Kirjoittaja on Pelaajalehti.comin rekisteröitynyt käyttäjä, eikä kuulu Pelaaja-lehden toimitukseen. Kirjoittajan mielipiteet tai näkemykset eivät edusta H-Town Oy:n tai Pelaajan virallista linjaa.

Mobiilipelaaminen on parasta. Modernit älypuhelimet ovat tuoneet mukanaan helpot julkaisukanavat, merkittävimpinä App Store ja Google Play, kyseenalaisen free-to-play-mallin (”pelaa ensin, maksa sitten”) ja yleisesti edesauttaneet pelaamiseen kehittymistä populaarikulttuuriksi. Lisäksi tekniset rajoitteet eivät ole enää este. Jatkuvasti kehittävät mobiililaitteet vastaavat jo lähitulevaisuudessa nykyisen, vanhenevan PlayStation 3- ja Xbox 360 -konsolisukupolven teholuokkaa.

Ongelmana on ainoastaan timanttien erotteleminen kuona-aineksen joukosta. Noin 98-99% tavarasta julkaisijoiden kauppapaikoilla on puhdasta roskaa, suoria kopioita muista peleistä tai edustaa äärimmäisen aggressiivista mikromaksuihin/mainoksiin nojaavaa pelisuunnittelua. Google Play on tässä vielä App Storea vaarallisempi, sillä Androidille on saatavilla jopa suoranaisia haittaohjelmia. Mutta yksikin prosentti on satojentuhansien sovellusten joukossa on paljon.

Asiaan. Seuraavassa listauksessa esittelen mielestäni parhaat mobiilipelit. Mukana myös ”free-to-play”, mutta huomaa että kyseistä bisnesmallia mukailevat sovellukset käyttävät pelinsisäisiä ostoksia ja mainoksia erittäin hallitusti.

5. Where’s My Water? (iOS, Android, Windows Phone)

Disneyn taidolla rakennettu fysiikkapohjainen puzzlepeli on minulle rakas. Erityisesti iPadin suurella ruudulla visuaalisesti näyttävä peli vettä kylpyynsä tarvitsevasta Swampy-alligaattorista pääsee oikeuksiinsa. Lataa vain alkuperäinen – Where’s My Water? 2 on pilattu pelin sisäisellä rahastuksella.

4. Super QuickHook (iOS)

Äärimmäisen mielenkiintoisessa teoksessa vuorikiipeilijä kiitää jatkuvasti vaikeutuvien kenttien läpi luotettavalla tarttumakoukullaan. Tuo hyvällä tavalla mieleen Super Meat Boyn tasaisesti kasvavan vaikeustason. 96 pisteen Metascore ei valehtele.

3. Minigore 2: Zombies (iOS)

Minigore 2 sisältää kaikki shootterille tärkeimmät pelilliset ominaisuudet: napakan ohjattavuuden, luita murskaavaa väkivaltaa, uskomattoman koukuttavan pelattavuuden ja upeita visuaalisia efektejä sekä kristallinkirkkaan, näyttävän graafisen ulkoasun, joka olisi kuin kotonaan myös kotikonsoleilla.

2. Punch Quest (iOS, Android)

Loistava ”endless runner” on paras luokassaan. 8-bittinen grafiikkaa on upeaa, ja Temple Run on saman tyylilajin edustajana ainoastaan kalpea varjo Punch Questista. Olen upottanut peliin 20+ tuntia laatuaikaa täysin oikeaa rahaa käyttämättä!


1. Ridiculous Fishing – A Tale of Redemption (iOS)

Kilpailu ykkössijasta oli tiukka. Lopulta päätin nostaa kaikkien aikojen parhaan kalastuspelin Punch Questin yläpuolelle sen täydellisen ainutlaatuisuuden ja ikimuistoisen soundtrackinsa vuoksi. Lisäksi peli on täysin IAP-vapaa!

 

Kaikki pelit kannattaa varmaankin pelata tabletilla sen mahdollistaman suuremman näyttöpinta-alan vuoksi, ellei sitten arvosta kompaktia matkapuhelinta enemmän. Monessa listaamassani pelissä on ainutlaatuinen äänimaisema, joten kunnolliset kuulokkeet ovat ”must”. Huumorivaihtoehto: voit myös kytkeä puhelimesi kotistereoihin.

Otan vastaan ehdotuksia tai korjauksia listaani liittyen, mutta tiettyjä pelejä mukaan lukien Candy Crush, Hay Day, Clash of Clans ja Hill Climb Racing en halua kommenteissa nähdä.

– antpm

Jos haluat saada oman tekstisi julkaistua Pelaajalehti.comin Blogit-osiossa, rekisteröidy sivustolle ja lue julkaisuohjeet täältä.

Lisää luettavaa