Kommenttiosio-blogi: Se on tyhmä joka maksaa / Blogit / pelaaja.fi

Kommenttiosio-blogi: Se on tyhmä joka maksaa

24.06.2017 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
20
Kommenttiosio-blogi: Se on tyhmä joka maksaa

Kommenttiosio-blogi: Se on tyhmä joka maksaa

On torstai-ilta, ja ilmassa on sähköä. On taas se aika vuodesta: kesäkuinen kiihkon viikko, joka saa vastuullisimmatkin penninvenyttäjät hylkäämään periaatteensa ja säästöpossut vinkumaan kauhusta. On Steamin kesäalennusten aika.

Alennukset ovat yksinäänkin otsikoiden arvoinen tapahtuma, mutta niiden ympärille on viime vuosina haalittu joukko erinäisiä aktiviteetteja, jotka tuovat ensi näkemältä lisäarvoa korttia vinguttaville kuluttajille. Pelillistäminen on monissa yhteyksissä sietämätön muotisana, mutta se kuvaa piirulleen muodonmuutosta, jonka Steam on myyntirakenteissaan toteuttanut. Vaikka pääosassa ovat edelleen miinusprosentit, syitä syytää rahaa tarjouksiin on moninkertaisesti alustan alkuaikoihin verrattuna.

Vallankumous alkoi hitaasti ja huomaamattomasti erilaisilla äänestyksillä ja tiuhaan vaihtuvilla salama-alennuksilla, mutta se on kasvanut ajan myötä monitahoiseksi jättiläiseksi. Holtittomasta tuhlaamisesta palkitaan nyt rajoitetun painoksen keräilykorteilla, kimaltelevilla kunniamerkeillä, harvinaisilla hymiöillä ja muunlaisella krääsällä, joka on olemassa vain katalyyttinä maksutapahtumille. Alennus ei ole enää pelkkä alennus, vaan kisa siitä, kuka ostaa eniten pelejä.

Käytäntö sopii kohdeyleisölleen kuin nenä päähän, mutta en voi olla ainoa, jonka niskavillat pörhistyvät moisesta lietsonnasta. Toki kaikenlaiset bonus- ja kanta-asiakasohjelmat ovat ikiaikainen ilmiö, mutta 300 euron ruokaostoksista vastineeksi saatu hikinen Mariskooli on hieman eri kaliiberin palkinto. Steamin käyttäjät shoppailevat saadakseen haltuunsa digitaalisia kortteja, joita vastaan saa yhtä lailla digitaalisen pinssin palvelussa, jossa profiilien sisältö ei ole edes oleellista.

Surullisinta on, että Valve osaa harrastaa myös vähemmän riistohenkistä pelillistämistä. Steamin alennusten historiassa on nähty monenlaisia minipelejä, persoonallisuustestejä ja jopa keskustelupalstat vallanneita, useamman päivän mittaisia salajuonikuvioita. Tänä vuonna käyttäjät keräilevät erilaisia tehtäviä tekemällä sisältöä hauskoihin tarrakirjoihin, ja päivittäin vaihtuvat komennukset antavat syyn palata linjoille ilman pakottavaa tarvetta käyttää aina enemmän rahaa.

Markkinointi-ihmisenä ymmärrän, että moinen ei tietenkään ole yhtä tehokasta kuin tauoton porkkanan heiluttelu kepin päässä. Koska tilpehööriä jaetaan jokaisesta kymmenen euron ostoksesta, ei tarvetta seuraavan äänestyksen odottelulle ole niin kauan kuin taskujen pohjalta löytyy kolikoita. Syntyy kierre, jossa seuraava rajapyykki on aina aivan hyppysten ulottuvilla, eivätkä pelikirjastoon hiljalleen kasautuvat muutaman euron ostokset tunnu yksittäisinä päätöksinä suurilta.

Kokonaiskuva valkenee vasta siinä vaiheessa, kun pöly laskeutuu. Kilpailuhenki ei katoa alennusten myötä heti mihinkään, vaan sosiaalinen media täyttyy kulutushulluudellaan toinen toistaan kovempaan ääneen retostelevilla uunoilla. Toki jokaisella on oikeus tehdä omat taloudelliset päätöksensä, mutta en voi olla tuomitsematta jokaista vastaantulevaa Twitter-nimimerkkiä, joka ilmoittaa ostaneensa taas 25 kahden euron peliä, jotka eivät koskaan tule pääsemään edes kovalevylle asti. Ehkä olenkin vain kateellinen heidän pinsseistään!

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän Audiovarmennus kuva
Audiovarmennus

Olen yrittänyt ymmärtää ihmisiä jotka ostavat pelejä varastoon tietäen ettei niitä kerkiä pelaamaan kuin ehkä mahdollisesti joskus, jos silloinkaan. Halutaanko siinä tukea kehittäjää vai kenties saada tyydytystä keräilystä, joka digipelien kohdalla on älyttömintä ikinä. Vai täytetäänkö siinä jokin muu aukko elämässä, kenties saadaan hyväksyntää kun kirjoitellaan foorumille/someen kuinka taas sorruttiin henkistä heikkouttaan ostelemaan turhaa backlogia. Mutta näin se maailma toimii, tyhmiltä otetaan rahat pois ja minultahan se ei ole pois, päin vastoin.

Käyttäjän Sundance Kid kuva
Sundance Kid

Joku tykkää ostaa osakkeita, toinen lentää joka vuosi pariksi viikoksi etelään. Ei se ole minulta pois...

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Steamin on bonussysteemi on mielestäni liian monimutkainen ja vaivalloinen, joten kaikki ylimääräinen rihkama mitä ostoista saa menee suoraan myyntiin, mutta jos kukaan ei noita Steam bonussysteemejä käyttäisi en minäkään saisi kortteja yms myytyä.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Huh huh, tollaiseksiko se Steam on mennyt sitten viime näkemän? Itse olen käyttänyt sitä vaan muutaman kerran ja ladannut sieltä tasan kaksi peliä - toisen ilmaiseksi ja toisen rahaa vastaan (muistaakseni viime vuoden kesäalesta). Mutta nyt Steamissa tota ylimääräistä virtuaalihömppää tursuaa ulos ovista ja ikkunoista? Kuulostaa ennemmin turhattavalta kuin innostavalta, varsinkin jos sieltä haluais vaan ostaa kamaa pelattavaksi.

Ja tarrakirja, oikeesti? Tulee ihan ala-aste ajat mieleen, kun tytöt keräilivät ja vaihtelivat tarroja keskenään omiin tarravihkoihinsa. Ja kaupoissa myytiin sellaisia tarralehtiä, joihin kuului kerätä tiettyjä tarroja silloisesta hittisarjasta tai elokuvasta. Oli Pokemon-lehteä, Harry Potter-lehteä ja ties mitä. Nykyisellään tarjolla taitaa olla Turtlesia ja Pixarin Doria Etsimässä, ainakin mitä viimeksi vilkaisin lehtihyllyä. Fyysiset tarrat mä vielä ymmärrän, mutta virtuaalitarrat? Joo, ei jaksa napata. Deviantartissakin olen ollut hyvin laiska heidän omien badge-leimojen sekä laama-merkkien suhteen.

Saatan itse hamstrata fyysisiä kopioita peleistä & leffoista, mutta halutessani voin myydä ne aina eteenpäin. Nytkin lattialla kököttää pari kasaa leffoja odottaen matkaa uuteen kotiin. Ja koska useimmat pelini ja leffani hankin nykyään käytettynä, niin kovin isoa tappiota en niiden suhteen tee (kunhan vain saan ne myydyksi). Plus-miinus-nolla tulos tai jopa lievästi plussan puolelle jääminen ei ole lainkaan mahdoton tavoite.

PSN aleja olen tosin käyttänyt kerran tai pari, mutta silloinkin minulla on ollut tarkkaan tiedossa, mitä haen. Yhdellä kerralla se kattoi koko joukon alennuksessa olevia tarinallisia Mass Effect-DLC:tä (joita perkule vieköön ei ollut saatavilla trilogia-boksissa). Yleensä kumminkin tyydyn vaan ostamaan PSN-kortteja Prisman asiakasomistajapäiviltä ja saamaan niistä sen lievän -15% alennuksen.

Käyttäjän veepeeuho kuva
veepeeuho

Olen myöhäisherännyt. Luonut kyllä Steamin accountin jo aikoja sitten, mutta en ole VIELÄKÄÄN siihen saakka päässyt, että alkaisin käyttämään. Vaan nyt uuden koneen myötä, miksikäs ei. Eli ehkä omiakin lompakonnyörejä availlaan pian turhilla, pienillä, huonoilla ja vastaavill paskeilla. Eiköhän sieltä löydy jotain hyvääkin. Ei vain tunnu Steam onnaavan, kun ainoa ostettu uusi pc-pelini on Forza 3, ja sitä tuskin edes steamista saa. jouduin mikrosoftan vangiksi.. perkele!

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi

Turhanpäiväistä vuodatusta ja yleistystä turhanpäiväisistä keräilysysteemeistä, joista ainakaan itsellä ollut edes liiemmin käryä niiden olemassa olosta. Joskus oikeassa yläkulmassa näkyy ilmoitus että olet saanut uuden keräilykortin tai merkin, mutta enpä ole tarpeelliseksi nähnyt alkaa tutkimaan asiaa sen enempää. Esimerkkinä käytin tällä kertaa joku 300€ peleihin, mutta ei ollut kyllä hajuakaan mitä tarroja sun muuta roskaa mukamas siitä sain.
Itse ainakin ostan alennuksesta toivelistani pelejä varastoon sen takia että haluan joskus pelata ne ja silloin kuin haluan, niin siellähän ne on jo valmiina kirjastossa, eikä maksanut kuin muutaman euron. Kalliimmaksi se tulisi ostaa peli vasta silloin kun haluaisi juuri sitä pelata. Enkä stressaa "backlogista" pätkääkään.

Lainaus käyttäjältä Sundance Kid

Joku tykkää ostaa osakkeita, toinen lentää joka vuosi pariksi viikoksi etelään. Ei se ole minulta pois...

No osakkeiden osto on kyllä ihan fiksua jos tietää mitä tekee, mutta joka vuosi etälään matkustavien ei kyllä kannattaisi arvostella kenenkään rahan käyttöä.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Oli kyllä paskimmat alennukset koskaan. Eikä edes niistä peleistä mitä aioin ostaa, joten tällä kertaa meni rahaa tasan nolla.

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick
Lainaus käyttäjältä gurgi

Turhanpäiväistä vuodatusta ja yleistystä turhanpäiväisistä keräilysysteemeistä, joista ainakaan itsellä ollut edes liiemmin käryä niiden olemassa olosta. Joskus oikeassa yläkulmassa näkyy ilmoitus että olet saanut uuden keräilykortin tai merkin, mutta enpä ole tarpeelliseksi nähnyt alkaa tutkimaan asiaa sen enempää. Esimerkkinä käytin tällä kertaa joku 300€ peleihin, mutta ei ollut kyllä hajuakaan mitä tarroja sun muuta roskaa mukamas siitä sain.

Juu, samaa mieltä. Mutta ilmeisesti monia kuitenkin tuntuu nuo kortit ja muu oheispaska mikä Steamin mukana tulee kiinnostavan. Pikkupelejä ostetaan vain korttien takia ja pelejä jopa tehdään sen takia, koska ne käyvät keräilykorttiensa takia kaupaksi. Menee yli minun ymmärryksen. Itse ostan pelin vain sen takia, että haluan pelata sitä ja että se voisi olla kivaa.

Itse yritin kerran laittaa kaupaksi kaikki vuosien varrella Steamin inboxiini ilmestyneet kortit. Pitkään en edes tiennyt mitä ihmettä niillä edes tekee (enkä oikein vieläkään ymmärrä mitä tarkoitusta ne palvelevat, eikä oikein kiinnostakaan), mutta koska niistä kuulemma saa rahaa, kun ne myy niin ajattelin, että miksipä ei. No homma tyssäsi siihen kun en voinutkaan painaa yhtä nappia missä lukee "sell all on average price". Pitäisi jokaikinen kortti yksitellen hinnoitella ja pistää myyntiin. Kai niistä jokun euron saisi, kun niitä on jo jonkun verran kertynyt, mutta en jaksa muutaman hilkun takia nähdä sitä vaivaa, että alkaisin manuaalisesti niitä myymään. Pitäkööt tunkkinsa. Vielä kun saisi disabloitua ilmoituksen missä ilmoitetaan uudesta roskasta mikä Steamin inboxiin on saapunut.

Nämä menee vähän samaan kategoriaan pelien saavutusten (trophyt ja achievementit) kanssa. En tajua mikä pointti niissä on? Miksi ihmisiä kiinnostaa niitä kerätä? Eikö peliä pelata sen takia, että se on kivaa? Ja jos niitä virtuaalipokaaleja on joku pakonomainen tarve kerätä, niin eikö se ole jo työtä?

Käyttäjän Joulupukki kuva
Joulupukki

Nykyisin ostan vain sen mitä tekee mieli pelata juuri kyseisellä hetkellä. En siten, että saatan ehkä joskus pelata, kun tietää ettei kumminkaan tule sitä pelattua.

Eikä tule pahemmin alennusten perässä juoksenneltua. Tietyt säännöt, eli max 30 euroa julkaisu pelistä ja vanhemmista max 10 euroa. Eli avain palveluista tulee hankittua, kun niistä saa halvemmalla kuin steamin alesta.
30 euroakin tosin on liikaa ja tulee kaduttua usein ostosta silläkin hinnalla vaikka peli ois ihan ok.

Käyttäjän HarttZa kuva
HarttZa
Lainaus käyttäjältä Joulupukki

Nykyisin ostan vain sen mitä tekee mieli pelata juuri kyseisellä hetkellä. En siten, että saatan ehkä joskus pelata, kun tietää ettei kumminkaan tule sitä pelattua.

Eikä tule pahemmin alennusten perässä juoksenneltua. Tietyt säännöt, eli max 30 euroa julkaisu pelistä ja vanhemmista max 10 euroa. Eli avain palveluista tulee hankittua, kun niistä saa halvemmalla kuin steamin alesta.
30 euroakin tosin on liikaa ja tulee kaduttua usein ostosta silläkin hinnalla vaikka peli ois ihan ok.

Sinun tapauksessa minä lopettaisin jo pelaamisen. Toisinsanoen odotat joka pelin ostos 1-3v ennenkun ostat sen, tosi fiksua. Tietty ei se minulta pois ole :)