Kommenttiosio-blogi: Yhdeksän pistettä, ei papukaijamerkkiä / Blogit / pelaaja.fi

Kommenttiosio-blogi: Yhdeksän pistettä, ei papukaijamerkkiä

25.11.2017 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
13
Kommenttiosio: Yhdeksän pistettä, ei papukaijamerkkiä

Jo muinaiset roomalaiset tiesivät, että vallan luovuttaminen kansan käsiin on yleensä valtava virhe. Tästä huolimatta metsään on menty ihmiskunnan historiassa lukemattomia kertoja, ja pöpelikössä ollaan jälleen – tällä kertaa pelialalla.

Suurin osa pelejä rahaa vastaan tarjoavista palveluista antaa nimittäin asiakkaidensa tätä nykyä ilmaista omat mielipiteensä ostoksistaan suureen ääneen. Käyttäjäarvostelut ovat korkeassa arvossa erityisesti verkkokauppapaikka Steamissä, jossa pelaajien antama tuomio komeilee tuotesivulla heti pelin kuin pelin nimen alla.

Pelaajat ovat kuitenkin aggressiivinen ihmislaji, joka saa minkä tahansa saavutetun etuuden käännettyä aseeksi vihollisiaan vastaan. Arvostelujärjestelmiä suunnitellessa Steamillekään ei ilmeisesti tullut mieleen, kuinka helppoa on pilata minkä tahansa tuotteen maine pienen huligaanijoukon voimin tehtailulla muutamalla sadalla yhden tähden arviolla.

Ongelmaan on herätty jostain käsittämättömästä syystä vasta tällä viikolla, ja sitä aletaan Steamin mukaan oikoa arvioiden toimintaa ja painotusta muuntelemalla. Toimenpiteet ovat varsin maalaisjärkipitoisia: holtittomasti pelejä arvioivien käyttäjien mielipide painaa vaakakupissa vähemmän, ja tuotesivuilla näytettävät arviot suhteutetaan pelin kokonaispistemäärään.

Vaikka myöhäisellä korjausliikkeellä pelastetaankin varmasti vielä monen varsin hyvän videopelin myyntiluvut, ei se estä piintyneitä nutipäitä yrittämästä vanhoja temppujaan entistä sinnikkäämmin. Miten tavallinen tallaaja voi siis välttyä joutumasta vihaisten tekoarvostelujen vaikutuspiiriin?

Usein ensimmäinen vihje nimimerkin takana piilevän ihmisen motiiveista kertoo näennäinen kykenemättömyys käsittää arvosteluasteikkojen konseptia. Näiden käyttäjien mielestä yksittäinen virhe tai epäkohta on väistämättä kohtalokas. Esimerkiksi ärsyttävä ohjausjärjestelmä tekee muutoin yhdeksikön arvoisesta kokemuksesta korkeintaan kahden pisteen pelin, koska heidän maailmassaan ei tunneta keskinkertaisuuden käsitettä. Monesti nämä seikat eivät edes liity itse peliin. Tuore Battlefront-mikromaksukohu näyttää kääntäneen monen muunkin EA:n lippulaivapelin arvostelukäyrän laskuun.

Epäilyttävästi perusteltujen arvostelujen takaa löytyy varsin usein Steam-profiili, joka edustaa tietynlaista stereotyyppiä. Joko peliä ei ole pelattu juuri ollenkaan ja mielipide on muodostettu ensiminuuttien perusteella, tai koossa on tyytyväiset 200 tuntia peliaikaa ja kipinän arvosteluavautumiselle on antanut aivan jokin muu kuin peli itse. Kumpikaan ei edusta tavanomaista pelikokemusta, minkä vuoksi Pertti Peruspelaajan ei kannata perustaa ostopäätöstään mielipiteeseen.

Kolmas varoitusmerkki on kaikkein helpoin huomata. Huonosti muotoilluilla tai peräti olemattomilla perusteluilla ei ole minkäänlaista arvoa lukijalleen, mikä kielii niiden päämäärän olevan jokin muu kuin muiden kuluttajien vilpitön auttaminen. Näitä pelinkehittäjien kiusaksi kynäiltyjä ”arvosteluja” mahtuu kolmetoista tusinaan, mikä tekee oikean informaation löytämisestä tuskaista.

Arvostelubottien armeijan ei saa kuitenkaan antaa lannistaa. Käyttäjäarvostelut ovat pohjimmiltaan hieno tapa tuoda esiin massasta eriäviä mielipiteitä ja näkökulmia, ja ne ovat ehdottomasti vakaa osa omaa ostopäätösprosessiani. Pitäkää silmänne auki ja mielenne terävinä yhden tähden arvosteluiden keskellä kahlatessanne – ja pitäkää omat näppinne kurissa, vaikka kismittäisikin. Järjen ihmiset kiittävät teitä!

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragung kuva
Rindfleischetik...

Onko sulla Johanna varmasti kaikki hyvin? Sen verran katkeran kuuloista tekstiä.

Käyttäjän Johanna Puustinen kuva
Johanna Puustinen
Lainaus Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragung

Onko sulla Johanna varmasti kaikki hyvin? Sen verran katkeran kuuloista tekstiä.

Pikku ihmisviha se sieltä vaan nostaa päätään.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Sehän on enemmän lukijasta kiinni että onko ne "huonot" arvostelut huonoja. Jos se yhdeksästä nollaan pisteet pudottava seikka on lukijalle myös yhtä merkittävä, niin sittenhän arvostelu ei ole varsinaisesti huono.

Toisaalta taas se on huono siten, että itse peli ei välttämättä ole nollan arvoinen mutta jos siellä on jotain niin merkittävää, että peliä ei sen jälkeen halua ostaa, niin eikö se sitten ole lähempänä nollaa sille, joka asiasta on samaa mieltä?

Ne mikromaksut nyt vaikka esimerkkinä: ei Battlefront 2 varmasti niin huono ole mitä käyttäjäarviot antavat ymmärtää mutta se arvosana on nimenomaan annettu siitä, minkä arvoiselta peli tuntuu tai on, kun siinä on ne mikromaksut. Yksinkertaista.

Olenpa tainnut nähdä jossain lehdessäkin arvosanat tähän malliin: "yksinpelaajalle 7/10, moninpelaajalle 9/10". tuossakin on eri arvosanat samasta pelistä eri yleisölle. Näen yhtäläisyyttä näissä.

Käyttäjän Poliisitapaus kuva
Poliisitapaus

Vaikea arvioida, missä määrin Steamin käyttäjäarvostelut vaikuttavat kokonaismyyntimääriin. Valveutuneena aikuispelaajana en kuitenkaan itse anna noille mitään painoarvoa, mikäli videoarvostelujakin on tarjolla hyväksi havaituilla YouTube-kanavilla. Käyttäjäarvostelut ovat hyödyllisimmillään huonosti tunnetuissa indiepeleissä, joista ei ole julkaistu lainkaan asiantuntija-arvioita. Tuntemattomien pelien käyttäjäarvostelut ovat muutenkin asiallisia, koska niiden pelaajilla on yleensä paljon kokemusta samantyyppisistä peleistä, minkä lisäksi käyttäjät tietävät arvioidensa päätyvän etusivulle.

Isojen julkaisijoiden AAA-peleissä tilanne on päinvastainen, eli arvosteluja on joka tapauksessa niin paljon, että käyttäjät pyrkivät ainoastaan muuttamaan kokonaispisteitä haluamaansa suuntaan tai tyytyvät lyttäämään pelit yksittäisen puutteen perusteella.

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Arvosteluille tunnutaan antavan aivan liikaa painoarvoa olivat ne sitten pelimedian ammattilaisten tai pelaajien tekemiä. Omien kokemusten mukaan pelaajien arvostelut ovat osoittautuneet kuitenkin luotettavammiksi. Valitettavasti myös Metacriticillä ja GOTY-palkinnoilla on monille suuri merkitys ja tätä luonnollisestikin hyödynnetään markkinoinnissa.

Kyllä peli pitää kokea itse tavalla tai toisella ennen kuin ostopäätöksen voi luotettavasti tehdä.

Käyttäjän Bleach90 kuva
Bleach90

Olen zappahin kanssa samoilla linjoilla. Meitä on moneen junaan ja eri ihmiset pitävät tai eivät pidä peleissä eri asioita. Ehkä sitten jossain Metascoressa voisi soveltaa monesta urheilulajista tuttua pistejärjestelmää, eli paras ja huonoin tulos otetaan pois laskuista. En tiedä miten sitten toimisi kun arvosteluja on useita kymmeniä tai satoja.

Nykyään tulee kuitenkin sen verran hyvää pelattavaa, että ei ainakaan itse tarvitse juuri ”huonoihin” peleihin kajota. Itse katson tai luen netistä pari arvostelua sellaisista peleistä jotka itseä kiinnostavat ja muodostan sitten ostopäätöksen niiden perusteella.

Olisin ostanut Battlefront 2 jos internet ei olisi pelistä mitään varoittanut, joten omasta mielestä on vaan hyvä että ihan tavallinenkin pelaaja ja kuluttaja saa äänensä kuuluviin. Ei tässä kuitenkaan missään Neuvostoliitossa eletä.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Kyllä mielestäni sellaisista asioista kuin esim. mikromaksut jotka ovat osa itse pelaamista saakin huutaa, kunhan muistaa pistää perustelut ja oikean pelin kohdalle julkaisijan jokaisen nimikkeen päälle kusemisen sijaan.

Mikäs estää muuten pökäleen tikistänyttä julkaisijaa peukuttamasta omaa tuotostaan ylöspäin? Ainostaan pelaajat väärinkäyttävät järjestelmää?

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi

Käyttäjäarvostelu/ammattiarvostelu molemmat on itselle täyttä roskaa. Kyllä olisi lukemattomat hyvät pelit jäänyt pelaamatta ja tullut ostettua lukemattomat roska pelit jos lampaana antaisi vähänkään painoarvoa arvosteluille. Melkein sääliksi käy lampaita, jotka sokeasti näihin luottaa.

Käyttäjän Bleach90 kuva
Bleach90
Lainaus gurgi

Käyttäjäarvostelu/ammattiarvostelu molemmat on itselle täyttä roskaa. Kyllä olisi lukemattomat hyvät pelit jäänyt pelaamatta ja tullut ostettua lukemattomat roska pelit jos lampaana antaisi vähänkään painoarvoa arvosteluille. Melkein sääliksi käy lampaita, jotka sokeasti näihin luottaa.

Voitko mainita jonkun pelin mikä on saanut yleisesti huonon tai heikon vastaanoton, sekä pelaajilta että arvostelijoilta, mutta olet itse pelistä pitänyt? Ihan mielenkiinnosta vaan kysyn:) Omaa pelihyllyä kun katson niin ei kauheasti tule tuollaista peliä mieleen.

Käyttäjän Poliisitapaus kuva
Poliisitapaus
Lainaus gurgi

Käyttäjäarvostelu/ammattiarvostelu molemmat on itselle täyttä roskaa. Kyllä olisi lukemattomat hyvät pelit jäänyt pelaamatta ja tullut ostettua lukemattomat roska pelit jos lampaana antaisi vähänkään painoarvoa arvosteluille. Melkein sääliksi käy lampaita, jotka sokeasti näihin luottaa.

Minä taas olen havainnut hyväksi uskoa ammattilaisten arvioista nimenomaan negatiivisia: olen erehtynyt kokeilemaan ja vihannut lukemattomia huippuarvosanoja saaneita pelejä, mutta koskaan en ole nauttinut peleistä, joille Pelaajalehden toimitus antaisi arvosanaksi 5 tai huonomman.

Nostoja