Oikea mielipide: Isoveljen valvonta on kaikkien parhaaksi / Blogit / pelaaja.fi

Oikea mielipide: Isoveljen valvonta on kaikkien parhaaksi

10.02.2018 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
5
Oikea mielipide: Isoveljen valvonta on kaikkien parhaaksi

Syksystä asti jatkunut mikromaksukeskustelu on käynyt ennen kaikkea väsyttäväksi, mutta se näyttää poikineen lopulta huomiota muidenkin kuin saitojen pelaajien taholta. Satunnaispalkintoja sylkevien loottilaatikoiden statuksesta keskustellaan päättäjätasolla asti muun muassa Ruotsissa, Saksassa ja Belgiassa, ja kotimaassammekin sisäministeriön edustaja on ilmaissut mielipiteensä aiheesta julkisesti.

Vaikka uutisotsikot ovat viime viikkoina usein antaneet ymmärtää, että kehitteillä on jonkinlainen kansainvälinen täyskieltoliike, totuus on tästä vielä kaukana. Parhaillaan yritetään selvittää, onko syytä toimiin ollenkaan – loottilaatikoihin suhtautuminen uhkapelinä kun ei suinkaan ole itsestäänselvyys. Vaikka rahaa syydetään pelin sisään arpajaispalkintojen toivossa, ne eivät ole fyysisiä tuotteita, eikä niillä useimmiten ole jälleenmyyntiarvoa edes virtuaalimaailmassa. Harmaalla alueella liikkuminen on epävarmaa ja aikaa vievää.

Tultiinpa lopulta mihin päätökseen tahansa, on liikehdintää luonnollisesti ehditty jo päivitellä negatiiviseen sävyyn keskustelupalstoilla. Kaikki perinteiset vasta-argumentit ja provosointiyritykset on jo nähty holhousyhteiskuntaraivosta Pokémon-korttien kieltämistarpeeseen, mutta mieleen nousevat päällimmäisenä lähinnä tasa-arvoista avioliittolakia vastustaneiden kauhukuvat miesten ja koirien välisistä vihkiäisistä.

Periaatteellinen jääräpäisyys on toki vahva voima, mutta minun on vaikea ymmärtää, miten ongelmaa ei voi nähdä. Vaikka mikromaksuarpajaiset eivät täysin vastaisikaan perinteisen uhkapelin määritelmää, niihin on äärimmäisen helppo koukuttua oikeissa olosuhteissa. Uhkapeliriippuvuuden syntyminen ei vaadi pokerihain vaistoja. Harvinaisen hahmon tai aseen lunastaminen parilla onnekkaalla eurolla voi tuottaa aivan yhtä paljon mielihyvää kuin pikkukolikoiden kilinä hedelmäpelin kaukaloon.

En itsekään ole missään nimessä laatikkomekaniikkojen täydellisen kieltämisen kannalla, mutta en myöskään koe huonoksi asiaksi, että kuluttajien etua pyritään valvomaan. Kukapa ei esimerkiksi haluaisi, että arpajaissäännöt ovat kaikille reilut. 13-vuotias Eemeli Suonenjoelta saattaa toki olla kanssani eri mieltä siitä, tuleeko erityisriskiryhmään kuuluvat lapset ja nuoret pitää erossa rahapelaamisesta, mutta tiede ja maalaisjärki taitavat olla puolellani tässä väittelyssä. Suomessa perinteinen uhkapeluu on tarkoin säädeltyä, eikä Veikkaus siltikään ole onnistunut tai edes yrittänyt vielä viedä pelikoneita pois supermarkettien eteishalleista.

Jos konkreettisiin toimenpiteisiin päädytään, tahdon uskoa niiden olevan kaikille hyväksi – kenties loottilaatikoilla rahastavia pelinkehittäjiä lukuun ottamatta. Kysymys on kansainvälistä laatua, ja sitä monimutkaistaa muun muassa ikärajajärjestelmien monimuotoisuus. Tuskastuttava aivoriihivaihe on kuitenkin osa prosessia, ja lopputulos on toivottavasti tehdyn työn arvoinen ja pelaajien parhaaksi. Hei, tämä kukkahattuhan alkaa tuntua jo omalta!

PS. Jos itse haluat tuhlata pennosiasi välillä muuhunkin kuin virtuaaliarpajaisiin, Pelaajan tuore joukkorahoituskampanja on hyvä vaihtoehto. Lukaise lisää linkin takaa! 

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän Brutal1ty kuva
Brutal1ty
Lainaus

Vaikka rahaa syydetään pelin sisään arpajaispalkintojen toivossa, ne eivät ole fyysisiä tuotteita, eikä niillä useimmiten ole jälleenmyyntiarvoa edes virtuaalimaailmassa.

Eli kyseessä on puhdas huijaus. Laillisesti tuo kuulostaa siltä että kaikki mikromaksut ovat huijausta.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus Brutal1ty

[quote]Vaikka rahaa syydetään pelin sisään arpajaispalkintojen toivossa, ne eivät ole fyysisiä tuotteita, eikä niillä useimmiten ole jälleenmyyntiarvoa edes virtuaalimaailmassa.[/quote]
Eli kyseessä on puhdas huijaus. Laillisesti tuo kuulostaa siltä että kaikki mikromaksut ovat huijausta.

No jos ei huijausta, niin ainakin ihan puhdasta uhkapelaamista.

Käyttäjän Petteri Uusitalo kuva
Petteri Uusitalo

Vuonna 2009 Kuopion käräjäoikeus määräsi Hannu Aholan saamaan rahallisen korvauksen häneltä varastetusta World of Warcraft -pelitilistä.

(Varkaus oli mahdollinen vanhan salasanan kautta, koska Ahola oli itse ostanut tilin sen edelliseltä omistajalta, mutta se ei oikeastaan liity tähän. Pelitilin arvoksi arvioitiin 4000 euroa, mutta sekään ei liity tähän.)

Se mikä taas liittyy tähän on se, että jos on sitä mieltä että loottilaatikot eivät ole uhkapelaamista koska niistä ei voi voittaa mitään millä olisi oikeaa rahallista arvoa, pitäisi olla myös sitä mieltä että WoW-pelitilejä saa varastella ilman seurauksia. Tässä tapauksessa WoW-tilille pystyttiin määrittämään rahallinen arvo mustan pörssin jälleenmyyntihintojen perusteella, mutta idea oli joka tapauksessa enemmän se, että luvaton haltuunotto on moraalisesti väärin.

Omaisuuden arvo syntyy muustakin kuin välinearvosta ja rahallisesta arvosta. Ja jos aineettomien hyödykkeiden varastaminen on oikeaa varastamista, niin silloin myös uhkapelaaminen aineettomista hyödykkeistä on oikeaa uhkapelaamista.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Onneksi ei ole minkäänlaista tarvetta joillekin pilipalilaatikoiden "voitoille".

Silloin ottaa kyllä päähän kun peliä rampautetaan laatikoiden vuoksi mutta mitään tarvetta tai intoa ei ole niiden sisällölle.

-"Jee, sain punaisen värin aseeseen, kyllä nyt on heti parempi peli ja jaksaa taas pelata." What? En pääse mitenkään tuollaiseen sisään.

Oikeita etuja muihin nähden tuovat, rahalla ostettavat sattumat taas on sellaisia että niitä sisältäviä pelejä ei kenenkään järkevän ihmisen edes kannata ostaa. F2P-pelit erikseen ja niissähän se on se juttu kun pelin saa "ilmaiseksi".

Itse en edes käytä ennakkotilausetuja peleissä kun saa jotain kamaa, jonka saa joko myöhemmin joka tapauksessa tai joka auttaa merkittävästi alkupelissä. Miksi haluaisin vähentää pelin alkuperäistä haastetta jollain sellaisella?

Mitä uhkapelaamiseen taas tulee: nykyään pahin ongelma on se, että pelaaminen onnistuu netissä. Silloin kun piti lähteä kylille pelaamaan niin homma saattoi edes välillä pysyä aisoissa mutta nykyään se riippuvainen istuu sen koneen ääressä silloin kun huvittaa. Eli pahassa tapauksessa jatkuvasti.

Samaan aikaa on myös yleistyneet pikavipit ja kaiken maailmat "heti luottopäätös"-lainat, joten helposti onnistuu luottotiedot menettämään ja saamaan jopa satojen tuhansien velat maksettavaksi.

Lisäksi en ymmärrä miten voi olla mahdollista että mille tahansa tilille voi laittaa rahaa tietämättä kuka tilin oikeasti omistaa. Tämäkin liittyy epäsuorasti uhkapelaamiseen, riippuvuuteen sekä nettihuijauksiin.

Olisi paljon asioita, joilla voisi estää ja vähentää uhkapelaamisen ja muidenkin rahaongelmien yleisyyttä mutta tuntuu että niitä ei haluta tehdä. Miksipä ei kun voi riistää sairailta, heikoilta, ajattelemattomilta tai muuten vain helpoilta uhreilta massit ja kun ne loppuu, niin viedään omaisuus.

Lainaus Petteri Uusitalo

(Varkaus oli mahdollinen vanhan salasanan kautta, koska Ahola oli itse ostanut tilin sen edelliseltä omistajalta, mutta se ei oikeastaan liity tähän. Pelitilin arvoksi arvioitiin 4000 euroa, mutta sekään ei liity tähän.)

Eikös se ole kuitenkin niin että myynti on lähtökohtaisesti kielletty, joten tuossa olisi jotain muutakin vielä puitavana asian suhteen. Sanoisin että vaikka voittikin jutun niin itse lähti tekemään asiaa, joka ei edes ole ymmärtääkseni sallittua. Eli tilien myynti-/ostotoimintaa.

Käyttäjän Petteri Uusitalo kuva
Petteri Uusitalo
Lainaus zappah

Eikös se ole kuitenkin niin että myynti on lähtökohtaisesti kielletty, joten tuossa olisi jotain muutakin vielä puitavana asian suhteen. Sanoisin että vaikka voittikin jutun niin itse lähti tekemään asiaa, joka ei edes ole ymmärtääkseni sallittua. Eli tilien myynti-/ostotoimintaa.

Joo, mutta laki ja palvelun EULA ovat kaksi eri asiaa. Vaikka jokin asia olisikin palvelun säännöissä kiellettyä, ei se silti tarkoita sitä että se olisi Suomen lain mukaan rikos.

Jos joku varastaa toiselta striimipalvelutilin tunnarit (höpsö esimerkki, mutta menköön), ei poliisi heitä käsiä pystyyn heti jos paljastuu että se jolta tili on varastettu on käyttänyt palvelun käyttöehtojen vastaisesti VPN:ää aluerajoitusten kiertämiseen. Se on kokonaan eri asiansa kuin se että on tapahtunut varkaus.

Vähän parempi esimerkki voisi olla vaikka se, onko Blu-Ray-levyn varastaminen sallittua jos se on eri maan aluekoodia. Samaan tapaan omistaja on tehnyt tuotteella jotain mitä sen valmistaja ei ole halunnut tehtävän.

Kaipa jotkut mobiilipelitilejäkin myyvät eteenpäin, ja jotkut toiset niistä maksavat kun gacharolleilla on saatu kerättyä sellainen määrä omaisuutta että ostaja näkee sen olevan jonkin arvoinen. Ei sekään varmaan käyttöehtojen mukaista ole.