ettei asia harmita ihan yhtä paljon.

Ongelma tässä on se, etteivät pelintekijät ole pakotettuja minkäänlaisiin rahanpalautuksiin. Ilmais- ja verkkopelien palveluehdoissa – joita kukaan ei koskaan lue – sanotaan selvästi, etteivät tekijät vastaa siitä, jos jo ostettua sisältöä tai vaikka koko peli poistetaan. Tätä eivät monet pelaajat tunnu vieläkään käsittävän, vaikka heidän harmistuksensa on tietenkin aivan ymmärrettävää.

Tämä on kuitenkin pelaamisen arkipäivää, etenkin verkko-, mobiili- ja ilmaispeleissä, jotka käytännössä katoavat sillä hetkellä, kun ne suljetaan. Ja samalla katoaa kaikki se raha, jonka pelaajat ovat niihin käyttäneet. Näitä pelejä ei voi myydä, vaihtaa, antaa pois tai edes laittaa hyllyyn pölyyntymään. Niitä ei yksinkertaisesti enää ole.

Asia on hyväksyttävä henkisellä tasolla. Pelasin Marvel Heroesia paljon, joten koen saaneeni siihen laittamilleni rahoille tarpeeksi vastinetta, mutta hyväksyin myös ensimmäisen kerran rahaa peliin käyttäessäni, että en osta mitään pysyvää. En toki uskonut, että pelin loppu tulisi näin yllättäen, mutta mikään ei kestä ikuisesti.

Caveat emptor – ostaja varokoon, sanoivat jo muinaiset roomalaiset. Lause on syntynyt kauan ennen nykyaikaisia kuluttajasuojalakeja, mutta se kannattaa pitää aina mielessä, jos pelissä voi tehdä digitaalisia ostoksia. Ymmärrä, mihin olet rahaasi laittamassa. Jos et voi hyväksyä ajatusta ostoksesi katoamisesta, älä pelaa tai osta peliä. Mikään ei ole ikuista. Tervetuloa digiaikaan.

Miika Huttunen
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Kirjoitus on julkaistu pääkirjoituksena Pelaaja-lehden joulukuun numerossa 183, joka on nyt kaupoissa!

Joulukuun Pelaaja-lehti 183 nyt kaupoissa!

Lisää luettavaa