Lukijablogi: Videopelit, jotka kuuluvat yleissivistykseen / Blogit / pelaaja.fi

Lukijablogi: Videopelit, jotka kuuluvat yleissivistykseen

20.12.2013 // Kirjoittanut: Paronipekugram
11

Kirjoittaja on Pelaajalehti.comin rekisteröitynyt käyttäjä, eikä kuulu Pelaaja-lehden toimitukseen. Kirjoittajan mielipiteet tai näkemykset eivät edusta H-Town Oy:n tai Pelaajan virallista linjaa.

Pelattuani Final Fantasy VII:n läpi (olipa siinä kohtauksia ja ympäristöjä, jotka vanhasta ulkoasusta huolimatta näyttivät tosi upeilta!) rupesin miettimään sivistäviä videopelejä. Suosikkini Final Fantasyistä on kuudes osa, mutta ymmärrän nyt miksi Aeriksen kuolinkohtaus kosketti niin paljon sarjan faneja. Tuohan se mieleen rakkaat läheiset, jotka ovat kuolleet ja olihan herra Sakaguchin äiti kuollut Final Fantasy VII:n tekemisen aikana.

Pelien läpipelaaminen on mahtavaa myös siksi, että pelaaja saa hienon saavutuksen tunteen. Alla listaan omia läpipelaamiani pelejä, jotka kaikkien pitäisi kerran elämässään pelata läpi.

Civilization

Civilization-sarja on jo itsessään yleissivistävä, kun pelissä ohjataan aitoja siviilisaatioita. Civilization V:n  Wikipedia-tyylinen Civipedia sisältää kaikista mahdollisista siviilisaatioista ja hallitsijoista kaikenlaista tietoa, ja on tosi hauskaa katsoa kuinka pärjäisit esimerkiksi Ramses II:n tai Washingtonin housuissa.

Grand Theft Auto

Ihmettelen, miksi Grand Theft Auto .sarjassa kaupungit ovat aitojen kaupunkien kopioita. GTAV olisi voinut rikkoa tämän perinteen menemällä aitoon kaupunkiin, esimerkiksi Washingtoniin tai Pariisiin. Ei Grand Theft Auto -pelien tarvitsisi käyttää nimiväännöksiä, vai onko rikoksiin keskittyvän pelisarjan oltava kopioita kaupungeista, jotta niitä ei rinnastettaisi aitoihin paikkoihin?

Olihan L.A Noiren ja True Crime: Streets of L.A. tapahtumapaikkana aito Los Angeles eikä GTA-universumin Los Santos. Pelit menettävät realistisuuttaan jos pelin tapahtumapaikat ovat kopioita aidoista paikoista. GTA IV:ssä olisi myös enemmän realismia jos Liberty City olisi ollut New York.

Final Fantasy VI

Final Fantasy VI:n musiikkeja jaksaa kuunnella uudestaan ja uudestaan. SNESin Mode7-sirun ansiosta ilma-aluksella lentely tuntui todella aidolta, ja pelissä käydään jopa oopperassa. Se jos mikä on korkeakulttuuria!

Metal Gear Solid 3 Snake Eater

Sarjan kronologisesti aloittava peli, jossa hiippailun lisäksi täytyi metsästää ruokaa hengissä pysymiseksi. Kunpa tulevat MGS-pelit toisivat ruoanmetsästystä tai -laittoa hiippailun sekaan, sillä se opettaisi luonnossa selviämisestä kotioloista käsin.

Epic Mickey

Wiin yksinoikeus, jossa Disney-hahmo Osku-kani teki videopelidebyyttinsä, joka harmillisesti jäi liian vähälle huomiolle. Peli on myös hieno senkin takia, ttä siitä voi opetella tuntemaan vanhempia Disney-hahmoja. Osku-kanin tukikohta koostuu vieläpä vanhoista Mikki-oheistuotteista, kuten leluista ja retropelikoneiden pelikaseteista! Suosikkini on toimiva Mikki-lelupuhelin.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time ja Majora's Mask

Ocarina of Timessa ajassa matkaamisella on todella suuria vaikutuksia. Edelleen naurattaa, kuinka tuulimyllyssä oleva mies opettaa aikuiselle Linkille laulun, joka synnyttää sateen tuulimyllssä ja tyhjentää kaivon. Majora's Mask on Zelda-sarjan synkimpiä pelejä, joka pistää miettimään, että onko pelin päähenkilö elossa.

Loppuun vielä sanon että pelaamaalla voi oppia vaikka mitä, ja mistä tahansa aiheesta tahansa, kunhan pelejä ei pelaa speedrun-tyylin vaan keskittyy yksityiskohtiin ja etsimään piilovitsejä,  viittauksia pop-kulttuuriin ja niin edelleen.

- Paronipekugram

Jos haluat saada oman tekstisi julkaistua Pelaajalehti.comin Blogit-osiossa, rekisteröidy sivustolle ja lue julkaisuohjeet täältä.

Kommentit

Käyttäjän onnistunyt kuva
onnistunyt

Yllättävän monet pelaa pelinsä pikaisesti juoksemalla läpi. Tähänkin varmaan käytetään osaksi syynä nykymaailman "kiirettä," vaikka luonne kai siihen eniten vaikuttaa. Ite tykkään nautiskella pelien ilmapiiristä ja ympäristöistä. Sopivasti kuitenkin, koska joskus aiemmin elämässäni oli pakkomielteeni tutkia peleistä IHAN KAIKKI. Se ei välttämättä ole aina mukavaa?! Tarjontakin on niin älytön nykyään ettei pilkunviilaamiselle ole aina tarvetta. Varsinkin jos haluaa kokea paljon pelimaailmoja. Mutta se "läpijuoksukaan" ei oo kyllä mistään kotoisin. Nautintoa sitä pitää olla. Killzone Shadow Fall ei ole mikään syvällinen peli, mutta huomasin että pelin pelaaminen kesti minulla keskivertoa kauemmin. Ihan vain maisemia ihastellessa !!

Käyttäjän Joku Sankari kuva
Joku Sankari

Otsikko on hieman harhaanjohtaja, en ottanut selvää puhutaanko tässä peleistä, jotka kuuluvat (pelaamisen) yleissivistykseen vai jotka yleissivistävät?

Itse ainakin olen FF:stä alunperin oppinut sanat ancient, pilgrimage, summon ja kiinnostuin summonien mythologioista (ikinä muista odinin kuusi jalkaisen hevosen nimeä). En tiedä kuinka yleissivistävää on tunnistaa aseita, mutta tätähän FPSsät tekevät parhaiten.

Käyttäjän Airus kuva
Airus

Ainakin karuselliotsikossa on vielä viilattavaa. Vai onko tuo sanaleikki tarkoituksenmukainen? Ehkä hieman perustellummin olisi voinut noita pelejä käsitellä tai sitä, että miksi juuri ne ovat päätyneet valituiksi. Hyviä pelejähän nuo ovat, että varmasti löytyy syitä myös valintaan.

Käyttäjän Walfin kuva
Walfin

Minulle nousi vain mieleen satiiri... Vaikea tyylilaji ja vaikeasti lähestyttävä teksti. En oikein tiedä mitä pitäisi sanoa. Jännäää..

Käyttäjän JayeizH kuva
JayeizH

Whou!!!! Final Fantasy 7:n "se" kohtaus on kuin Voldemort. Sitä vaan ei mainita suoraan! Kukaan ei voi, saa, kykene, kehtaa, henno, uskalla mainita sitä suoraan ikinä missään tilanteessa.

Voi suht rehellisesti sanoa että olen samonnut 14-16 vuotta enemmän tai vähemmän aktiivisesti netin saloja, enkä ole ikinä vielä lukenut sitä internetin palstoilla, blogeissa tai arvosteluissa sellaisena mitä se kaikessa raakuudessaan on.

Sitä vain ei sanota suoraan. Se, jos jokin, on pelaamisen yleissivistystä ;)

EDIT: Vai voisiko olla, että tämä blogi oli vain huono veruke sanoa se kuin sivulauseessa kaikelle kansalle O_O

Käyttäjän Speedy kuva
Speedy
Lainaus käyttäjältä JayeizH

Whou!!!! Final Fantasy 7:n "se" kohtaus on kuin Voldemort. Sitä vaan ei mainita suoraan! Kukaan ei voi, saa, kykene, kehtaa, henno, uskalla mainita sitä suoraan ikinä [i]missään[/i] tilanteessa.

Voi suht rehellisesti sanoa että olen samonnut 14-16 vuotta enemmän tai vähemmän aktiivisesti netin saloja, enkä ole [i][b]ikinä[/b][/i] vielä lukenut sitä internetin palstoilla, blogeissa tai arvosteluissa sellaisena mitä se kaikessa raakuudessaan on.

Sitä vain [u][i][b]ei[/b][/i][/u] sanota suoraan. Se, jos jokin, on pelaamisen yleissivistystä ;)

EDIT: Vai voisiko olla, että tämä blogi oli vain huono veruke sanoa se kuin sivulauseessa kaikelle kansalle O_O

Hä?

Käyttäjän JayeizH kuva
JayeizH
Lainaus käyttäjältä Speedy

Hä?

Take your time. There's no hurry.

Käyttäjän rockfin kuva
rockfin

Täytyy joidenkin edellisten kanssa olla samaa mieltä että otsikko on harhaan johtava. Yleensä, kun puhutaan "pelaajan yleissivistyksestä" tarkoitetaan pelejä jotka kuuluvat "klassikoihin" eli aivan sieltä 8-bit Super Mariosta lähtien. Mutta nähtävästi tämä blogi tarkoitti pelejä joiden ohessa voisi oppia jotain maailmasta ja siten sivistää itseään?

Valinnat tai perustelut ovat vähintään kyseenalaisia minusta. Et varsinaisesti missään vaiheessa kerro miksi esim GTA on listalla, puhut kaksi kappaletta vain siitä että ne eivät ole aitoja kaupunkeja. Yleisesti jotenkin vaikeasti ymmärrettävä teksti koska se ydin-idea tuntuu olevan hakusessa vähän väliä. Ajatuksen kulkusi hyppii asiasta toiseen ja keskityt turhiinkin yksityiskohtiin joilla ei ole merkitystä varsinkaan näin lyhyessä tekstissä. Hyviä pelejä listalla, monta omaa suosikkianikin, mutta tällaista rakentavaa kritiikkiä tältä erää.

Käyttäjän Seke kuva
Seke

"Miksi Grand Theft Auto .sarjassa kaupungit ovat aitojen kaupunkien kopioita. GTAV olisi voinut rikkoa tämän perinteen menemällä aitoon kaupunkiin"

Syy tähän on hyvin yksinkertainen. Oikeat kaupungit ovat tylsiä! Vaikka GTA pelien kaupungit näennäisesti ovatkin aidon oloisia niin ne ovat todella tarkkaan suunniteltuja virtuaalisia leikkikenttiä.

Jokainen voi todeta tämän faktaksi pelaamalla Playstation 2:den Getawayta. Myönnän odottaneeni peliä kieli pitkänä koska ajatus oikean Lontoon tutkimisesta kuulosti kaikkien ennakkohehkutuksien ansiosta hyvältä. Niin vaan kävi että Getaway oli valtava pettymys... Lontoon itseääntoistavia tylsiä harmaita katuja ankeampaa ja tylsempää peliympäristöä saa hakea!

Lisäksi oikeat kaupungit ovat aivan käsittämättömän laajoja. Eihän edes GTA V:n alue ole kovin suuri jos sitä verrataan johonkin oikeaan suurkaupunkiin. Onkin huomattavasti järkevämpää napata vain ne parhaat palat aidoista kaupungeista.

Käyttäjän Speedy kuva
Speedy
Lainaus käyttäjältä JayeizH

[quote='käyttäjältä Speedy']
Hä?[/quote]
Take your time. There's no hurry.

Öö no jos meinaat sitä aeriksen kuolemiskohtaa niin on se mainittu montakin kertaa. Ehkä mulla meni vaan joku nyt pahasti ohi... i dont get it..

Nostoja