Oikea mielipide: Ilmainen The Sims on ansa / Blogit / pelaaja.fi

Oikea mielipide: Ilmainen The Sims on ansa

25.05.2019 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
7
Oikea mielipide: Ilmainen The Sims on ansa

Nyt on herkkua tarjolla! Elämäsimu The Sims 4 on ensi viikon tiistaihin asti ladattavissa maksutta EA:n Origin-palvelusta. Uutinen on näennäisesti mahtava, mutta moni kyynisempi tapaus on jo ehtinyt aiheellisesti huomauttamaan, ettei peliä jaella ilmaiseksi pelkkästä jakamisen ilosta.

On nimittäin yleistietoa, ettei The Sims -sarja elätä itseään kansihinnallaan, vaan ylenpalttisella maksullisen lisäsisällön tehtailulla. Pelkästään The Sims 4 on viisivuotisen elinkaarensa aikana saanut kuusi suurta Expansion Pack -laajennusta, seitsemän pienempää Game Pack -lisäosaa ja neljätoista pelkkää virtuaaliroinaa sisältävää Stuff Pack -pakettia. Täysihintaisina näiden yhteiskustannus kohoaa helposti neljän-viidensadan euron tienoille, mikä toki tuntuu paperilla valtavalta riistolta.

Moni pelisarjan kaukaa kiertävä ei välttämättä kuitenkaan tule ajatelleeksi sitä, että The Simsin lisäsisältö on pääosin todella laadukasta tavaraa, eikä kymppi siellä ja toinen täällä tunnu sen valossa kovinkaan pahalta. Itse olen ostellut lisäosia sitä mukaa, kun ne ovat kauppoihin ilmestyneet, ja omistankin nykyään niistä miltei joka ikisen. En voisi kuvitella käyttäväni yhteenkään toiseen peliin yhtä paljon rahaa, mutta toisaalta yksikään toinen peli ei ole jaksanut viihdyttää minua 500 tunnin edestä.

Syy sille, miksi olen jaksanut palata The Simsin pariin yhä uudestaan ja uudestaan jo reilusti toistakymmentä vuotta, piilee luonnollisesti parjatussa bisnesmallissa. Lisäosat pidentävät pelin elinkaarta tavalla, jonka toteuttaminen maksutta olisi sulaa mahdottomuutta, ja uudistavat pelikokemusta juuri sopivasti julkaisutahtiinsa nähden. Tuloilla oletettavasti myös rahoitetaan peruspelin jatkokehitystä, mikä ilmenee tasaisina ja täysin ilmaisina sisältöpäivityksinä.

Jos sarjan fanit kokisivat lisäsisältömallin pelkkänä rahastuksena, samaa käytäntöä tuskin enää sovellettaisiin kaikkien näiden vuosien jälkeen. Ainoa asia, mistä olen itse huolissani, on peruspelin häviäminen entistä pahemmin lisäsisällön alle seuraavassa sukupolvessa. Ei ole kaukainen ajatus, että The Sims 5:n karvalakkimalli olisi heti lähtökuopissaan ilmainen, mutta en ole vakuuttunut siitä, että se vaikuttaisi positiivisesti kivijalan vahvuuteen.

Onneksi moisesta huolehtiminen ei vielä ole ajankohtaista. Sen sijaan aiheesta kiinnostuneet ehtivät vielä käydä lataamassa ilmaisen The Sims 4:n ja tajuta menettäneensä rahansa ja kaiken vapaa-aikansa suorastaan huomaamattaan pikku-ukkojen saippuaoopperakuvioille. Tarjous on ansa, ja teitä on varoitettu.

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus

Moni pelisarjan kaukaa kiertävä ei välttämättä kuitenkaan tule ajatelleeksi sitä, että The Simsin lisäsisältö on pääosin todella laadukasta tavaraa, eikä kymppi siellä ja toinen täällä tunnu sen valossa kovinkaan pahalta.

No toki, kun sen saman lemmikkilisärin tekee jo neljättä kertaa, niin kyllä siinä on varmaan jo ehtinyt muodostua aika vahva käsitys siitä mitä sarjan lypsykarja lemmikkilisäriltään haluaa.

En siis sano, etteikö lisärit olisi laatua, mutta se, että lähtisin ostamaan joka generaatiossa samat ominaisuudet uudestaan ja uudestaan ei ole sellaista rahankäyttöä, jonka voisin itselleni perustella.

En ole koskaan kuullut, että kukaan olisi valittanut lisörien huonoutta, vaan vika on aina siinä, että ne lisärit on aina ne yhdet ja samat vanhat.

Käyttäjän CLD2 kuva
CLD2

Lisärien älytön määrä ja hinta ovat juuri ne syyt miksi en ole simssistä oikein välittänyt.

Käyttäjän mantelirapu kuva
mantelirapu

Sims 3 asti jaksoi vielä ostaa ne samat kierrätetyt lisäosat, koska 3 oli niin suuri harppaus edellisiin simsseihin verrattuna. Sittemmin olen tyytynyt vain sims 3 pelaamiseen kun 4 ei tuntunut mitään uutta ja parempaa tarjoavan. Lisäsin tuon ilmaisen sims 4 originiin mutta tuskin tulen koskaan asentamaan sitä.

Käyttäjän iNdo kuva
iNdo

Kukaan ei pakota ostamaan yhtään mitään.

Käyttäjän zerodaunholy kuva
zerodaunholy
Lainaus iNdo

Kukaan ei pakota ostamaan yhtään mitään.

entäs sit ku pakotetaan?

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Olen sekä uutisen kommenteista että muualtakin lukenut useaan otteeseen, että Sims se ja tämä tarvitsee "vain" tuon ja tämän lisärin ollakseen hyvä/riittävä mutta sehän kertoo siitä, että peli ei ole kokonainen. Näin ollen kyseinen peli/pelisarja nimenomaan myy karsittua/vajaata peliä, joka vaatii lisäostosten tekemistä.

Menee samaan kategoriaan kuin änärit, joista välillä otetaan pois ominaisuuksia että niiden paluulla voidaan taas ensi kerralla mainostaa peliä.

DLC:t on minun mielessäni ihan eri asia. DLC on minulle lisäkamaa, jonka voi jättää ostamatta jos ei kiinnosta mutta Simseissä nimenomaan näkee tuota mentaliteettia että peli nimenomaan "vaatii" jonkun tai jotkin lisäosat.

Witcher 3 ei vaatinut kahta loistavaa lisäriään pääpeliin mutta ne olivat ihan järkyttävän hyviä. Minä vaadin että jokainen ostaa ne. Peli itsessään ei niitä kaipaa ollakseen täysi. Näin esimerkkinä.

Käyttäjän Hitokage kuva
Hitokage

Blogaajan kanssa hyvin pitkälti samoilla linjoilla. Pelin parissa jaksaa yhä vain mutta rahastusmalli ärsyttää varsinkin siksi kun peruspeli oli niin vajavainen. Sims 4 oli julkaisun aikaan aika karvalakkiversio edelliseenkin osaan verrattuna mutta hiljalleen puuttuvia asioita on julkaistu maksullisina lisäosina, tietysti.

Nostoja