Kommenttiosio-blogi: Näpistyksestä sähkötuoliin / Blogit / pelaaja.fi

Kommenttiosio-blogi: Näpistyksestä sähkötuoliin

13.05.2017 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
4
Kommenttiosio-blogi: Näpistyksestä sähkötuoliin

Näpistyksestä sähkötuoliin

Kommenttiosio on Pelaajalehti.comin viikoittainen blogi, joka pui tuoreita uutisotsikoita pelialan sekatyöläisen lähes pöyristyttävän subjektiivisesta näkökulmasta.

Suosiokaan ei takaa pelisarjoille suotuisaa tulevaisuutta, ja tästä ikävästä totuudesta on viime päivinä ollut muistuttamassa useampi surullinen tarina. Mystiset lähteet kertovat BioWaren laittaneen nimekkään Mass Effect -sarjansa toistaiseksi telakalle, ja astetta kovempaa näyttöä tarjoilee tahollaan Square Enix, joka on pyrkimässä aktiivisesti eroon tuoreimman Hitmanin kehittäneestä IO Interactivesta.

Vaikka kummankaan pelikolossin lakkauttamisesta ei ole vielä puhuttu suorin viittauksin, eivät niistä vastaavien tahojen sanankäänteet maalaile kauniita kuvia. Square Enixin johdon mukaan yhtiön on aika keskittyä ”tärkeisiin pelisarjoihin ja studioihin” – ilmaus, joka suoraan sulkee pois Hitmanin kehittäjineen. BioWare puolestaan myöntää siirtäneensä Mass Effect: Andromedan kehittäjätiimin jo muihin tehtäviin.

Vaikka moiset päätökset ovat aina sydäntäsärkeviä, niihin johtaneet syyt on helppo päätellä. Vaikka IO Interactiven Hitmania ylistivät niin kriitikot kuin pelaajatkin, sen episodimuotoisen julkaisumallin epäillään supistaneen marginaaleja liikaa tuloskeskeiselle Squarelle. Uunituoretta Mass Effectia puolestaan on riepoteltu verkkoskandaalista toiseen BioWarelle epätyypillisen keskinkertaisen kehitysjälkensä vuoksi.

Oli kyse sitten taloudellisista seikoista, kasvojen menetyksestä tai jostain aivan muusta, sarjat ovat menettäneet jättihitin statuksensa yhtiöiden silmissä. Kuoroon ovat yhtyneet uutiset kuultuaan myös monet entiset fanit ja vannoutuneet vihaajat, ja hyvää menomatkaa toivotellaan nyt monelta taholta. Aiemmin tänä vuonna kynäilin blogitekstin luopumisen vaikeudesta, mutta sellaisesta ei vaikuta olevan juuri jälkeäkään kommentteja lueskellessa.

Ehkä olen siis vähemmistössä mielipiteeni kanssa, mutta itse koen vastaavat tapaukset poikkeuksetta epäreiluina. Fanina on raskasta tiedostaa, että yksikin virhe voi maksaa maailmalle kokonaisen sarjan, epätäydellisen universumin tai tarinan vailla jatkoa. Yksi harha-askel riittää tahraamaan minkä tahansa brändin maineen sen aiemmasta suosiosta tai saavutuksista riippumatta, ja kun pelaajat hylkäävät lemmikkinsä, käyvät rahahanatkin kuiviksi.

Pohjimmiltani ymmärrän toki, että pelien kehitys on miljoonabisnestä ja että ketterä kasvu päivän sana studiossa kuin studiossa. Kun kulut kasvavat, kasvavat riskitkin, ja tappio kirpaisee aina. Humanistina en kuitenkaan pysty pelkkään kylmän taloudelliseen tarkasteluun, vaan suuttumukseni kumpuaa inhimillisemmistä lähteistä.

Inhimillisiä ovat myös ihmiset jokaisen syystä tai toisesta hyllytetyn pelin takana. Kuvittele tilanne, jossa juuri sinun kirjoittamasi repliikki aiheuttaa kohtalokkaan somemyrskyn, tai sinun ideoimasi uudistus pudottaa pelin arvostelupisteet karvan verran riman alle. Nämä esimerkit ovat toki kärjistettyjä mutta silti todellisia uhkia ilmapiirissä, jossa yksi kömmähdys voi olla liikaa.

On karmeaa katsoa, kun todistetusti loistavia konsepteja ja suoranaisia pelialan instituutioita lähetetään surutta sähkötuoliin yhden erheen vuoksi. On ehkä taivaanrannan maalailua toivoa, että sen sijaan virheistä opittaisiin ja epäonnistuneiden lähestymistapojen tilalle keksittäisiin uusia, mutta en voi itselleni mitään. Kammottavin mahdollisuus on menetetty mahdollisuus, ja niitä näen joka puolella.

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän Virtuaalimies kuva
Virtuaalimies

Square ei ole enään entisensä. Vaikka hyviä pelejä on viimeaikoina tullutkin kuten dragon quest heroes. Squaresoft oli fiksumpi, enixin yhdistymisen jälkeen on kaikki muuttunut. Siitä on totta tosiaan tullut iso vakava yhtiö. Toivottavasti vielä yhtälaadukkaita Hitmaneja tulee lähivuosina, vaikka ilman squareakin.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski

Mass Effect päättyi Shepardin saagan myötä, enkä ainakaan itse uutta seikkailua osannut edes kaivata. Andromeda oli minulle kuin mikä tahansa uusi peli, jonka olisi omilla meriiteillään pitänyt oikeuttaa olemassaolonsa. Valitettavasti se ei sitä tehnyt. Ehkä tiimi oli tuudittautunut siihen luuloon, että Mass Effect nyt myy aina tai vaihtoehtoisesti (tätä pidän todennäköisempänä) ME oli se riippakivi, joka tappoi porukan inspiraation ja lopputulos oli tylsän laskelmoitu ja joiltain osin myös kiirehditty tekele. Jäi minultakin ostamatta, enkä todellakaan sure sarjan kohtaloa. Kaiken ei tarvitse jatkua loputtomiin.

Hitmanin kohtalo on ehkä surullisempi. Jokin aika sitten, oletettavasti Square Enixin painostuksella Hitmaneista yritettiin vääntää mediaseksikkäämpää sarjaa ja jopa jotain CoDimaista vuosijulkaisutahtia väläyteltiin. Hitman Absolution tuli, myi tolkuttoman hyvin, 4 miljoonaa konsoleilla (VGChartz) ja Steamissakin pelillä on nykyään arviolta 3 miljoonaa pelaajaa (Steamspy). Tämän jälkeiset tapahtumat ovat aikamoinen mysteeri, koska Squaren mukaan kyseisen aikakauden pelit, ml. Tomb Raider -reboot, olivat järjestään pettymyksiä miljoonamyynneistä huolimatta ja yhtiö taisikin tehdä tilikautensa lopussa tappiota, mikä kertoo ainakin allekirjoittaneelle, että jossain talouden hallinnassa mätti ja pahasti.

Mitään en luonnollisesti tiedä, mutta vähän epäilisin, että Japanin päädyn kompuroivat kehitystyöt imivät rahaa kuin pesusienet ja länsisiiven oletettiin kattavan kulut. Näyttäisi esim. siltä, että Square Enixin lempilapsi, Final Fantasy, saa epäonnistua vaikka loputtomiin, mutta länsikehittäjälle ei sallita edes yhtä virhettä kun kirves jo heiluu. Virtuaalimiehelle kommentoisin, että minun silmissäni Square Enix on pikemminkin nimenomaan pieni yhtiö liian suurissa saappaissa, minkä seurauksena yhtiön sisäinen hyväveliverkosto näyttäisi vaikuttavan aika paljon siihen ketä syytetään ja kuka saa kenkää jos menestystä ei heru.

Käyttäjän mur72 kuva
mur72

Bioware on kylläkin (joutunut) syyllistynyt keskeneräisyyteen lähihistoriassaan aikaisemminkin.

Käyttäjän ajajehu kuva
ajajehu

ME: Andromeda oli mielestäni erinomainen peli, jota pelasin lähes 70 tuntia aivan innoissani. Mutta kyllähän siinä keskeneräisyys ja hätäily näkyy. Tarinan lähtökohdat ja mysteerit olivat hyvät. Käsikirjoitukseen sen sijaan oli jäänyt typeriä lapsuksia ja hahmojen animointi on varsin hirveää, jopa häiritsevän huonoa.

Yllätyksekseni bugit eivät pelinautintoa kuitenkaan häirinneet, tämä siis vasta toukokuun alussa pelin pelaaminen aloitettuna (julkaisun aikaisista bugeista en tiedä). Viimeisin päivitys poisti loputkin auki jääneet, jo suoritetut sivutehtävät journalista. Yhtä sivutehtävää kuun kaltaisella planeetalla ei pysty bugin takia aloittamaan lainkaan (gravity well:issä on suoja, joka estää sinne pääsyn). Peli ei kaatunut (jumittunut) koko 70 tunnin aikana kuin kerran, aivan tarinan loppuratkaisun hetkillä. Autosave oli toiminut oikein ja pelasti tilanteen.

Bugit olivat enemmänkin huolimattomuusvirheitä: sivuhahmot laukoivat jatkuvasti jo suoritettuihin tehtäviin liittyviä kommentteja yms. kun sattui ajamaan ohi tietyistä paikoista ja pelin skripteistä löytyi muitakin vastaavia lapsuksia vähän väliä. Enemmän testausta olisi tarvittu. Bugeja enemmän pelinautintoa pilasi kuitenkin pelin rytmityksen romuttavat fetch questit.

Loppukliimaksin rakentaminen oli toteutettu hyvin, mutta harmillisesti varsinainen loppu (ja loppuvideo) jäi lyhyeksi ja tylsäksi. Ihan ei nyt mennyt putkeen, kun verrataan esim. ME2:n huikeaan (ehkäpä parhaaseen videopeleissä koskaan) lopetukseen.

On tietenkin ikävää, että peli on julkisesti teilattu niin perusteellisesti. Mahdollisuuksia parempaan oli: lähtökohdat olivat kunnossa, toteutus jäi keskeneräiseksi.