Kommenttiosio-blogi: Ostokelvoton turhake / Blogit / pelaaja.fi

Kommenttiosio-blogi: Ostokelvoton turhake

28.01.2017 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
11
Kommenttiosio-blogi: Ostokelvoton turhake

Ostokelvoton turhake

Kommenttiosio on Pelaajalehti.comin viikoittainen blogi, joka pui tuoreita uutisotsikoita pelialan sekatyöläisen lähes pöyristyttävän subjektiivisesta näkökulmasta.

Ennakkotilaustuska. Julkaisupäiväpaniikki. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Siltä varalta, ettette tiedä mihin viittaan, pohjustan tätä blogitekstiä ensin pienoisella kertomuksella. Kun Nintendon Wii U ilmestyi kauppoihin Euroopassa nelisen vuotta sitten, ei sen julkaisukattaukseen lukeutunut juuri mitään itseäni kiinnostavaa. Vatvoin ostopäätöstä hikikarpalot otsalla vielä päiviä ennen konsolin julkaisua, enkä lopulta voinut perustella hankintaa itselleni.

Asian todellisesta laidasta huolimatta mielsin Wii U:n vielä pitkään konsolina, jolle ei ollut tarpeeksi pelejä, enkä seurannut vekottimen elinkaarta kuin korkeintaan ammatillisesta mielenkiinnosta. Nyt, muutamia vuosia myöhemmin, ymmärrän sivuuttaneeni kokonaisen sukupolvellisen äärimmäisen omaperäistä ja laadukasta pelattavaa oman hätiköintini takia.

Keskustelu Nintendon seuraavan kotikonsolin ympärillä on nostanut katumuksen karvaan maun kielelleni vahvemmin kuin koskaan. Muun muassa tuoreen Resident Evilin jääminen pois Switchin valikoimista on saanut monet povaamaan koneelle synkkää tulevaisuutta: jos julkaisupäivän tarjonta on näin ala-arvoista, ei jatkokaan voi päätä huimata.

Jos Wii U:n kohtalosta voi jotain päätellä, johtopäätös on hieman ennenaikainen.

En toki pyri väittämään, etteikö Switchin julkaisupelilista olisi lukumääräisesti rehellisen surullista katsottavaa. Etenkin kolmannen osapuolen kehittäjien siivu kattauksesta on laiha, mikä lienee ymmärrettävä pettymys monelle muutoksen tuulia povanneelle. Mutta miten paljon väliä on sillä, montako peliä konsolille on tarjolla tarkalleen 3. maaliskuuta? Mikä on se ylitsepääsemätön voima, joka pakottaa hankkimaan koneen heti sen julkaisupäivänä?

”Fanipoikuus”, kuuluu takarivistä. Hyvin sanottu siellä perällä. Voisin kuitenkin erehtyä luulemaan, että hiljaisimmat ensiviikot nämä yömyyntien sankarit viettävät tyytyväisinä tuoreimman Zeldan parissa. Jos klassikkoseikkailun yhdeksästoista tuleminen ei kuitenkaan jaksa kiinnostaa, mikä estää odottamasta parempia päiviä hiljaa ja kärsivällisesti? Konsolikokemuksen oletettu käpyisyys ja paitsi jäämisen harmi ovat toisensa poissulkevia asioita, joista vain yhdestä on kosminen lupa valittaa kerrallaan.

Niin kutsuttujen ydinpelaajien lisäksi Nintendo kosiskelee uutukaisellaan toki myös kanta-asiakasyleisöään lapsiperheistä bilepelaajiin. Pelkkä Marion ja pikkuautojen puute pitänee tämän segmentin aisoissa hieman myöhempään kevääseen, ellei huippuluokan liikkeentunnistuksen kutsu käy liian houkuttelevaksi. Joulu lienee monille ajankohtaisempi tilanne hankkia uusi konsoli olohuoneeseen, eikä tulenpalavaa kiirettä Switchin kahden käden sormilla laskettavien julkaisupelien pariin siis heilläkään ole.

Onkin hullu ajatus, että vaikka leijonanosa ”kasuaaleja” näennäisesti sivistyneemmistä pelaajista oppi malttamaan mielensä suurten pelitapausten suhteen viimeistään Arkham Knight -farssin jälkeen, se ei ymmärrä vielä soveltaa käytäntöä taloudellisesti huomattavasti suurempiin hankintoihin. Jos uuteen suhteeseen suin päin ryntääminen epäilyttää niin, että uutisotsikot menevät tunteisiin, ei liene huono idea hidastaa ja tarkkailla tilannetta hetken sen sijaan, että julistaisi pelin jo menetetyksi.

Kanavoikaamme siis kaikki sisäisiä perheenisiämme. Jos konsolia ei tee mieli ostaa puolen vuoden jälkeen tai edes välipäivien tarjoushintaan, ei syy ole enää pelkästään puuttuvan Resident Evilin, eikä menetys ole silloin kovin suuri.

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän Corso kuva
Corso

Hyvin kirjoitettu blogiteksti! Omakohtaisesti (kuten jokaisen uuden konsolin kohdalla) odottelen hyvän kattauksen itseä kiinnostavia pelejä, ennen kuin koneen ostan.

Uusin Zelda (Last Breath of the Wii U) tulee pelattua vielä vanhalla sotaratsulla. :)

Käyttäjän psaijai kuva
psaijai

Jokaisen oma valintahan se on. Itse ostan heti ja Zelda voisi olla ainoa peli julkaisussa, se kun on ainoa peli joka tulee hankittua alkuun. Itse en ymmärrä konsolin alussa sitä, että pitäisi olla tusina peliä alkuun pelattavaski. Kuka niitä ehtii pelata? Pelaan erittäin mielelläni zeldan heti ja seuraavan pelin vaikka kesällä tai vaikka syksyllä. Välissä ehtii varmasti tulemaan muille koneille pelattavaa. Jos koneen hankkii vasta vuoden päästä niin backlogi on mahdoton. Ihan kuin se ei muutenkin olisi jo niin pitkä, ettei listaa saa ikinä läpi.

kolmansia osapuolia nintendon koneet ei kaipaa. Muut laitteet ovat sitä varten. Nintendolla pelataan nintendoa.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus

Jos Wii U:n kohtalosta voi jotain päätellä, johtopäätös on hieman ennenaikainen.

Mutta kun!

Nimenomaanhan Wii U:lla oli se ongelma mistä Switch:n suhteenkin puhutaan: jo alussa nähtiin että tuki puuttui tai loppui hyvin pian ja sama tuntuu olevan Switchin kohtalo.

Ja ei kukaan varmaan sitä isoa julkaisupelivalikoimaa MUUTEN halua tai tarvitse MUTTA kun se on hyvä merkki tulevasta, eli tuleeko sille laitteelle niitä pelejä vai ei. Wii U:n kohdalla homma piti paikkansa ja samalta tilanne näyttää nytkin: määrä ei päätä huimaa ja erityisesti se mitä ne pelit on, näyttää samalta: paljon pienenempää, usein "neverheardia" kamaa tai jotain jo ajat sitten muille ilmestyneitä teoksia. Ei lupaa jatkollekaan muuta kuin mitä Wii U tarjosi: Nintendon omat ja satunnaiset muiden tuotokset.

Toki jos laite myy, niin alkaa pelejäkin tupata kuten Wiille mutta nyt tuntuu että kehittäjät odottelevat miten käy. Tämä taas voi johtaa siihen, että ei myy niin monille kun pelejä ei näy.

Toisaalta kun tässä vaikka peliin katsoo, niin eipä minullakaan Xbox Onella tai PS3:llä loppujen lopuksi tullut/ole hirveästi pelejä ja silti tuli laitteet ostettua. PS3:n tosin vasta halvalla about 2 vuotta sitten ja Onen oikeastaan Gears of Warin takia - ei sillä ettenkö olisi muitakin yksinoikeuksia totta kai sitten pelannut. Tämän kautta voisi hyvin ajatella että miksen sitten ostaisi halvalla sitä Wii U:ta? No, osasyy ainakin se, että kyllästyin odottamaan että se konsoli joskus halpenisi. Sitten kun oli kerran tai pari tarjous tyrkyllä niin oli muuta pelaamista eikä tullut konetta napattua.

Ehtiihän tuota vieläkin, jos laitteita vain jostain vielä saa. Tai sitten odottelen Switchin tarjousta TAI mahdollista peliryntäystä tms.

Käyttäjän finngamer kuva
finngamer

Uskon että useimmat tietävät jo etukäteen, jos jokin laitteen hankinta edessä on. Tällöin en oikein ymmärrä sitä, että odotetaan vuosi tai peräti kaksi vuotta, odotellessa viidenkympin tai satasen hinnanalennusta laitteelle. Se ei ole mitenkään merkittävä osa laitteen kokonaiskustannuksesta. Pelejä ei välttämättä ole liikaa alkuun, mutta jos laitteen aikoo kuitenkin hankkia, kannattaa se oikeasti hankkia mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Pääsee pelaamaan juuri niitä pelejä juuri silloin kuin ne julkaistaan, ja esim. nauttimaan julkaisupössiksestä ja nettipelaajamääristä.

Näin ainakin itse teen, siinä maksaa halpaa vuokraa laitteesta vuoden tai kahden ajan, vain sen viidenkympin tai satasen verran.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus käyttäjältä finngamer

Uskon että useimmat tietävät jo etukäteen, jos jokin laitteen hankinta edessä on. Tällöin en oikein ymmärrä sitä, että odotetaan vuosi tai peräti kaksi vuotta, odotellessa viidenkympin tai satasen hinnanalennusta laitteelle. Se ei ole mitenkään merkittävä osa laitteen kokonaiskustannuksesta. Pelejä ei välttämättä ole liikaa alkuun, mutta jos laitteen aikoo kuitenkin hankkia, kannattaa se oikeasti hankkia mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Pääsee pelaamaan juuri niitä pelejä juuri silloin kuin ne julkaistaan, ja esim. nauttimaan julkaisupössiksestä ja nettipelaajamääristä.

Odotteluhan on todella yksinkertaista ymmärtää vaikka näin: itse tiesin että ostaisin PS4:n ja Witcher 3 oli peli, joka viimeistään olisi saanut koneen ostamaan. Ostin lopulta kuitenkin jo aiemmin koska tuli hyvä tarjous vastaan MUTTA silti vasta tarjouksesta. Sitä ennen pelailin täysin tyytyväisenä Xbox 360:llä ja PS3:lla.

Ei 50-100 euroa iso raha ole jos jotain haluaa, mutta jos ei ole must buy, niin eihän siinä ole mitään mitä ei voisi ymmärtää. Ja todellakin silti tiesin etukäteen laitteen hankkivani, sillä ei vain ollut kiire. Ja vaikkei tuo raha ole iso, on se silti lisää jonnekin muualle ja jos tuota tekee usein, niin niistä kasvaa isojakin summia ajan myötä.

Mitä pelien "juuri silloin kuin ne julkaistaan" pelaamiseen tulee: todella hyvin on maistunut kaikki pelit myöhemminkin eikä minulla ainakaan olisi edes aikaa pelata kaikkia pelejä "juuri silloin kuin ne julkaistaan". Nytkin tulee helmi-maaliskuussa ihan hitosti pelejä, jotka voisi ostaa julkaisussa. Ostankin yhden, tai jopa kaksi, mikäli toinen on enemmän nettipelaukseen ja toinen tarinapainotteiseen pelailuun eikä ole mitään muuta juuri sillä hetkellä ns. työn alla.

"Julkaisupössikset" ei taas millään lailla pelejä itsessään paranna ja nettipelaajamäärät on sitten asia erikseen: moninpelithän kannattaa ostaa heti jos tietää ne ostavansa. Mutta jos keskitytään ilmiselvästi aiheena olevaan Nintendon konsoliin, niin en minä ainakaan tuota konsolia edes harkitsisi nettipelien takia.

Käyttäjän Majur1 kuva
Majur1
Lainaus käyttäjältä finngamer

Uskon että useimmat tietävät jo etukäteen, jos jokin laitteen hankinta edessä on. Tällöin en oikein ymmärrä sitä, että odotetaan vuosi tai peräti kaksi vuotta, odotellessa viidenkympin tai satasen hinnanalennusta laitteelle. Se ei ole mitenkään merkittävä osa laitteen kokonaiskustannuksesta. Pelejä ei välttämättä ole liikaa alkuun, mutta jos laitteen aikoo kuitenkin hankkia, kannattaa se oikeasti hankkia mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Pääsee pelaamaan juuri niitä pelejä juuri silloin kuin ne julkaistaan, ja esim. nauttimaan julkaisupössiksestä ja nettipelaajamääristä.

Näin ainakin itse teen, siinä maksaa halpaa vuokraa laitteesta vuoden tai kahden ajan, vain sen viidenkympin tai satasen verran.

Täysin samaa mieltä! En oikeasti ymmärrä miten ihmiset jaksavat välittää näin isossa investoinnissa jostain muutaman kympin tai vaikka sitten 50€ alennusta. Toki jos ei oikeasti mitään pelattavaa laitteelle löydy, niin ei kai pelikonsolia ilman peliä osteta, jolloin odottaminen on ihan okei. Mutta mitä myöhemmin konsolin ostaa, niin sitä suuremman pelitulvan alla sitten on kun sen konsolin ostaa. Ja sitä vähemmän aikaa jää siihen uuden konsolisukupolven tulemiseen, jolloin edellinen jäänee melko lailla unholaan.

Mitä tulee tuohon Switchin julkaisupelivalikoimaan, mikä 3rd party julkaisija lähtisi oikeasti julkaisemaan yhtään mitään peliä samana päivänä yhden odotetuimman pelisarjan uusimman tulokkaan kanssa. Vielä kun kyseessä on Nintendon laite ja Zelda, ja 50-150 tunnin peliaika, niin eihän tuossa pariin kuukauteen kovinkaan moni pelaaja mitään muuta tarvitse.

Vaikka Wiille tulikin hyvä määrä 3rd party pelejä, niin suurin osa omistakin peleistä loppujen lopuksi oli Nintendon omia pelejä. Wii U:n 3rd party tarjonta kuulemma oli huono, mutta itseltäni löytyy enemmän 3rd party pelejä sille kuin Wiille. Wiillähän suurin osa 3rd party julkaisuista oli pelkkää rahastusta sen jälkeen, kun laite oli osoittautunut huimaksi menestykseksi. Wii U:han pitkälti kaatui siihen että Nintendolta itseltäänkin loppui usko aikaisessa vaiheessa ja laitteen ominaisuuksia ei oikein missään pelissä päästy kokemaan. Exclusiivista Zeldaa ei nyt saatu ollenkaan sille laitteelle, joka omissa silmissä laskee laitteen arvoa jo huimasti. Tykkäsin kyllä monista muista Nintendon tuotoksista, Wind Waker HD, Mario Kart 8 ja Splatoon nyt muutaman mainitakseni. Summa summarum, kukaan ei tarvitse 3rd party pelejä Nintendon laitteelle ja Switchinkään menestys ei tule todellakaan riippumaan siitä.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

Ai että kun finngamer puhuu timanttista asiaa! Täysin samaa mieltä!

Lainaus käyttäjältä zappah

Wii U:n kohdalla homma piti paikkansa ja samalta tilanne näyttää nytkin: määrä ei päätä huimaa ja erityisesti se mitä ne pelit on, näyttää samalta: paljon pienenempää, usein "neverheardia" kamaa tai jotain jo ajat sitten muille ilmestyneitä teoksia. Ei lupaa jatkollekaan muuta kuin mitä Wii U tarjosi: Nintendon omat ja satunnaiset muiden tuotokset.

Ainakin omaan silmääni Switchille tulevaksi kerrottujen pelien lista sisältää jo nyt erinomaisia nimikkeitä saman verran kuin Wii U:lle julkaistiin merkkiteoksia koko sen elinkaaren aikana. Kai nämä ovat makuasioita, mutta joillekin (kuten minulle ja sadoille tuhansille japanilaisille) Shin Megami Tenseit ja Taiko no Tatsujinit ynnä muut ovat todella kuumaa tavaraa.

Käyttäjän mur72 kuva
mur72

"Julkaisupössis" kokemusten mukaan johtaa turhan usein pettymykseen. Mieluummin serverien vähän rauhoituttua ja arvostelut luettua sitten kuukauden-parin vuoden jälkeen hyvää pelaamaan. Nettipelaaminen ei oo ollenkaan mun juttu tosin.

Käyttäjän Jamatsu kuva
Jamatsu

Erittäin hyvä kirjoitus. Itseäni kyllä harmittaisi, jos en olisi Wii U:ta aikoinaan ostanut. Konsoli on todella omalaatuinen gamepadin näytöllään ja sille on paljon omaperäisiä, laadukkaita pelejä. Jos joku tässä vaiheessa vasta konsolin hommaa, saattaa tulla pieni "peliähky" pelkästään konsolin laadukkaita yksinoikeuksia kokeillessa.

Esimerkiksi yksi kaikkien aikojen parhaista koskaan pelaamistani peleistä, Super Mario 3D World, on saatavilla ainoastaan Wii U:lle. Peli toimii loistavasti niin yksin, kuin kavereidenkin kanssa pelattuna. Ja siinä on vasta yksi monista...

Pelejä riittää: LEGO City Undercover, Bayonetta 2, Project Zero (Fatal Frame): Maiden of Black Water, Monster Hunter 3 Ultimate, Pikmin 3, Rayman Legends (Wii U -erikoisversio), Deus Ex: Human Revolution (Wii U -erikoisversio), Arkham City & Origins (Wii U -erikoisversiot), ZombiU (Wii U -erikoisversio), Mario Kart 8, Trine 2 (Wii U -erikoisversio), Xenoblade Chronicles X, Yoshi's Woolly World, New Super Mario Bros U, New Super Luigi U, The Legend of Zelda: The Wind Waker HD, Nintendo Land...

Listaa riittää ja täytyy sanoa, että tätä "konsolisukupolvea" en olisi halunnut mistään hinnasta missata. Sen sijaan Xbox One tai PS4 (jomman kumman) olisin hyvinkin voinut jättää ostamatta. Enkä tee virhettä Switchinkään kanssa: ennakkotilaus on jo sisässä. Uusi Zelda riittää pitkään ja DS-kehittäjien siirtyessä Switchin pariin, tulee pelattavaa ennen pitkää olemaan enemmän kuin aikaa. Wii U:n parissa vietetyt ajat muistuttavat siitä, miksi ei kannata kirjoitella palstoilla Switchin "epäonnistumisesta" jo ennen kuin koko konsolia on edes markkinoilla.

Käyttäjän untokuoriainen kuva
untokuoriainen

Kaikki on suhteellista ei ps4 alussa ollut isoa pelivalikoimaa remastereita jonkinverran.

Hintaa on paha painaa alemmas kun on tuota liiketunnistustekniikkaa.

Itselle zelda ja mukanakuljetettavuus ratkaisi switchin varauksen.

Lisäksi mario odyssey on ihan kulman takana kesemmällä pelattavana esim ulkona mukana :)