Kaitilan elokuvaprovoblogi / Blogit / pelaaja.fi

Kaitilan elokuvaprovoblogi

18.02.2011 // Kirjoittanut: finngamer
44

Tämä blogi ei ole mitenkään ajankohtainen. Olen vain kauan miettinyt näitä asioita, ja voisinpa heittää ne nyt blogimuodossa ilmoille. Tarkoituksena on saada veret kiehumaan, kommentit laulamaan ja ihmisille paha mieli. Lue siis eteenpäin omalla vastuulla, elokuvanystävä.

Fakta #1: Uudet Star Warsit ovat ihan jees

Star Wars

Älkää jaksako valittaa. Kyllä, ykkösessä on Jar-Jar Binks ja ärsyttävä pikkupoika, mutta toisaalta siinä on myös KAKSITERÄINEN VALOMIEKKA. Kyllä, kakkosessa on juustoista rakkautta, mutta toisaalta elokuvan lopussa on YODAN TAISTELUKOHTAUS. Kyllä, kolmosessa on omat epäloogisuutensa, mutta… perhana, en edes keksi mitään yksittäistä huippukohtausta, sillä Episodi III oli kaikin puolin niin mainio silta alkuperäiseen trilogiaan, etten olisi voinut edes parempaa toivoa.

Toisaalta ymmärrän, että vanhat fanit eivät halua hassunhauskaa huumoria Star Warsiinsa. Jar-Jar on toki omaa luokkaansa, mutta come on, Ewokkeja? C-3PO:n ja R2-D2:n slapstick-komiikkaa? Alkuperäiset elokuvat ovat täynnä huumoria, joka on vedonnut faneihin, koska he olivat silloin LAPSIA. Nyt aikuisena vanhat läpät tuntuvat klassikoilta, mutta kysykääpä, mitä mieltä Episodi I:n parissa lapsuutensa viettäneet ovat? Silloin Star Wars sai aivan uusia faneja, ja olisi itsekästä sanoa, että uusien elokuvien olisi pitänyt vedota vain vanhoihin faneihin. Toinen mainio esimerkki ajan kultaamista muistoista on Luken ”noooooooo”-huuto, kun totuus sukulaisuussuhteista selviää Imperiumin vastaiskussa. Darth Vaderin pahamaineinen huuto Episodi III:ssa on mahdollisesti peräti laadukkaampi näyttelijäsuoritus.

Onkin oikeastaan hassua, että ennen kuin uudet elokuvat tulivat ulos, ihmiset olivat pääsääntöisesti huolissaan Ewan McGregorista. Trainspottingin narkkarista tulikin mitä täydellisin Obi-Wan, joten ihmiset päättivät keksiä muuta valitettavaa.

Fakta #2: Kuninkaan paluussa on vain yksi loppu

Lord of the Rings

Tästä en halua kuulla enää kertaakaan. Kuninkaan paluussa ei ole kolmea loppua eikä sitä ole pitkitetty. Siinä on yksi loppu, joka sekin tulee huomattavasti nopeammin vastaan kuin kirjan mukaan pitäisi.

Miksi fade to blackin pitäisi merkata elokuvan päättymistä? Päinvastoin, Kuninkaan paluussa sitä käytetään mainiona tehokeinona saada ihmiset tiettyyn mielentilaan, ennen kuin elokuva taas jatkuu.

Fakta #3: Matrixin jatko-osat ovat alkuperäistä parempia

Matrix

Kyllä, luit oikein. Tiedän olevani tässä vähemmistössä (mutta en suinkaan yksin), mutta Matrix Reloaded ja Matrix Revolutions ovat huomattavasti sisältörikkaampia, merkityksellisempiä ja haastavampia kuin alkuperäinen elokuva.

Älkää käsittäkö väärin, rakastan ensimmäistä Matrixia. Sen lähtökohdat eivät ole aivan niin ainutlaatuiset, kuin ihmiset luulivat aikanaan, onhan tällaisia vaihtoehtotodellisuuksia nähty ennenkin. Matrixin nerokkuus olikin siinä, että se sai katsojan tuntemaan itsensä älykkääksi. Simppeli juoni on saatu vaikuttamaan monimutkaiselta, ja tämä on omiaan tuottamaan ahaa-elämyksiä katsojille. Kun jatko-osat nostivat trilogian juonen aivan uudelle tasolle, ihmiset tipahtivat kärryiltä, tunsivat olonsa tyhmiksi, ja siksi päättivät haukkua jatko-osat lyttyyn. Tämä on suuri menetys heille, mutta harvemmin ihmiset suostuvat antamaan elokuville uutta mahdollisuutta. Kannattaa kuitenkin yrittää katsoa elokuvia ajatuksen kanssa ja haastaa itsensä näkemään pintaa syvemmälle.

Pelkiksi pinnallisiksi toimintarymistelyiksi kritisoidut jatko-osat ovat nimenomaan kaikkea muuta. Itse asiassa juuri elokuvien toiminta on niiden huonointa antia, ja ultratyylikäs alkuperäinen vie jatko-osia tässä osa-alueessa selvästi. Annan myös tuhatkertaisesti enemmän arvoa ensimmäisen elokuvan fyysisillä kameroilla toteutetusta bullet-timesta, jatko-osien selvästi tietokonegrafiikalta näyttävien mäiskintöjen rinnalla.

Kaikki muu onkin omaa luokkaansa Reloadedissa ja Revolutionsissa. Wachowskit ovat luoneet ainutlaatuisen monipuolisen maailman ja tarinan, ja nämä realisoituvat käytännössä vasta jatko-osissa. Kannattaa myös katsoa Animatrix-animaatiokokoelma, joka on omiaan syventämään sarjan universumia entisestään.

Fakta #4: Indiana Jones 4 on…

Indiana Jones

Kamala.

Hahaa, luulitte jo, että puolustan täällä sokeasti kaikkia haukuttuja elokuvia! Ehei, nyt puhutaan faktoista, ja fakta on, että avaruusolennot eivät istu mitenkään Indyyn.

Jos totta puhutaan, minua ei haitannut tippaakaan liaaneissa heiluvat apinat tai ydinpommin kestävä jääkaappi. Lentokoneesta hyppääminen turvallisesti kumiveneen kanssa on vielä epärealistisempaa – ja silti tämä kieli poskessa -meininki sopii hyvin Indyyn. Pidin myös Indyn pojasta ja Harrison Ford ei ollut tippaakaan liian vanha rooliin.

Avaruusolennot (anteeksi, transdimensionaaliset olennot), eivät vain sovi elokuvasarjaan mitenkään. Kaikki kulminoituu elokuvan loppuun, jossa kristalliluurangot muuttuvat lihalliseksi olennoksi. Indiana Joneseissa on aina ollut kyse jostain elämää suuremmasta – jumalaisista voimista, jotka polttavat natsit poroksi. Koettakaapa kuvitella Kadonneen aarteen metsästäjät ja Viimeinen ristiretki niin, että Jumala näyttäytyy fyysisesti rankaisemassa pahoja poikia. Olisi ollut melko kauhea ratkaisu, eikö? Juuri tästä on kyse neljännessä Indyssäkin. Mainio elokuva kaikin puolin, mutta loppu miltei pilaa kaiken.

Toivottavasti nautitte vuodatuksestani. Kommentoikaa ihmeessä, jos olette eri mieltä, mutta koska faktoista on turha kiistellä, ilmoitan jo nyt, etten aio vastata mihinkään kommentteihin, jotka kiistävät sanani!

Kommentit

Käyttäjän Tri Telaketju kuva
Tri Telaketju

Erittäin hyviä pointteja arvon herra Kaitilalta.

Star Wars:
Alkuperäistrilogian fanina olin kyllä liekeissä Episodi I:n ilmestyttyä! Kävin leffassa katsomassa sen useampaan kertaan ja hommasin VHS-version heti julkaisupäivän aamuna (skippasin kouluakin katsoakseni leffan kolme kertaa sinä päivänä... nerd).
Mutta leffa on sitä mitä alkuperäisetkin: uusimpia tehosteita ja paljon! Ei paljon Jar-Jar haitannut...

Matrix:
Pidin paljon nimenomaan juonesta ja kummeksuin kommentteja, kuinka leffat (2&3) olivatkin yht'äkkiä epärealistisia. WTF?! Eikö ensimmäinen sitten ollut sitä? Toimintakohtauksia olen nykyään lähinnä pikakelaillut...

Olen kyllä ollut aika yksin näiden mielipiteideni kanssa. Mukava saada seuraa...

Käyttäjän Kalifornia Jani kuva
Kalifornia Jani

Hyvä vaihteeksi jotain mielipiteitä elokuvistakin.

En nyt jaksa alkaa kiistelemään "Faktoista", olen kyllä samaa mieltä ainakin uusista star wars leffoista, mutta eikö Kaitila ollut "Trekkie" eli star trek fani :) eli faktoista et voi puhua jos olet Trekkie
watch?v=06fzjUOoY9U

Kyllä itse pidän ensimmäisestä trilogiasta enemmän kuin uudemmista star wars-leffoista se sanottakoon

Käyttäjän Lasse Ergolas kuva
Lasse Ergolas

Matrix:
Matrixin jatko-osista pitää sanoa, että niiden paskuus on suhteellista, aivan niin kuin kaikkien muidenkin jatko-osien. Jos Reloaded tai Revolutions olisivat olleet yksittäisiä elokuvia, olisivat ne saaneet varmasti paremman vastaanoton. Mutta koska ensimmäinen elokuva oli niin päräyttävä, niin ei sitä voi olla kuin totaalisen pettynyt kakkos ja kolmos Matriisiin. They just don't compare...

Animatrixista löytyvä osuus jonka Koji Morimoto on tehnyt, on parempi kuin Reloaded ja Revolutions yhteensä.

Noilla muilla elokuvamaininnoilla ei sitten olekaan niin väliä. :)

Käyttäjän Lasse Ergolas kuva
Lasse Ergolas

Ja vielä Matrixin jatko-osista sen verran, että ne yrittävät olla fiksumpia elokuvia kuin ovatkaan.

PS. riidellään Kaitila tästä sitten toimistolla lisää :P

Käyttäjän J. Clarkson kuva
J. Clarkson

Siis juuri tällaista armotonta tykitystä olen kaivannut, loistavaa! :D ainoastaan Matrixin kohdalla mielipiteeni on eriävä: mielestäni ensimmäinen osa on paras, tosin varsin pienellä marginaalilla.

Käyttäjän Snakeleader kuva
Snakeleader

Olen kyllä samaa mieltä kanssani Janne, eivät ne uudet Star Warssit nyt niin huonoja ole kun kaikki niitä haukkuvat. Episode 1:sen loppu jos Obi-Wan ja Qui-Gon tappelevat Darth Maulia vastaan on jotain niin hienoa. Ja taustalla vielä loistava kappale "Duel Of The Fates". Ja kakkosen loppu jossa Yoda nähdään taistelevan ensimmäisen kerran, ja kolmosen lopussa, i like that.

Mutta...en tiedä oletko Janne katsonut Pyykkösen suosittelemia Red Letter Median videoita, jossa nämä uudet Star Warssit haukutaan ihan pystyyn. Kolmannesta osastakin tuli juuri muutama viikko sitten arvosteluvideo. Ja kun ne kaikki katsoin niin ei voinut kun sanoa että...niin, kyllähän nämä kaikki jutut ovat ihan totta. :D

Pistän tuohon alas linkin sinulle vielä jos et ole vielä noita katsonut. :) Itsekkin suosittelen kyllä noiden katsomista.

http://www.youtube.com/watch?v=FxKtZmQgxrI

Käyttäjän Enforcer kuva
Enforcer

Indyn loppu kyllä oli kieltämättä hirveetä kuraa.

Käyttäjän Alpha-Dee kuva
Alpha-Dee

Odotin seuraavanlaista väitettä:

"Inception on hirveä"

Käyttäjän Airus kuva
Airus

Yhdyn samaan puhuttaessa tähtien sodasta ja sormusten herrasta. Tosin itselle ensimmäinen elokuvateattereissa näkemäni tähtien sota oli se viimeinen. Silloin tykkäsin, nykyään en. Sen sijaan episodi 2 tuntuu oikein hyvältä leffalta, samoin melkein yhtä hyvä on 1. Silti katson mielummin kolmea ensimmäistä, mutta seuraavat ovat olleet osa sarjaa, eikä niitä pitäisi aina ruveta dissaamaan.

Taru sormusten herrasta on taas ehkäpä paras elokuva, jonka olen nähtyn, se pitää katsoa parin vuoden välein, mutta ei useammin. Elokuvalla on oikein hyvä lopetus.

Mutta Indyn uusin tuleminen on kuraa kokonaisuudessaan. Ei yhtään miellyttänyt se leffa ja häpeän sitä, että omistan sen blu-rayna.

Käyttäjän Cyrus kuva
Cyrus

Loistavaa settiä.

Nostoja