Näyttävää vastuuteatteria

Twitch hiljeni toviksi syyskuun alussa, kun sen sisällöntuottajat pitivät yhteisen lakkopäivän alustan käyttäjiä piinaavien vihahyökkäysten vuoksi. Verbaalista happoa valonnopeudella sylkevät bottiarmeijat ovat vainonneet eritoten vähemmistöjen edustajia palvelussa jo pidemmän aikaa, ja chatti-ikkunat tukkiva törky tekee katsojien kanssa vuorovaikuttamisen ja hyvillä mielin striimaamisen käytännössä täysin mahdottomaksi.

Mielenosoitus oli ehdottomasti tarpeen, koska Twitchiltä ei ollut siihen asti saatu tyydyttävää reaktiota loppukesästä käsiin räjähtäneeseen ongelmaan. Syitä passiivisuuteen voi vain arvailla. Kenties vihahyökkäysten ei ollut yhtiön leirissä koettu koskettavan hälyttävän suurta osaa käyttäjistä, tai niistä eniten kärsivien striimaajien oli todettu olevan yhtiön talouden kannalta liian merkityksettömiä. Voi myös olla, että ongelmaan oli kuin olikin kulissien takana jo yritetty löytää ratkaisuja siinä onnistumatta, minkä vuoksi yhtiö ei ollut uskaltanut lähteä lupailemaan suuria.

Oli asian laita mikä tahansa, lakko näyttäisi täyttäneen välittömät tavoitteensa. Vaikka Twitchin suurimmat nimet eivät protestiin osallistuneetkaan, näyttäisivät päivän katsojaluvut olleen silti menneen vuoden matalimmat. Mikä merkittävämpää, liikkeen ansiosta alustaa vaivaava pelon ilmapiiri nousi laajalti otsikoihin paitsi pelimediassa myös kaiken kansan valtavirtajulkaisuissa. Lakon ansiosta Twitch oli käytännössä pakotettu reagoimaan ongelmaan jollain tavalla, ja juuri siihen sen järjestäjät pyrkivätkin.

Toistaiseksi reaktio on tosin tuntunut lähinnä julkiselta performanssilta. Palvelu lähti taistoon vihanlietsojia vastaan amerikkalaisimmalla mahdollisella tavalla eli haastamalla oikeuteen kaksi bottihyökkäyksiä tehtailevaa ongelmakäyttäjää. Valitettavasti heidän todellisista henkilöllisyyksistään palvelulla ei ole vihiä, joten syytteiden on vaikea nähdä tuottavan minkäänlaista merkityksellistä tulosta kovin nopealla aikataululla. Konkreettisemmat tekniset ratkaisut ovat Twitchin mukaan vasta työn alla, eivätkä sisällöntuottajat siis ole vieläkään saaneet aitoa helpotusta tilanteeseensa.

Niin paljon kuin toivonkin alustan saavan pahantekijät toimillaan kuriin, tilanne muistuttaa ikävällä tavalla viime kuun pääkirjoituksessa puituja häirintäkohuja. Skandaalin syntyessä medialle ja jopa pelaajille tuntuu liian monesti riittävän lyhyt lehdistötiedote, jossa ympäripyöreästi lupaillaan asialle tehtävän jotain, eikä jälkipyykkiä jäädä seuraamaan enää pölyn laskeuduttua. Pelkään pahoin, että niin käy tälläkin kertaa, eikä kukaan enää muutaman viikon päästä muista striimaajien ahdinkoa. Pahimmassa tapauksessa häiriköt pääsevät kuin koira veräjästä ja vihahyökkäykset jatkuvat entiseen malliin.

Toisaalta voi olla, että näitä kauhukuvia maalailee jälleen sisälläni asuva pieni kyynikko, ja yhtiö osoittautuukin tässä asiassa ennenkuulumattoman suoraselkäiseksi. Twitchin kaltainen alustahan ei nimittäin ole mitään ilman yhteisöään, joten olisi todella kaikkien edun mukaista pitää sen hyvinvoinnista huolta. Luulen, että kohujen täyteisen pelivuoden jälkeen me kaikki kaipaisimme moista positiivista esimerkkiä.

Johanna Puustinen,
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Pääkirjoitus on julkaistu nyt kaupoissa olevassa Pelaaja-lehden lokakuun numerossa 226.

Lisää luettavaa