Marraskuun pääkirjoitus: Vuosi uutta sukupolvea takana – mitä jäi käteen? / Blogit / pelaaja.fi

Marraskuun pääkirjoitus: Vuosi uutta sukupolvea takana – mitä jäi käteen?

5.11.2021 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0
Marraskuun pääkirjoitus: Vuosi uutta sukupolvea takana – mitä jäi käteen?

Yksi kynttilä kakussa

On marraskuu, ja uusi konsolisukupolvi juhlii yksivuotisiaan. Pelialalla ja sitä ympäröivässä maailmassa on ehtinyt tapahtua viimeisen vuoden aikana niin paljon, että konsolien julkaisu tuntuu tietyllä tavalla olevan jo muinaista historiaa. Uutuudenviehätys ei toisaalta ole vieläkään ehtinyt täysin haihtua, ja konsolit näyttävät tv-tasolla yhä eksoottisilta monoliiteilta.

Mitä vuodessa on sitten saatu aikaan? No, ainakin aivan valtavasti pätäkkää. PlayStation 5 ja Xboxin Series-koneet ovat kummatkin emoyhtiöidensä historian myyvimpiä konsoleita, vaikka niiden saatavuus onkin ollut harvinaisen heikkoa ensimmäisen vuoden aikana. Tämä kielii maailmanlaajuisen sirupulan lisäksi konsolien kiinnostavuudesta ja siitä, että videopelit viihdemuotona tavoittavat jatkuvasti suurempia ja monimuotoisempia yleisöjä.

Raivokas kysyntä on tullut jopa pienoisena yllätyksenä, koska pelipuolella uuden sukupolven lähtö ei suinkaan ole ollut yhtä räjähtävä. Kehuttuja monialustajulkaisuja on toki tihkunut markkinoille pitkin vuotta, mutta niistäkin suurin osa on ilmestynyt myös vanhoille koneille. Yksinoikeuspuolella taas varrotaan yhä kiistattomia killer appeja eli pankin räjäyttäviä vetonauloja, jotka myyvät konsoleita pelkällä nimiarvollaan. PlayStation 5:llä sentään pelaillaan jo Demon’s Soulsia, Returnalia ja uutta Ratchet & Clankia, kun Xboxille odotellaan vielä sitä ensimmäistäkin myyntivalttia.

Horisontissa isoja hittejä toki häilyy, ja tuleva vuosi näyttääkin jo paljon mennyttä paremmalta. Xboxin tarjonta täydentyy jo kuukauden sisään Forza Horizon 5:llä ja Halo Infinitella, ja Bethesdan paljon puhuttu Starfield tekee tuloaan ensi vuoden lopulla. PlayStation 5:lle puolestaan odotellaan Horizon Forbidden Westiä, God of War Ragnarökiä sekä Gran Turismo 7:ää. Eikä tekeminen sillä aikaa tietenkään lopu, sillä pelkästään Xboxin Game Pass on niin pullollaan uutta ja vanhempaa laatupelattavaa, ettei yksi ihmiselämä riitä katalogin läpi koluamiseen.

Uuden sukupolven tulevaisuus näyttää tällä hetkellä äärimmäisen valoisalta, mutta ilmassa roikkuu myös kysymyksiä, joihin toivoisin tulevan vuoden tuovan vastauksia. Riittääkö konsoleita vielä tänä vuonna kuusen alle? Koska niitä saa vain kantaa kotiin kaupan hyllyltä? Moniko tässä pääkirjoituksessa mainittu yksinoikeuspeli ehtii vielä myöhästyä? Ja ennen kaikkea, milloin uusi sukupolvi on liian vanha ollakseen enää ”uusi” sukupolvi?

Johanna Puustinen,
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Pääkirjoitus on julkaistu nyt kaupoissa olevassa Pelaaja-lehden marraskuun numerossa 227.