Mennyt viikko toi mukanaan jälleen suru-uutisia: mainioista seikkailupeleistään tuttu Telltale Games vetelee viimeisiään. Studio on päätynyt irtisanomaan 90 prosenttia työntekijöistään, eikä kuolinpesää hoitamaan jääneiden raukkojenkaan tulevaisuus vaikuta kovin valoisalta. Telltalen edustajien mukaan lopussa ovat niin rahat kuin aikakin, eikä paluuta pohjalta liene luvassa.

Rankoista päätöksistä huolimatta studion johto on kuitenkin ilmaissut tahtonsa saattaa lippulaivanaan tunnetun The Walking Dead -pelisarjan kunnialla päätökseensä pienemmän porukan voimin. Uutisen luulisi lämmittävän monien fanien sydämiä, mutta vähintään yhtä moni tuntuu olevan loukkaantunut Telltalen tavasta hoitaa asioita. Potkut saanut poppoo jäi lähtiessään vaille irtisanomisrahoja, ja Twitterissä puidaan nyt viraaliuteen asti asetelmaa, jossa työntekijöilleen kylmää kättä tarjoillut studio jatkaa tienaamista erotettujen ammattilaisten työpanoksella:

Itsessäni saattaisi olla varsin hyvää ainesta kylmäveriseksi kapitalistiyrittäjäksi, sillä en koe tilannetta kovin erityislaatuiseksi. Tunnetasolla sympatiani ovat toki täysin tyhjän päälle jääneiden työntekijöiden puolella, mutta en usko Telltalen tehneen tilanteessa mitään, mistä studion leivissä olleiden työsopimukset eivät olisi ennakkoon varoittaneet. Kuten yllä olevassa twiitissäkin jälkiviisaasti todetaan, irtisanomisrahan ja ylityökorvausten kaltaiset bonukset tulisi ehdottomasti sopia etukäteen työnantajan kanssa, sillä hankalan tilanteen tullen kummankin osapuolen prioriteettina on turvata oma takamuksensa. Vaikka pelialan kuvitellaankin pyörivän pitkälti rakkaudesta lajiin, ei intohimo ole pätevä syy perustason maalaisjärjen hylkäämiselle.

On ikävä tosiasia, että kun tilit näyttävät nollaa ja sijoittajat hengittävät raskaasti niskaan, muuttuvat työntekijät ihmisistä resursseiksi, joista voi nipistää. Omasta mielestäni on naiivia olettaa, että päällisin puolisin maailman parhainkaan työpaikka – jollaiselta Telltale Games ei ole koskaan vaikuttanut – asettaisi konkurssitilanteen uhatessa yksittäisten työntekijöiden hyvinvoinnin kaiken muun edelle. Vaikka peräänkuulutetulla irtisanomispaketilla olisi kokoa vain pari tonnia per pää, kertyisi käytännöstä Telltalenkin kohdalla äkisti puolen miljoonan potti, josta firma tuskin pelkkää hyvää hyvyyttään pystyy luopumaan.

Itse näen The Walking Deadin hätäisen viimeistelyn epätoivoisena liikkeenä, jolla pyritään säästämään edes rippeet studion menneestä kunniasta ja ennen kaikkea lepyttelemään suremaan jäävää fanikuntaa. Pelisarjan surkeat myyntiluvut on nostettu esiin osasyynä massiivisiin irtisanomistoimiin, enkä usko, että kausipassimallilla toimivan pelin viimeisten jaksojen jämämyynnit tulevat kenenkään lompakkoa tässä tilanteessa kovasti pullistamaan. Telltalen toimitusjohtajakaan tuskin nauraa matkalla pankkiin salkku täynnä maksumuistutuksia, joten voisimmeko lopettaa moralisoinnin ja olla tyytyväisiä siihen, että maailmassa on jälleen yksi ikävä työnantaja vähemmän?

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa