Uhkapeluu ja ahdisteluskandaalit sikseen, sillä pelialan tämän hetken polttavin uutinen on Pelaajalehti.comin tuore uudistus. Jokaisen tiedostavan pelaajan lempiyhteisö on kauniimpi kuin koskaan ja toimii kuin rasvattu salama – myös mobiililaitteilla. Modernia! Nerokasta! Miellyttävyyden multihuipentuma tuo huhujen mukaan kehiin myös uudenlaisia sisältökokeiluja, ja sen voisi kuvitella puhaltavan elämää myös vanhojen uutistoimittajien palkeisiin.
 
Moiset järisyttävät muodonmuutokset eivät kuitenkaan ole erityisen helppoja toteuttaa, eikä kehitysvaiheessa haaviin yksinkertaisesti saa jokaista teknistä ryppyä tai suunnitteluvirhettä. Koska tosiseikat pätevät myös Pelaajalehti.comiin, ajattelin omistaa tämänviikkoisen Kommenttiosion prosessin avaamiselle. Selvennyksenä todettakoon, ettei minulla ollut mitään tekemistä juuri tämän verkkosivun uudistuksen kanssa, mutta valitettavasti monien muiden vastaavien.
 
On päivänselvää sekä toimitukselle että sivuston käyttäjille, että perustavanlaatuisen uudistuksen olisi pitänyt tapahtua jo vuotta tai kahta aiemmin. On kuitenkin varsin ihailtavaa, että projekti saatiin alun perin edes alkuun. Talo on toki täynnä kovan luokan printtitoimittajia, mutta verkkomaailmaan sopeutuminen on jatkuva ja päättymätön prosessi, joka vaatii jopa digialan asiantuntijoilta lähes yliluonnollista reaktiokykyä. Asiat tapahtuvat monesti käsikopelolla sormet ristissä ammattilaistenkin keskuudessa, ja siispä kynnys tarttua toimeen ikään kuin varsinaisen päivätyön ohella on uskomattoman korkealla.
 
Usein kapuloita viskotaan rattaisiin kaiken lisäksi jo suunnitteluvaiheessa, ennen kuin koodia on kirjoitettu riviäkään. Sujuva sisällöntuotanto, miellyttävä käyttökokemus ja näkyvyydelle keskeinen hakukoneoptimointi ovat pitkälti toisensa poissulkevia tavoitteita, jotka riitelevät keskenään läpi kehitysprosessin. Painetta panostaa sektoriin tai toiseen tulee monesta suunnasta, ja suunnittelu on jatkuvaa nuoralla tanssimista.
 
Lisäksi itse käyttäjät jakautuvat useampaan heimoon, joilla kullakin on omat tarpeensa ja toiveensa. Pitkäikäiset ja uskolliset käyttäjät eivät välttämättä arvosta suurten massojen tavoitteluun käytettäviä keinoja, eikä kaikkien miellyttäminen ole aina vaihtoehto. Monesti päätös kiteytyy pienemmän pahan valitsemiseen. Pelaajalehti.comin foorumeille tuhannetta kertaa halajavat jaksavat kyllä etsiä linkin käsiinsä, mutta pelkkää juttutarjontaa selailevan ensikävijän ei voi odottaa seikkailevan alavalikoissa.
 
Näitä päätöksiä vaikeuttaa entisestään se fakta, että käyttäjien käyttäytymistä on lopulta todella vaikea ennustaa vedenpitävästi siitä huolimatta, että internet on jo ikivanha keksintö. Viikon jälkeen on hankala sanoa, tuleeko monituisten pienten muutosten ja kompromissien summa vaikuttamaan mittalukuihin positiivisesti. Toivon todella, ettei kollegoideni uurastus mene harakoille, vaikka epäonnistuneita ennusteita ja kaikenmoisia harhaluuloja on mahtunut ainakin omiin vastaaviin projekteihini loppuelämän tarpeiksi.
 
Oman mielenrauhan kannalta saattaa toistaiseksi olla paras keskittyä villisti sahaavien käyrien sijaan siihen, mitä meille tärkeät ihmiset sanovat aiheesta. Satunnaiskävijämäärän moninkertaistuminen olisi luonnollisesti ideaali ilmiö, mutta parasta palautetta saa niiltä, jotka tuntevat sivuston ja sen käyttökokemuksen läpikotaisin. On ollut ihanaa seurata positiivista palautevyöryä sivusta, mutta myös risut ovat enemmän kuin tervetulleita, sillä niiden voimin Pelaajalehti.comista tehdään juuri teille sopivaa soppea. Kiitos!
 
Johanna Puustinen
 
P.S. Harkitsen Kommenttiosiolle osuvampaa nimeä uuden verkkosivun kunniaksi, ja teidän palautteenne on tervetullutta myös tässä asiassa – pitkälti ideakadon vuoksi. Apua!

Lisää luettavaa