Kommenttiosio: Vuoden pelillä ei ole väliä / Blogit / pelaaja.fi

Kommenttiosio: Vuoden pelillä ei ole väliä

23.12.2017 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
12
Kommenttiosio: Vuoden pelillä ei ole väliä

Vuosi loppuu! Päivät lyhenevät! Vai joko ne pitenevät? Ei sen väliä, ihmiskunnalla on tärkeämpääkin pohdittavaa! Joko sinä olet listannut vuoden pelisi? Kai muistit jakaa listan jokaisessa mahdollisessa mediassa ja odottaa henkeä pidätellen sitä, että joku – kuka tahansa – kiinnittäisi siihen huomiota?

Jos vastasit innosta puhkuen kyllä, kyynisen vastavirtavähemmistön virallisena edustajana minun on pakko tuomita sinua pelaajana ja ihmisenä. Vuoden peli -listaukset ovat nimittäin vuodesta toiseen oman suurimmat turhakkeet -listani kirkkaalla kärkipaikalla.

Jos kysyisin nyt teiltä, mitkä kolme peliä ovat olleet minkä tahansa satunnaisen palkintotilaisuuden vuoden parhaiden listalla, jokainen osaisi tuloksia edes vilkaisematta vastata oikein. Vuoden parhaita pelejä listatessa ennakkosuosikin leima lyödään otsaan jo ensimmäisten arvostelujen ilmestyttyä, ja se leima pysyy hamaan loppuun asti. Hyvän pelin haistaa kaukaa, eivätkä hyvät pelit jää ilman pokaaleja.

Mitä kaikki siis jännittävät? Uuden Zeldan, Marion ja Horizonin kaltaisten kriitikkojen lempilasten pieneen sisäpiiriin ei juuri yllättäjiä huolita, joten vetoa voi lyödä korkeintaan siitä, mikä ennalta määritellyistä myyntimenestyksistä kirkkaimman mitalin koppaa.

Jos hipsterivoittajaa jaksaa kaikesta huolimatta kuitenkin toivoa, erinäisissä yleisöäänestyksissä äänionni on usein parempaa kuin suuren mittakaavan spektaakkeleissa. Tänä vuonna pelaajien suosiota on onnistuneesti kosiskellut hyvällä tavalla karmea Doki Doki Literature Club, jonka omasta mielestäni soisikin saavan tunnustusta. On kuitenkin kyseenalaista, edustaako suhteelliseen pieneen kohdeyleisöön vetoava tapaus oikeasti vaikkapa IGN:n kaltaisen jättimedian koko lukijakunnan mielipidettä, vai lieneekö tuloksen takana pikemminkin sisukas kampanjointiprojekti. Jos näin on, tulos on käytännössä merkityksetön.

Suhteessa yhtä subjektiivisia ovat toimittajien ja muiden pelialan vaikuttajien omat vuoden peli -listat, joita ilmeisesti ihmeen kaupalla jaksetaan silti lukea. Nämä kunniamaininnat vasta kyseenalaisia ovatkin. Omalle hypoteettiselle listalleni esimerkiksi edellä mainitulla Breath of the Wildilla ei ole asiaa, vaikka se löytyneekin joka toisen Pelaajan avustajan ja toimittajan kolmen kärjestä. Tekeekö tämä minun listastani virheellisen, vai tarjoaako se lisäarvoa valtavirrasta eriävien pelisuositusten muodossa?

Listoja hyvien pelien bongailun toivossa kahlaavia ymmärrän huonosti. Suosittuja suurjulkaisuja ei voi otsikoita silmäillessä välttää, eikä indieyllättäjiäkään tavata pitää enää pienten piirien salaisuutena. Poimintoja kannattaa kirjata ylös pitkin vuotta, kun tapaukset ovat vielä tuoreita. Ensi vuonna aikaa on kuitenkin vähemmän kuin kuvittelisi ja uusia loistopelejä enemmän kuin kukaan ehtii pelata. Mitä te varrotte? Pelatkaa, älkää viivytelkö!

Jos jotakuta kaiken tämän avautumisenkin jälkeen vielä kiinnostaa, mikä peli sattui olemaan jonkun pahansisuisen, huonolla maulla varustetun, melkein-turkulaisen freelancerin mielestä Se Kaikkein Paras, vastausta saa hetken aikaa vartoa. Listojen lukemista kummallisempana pidän tosiaan niiden tekemistä. Miksi, oi miksi, kukaan haluaisi ryhtyä asettelemaan täysin erilaisia mutta aivan yhtä hyviä pelejä väkinäiseen paremmuusjärjestykseen? Vuosi 2018 tuo tullessaan vain samanmoisen kasan yhtä hyviä pelejä, eikä kukaan enää muista kärkipaikan pitäjää hetken kuluttua. Pah, humpuukia!

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän jjl89 kuva
jjl89

Ei ole mitään takeita siitä, että vuosi 2018 tuo tullessaan "samanmoisen kasan yhtä hyviä pelejä". Kyllä 2017 oli vaan monella mittarilla poikkeuksellisen kova pelivuosi

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard
Lainaus jjl89

Ei ole mitään takeita siitä, että vuosi 2018 tuo tullessaan "samanmoisen kasan yhtä hyviä pelejä". Kyllä 2017 oli vaan monella mittarilla poikkeuksellisen kova pelivuosi

No nämäkin on taas niin omista mieltymyksistä kiinni....varmasti monen mielestä 2017 ei ollut mitenkään erityisen kova pelivuosi ja kun taas 2018 olisi tulossa enemmän kiinnostavia pelejä. Monille pelkästään se yksi odottettu peli (esim. RDR 2) voi tehdä vuodesta 2018 paremman.

Näin jälkijunassa matkustavana (siis en yhtäkään vuoden 2017 julkaisua poislukien Outcastin remake ole pelannut) voi tietenkään sanoa kuinka hyvä pelivuosi on takana.....mutta jos katsoo paljonko niitä itseäni kiinnostavia pelejä, jotka enemmin tai myöhemmin (siis myöhemmin) löytävät tiensä kokoelmaan vuoden 2017 aikana julkaistuista peleistä, niin eipä tuo mitenkään erityisen kovalta vuodelta näytä verrattuna vaikkapa vuosiin 2004 (paras ja monipuolisin tarjonta ikinä ihan joka alustalle), 2007 tai 2010. Esim Xboxin/Microsoftin tarjonta oli tänä vuonna niin heikkoa, että tuskin tulen pelivuotta 2017 mitenkään erityisesti muistamaan, vaikka voi tämä vielä muuttua sitten joskus kun vuoden 2017 pelien pariin ehtii :D

Mutta tosiaan en itsekkään noista Vuoden Peli titteleistä ja gaaloista ole vuosikausiin enää välittänyt, tai muista mikä peli minäkin vuonna sai eniten ylistystä, vaan päällimmäisenä muistiin jää minä vuosina julkaistiin erityisen paljon kiinnostavia ja laadukkaita pelejä.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Vuoden peli on se mikä minä sen haluan olevan. Jollekin muulle se on sitten joko se sama tai joku muu.

Minun vuoden peli on Uncharted The Lost Legacy, ainut peli koskaan mistä jaksoin veivata platinum Trophyn ja raavin siitä aika paljon enemmän hupia kun esim. Breath of the Wildista, jonka keskinkertaisuus ja ärsyttävyydet kuten aseiden kertakäyttöisyys sai laskemaan pelin aika nopeasti. Horizon Zero Dawnkin vikoineen on paljon parempi. Että en ymmärrä millä perusteella se kaapi kaikki palkinnot, mutta se on niiden palkintojen antajien mielipide ja se nyt on aika paljon eri kun omani. Olen muuten oikeassa. Hahamwmahah.

Se nyt on selvää jos Nintendo on vuoden aikana julkaissut pelin. Ihan kuinka huonon tahansa, niin se on joka paikassa vuoden peli vaikka sillä ei objektiivisesti olisi mitään asiaa olla. Ei noin muuten kenenkään vuoden peli listat ärsytä. Vain Nintendon autowin, free pass, MULTIPASS ja ja ja...

Käyttäjän Torvi_Myyrä kuva
Torvi_Myyrä

Pelaaja-lehden komentteja on viihdyttävä lukea ihan vaan Snaketuksen kaltaisten mieslasten itkun vuoksi. Eipä nuo Nintendo pelit ole edeltävinä vuosina hirveästi näitä pystejä pokanneet. Super Mario Galaxy vuosikymmen sitten pääsi lähimmäksi tämän uusimman Zeldan lukuja. Mutta eihän se Nintendo voi tietenkään oikeasti hyviä pelejä tehdä. Nostalgian vuoksi tämäkin Zelda voitti, vaikka on todella erilainen sarjan aiempiin osiin verrattuna ja niin pois päin.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami

Snaketus:
"Se nyt on selvää jos Nintendo on vuoden aikana julkaissut pelin. Ihan kuinka huonon tahansa, niin se on joka paikassa vuoden peli"

No miksei Nintendon 1-2-Switch ole edes vuoden peli -ehdokkaana? Lopetahan tuo pelleily snaketus.

Henkilökohtaisesti tykkään vuoden peli -listauksista. Ihan jo sen takia, että ne saavat muistelemaan kulunutta vuotta ja pelien kanssa vietettyjä tunteja lämmöllä. Sellaisen muistelun jälkeen on mukava kääntää katse kohti seuraavaa vuotta.

Vaikka kuinka kranttu pelaaja olisi, niin suosittelen jokaista ymmärtämään, että vuosi 2017 oli yksi kaikkien aikojen parhaista pelivuosista. Vuosi 2018 näyttäisi etukäteistietojen mukaan pääsevän lähelle mutta ei aivan yhtä maagiselle tasolle.

Käyttäjän Scion kuva
Scion

Meikäläisen ei tarvitse juurikaan murehtia näistä vuoden peli- äänestyksistä tai listauksista. En nykyisin hanki juuri mitään pelejä uutena, vaan hankinnat painottuu aika hyvin goty- / complete edition- versioihin, jotka yleensä julkaistaan vasta seuraavan vuoden puolella. Tästä syystä olen lähes aina vähintään vuoden jälkijunassa pelaamassa "uutuuksia".

Toki omallakin kohdalla poikkeuksen tekee jotkut ehdottomat suosikit, kuten vaikka Unchartedit, Deus Exit ja Hitmanit, jotka on tullut hommattua melkein heti julkaisussa.

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi

Niinpä.
Vuodenpelit äänestykset kiinnostavat sen verran etten tiedä mitkä "virallisen" äänestyksen edes voitti ja mikä se virallinen äänestys tapahtuma on nimeltään. Omankin listan tekeminen kiinnostaa yhtä paljon, enkä varmasti edes muistaisi mitä kaikkia pelejä tänä vuonna onkaan tullut pelattua ja mitkä niistä on edes tänä vuonna julkaistuja. Se on vain selvää ettei taaskaan ole ollut luppoaikana laadukkaasta pelaamisesta puutetta ja se riittää.
Kai näistä tunnustuksista ne pahimmat fanipojat saa kiksinsä tai repivät pelihousunsa väärän pelin voittaessa, mutta suurinosa pelaajista eivät varmasti näistä kilpailuista ole kiinnostuneita. Samaan roska kategoriaan arvostelujen kanssa.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Samalla tapaa sitä seuraa kuin mitä tahansa muitakin listauksia, jotka on muodostettu subjektiivisin perustein. Onhan ne yleensä ottaen tylsiä kun tietää mitä siellä listoilta löytyy mutta juuri sen takia niitä itse tulee seurattua, että jos joku onkin pistänyt jotain erilaista/erikoista listoilleen.

Itselläni ei varmaan mitään ihmeempiä yllätyksiä löytyisi jos listan tekisin mutta Shadow Tactics: Blades of Shogun olisi ehkä vähemmän muiden listoilla näkyvä teos. Sen verran harvinainen herkku jo genrensä vuoksi että jäi ylivoimaisesti parhaiten mieleen. Ei ehkä vuoden peli mutta todella loistava ja mieleenpainuva teos kaiken sen ennalta-arvattavan seassa.

Kai se tuli tänä vuonna? Siitä en ole varma.

Pelaajallakin on joka numerossa se top 3, josta saanut hyvin usein hyviä vinkkejä omiinkiin median kuluttamisiin (kuten esim. Ylen loistava Nörtti-sarja!), joten todellakin listaukset on mielenkiintoisia. Ainoa miinus oikeastaan se, että jotkin listat vain on niin ennalta-arvattavia, kuten nämä vuoden parhaat pelit.

Käyttäjän flipperi kuva
flipperi
Lainaus jjl89

Ei ole mitään takeita siitä, että vuosi 2018 tuo tullessaan "samanmoisen kasan yhtä hyviä pelejä". Kyllä 2017 oli vaan monella mittarilla poikkeuksellisen kova pelivuosi

Mun mielestä 2017 ei ollut mitenkään poikkeuksellisen kova pelivuosi. Jo pelkkä Last of Us 2, ennakohypen perusteella, murskaisi sen. Lyödään siihen vielä pari hyvää peliä päälle, niin 2017 ei ollutkaan mikään ihmeellinen. Samoin RDR 2, en edes muista mitä peliä on tullut vastaavasti odotettua yhtä kovin.
2017 peleistä jäi tässä vaiheessa mieleen Crash Bandicoot, Horizon, South Park, Call of Duty. Crash oli lähinnä rasittava, South Park ei pärjännyt ekalle osalle, Call of Duty vihdoin toinen maailmansota ja Horizon oli ihan jees.

Ja olihan siellä pettymyksiäkin esim Destiny 2 ja Gran Turismo Sport.

Käyttäjän Agathon kuva
Agathon

Farming Simulator 2017. Eiköhän tää ollut tässä.