Kommenttiosio-blogi: E3 2017 – messuviikon vaihtoehtoiset kohokohdat

E3-messut tulivat ja menivät, ja käteen jäi kullekin katsojalle jälleen hartaudella seulottu lista kohokohtia. Tässä Johannan omat.

17.6.2017 07:01

E3 2017 – messuviikon vaihtoehtoiset kohokohdat

Kesäkuu on puolessavälissä, ja vuoden E3-messut ovat jälleen tulleet ja menneet. Tänä päivänä muodikkainta on toki kommentoida lehdistötilaisuuksia mukahauskasti Twitterissä, mutta ajattelin käyttää minulle blogin muodossa tarjottua kanavaa tällä viikolla perinteisempään jälkipuintiin.

Vaikka voivottelua messujen köyhyydestä on jälleen näkynyt siellä sun täällä, en voi yhtyä tänäkään vuonna kuoroon. Valtavia uusia sarjoja ei kieltämättä juuri eetteriin liittynyt, mutta AAA-julkistusten jättämiä aukkoja paikattiin varsin loistavasti astetta pienemmillä ja kokeellisemmilla peleillä. On ollut mahtavaa seurata suurten lavojen hidasta aukeamista itsenäisille kehittäjille, ja uskon sen olevan oikea suunta yhä suurempia yleisöjä kosiskeleville konsolivalmistajille.

Omakaan pelimakuni ei ole perinteisin, joten avomielisempi lähestymistapa on johtanut pikkuhiljaa siihen, että värisyttäviä kohokohtia mahtuu E3-viikkoon minullakin nyt joka sormelle. Alle olen listannut lompakkoani tänä vuonna vakavimmin kiristäneet nimikkeet, joita en kuitenkaan hyvällä tahdollakaan osaisi laittaa paremmuusjärjestykseen.

 

1. Hidden Agenda

Parin vuoden takaisen teinikauhuyllättäjä Until Dawnin kehittäneellä Supermassive Gamesilla on monta rautaa tulessa. Studio julkisti messuilla kolme kehityksessä olevaa projektiaan, joista yksi on ryhmässä pelattava murhamysteeri Hidden Agenda. Until Dawnin kaltaiset pelit ovat parhaimmillaan sosiaalisina aktiviteetteina, mutta huutokilpailujen minimoimiseksi studio lähtee tällä kertaa parantamaan kollektiivista kokemusta älypuhelimilla toimivalla käyttöliittymällä. Jos ratkaisu toimii, sillä voi jo valmiiksi povata olevan suuria seurauksia muun muassa suoratoistopalveluille, enkä malta odottaa sen saapumista omalle kotisohvalleni.

2. Days Gone

Mittava siivu Sonyn lehdistötilaisuudesta omistettiin Days Gone -yksinoikeuszombeilulle, ja runsas ruutuaika oli osattu käyttää viisaasti kehittäjien leirissä. Pelikuvatrailerin ensimmäiset hetket kuluivat hämmennyksen vallassa, sillä olin itse ehtinyt unohtaa nimikkeen tyystin, eikä epäkuolleiden esittelyn kanssa suinkaan kiirehditty. Estradi luovutettiin harkitusti ja tarkoituksenmukaisesti ensin tunnelmoinnille ja ihmissuhteille, jotka monet muistavat olleen myös genrekollega The Last of Usin vahvuuksia. Days Gonen erottaa edellä mainitusta kuitenkin se, että saatan kaikesta päätellen jopa uskaltaa pelata sitä.

3. Tropico 6

Kieli poskessa toteutettu kaupunginrakentelusarja Tropico on koko ikänsä tasapainotellut taidokkaasti uusiutumisen ja perinteiden vaalimisen välimaastossa. Vaikka pelikokemus itsessään on parantunut kerta kerralta suurin harppauksin, sarjan sydämessä on säilynyt sille ominainen rempseä huumori ja kärkevä yhteiskunnallinen kommentaari. Sonyn esilähetyksessä nähty ja kuultu ei antanut syytä epäillä sitä, etteikö perintö säilyisi koskemattomana ensi vuonnakin. Vaalivilppi, täältä tullaan!

4. Detroit

Vaikka tiedän, millaisella epäilyksellä enemmistö pelaajista suhtautuu David Cagen tuotoksiin, olen tehnyt tietoisen päätöksen uskoa draamaa uhkuvaan Detroitiin. Jo vuoden vanha julkistustraileri iski lähifuturistisen miljöönsä ja eksistentiaalisen pohdiskelunsa ansiosta syvälle, eikä tämän viikon pelikuvapainotteisempi tarjonta suinkaan helpottanut odotusta. Valinnanvapautta painottava traileri lupailee luonnollisesti suuria, mutta jos pelin haarautuva tarinankerronta todella on toteutettu huolella, järisyttävän kokemuksen ainekset ovat koossa.

5. Xbox Onen taaksepäin yhteensopivuus

Vaikka messuviikon suurimmat kohokohdat nähtiin omalta osaltani lähes yksinomaan Sonyn lavoilla, myös Microsoft löi kovat kortit pöytään omassa tilaisuudessaan. Xbox Oneni on istunut hyllyssä pölyttymässä vuoden päivät, mutta tilanteeseen saattaa vihdoin tulla muutos, kun alkuperäisen Xboxin pelit saapuvat vihdoin tähän päivään. Yksinoikeudella paksuboksille aikoinaan ilmestyneen kulttiklassikko Jet Set Radio Futuren paluuta ei nähty vieläkään, mutta yhteensopivuusjulkistus antaa varovaista toivoa edes nostalgiapelailusta.

Erityismaininta: Ooblets

Pokémonia, Animal Crossingia ja Harvest Moonia sekoittava söpöyspläjäys erottui karkkiväreissään edukseen niin Microsoftin kuin PC Gamerinkin tilaisuuksissa, enkä ole voinut lopettaa trailerin pirteän musiikkiraidan hyräilemistä sen nähtyäni.

Suurin pettymys: Life Is Strange: Before the Storm

Toivoin näkeväni messuilla vilahduksen Dontnodin aikamatkailudraama Life is Strangen luvatusta jatko-osasta, mutta sen tilalla tarjoiltiinkin kylmää kättä ja esiosaa. Välituotoksesta vastaa valitettavasti uusi studio, osa ääninäyttelijöistä laitetaan kiertoon ammattikunnan lakon takia ja maksumallikin mättää, joten ensivaikutelma Before the Stormista ei kenties ole paras mahdollinen. Sarjan maineen vuoksi toivon sille kuitenkin kaikkea hyvää.

 

Oma top-listani on varmasti kaukana monen muun kärkiviisikosta, mutta se tosiaan kertoo yksinomaan hyviä asioita messutarjonnan monimuotoisuudesta. Kolikon muut puolet nähdäkseni tahtoisin luonnollisesti kuulla Pelaajalehti.comin lukijoiden mietteitä tämän vuoden E3:sta – mikä jäi päällimmäisenä mieleen, mikä kalvamaan?

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa