
Tässä päivänpolttavat faktat: uusi Harry Potter -peli tekee tuloaan, ja sitä kehittävät Pokémon GOn luoneet velhot. Ajattelittepa te, lukijani, aiheesta mitä tahansa, itse lupasin viime viikon blogissani pysyä positiivisena, ja aion myös pitäytyä siinä lupauksessa. Luvassa on auringonpaistetta ja innosta tihkuvia yleistyksiä, joten pidelkäähän penkeistänne kiinni.
Kuten melkeinpä kuka tahansa ikäiseni nörttinainen, olen ollut Potter-fani lähes koko pienen ikäni. Kirjojen ahmimisen ja keskiyön elokuvanäytösten lisäksi olen kolunnut Lontoon leffastudiot ja rapakontakaiset Tylypahka-teemapuistot hyvällä halulla vielä aikuisiälläni. Harry Potter on edelleen suurin heikkouteni, vaikka viimeisestä elokuvastakin on aikaa jo kuusi vuotta.
Tähtien sota -intoilijat lienevät kanssani eri mieltä, mutta väittäisin kuitenkin, että puolitoista vuosikymmentä on pitkä aika fanittaa mitä tahansa. Harva lapsekas trendi-ilmiö jaksaa edes yli joulun, ja varmoja väsymisen merkkejä on alkanut näkyä myös Potter-huumassa viime vuosien aikana. Huonot näytelmäsovitukset ja muut toinen toistaan kekseliäämmät rahastuskikat toki tepsivät edelleen täydellä teholla kaltaisiini idiootteihin, mutta lapsuusvuosien taiasta ei ole jäljellä enää kuin muisto.
Laskevassa käyrässä näen kuitenkin positiivisia vertailukohtia Pokémon-sarjan parin vuoden takaiseen tilaan. Kukaan ei silloinkaan voinut kiistää taskuhirviöiden oikeutta kestosuosikin titteliin, mutta minkäänlaisesta hullutuksesta ei ollut puhuttu enää vuosiin – ei edes kohderyhmän keskuudessa.
Pokémon GO muutti kaiken. Maailman yksinkertaisin mobiilipeli toi yhteen useamman sukupolven uusia ja vanhoja faneja sekä sysäsi koko tuoteperheen suosiokäyrän silmittömään nousujohteeseen. Koululaisten repuissa roikkuu taas pikku Pikachuja, ja joka kolmas alakouluikäinen osaa luetella aidot ja oikeat 150 pokémonia.
Toivon koko sydämestäni, kaikki sormet ja varpaat ristissä, että Niantic pystyy toistamaan saman tempun Harry Potterin kohdalla. Mikäpä olisi hienompaa kuin saada rakastua kaikkien aikojen taianomaisimpaan maailmaan uudelleen?
Vielä on toki liian aikaista tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä. Pokémon GO on ollut itsessään katoava trendi, eikä Potter-versiointi ole ainakaan toistaiseksi saanut läheskään samaa varhaista vastaanottoa. Kaikeksi onneksi pelin julkaisuun on vielä aikaa – en nimittäin usko studion tuhlaavan moista konseptia hyisiin talvikuukausiin.
Tämän blogikirjoituksen piti olla kuitenkin positiivinen, ja positiivisena aion pysyä. Faktoja ovat myös nämä: postituslistalle on ilmoittauduttu ja kaavut kaivettu kaapeista. Kautta Korpinkynnen, olen valmis!
Johanna Puustinen
Kommentit
Pienenä tarkennuksena Niantic on vain auttamassa pelin kehityksessä, eikä itse vastaa siitä.
Eikös Ihmeotukset ja niiden olin paikat kuulu Potter universumiin? Joten jos ollaan tarkkoja niin velhofaneja hemmoteltiin vasta ikään uuden leffasarjan ekalla osalla.
Tämä on totta! Ihmeotuksista pidin kovasti, ja todella odotan seuraavaa. Sama asia se ei kuitenkaan aivan ole.
Vähän samankaltainen "lama" iskee aina välillä lapsuudesta asti fanittamaani pelisarjaan, nimittäin Zeldaan. Toki siitä ei ole (ainakaan vielä) elokuvia ja mobiilipeliä tehty, mutta eräänlainen fantasiasarja sekin on. Ennen Breath of the Wildia oli pieni suvantovaihe, mutta mukavasti sen tulo nostatti taas pelisarjan innostusta. Välissä oli toki uusioversioita ja 3DS:lle Triforce Heroes sekä A Link Between Worlds, jotka hieman pitivät nälkää yllä, mutta noiden pääsarjan pelien välinen aikaero meinaa luoda välillä jopa epätoivoa sarjan suhteen, mutta onneksi Nintendo (useimmiten) hoitaa homman kotiin, kuten nytkin teki BoW:n kanssa.
"Kukaan ei silloinkaan voinut kiistää taskuhirviöiden oikeutta kestosuosikin titteliin, mutta minkäänlaisesta hullutuksesta ei ollut puhuttu enää vuosiin – ei edes kohderyhmän keskuudessa."
Mikä on tämä "kohderyhmä"? Pokémon-fanitko? Kyllä meidän keskuudessamme on ollut ihan hullutustakin, mistä kertoo mm. Poké-Center Mega Tokio, jonka liepeille monet innokkaat ilmestyvät aamuvarhain jonottamaan aina sellaisena päivinä, kun uusia tuotteita julkaistaan ympäri vuotta. Pokémon-korttipeli on myös kasvattanut pelaajakantaansa kaikki nämä vuodet ja on nyt - yhtenä maailman suurimmista korttipeleistä - suurempi kuin koskaan. MM-kisojenkin palkinnot ovat nousseet tuhansiin euroihin. Väitteesi kuvailee ihan hyvin Suomen tilannetta ennen Pokémon GO:ta, mutta ei koko maailman.
Siinä missä blogisti ehkä lähtee Suomen tilanteesta, niin sinä jälleen kerran lähdet sieltä Japanin menoista. Eli asia, mistä nyt kritisoit, on sama, josta minä usein sinua kritisoin. Älä yleistä sitä yhtä maata kaikkea koskevaksi. Sinäkään.
Korpinkynsi! \o/
Zappah:
Ai blogisti lähtee Suomen tilanteesta puhuessaan Pokémonin kohderyhmästä? Mistä lähtien Pokémon on ollut pelkästään Suomeen kohdistettu ilmiö?
Ei siis kannata lähteä supistamaankaan asioita tarpeettomasti. Puhuin sitä paitsi myös korttipelistä, joka ei rajoitu millään tapaa pelkästään Japaniin (ja sielläkin Pokémon Centerit ovat yksiä turistien - siis muidenkin kuin japanilaisten - ehdottomia suosikkikohteita).
No älä sitten supistele kaikkea Japaniin. That's the point.
En supistelekaan, vaan useimmiten tuon sieltä esiin näkökulmia, jotka vaikuttavat täällä olevan tuntemattomia. Tiedostan hyvin sen, miten usein Japani esiintyy kommenteissani, mutta minulta sattuu löytymään kokemusta ja asiantuntemusta maasta ehkä keskivertotallaajaa enemmän, joten moinen rooli lienee sopiva. Ei siinä ole kyse supistamisesta, jos kerron, miten jokin asia Japanissa on. Sen on tarkoitus toimia ajatusten herättelijänä: "Tarkemmin ajatellen... miksei täälläkin voisi olla noin?"
Tässäkin kommenttiosiossa tarkoitukseni oli vain - lähes 20 vuotta Pokémonia harrastaneena - kokemuksiini perustuen huomauttaa, että maailmassa (eli Japanissa JA sen ulkoupolella) on kyllä hullutusta Pokémonin "kohderyhmän" keskuudessa (kun kohderyhmä ei todellakaan rajoitu suomalaisiin). Täysin perusteltua ottaa puheeksi Japani ja muut maat.