Oikea mielipide: Naiset eivät tarvitse erikoiskohtelua / Blogit / pelaaja.fi

Oikea mielipide: Naiset eivät tarvitse erikoiskohtelua

2.02.2019 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
19
Oikea mielipide: Naiset eivät tarvitse erikoiskohtelua

Laitevalmistaja Razer repäisi menneellä viikolla ja puski ulos sarjan pastellipinkkejä lisälaitteita, jotka ovat kertoman mukaan saaneet inspiraationsa ruusukvartsin herkistä sävyistä. Quartz-mallisto käsittää kaikenlaista tilpehööriä mikrofoneista hiirimattoihin, ja sen värimaailma eroaa viehättävällä tavalla Razerin myrkynvihreistä tavaramerkkivivahteista.

Itse en vaaleanpunaisesta välitä niin kovasti, että huolisin sitä työpöydälleni, mutta Razerin peliliikkeen synnyttämien uutisotsikoiden määrästä ja positiivisesta sävystä päätellen taidan olla vähemmistössä. Aivan kaikki eivät kuitenkaan ole aiheesta innoissaan. Redditissä ja YouTubessa olin huomaavinani yllättävän suuren määrän kiukutteluviestejä, joissa ihmeteltiin, miksi kaiken naisille markkinoitavan täytyy aina olla stereotyyppisen vaaleanpunaista.

Hauskan huomiosta tekee se, että Razer itse vaikuttaa välttelevän tätä sudenkuoppaa hyvin tietoisesti. Loppukäyttäjän sukupuolta ei mainita malliston markkinointimateriaaleissa, ja tuotekuviin on monimuotoisuuden nimissä ikuistettu mies possunpunaiset kuulokkeet päässään. Tämä ei tietenkään muuta sitä faktaa, että pinkki on kaikesta huolimatta vahvasti sukupuolitettu väri. Tästä syystä Quartz-tuotteidenkin pääasialliset markkinat lienevät naisvahvuiset, mutta Razer tekee kaikkensa ollakseen viestimättä tätä totuutta.

Miksi näin? Olisiko yleiseen konsensukseen yhtyminen Razerilta tosiaan niin suuri rike, että siitä täytyy vaieta kokonaan?

Olisi, ja aion nyt naispelaajana kertoa, miksi näin on. Jos Razer olisikin päättänyt nimetä mallistonsa klassisen kaavan mukaan vaikkapa Razer for Girlsiksi, ei moinen hatunnosto ilahduttaisi ketään. Nimi antaisi ymmärtää, etteivät Razerin muut, väriä lukuun ottamatta täysin identtiset tuotteet, ole naisten käyttöön tarkoitettuja. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta vastaavan mokan ovat tehneet useat muiden alojen toimijat. Näistä kuuluisin lienee nettimeemiksikin muodostunut Bic for Her -kynä: kirjoitusväline naisille, joiden herkät kädet eivät ilmeisesti kestä tavallisten kuulakärkikynien käsittelyä.

Kokopinkki naisten mallisto myös vahvistaisi vaaleanpunaisen asemaa raudanlujasti sukupuolitettuna värinä ja olettaisi oudolla tavalla, että kaikki naiset tahtovat alleviivata sukupuoltaan peliharrastuksensa parissa. Joillain tällainen tarve tietenkin on, ja Quartz epäilemättä osuu usean naisellisempia pelivälineitä kaipaavan ostoskoriin juuri tästä syystä – eikä siinä ole mitään väärää. Itse kuitenkin edustan sitä naistyyppiä, joka ei pidä sukupuoltaan määrittelevänä tekijänä. Jos jokin leima otsaan on pakko lyödä, profiloidun mieluummin pc-pelaajaksi kuin naispelaajaksi, koska se sentään kertoo jotain mieltymyksistäni ja kiinnostuksenkohteistani.

Kaiken tämän lisäksi Razer for Girls -nimi jättäisi miesyleisön symbolisesti pois laskuista ja yhtä lailla implikoisi, ettei miehekkäiden miesten ole sopivaa pitää vaaleanpunaisista asioista. Naisellisuus yhdistetään monessa yhteydessä edelleen heikkouteen ja homouteen, mikä on loukkaavaa paitsi naisista mutta epäilemättä myös pastellipinkistä pitävistä miehistä, jotka eivät välttämättä kehtaisi naisten näppäimistöön tarttua.

Olen siis äärettömän iloinen siitä, että Razerin markkinointiosasto päätti pohtia asiaa minuuttia kauemmin ja jättää ennakkoluuloiset lööperit pois tuotekuvauksistaan. Minusta se ei ehkä uutta asiakasta saa, mutta näillä puhein onnellisia saavat olla kaikki vaaleanpunaisesta syttyvät naiset ja miehet, tasapuolisesti ja ketään syrjimättä. Kaikki voittavat, eikä kenelläkään ole nokan koputtamista siitä, miten asiaa käsitellään. En kerta kaikkiaan voi uskoa, että tämä on koettu aiemmin niin vaikeaksi.

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän santenced kuva
santenced

Henkkoht. ihan sama minkä värisillä näppiksillä porukka pelaa kuhan se vaan toimii. Satunnaisena PC-pelaajana tämä pinkki Disney-näppis/hiiri toimii kuten haluan eikä mitään valittamista.

Ymmärrän että jotkut truu-pelaajat tarvii hiiren 16 napilla ja näppiksen joka vilkuttaa valoja mutta peli kuin peli, annan vastuksen omalla setilläni

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Väri kuin väri, mitä sitä turhaan määrittämään kenelle se on osoitettu.

Itse olen aina pyrkinyt välttämään kaikkea "labelöityä" kamaa. Olen suosinut siis mahdollisimman neutraaleita tuotteita. Räikeä usein jopa puistattaa ja pidän tyylikkäimpinä yksinkertaisimpia designejä.

Ärsyttävimpiä juttuja on juuri tuotteiden suuntaaminen tietylle ryhmälle sen sijaan, että se olisi vain tasavertainen vaihtoehto siinä kuin muutkin. Olen joskus myös ihmetellyt hienoja, tiettyihin peleihin lokeroituja ohjaimia ja konsoleita, joiden liitosta peliin en huomannut, enkä täten ymmärtänyt miksi ohjain piti brändätä kyseiseen peliin kun se olisi hieno vaihtoehto ilman liitostakin. Joo, tuotemerkit ja sen semmoiset myy ja nostaa näkyvyyttä mutta itselle menisi jokin tuote mahdollisesti helpommin kaupaksi kun se ei olisi "nönnönnöö-pelin"-tuote X vaan vain tuote X designillä Y.

Toki jos joku tuote minua miellyttää niin ei ostopäätöstä muuta sen kuuluminen johonkin brändiin mutta ihmetyttää se toki. Kai ihmiset sitten ostavat tuotteita nimenomaan sen takia, että se on osa jotain tuoteperhettä, sen sijaan, että pitäisivät tuotetta itseään miellyttävänä. Itse ostan lähinnä itseä miellyttäviä tuotteita, joten tuo "pakko ostaa kun on jutusta X" on aika etäinen juttu itselle. Tosin poikkeuksiakin teen, sillä Solaire oli pakko hankki ihan vain koska on Solaire. Tosin on se hienokin enkä olisi ostanut jos olisi ollut mielestäni huono, joten pelkkä "se on Solaire" ei riitä, sillä silloinhan asunto olisi täynnä kyseistä kamaa.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death

Itse en näe mitään vikaa siinä että pinkin värisiä tuotteita markkinoidaan naisille, enkä siinä jos mies ostaa itselleen pinkkejä tuotteita, sanotaanko kaupassa että "et voi ostaa mustaa kuorta kännykkään koska olet nainen, miten olisi tämä pinkki?", mikään ei ole koskaan estänyt minua esimerkiksi katsomasta shoujo-anime vaikka termi merkitsee kirjaimellisesti nuorille tytöille suunnattua animea. Lyömällä kaikki yhteen syssyyn kaikille suljetaan ulos ne jotka haluavat erottua.

Käyttäjän Gamer86 kuva
Gamer86
Lainaus santenced

Henkkoht. ihan sama minkä värisillä näppiksillä porukka pelaa kuhan se vaan toimii. Satunnaisena PC-pelaajana tämä pinkki Disney-näppis/hiiri toimii kuten haluan eikä mitään valittamista.

Ymmärrän että jotkut truu-pelaajat tarvii hiiren 16 napilla ja näppiksen joka vilkuttaa valoja mutta peli kuin peli, annan vastuksen omalla setilläni

Nimeomaan värillä ei väliä kuha laite toimii.

Käyttäjän Kornholic kuva
Kornholic

Todellinen naisten väri olisi valkoinen, jotta tuote sopisi hyvin naisen sisustamaan psykopaatinvalkoiseen kämppään.

Mitä tulee naisten erikoiskohteluun, niin eivät he sitä tarvitse tai edes ansaitse, mutta vaativat joka tapauksessa.

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac

Aikoinaan pinkkiä pidettiin itse asissa poikien värinä, tyyliin 1800-luvulla ja ilmeisesti vielä 1900-luvun alussa. Perustelu tälle oli se, että koska punainen on miesten väri, niin sen hailakampi, "lapsenomaisempi" versio on siten poikien väri. Toki naishahmoilla oli esiintynyt pinkkejä vaatteita maalauksissa jo kauan ennen sitä. Mutta kaiken kaikkiaan, pinkki oli pitkään neutraali väri siinä missä muutkin. Tämä "pinkkiä käyttävät miehet ovat automaattisesti nössöjä/epämiehisiä/homoja - stigma on siten aika tuore ilmiö.

Tuota punainen miehille, sininen naisille näkee aika usein myös käänteisenä, ainakin urheilukuvastoissa. Saman valmistajan naisten lenkkarit ovat vaikkapa puna-mustia, miesten sini-mustia.

Mitä noihin valmistajien pinkkeihin "naismallistoihin" tulee, niin onhan se kieltämättä aika mielikuvituksetonta, kuinka usein ne ovat yksistään joko hempeän roosan taikka possun pinkin värisiä. Siihen päälle vielä joku oikein räikeä kukkaprintti, joka suorastaan huutaa "vain naisille", niin voikin olla, että se aiottu kohderyhmä käveleekin mieluummin ohi kuin ostaa jotain niin kornia. Roosanauha-tuotteissa tuon värisävyn vielä jotenkin ymmärtää tarpeellisena (koska siten tuotteet osataan liittää parhaiten samanväriseen nauhaan), mutta muuten kyse lienee lähinnä laiskuudesta sekä stereotypioista. Oishan niitä muitakin naisellisia värejä olemassa: punaisen eri sävyjä, violettia, liilaa ja purppuraa. Semmoinen mallisto vois hyvinkin vedota niihin naisiin, jotka eivät voi edes sietää pinkkiä.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus Angel of Death

Lyömällä kaikki yhteen syssyyn kaikille suljetaan ulos ne jotka haluavat erottua.

Onko se sitten erottumista jos ostat tuotteen, jolle on valmiiksi määritelty tarkka ryhmä olemassa? Eikö erottumista voi nimenomaan tehdä enemmän silloin kun mitään ei yksilöidä kuulumaan tiettyyn lokeroon vaan erottujat voivat valita sen tuotteen, jolla erottumisen haluavat toteuttaa?

Erottujille tehty oma tuote on huvittavan paradoksaali ajatus. Kauhean erikoista tosiaan jos on huomioitu ihan erillisellä brändillä/tuotteella.

Mikäli haluaa erottua, niin onnistuuko se paremmin a) ostamalla brändättyjä erityistuotteita vaiko b) yhdistelemällä uudella/erikoisella tavalla olemassa olevia tuotteita?

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Itellä 15 euron Logitech näppäimistö. Väri on musta "when you go black you never go back" tai jotain sellaista. Hintalaatusuhteeltaan maailman paras näppis. Hiiri on Razerin joku langaton Mamba 7 vuoden takaa. Toimii hyvin ja valitsin tämän, koska se on langaton ja toimii kuin langallinen. Vaikka olisi Razer for girls mallistosta. En voi sietää johtoa hiiressä.

Valkoiset tuotteet näyttää uutena hienolta, mutta ajan mittaan kellastuvat, jopa modernit muovit. Oma Fractal Define R4 Arctic White -kotelon etupaneelin muovi on yhtä keltainen, kun suurin osa Super Nintendoista. Myöskin ne muuttuu paskaisen näköiseksi, varsinkin jos kyseessä on laitteet mitä sormeillaan kuten hiiret, näppikset ja peliohjaimet.

Loppujen lopuksi miehet ja naiset saa ostaa sitä mikä miellyttää ja naiset eivät ansaitse (eikä tarvitse) mitään erityiskohteluja. Oikeuksien mukana tulee myös ne velvollisuudet. Siellä on nyt taas markkinoinnin puolella joku ihan kujalla päättämässä asioita. Jos olisin nainen, niin olisin satavarmasti päätynyt samoihin vehkeisiin (get your mind out of the gutter) kun nytkin. En nytkään osta asioita periaatteella, että tämä nyt on tehty miehille niin ostan sen. Ei ole käynyt edes mielessä.

Lainaus Kornholic

Todellinen naisten väri olisi valkoinen, jotta tuote sopisi hyvin naisen sisustamaan psykopaatinvalkoiseen kämppään.

Onneksi oma nainen pitää väreistä. Oikeastaan olen enemmän se, joka haluaa sitä psykopaatinvalkoista, mutta olen jättänyt nuo sisustushommat suosista sille kauniimmalle osapuolelle. Välttää siinäkin turhan kädenväännön, kun nyt ei ole tuonkaan vitun merkitystä minkä värinen se keittiön pöytä on. En siellä kuitenkaan käy kun aamukahvit keittämässä arkiaamuina. Pitäisi kai nuo valkoiset seinät maalata värikkäiksi, siihen vedin rajan.

Käyttäjän Audiovarmennus kuva
Audiovarmennus

Kaikki täytyy olla valkoista viittaa psyykkisiin oireisiin ja niitä on naisilla tutkitusti enemmän. Kaiken pitää olla kliiniä, steriiliä, hallinnassa. Väreillä, tai siis värillä saa edes yhden asian elämässään hallintaan.

Käyttäjän Angel of Death kuva
Angel of Death
Lainaus zappah

[quote="Angel of Death"]Lyömällä kaikki yhteen syssyyn kaikille suljetaan ulos ne jotka haluavat erottua.[/quote]Onko se sitten erottumista jos ostat tuotteen, jolle on valmiiksi määritelty tarkka ryhmä olemassa? Eikö erottumista voi nimenomaan tehdä enemmän silloin kun mitään ei yksilöidä kuulumaan tiettyyn lokeroon vaan erottujat voivat valita sen tuotteen, jolla erottumisen haluavat toteuttaa?

Erottujille tehty oma tuote on huvittavan paradoksaali ajatus. Kauhean erikoista tosiaan jos on huomioitu ihan erillisellä brändillä/tuotteella.

Mikäli haluaa erottua, niin onnistuuko se paremmin a) ostamalla brändättyjä erityistuotteita vaiko b) yhdistelemällä uudella/erikoisella tavalla olemassa olevia tuotteita?

Ilman tätä "pinkki on naisille" leimaa se on vain väri toisten joukossa.

Ilmaisin asian (taas) hiukan kömpelösti, sillä pointtini oli hiukan muualla. Ongelmani ei ole siinä ettei sukupuolineutraalia markkinointia saisi mielestäni harjoittaa vaan siinä että nykytrendien mukaan eri sukupolille ei saisi markkinoida ollenkaan vaan se pitäisi olla aina kaikille vaikka olisi ilmiselvää että jotkin tuotteet ovat vain suurimmalta osin yhden sukupuolen suosiossa.

Nostoja