Jo muinaiset roomalaiset tiesivät, että vallan luovuttaminen kansan käsiin on yleensä valtava virhe. Tästä huolimatta metsään on menty ihmiskunnan historiassa lukemattomia kertoja, ja pöpelikössä ollaan jälleen – tällä kertaa pelialalla.

Suurin osa pelejä rahaa vastaan tarjoavista palveluista antaa nimittäin asiakkaidensa tätä nykyä ilmaista omat mielipiteensä ostoksistaan suureen ääneen. Käyttäjäarvostelut ovat korkeassa arvossa erityisesti verkkokauppapaikka Steamissä, jossa pelaajien antama tuomio komeilee tuotesivulla heti pelin kuin pelin nimen alla.

Pelaajat ovat kuitenkin aggressiivinen ihmislaji, joka saa minkä tahansa saavutetun etuuden käännettyä aseeksi vihollisiaan vastaan. Arvostelujärjestelmiä suunnitellessa Steamillekään ei ilmeisesti tullut mieleen, kuinka helppoa on pilata minkä tahansa tuotteen maine pienen huligaanijoukon voimin tehtailulla muutamalla sadalla yhden tähden arviolla.

Ongelmaan on herätty jostain käsittämättömästä syystä vasta tällä viikolla, ja sitä aletaan Steamin mukaan oikoa arvioiden toimintaa ja painotusta muuntelemalla. Toimenpiteet ovat varsin maalaisjärkipitoisia: holtittomasti pelejä arvioivien käyttäjien mielipide painaa vaakakupissa vähemmän, ja tuotesivuilla näytettävät arviot suhteutetaan pelin kokonaispistemäärään.

Vaikka myöhäisellä korjausliikkeellä pelastetaankin varmasti vielä monen varsin hyvän videopelin myyntiluvut, ei se estä piintyneitä nutipäitä yrittämästä vanhoja temppujaan entistä sinnikkäämmin. Miten tavallinen tallaaja voi siis välttyä joutumasta vihaisten tekoarvostelujen vaikutuspiiriin?

Usein ensimmäinen vihje nimimerkin takana piilevän ihmisen motiiveista kertoo näennäinen kykenemättömyys käsittää arvosteluasteikkojen konseptia. Näiden käyttäjien mielestä yksittäinen virhe tai epäkohta on väistämättä kohtalokas. Esimerkiksi ärsyttävä ohjausjärjestelmä tekee muutoin yhdeksikön arvoisesta kokemuksesta korkeintaan kahden pisteen pelin, koska heidän maailmassaan ei tunneta keskinkertaisuuden käsitettä. Monesti nämä seikat eivät edes liity itse peliin. Tuore Battlefront-mikromaksukohu näyttää kääntäneen monen muunkin EA:n lippulaivapelin arvostelukäyrän laskuun.

Epäilyttävästi perusteltujen arvostelujen takaa löytyy varsin usein Steam-profiili, joka edustaa tietynlaista stereotyyppiä. Joko peliä ei ole pelattu juuri ollenkaan ja mielipide on muodostettu ensiminuuttien perusteella, tai koossa on tyytyväiset 200 tuntia peliaikaa ja kipinän arvosteluavautumiselle on antanut aivan jokin muu kuin peli itse. Kumpikaan ei edusta tavanomaista pelikokemusta, minkä vuoksi Pertti Peruspelaajan ei kannata perustaa ostopäätöstään mielipiteeseen.

Kolmas varoitusmerkki on kaikkein helpoin huomata. Huonosti muotoilluilla tai peräti olemattomilla perusteluilla ei ole minkäänlaista arvoa lukijalleen, mikä kielii niiden päämäärän olevan jokin muu kuin muiden kuluttajien vilpitön auttaminen. Näitä pelinkehittäjien kiusaksi kynäiltyjä ”arvosteluja” mahtuu kolmetoista tusinaan, mikä tekee oikean informaation löytämisestä tuskaista.

Arvostelubottien armeijan ei saa kuitenkaan antaa lannistaa. Käyttäjäarvostelut ovat pohjimmiltaan hieno tapa tuoda esiin massasta eriäviä mielipiteitä ja näkökulmia, ja ne ovat ehdottomasti vakaa osa omaa ostopäätösprosessiani. Pitäkää silmänne auki ja mielenne terävinä yhden tähden arvosteluiden keskellä kahlatessanne – ja pitäkää omat näppinne kurissa, vaikka kismittäisikin. Järjen ihmiset kiittävät teitä!

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa