Kommenttiosio: Voivatko isot pojat pelata puhelimilla? / Blogit / pelaaja.fi

Kommenttiosio: Voivatko isot pojat pelata puhelimilla?

2.12.2017 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
6
Kommenttiosio: Voivatko isot pojat pelata puhelimilla?

Mobiilialustat mielletään monessa yhteydessä kasuaalipelaajien valtakunnaksi, jonka synkkiin laaksoihin kenelläkään itseään kunnioittavalla videopelaajalla ei ole asiaa. Tätä mielikuvaa ilmoitti tällä viikolla lähtevänsä korjaamaan kiinalainen teknologiajätti Tencent, joka aikoo tuoda taskutietokoneille vuoden suurimman peli-ilmiön, PlayerUnknown’s Battlegroundsin.

Ajatus ei missään nimessä ole uusi. Sovelluskauppojen saumat ratkeilevat puolivillaisten PUBG-kloonien silkasta määrästä, eikä peli ole edes ainoa moisen apinointivillityksen aikaan saanut tekele. Suomessakin mobiiliräiskintäkelkkaan on hypätty harvinaisella vauhdilla, sillä kajaanilaisen Critical Forcen kilpailullista Critical Opsia on ladattu yhteensä yli 30 miljoonaa kertaa.

Kysyntää selkeästi siis riittää, mutta omasta näkökulmastani taskuräiskijöiden motiivit ovat hieman hämärän peitossa. Kyse ei ole siitä, ettenkö itse arvostaisi mobiilipeliskeneä, mutta omat kokemukseni rajoittuvat pitkälti juuri kavahdettujen sisustusteemaisten pulmapelien ja muun kasuaalisöpöilyn piiriin. Kentien juuri sen vuoksi minun on vaikea nähdä, miksi älypuhelimet olisivat kellekään ideaali alusta vakavamielisempään pelailuun.

Saatan olla törkeine olettamuksineni hakoteillä, mutta voisin kuvitella, että jos kovan luokan pelaaminen toden teolla kiinnostaa, kotoa löytyy lähes poikkeuksetta älyluurin lisäksi muutakin tarkoitukseen sopivaa rautaa. Jos minkäänlaista pelikonetta ei ole saanut aikaiseksi tai muutoin voinut hankkia, puhelinkaan tuskin on uusinta uutta lippulaivamallia.

Moinen muodostuu ongelmaksi, kun huomioidaan, että PUBG:n kaltaiset pelit ovat moniin muihin mobiilituotoksiin verrattuna aikamoisia grafiikkahirmuja. Ruudunpäivitys köhii ja pätkii, ja kokemus jää pöytäkonevastineestaan hyvin kauas. Tämän lisäksi räiskintägenre tuo mukanaan tietynlaisia lajityypin erikoisuuksia, jotka kaipaavat ehdottomasti tietynlaista käyttöliittymää.

Edellä mainittu on erityisen tärkeää, kun peleillä tähdätään kilpaurheilun uljaille kunnaille. Kilparäiskintä on parhaimmillaan millintarkkaa refleksipeliä, jonka on vaikea kuvitella kääntyvän toimivasti viiden tuuman kosketusnäytölle. Eron tunsivat nahoissaan myös Critical Opsia varhaisessa kehitysvaiheessa kokeilleet fanit, jotka pääsivät halutessaan samoille taistelukentille hiiriylivoimalla varustettujen pc-pelaajien kanssa. Turpakeikkahan siitä tuli.

Rampautetuillakin pelikokemuksilla on kuitenkin pakko olla hyvät puolensa, tai niitä ei syydettäisi maailmaan nykyistä tahtia. Itse en keksimälläkään keksi yhtäkään, mutta 30 miljoonaa ihmistä taitaa olla todennäköisemmin oikeassa kuin yksinäinen bloggari, joka ei oikeastaan edes pelaa räiskintäpelejä. Kuka valistaisi tietämätöntä?

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän xtpro kuva
xtpro

Varmaankin suurin taskuräisikintöjen vahvuus verrattuna kunnon pelikoneilla pelattaviin peleihin on se, että niitä on mahdollista pelata milloin ja missä tahansa. Osalle ehkä pelkästään tämä on jo niin merkittävä ero, että valitsee mobiilipäätteellä pelattavan CS:n PC version sijaan.

Voisin myös kuvitella, että vaikka monesti mobiiliräiskintää aloittaessa tarkoituksena olisi yhä kuluttaa kotona vietetyt tunnit PC:n ääressä ampuen, ja mobiiliversion päätarkoitus olisi täyttää kodin ulkopuolella vietetyt pelihetket, niin kun ne kodin ulkopuolella vietettyjen pelihetkien päivittäinen määrä kasvaa tarpeeksi isoksi, alkaa muodostua niin sanottu "tapa". Tämä tapa voi alkaa napsimaan kasvavissa määrin aikaa myös kotona vietetyiltä PC/konsoli pelitunneilta.

Viimeisimpänä veikkaisin myös kulutustottumusten olevan merkittävässä asemassa tässä kummastuttavassa ilmiössä, jossa taskuräiskinnät ovat päässeet ihmisten suosioon. Lapset ja nuoret tutustuvat peleihin nykyään yhä useammin varmaankin juuri mobiilipelien muodossa, koska kaikilta löytyy tällainen "pelikonsoli" taskusta ja pelien pelaaminen näillä laitteilla sattuu vielä olemaan ilmaista. Siitä lähtee sitten vääjäämättä kulutustottumukset muokkaantumaan / rakentumaan ja tällaiselle taskupelaajalle ei välttämättä ikinä tule mieleenkään, että kaipaisi jotain "kunnon" pelikonetta.

Käyttäjän HarttZa kuva
HarttZa

Itse pelaan ainaki wottia puhelimella.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Olen aina ihmetellyt että kuka haluaa tieten tahtoen pelata jollain puhelimella jos on parempi tapakin olemassa? Äärimmäinen esimerkki on fps-genre. Eihän se yksinkertaisesti voi olla lähellekään niitä parempia ohjaustapoja ja jos jo padiohjausta osaksi vieroksutaan (ainakin pc-ihmisten keskuudessa) fps-genressä, niin miten joku edes ajattelee olevan millään lailla hyvä idea pelata niitä pelejä jollain tökkimisruudulla?

Kännykällä ja ylipäätänsä kosketusnäytölle on kyllä olemassa paljonkin pelejä, jotka nimenomaan toimivat sillä ohjaustavalla parhaiten mutta fps on nimenomaan toisessa ääripäässä.

Tässä en edes jaksa alkaa puhumaan puhelinten akuista ja ruudunkoosta kun peukalot vielä peittävät siitäkin näkyvyydestä vielä osansa.

Blogistin kanssa samaa mieltä, että en oikein ymmärrä kenelle ne on. Ikävästi sanottuna voisi kai sanoa, että kasuaaleille. Ja se lienee totta tässä kohtaa: ei pelaamistaan voi kauhean vakavasti ottaa jos fps-peleissä kelpaa noin epätarkka ja muutenkin huono ohjausvaihtoehto.

Asia erikseen jos peli on vain kännyköillä pelattavissa mutta sitten taas voisi kysyä, että jos on hyvä teos kyseessä, joka vielä hyötyisi paremmasta ohjaustavasta, niin miksi se on vain siellä kännyköillä?

Jos itse pelaisin puhelimella, niin luultavasti hommaisin jonkin yhteensopivan ohjaimen. Ja siinä meneekin sitten koko idea kännypelaamisesta ja siitä tuleekin vain pieni ruutu padin kera, eli konsolipelaamista vähemmillä tehoilla.

Tämän hetken mobiilipelailut (eli sohvalla tai sängyllä makoilut) menee Switchillä, joka sentään on oikea pelikonsoli.

Käyttäjän Rokkijani kuva
Rokkijani

Muutamaa peliä kokeillut kännykällä enkä jaksa ollenkaan. Ei ole minua varten nämä ''pelaa missä vain'' jutut. Minä pelaan kotona tai kaverilla. En tarvitse pelata linkkipysäkillä, en linkissä, en paskalla istuessa jossain kaupan vessassa jne.

Tosiaan tässä on vähän sellaista sukupolvien välistä eroa. Nuoremmat ymmärtää ja haluaa enemmän näitä liikkuvia mahdollisuuksia pelata missä vain ja ilmeisesti mitä vain.

Minusta on pikemminkin huolestuttavaa astua esim. linkkiin ja nähdä ihan kaikkien olevan niska mutkalla alaspäin kännyyn tuijottaen. Joskus se on pelottavaki näky jotenkin.

Käyttäjän mur72 kuva
mur72

zappah osoittaa jälleen pienimielisyytensä, onhan herra myös avoimen rasistinenkin ollut.
Miljoonat Japanilaiset ja kIINALAISET NYT ETUNENÄSSÄ VIETTÄVÄT IHAN HUOMATTAVAA AIKAA joka päivä luotijunassa, vartin, tai tunnin, siinä pelaa vähän mitä tahansa. Helsingin metroonkin saattaa juurtua ilmiö ihan tosissaan työmatkalla pelaavista.

Käyttäjän Leo_M3ss1Nro10 kuva
Leo_M3ss1Nro10

Juu itselläni on tuon älyluurin lisäks Android tabletti millä välillä jotain pelaan. Monesta pelistä kuten esim NBA pelistä on siinä mobiili versio mitä voi hyvinkin pelaa esim jos on pitkä juna matka edessä.

Tuorein peli minkä siihen ilmaisena hommasin oli League of War Mercenaries. PS4 siitä on joku VR peli.

On sekin pelaaminen kiinnostavampaa kun kattoo lumista maisemaa 2 tuntii.

Nostoja