Kommenttiosio: Suu tukkoon, edes hetkeksi / Blogit / pelaaja.fi

Kommenttiosio: Suu tukkoon, edes hetkeksi

16.12.2017 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
3
Kommenttiosio: Suu tukkoon, edes hetkeksi

Vuoden huikeimman oikeussalidraaman ainekset ovat tässä: muun muassa Far Crysta ja Crysis-sarjastaan tuttu, varsin maineikas Crytek-studio on ilmoittanut haastavansa joukkorahoitusjätti Star Citizenin kehittäjät oikeuteen. Kiista koskee Crytekin kehittämää CryEngine-pelimoottoria, jonka Star Citizeniä kehittävä Cloud Imperium Games hankki omaan käyttöönsä peliprojektin alkupuolella.

Päällisin puolin tapaus vaikuttaa päivänselvältä. Sopimusehtoja on rikottu Crytekin mukaan röyhkeästi, eivätkä tekijänoikeudetkaan näytä Cloud Imperium Gamesin vaakakupissa sen suuremmin painavan. Röyhkeitä rikkeitä listataan kanteessa useampi. Miten kukaan voisi kannustaa syytettyä näin selkeässä tilanteessa?

Päädyin päivittelemään kohua ja sen herättämää keskustelua kovaan ääneen vastikään itseäni asiantuntevammassa seurassa, ja minua muistutettiin välittömästi siitä, ettei meille ole vielä kerrottu koko tarinaa. Cloud Imperium Games toki automaattisesti väittää kanteen olevan täysin perusteeton, mikä kuulostaa epätodennäköiseltä toisen osapuolen statuksen valossa, mutta myönnettävä on, että Star Citizenin kokoista projektia tuskin on vaarannettu sopimustöppäilyillä huvin ja urheilun vuoksi. Jokaisella tarinalla on toinen puoli, ja jokaisella syytteellä vastaaja.

Oli omalla tavallaan hauskaa panna merkille, miten äärettömän helppoa minunkin oli niin kutsuttuna tolkun ihmisenä ryhtyä ilkkumaan muutaman kappaleen uutisjutun perusteella. Tämä tauti ei vaivaa vain pelaajia, vaikka meidän keskuudessamme siihen usein törmääkin, vaan ihmisrotua kokonaisuudessaan. Halu tarttua epäoikeudenmukaisuuksiin ja tehdä asetelmasta kuin asetelmasta mustavalkoinen hyvän ja pahan taistelu syttyy jo lapsuuden satujen parissa.

Esimerkkinä minun on lähes pakko palata muutaman viikon takaiseen mikromaksukohuun. Tarinan iso paha susi oli Battlefront II:lla röyhkeästi rahastanut Electronic Arts, mutta yhden megalomaanisen virhearvion ansiosta monen muunkin studion huomattavasti maltillisemmat kaupallistamisratkaisut joutuivat epäreilun kritiikin kohteiksi. Parjaaminen on helppoa ja hauskaa, hatarammallakin pohjalla.

Mustavalkoisen ajattelun seuraukset ovat luonnollisesti usein ikäviä. Pienemmälle indiekehittäjälle syntipukiksi joutuminen voi olla kohtalokasta, eikä tilanteen korjaaminen ole aina helppoa. Oikeussyytteiden osalta koko totuutta saadaan odotella usein kuukausikaupalla, ja vaikka satojen miljoonien voimin ennakkotilatun pelin tila ei välttämättä käänny yhden väärinkäsityksen voimin kriittiseksi, ehtii se kuitenkin muokkaamaan pelaajien käsitystä studiosta lopullisesti.

Vaikka šokkiuutisilla mehustelu onkin kovin mukavaa niin lukijan kuin itse toimittajankin roolissa, tulisi itseään varmasti yrittää hillitä ensireaktiosta huolimatta. Ohjenuora on ehkä itsestään selvä osalle tätä blogia lukevista viilipytyistä, mutta itse saan itseni kiinni vahingoniloisesta raivoajattelusta edelleen harva se päivä. Omien luonnevikojensa myöntäminen näin julkisesti ei ole helppoa, mutta toivon, että se saa jonkun muunkin tunnistamaan piirteen itsessään.

PS. Jos oikeusjuttu on kuin onkin täysin aiheellinen, lupaan perua puheeni ja kaivaa popcornit jälleen kaapin perukoilta. Ihanan skandaalinkäryistä!

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän edqe kuva
edqe

Niin kovasti kuin pidänkin Star Citizen -projektista, niin tottakai toivon että tämä selkkaus päättyy oikeudenmukaisesti. En vaivaudu spekuloimaan tilanteesta, koska taustalla on varmasti paljon asioita joita julkisuudessa ei tiedetä.

Tilanne on luonnollisestikin aiheuttanut ilakointia projektia vihaavien keskuudessa mutta ainakaan toistaiseksi tilanne ei ole vaikuttanut projektin kehitykseen näkyvästi. Alpha 3.0 versiota testiserverillä testaavat ovat saaneet uusia patcheja tasaisesti ja Alpha 3.0 PU testiversion tuominen kaikkien testattavaksi on edennyt vauhdilla. Näyttäisi siltä, että myös Squadron 42 kehitys etenee myös ja saamme siitä taas maistiaisia ensi viikolla teaserin, AtV:n ja Holiday Livestreamin muodoissa.

Shokkiuutisointi ei toki ole mitään uutta, mutta todella harmi että se on niin yleistä myös pelimaailman tapahtumia uutisoidessa. Hiljattain saimme lukea shokkiuutisia siitä miten joku SC:stä tukenut oli saanut $45000 dollaria takaisin CIG:ltä. Mitään todisteita väitteelle ei löytynyt, joten uutisia korjailtiin jälkikäteen (ne jotka vaivautuivat). Uutisointiin siis riitti että reddit-käyttäjä väitti näin tapahtuneen. Valitettavasti tämän tasoiseen uutisointiin on joutunut jo tottumaan Star Citizenin ollessa kyseessä. Itseltäni mennyt kyllä usko PC Gameriin jo pitkän aikaa sitten, mutta yllätyin että Ars Technica lähti vastaavaan mukaan.

Olen toivonut joukkorahoitettujen pelien tuovan avoimuutta pelien kehittämiseen, mutta luettuani artikkelin kehittäjän saamasta palautteesta, niin tuntuu ettei avoimuus ole kovin pian toteutumassa. Kehittäjän kuvailemaa pelaajien käyttäytymistä saanut todistaa jatkuvasti esimerkiksi Star Citizenin kehitystä seuratessa. CIG on kuitenkin todennut jo useaan otteeseen, että avoimuus on ollut hyvästä vaikka asiatonta lokaa saanutkin niskaan. Asiallinen kriittinen palaute on projektia kehittävää, joten sellaista tarvitaan myös jatkossa.

Kaikki tämä negatiivisuus ja käyttäytyminen pistää kyllä miettimään, että "aikuistuuko" pelimaailma koskaan tarpeeksi, että asioista päästään keskustelemaan asiallisesti.

Hyvä ja ajankohtainen artikkeli.

Käyttäjän Boblick kuva
Boblick

Itsekään en oikein ymmärrä, että miksi Star Citizen herättää niin paljon tunteita ihmisissä. Osa kutsuu sitä jopa pyramidihuijaukseksi. En usko pelin olevan huijausta, mutta vaikka siitä ei koskaa tulisikaan valmista, ei CIG missään vaiheessa lupaa mitään miljoonien tuottoa "sijoituksille" (jotka ovat mielestäni enemmänkin lahjoituksia), mitä jotkut peliin syytävät. Eli tältä osin peli ei täytä minkään pyramidihuijauksen kriteerejä. Ehkäpä Chris sitten vain käärii rahat taskuunsa ja pyörittää kulissia lisälahjoitusten toivossa? Vaikea sitäkään on minun uskoa, mutta mistäpä sitä koskaan tietää. Aika paljon kuitenkin saavat pelkäksi kulissiksi aikaiseksi. Ja jos kaikesta huolimatta Chris paljastuisi huijariksi niin eikö siitä jo häkki heilahtaisi tuollaisen huijauskeräyksen jälkeen? Olisiko se oikeasti pidemmän päälle kannattavaa? Aika huonolta huijakselta itsestäni tuo ainakin tuntuisi, mutta en ole ekspertti.

Täytyy myöntää silti, että jopa minäkin olin projektia kohtaan paljon epäilevämpi ja uskoin jopa Derek Smartin paskaa vähän aikaa. Sitten Eurogamer, Escapist tai joku muu, joka kirjoitti ison paska-artikkelin pelistä ja tajusin millaista sontaa ns. pelijournalistit projektista suoltavat ilman minkäänlaista faktojen tarkistusta. Porukka tuhlaa muutenkin hirveästi energiaa todisteluun, miksi peli on heidän mielestään joku vuosituhannen huijaus. Miksi? Mitä se hyödyttää ketään? Journalistit tekevät sitä toki näkyvyyden toivossa piittamatta onko asiat faktaa vai ei, mutta tavallisten kommentoijien suoranaista vihaa en ymmärrä.

Tämänkin oikeushaasteen jälkeen iso osa oli valmis taas teilaamaan CIG miten he tekevät väärin. Vain sen takia, että Crytekin mielestä heitä on kohdeltu kaltoin. En usko, että tahallisesti CIG on mitään tehnyt, vaikka heidät määrättäisiinkin maksumiehiksi. Sopimuksissa on niin monesti kyse näkemys- ja tulkintaeroista. Toisen mielestä vääryttää ei ole tehty ja toisen mielestä on. Oikeus sitten päättää onko vai ei. Lukijoilla kun puuttuu faktat täysin niin mitään muuta ei voi tehdä kuin spekuloida.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Toki aina on kaksi osapuolta ja heidän näkemyksensä asiasta mutta sopimus on tehty ja on aika selvää jos sitä on rikottu tai ei. Uutisen perusteella on rikottu, joten se nyt on sinänsä ihan sama mikä siinä on syynä.

Nostoja