Oikea mielipide: Pc-pelaaja häviää aina / Blogit / pelaaja.fi

Oikea mielipide: Pc-pelaaja häviää aina

16.02.2019 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
33
Oikea mielipide: Pc-pelaaja häviää aina

Oikea mielipide -blogi on tullut ikään, jossa kaikki itsestään selvät aiheet on jo vähintään kertaalleen käsitelty ja uusien keksiminen on monesti melkoista tervanjuontia. Tällä kertaa keskustelunaiheita ei tarvinnut kuitenkaan lähteä etsimällä etsimään, sillä Metro Exoduksen yllättävä päätös hylätä Steam ja hypätä upouuden Epic Games Storen kelkkaan on jaksanut puhuttaa pc-pelaajia tälläkin sivustolla jo useamman viikon putkeen.

Syyt äkilliseen leirinvaihdokseen ovat selviä, sillä Epicin kauppapaikka tarjoaa pelinkehittäjille ja julkaisijoille kaikin puolin paremman diilin. Epic Games vetää jakelijana välistä alle puolet Steamin vastaavasta summasta, ja tarkemmin kuratoitu sekä vähemmän tukkoinen kauppapaikka tarjoaa yksittäisille peleille enemmän näkyvyyttä. Lisäksi yllättävän peliliikkeen herättämä mediahuomio on omanlaisensa tapa tuoda teosta suuren yleisön tietoisuuteen.

Vaikka ymmärrän julkaisijaa taloudellisesta näkökulmasta täysin, on minun silti kovin hankala lähteä puolustamaan päätöstä pelaajan pallilta. Suuremmalla katteella on Metro Exoduksen kohdalla nimittäin melkoinen hinta. Joulukuussa avattu Epic Games Store on vielä täysin raakile, ja sieltä puuttuu järjetön lista ominaisuuksia, joihin Steam-käyttäjät ovat tottuneet. Eniten pelaajat vaikuttavat surevan yhteisöllistä ulottuvuutta, joka Epicin kauppapaikalla rajoittuu kaverilistan keräämiseen. Epic Games Store tarjoaa pelaajalle alustan pelien ostamiseen, mutta ei juuri muuta.

Mikä pahinta, Metro Exodus on ainakin ensimmäisen elinvuotensa ajan saatavilla vain ja ainoastaan Epic Games Storesta. Julkaisija ei siis hylännyt vain Steamiä vaan päätti sulkea kaikki muutkin vaihtoehdot pois pelaajan ulottuvilta. Olisi mahtavaa, jos meille kuluttajina annettaisiin mahdollisuus valita Humble Store -tyylisen kehittäjän tukemisen tai oman käyttökokemuksen priorisoinnin väliltä, mutta sen sijaan Metro Exoduksen kohdalla on lähdetty klassisten konsoliyksinoikeuksien polulle. Väliäkö tuolla, onko tarjolla oleva versio pelaajien kannalta paras mahdollinen, kunhan rahaa virtaa sisään.

Vaikka digitaalinen pelikauppa on ollut hyvin pirstaloitunutta jo pitkään, tuntuvat jakelijayksinoikeudet pc-pelaajasta edelleen järjettömän oudoilta. Koska varsinainen peli kuitenkin pyörii aina samalla alustalla, tuntuu vaivalloiselta ja ennen kaikkea tarkoituksettomalta joutua lataamaan viisi tai kuusikin erilaista ohjelmaa vain voidakseen pelata kaikkea haluamaansa. Kehittäjien ja julkaisijoiden motivaatiot erilaisille yksinoikeussopimuksille ovat toki samoja kuin konsoleilla, mutta pc-maailmassa toimintatapa tuntuu keinotekoisemmalta, koska erot eri tahojen välillä eivät ole yhtä perustavanlaatuisia pelaajan silmissä.

Pc:llä yksinoikeuksien on myös vaikea nähdä palvelevan loppukäyttäjää millään tavalla. Konsolipelaajan on helppo huijata itsensä uskomaan, että yksinoikeuspelit pönkittävät milloin kenenkin lempikonsolin suosiota ja antavat kehittäjien keskittyä tiettyyn alustaan ilman, että käännösongelmat myöhästyttävät julkaisua. Epic Games Storessa Metro-tiimin taskut täyttyvät kyllä ylimääräisestä tuohesta, mutta tämä ei näy positiivisesti pelin hinnassa, käyttöönoton helppoudessa tai kokemuksen laadussa.

Itse en aikonut Metro Exodukseen perehtyä alun perinkään, joten skandaali ei koske minua henkilökohtaisesti, mutta tällä kertaa sympatiani ovat täysin tilanteeseen pettyneiden pelaajien puolella. Olisi hienoa, jos joku ajattelisi toisinaan kuluttajiakin, kun heitä koskevia päätöksiä tehdään.

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi
Lainaus

Epic Games Storessa Metro-tiimin taskut täyttyvät kyllä ylimääräisestä tuohesta, mutta tämä ei näy positiivisesti pelin hinnassa, käyttöönoton helppoudessa tai kokemuksen laadussa.

Kyllä jenkit vissiin sai epic storen kautta pelin 10 dollaria halvemmalla. Itse ostin avainkaupasta 40€, niin ihan hyvä diili vaikka joutuukin tuon paska kaupan avaamaan sitä varten, mutta liian kova Metrofani että jaksaisi vielä vuoden odottaa.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus

Koska varsinainen peli kuitenkin pyörii aina samalla alustalla, tuntuu vaivalloiselta ja ennen kaikkea tarkoituksettomalta joutua lataamaan viisi tai kuusikin erilaista ohjelmaa vain voidakseen pelata kaikkea haluamaansa.

Muistan ajan kun ei tarvinnut yhtäkään.

Sinänsä jos tuosta valittaa, niin miksi juuri viisi tai kuusi on vasta se ongelma eikä vaikka jo yksikin? Okei, kyllä Steamkin sai vastustusta alussa mutta piti päästä Half-Lifeä pelaamaan. Epic yrittää nyt samaa. Toki vähän eri tyylillä kun oman pelin sijasta nappailee muualta niitä.

Luulisi kuitenkin että jos jo nyt on tottunut 4-5 launcheriin niin yksi ei siinä enää voi sen pahempi olla. Eri asia tuo tapa, miten Metro sinne napattiin ja asiasta ilmoitettiin.

Käyttäjän W1LMI kuva
W1LMI

On teillä ihmisillä suuret murheet, kun Afrikan lapset näkee nälkää. Hävetkää!

Käyttäjän mecha_no_maniac kuva
mecha_no_maniac
Lainaus

Itse en aikonut Metro Exodukseen perehtyä alun perinkään, joten skandaali ei koske minua henkilökohtaisesti, mutta tällä kertaa sympatiani ovat täysin tilanteeseen pettyneiden pelaajien puolella.

Minun sympatiani puolestaan ovat ennen kaikkea pelin tekijätiimin puolella. Heillä kun ei ole mitään osaa taikka arpaa tämän paskahurrikaanin syntymiseen. En tiedä, miten paljon lokaa he ovat varsinaisesti saanneet niskaansa julkaisijan päätöksen takia (varmasti ainakin jotain)... mutta kyllähän tuommoiset boikotit sekä kaunaisen huonot arvosanat pelkän kauppapaikan takia tekevät heillekin hallaa.

Ei, Deep Silver ei toiminut reilusti. Kyllä, pystyn tavallaan ymmärtämään, miksi pelaajia ketuttaa tämmöinen. Tosin se kuulostaa siltikin vähän nillitykseltä. "En saa peliä tästä yhdestä kauppapalvelusta, joten en osta sitä laisinkaan PC:lle.". Eikö pääasia ole kuitenkin se, että peli toimii kunnolla ja sinun maksutietosi ovat visusti turvassa tehdessäsi ostoksia nettikaupan kautta? Saahan sitä toki muutakin toivoa ja haluta, ei se väärin ole, mutta tuossa ois ne kaksi oleellisinta asiaa.

Käyttäjän bumdle123 kuva
bumdle123

Olen kuullut turhan monta kauhutarinaa EPIC-storen tietoturvasta, että koskisin siihen omalla Visallani.

Käyttäjän Haerski kuva
Haerski
Lainaus zappah

Luulisi kuitenkin että jos jo nyt on tottunut 4-5 launcheriin niin yksi ei siinä enää voi sen pahempi olla.

Entä jos ei ole tottunut, vaan kaikki ne 3-4 muuta on sellaisia, joita käyttää vain äärimmäisen pakon edessä ja kärsii silloinkin jokaisesta hetkestä, kun niitä launcheri-puolen asioita pitää säätää?

No, GOG on Steamin ohella toinen jota käytän ihan mielellään, esimerkiksi vanhemmat pelit ostan melkein järjestään GOGista, mutta ei minulla sielläkään ole esimerkiksi sosiaalista verkostoa lainkaan. Kaverilista ammottaa tyhjyyttään. Steam ainut paikka, missä tulee oltua missään kanssakäymisessä kaverien kanssa.

Lainaus mecha_no_maniac

Eikö pääasia ole kuitenkin se, että peli toimii kunnolla ja sinun maksutietosi ovat visusti turvassa tehdessäsi ostoksia nettikaupan kautta?

En voi sanoa, että tietoni ovat visusti turvassa, kun en tunne vielä ketään joka palvelua käyttää. On muutenkin niin uusi paikka, että tuskin on vielä herättänyt hakkerien huomiota siinä määrin, että turvallisuus olisi tullut riittävällä varmuudella testattua.

Siksikin erittäin typerä päätös viedä pelinsä johonkin pelaajille täysin uuteen ja outoon paikkaan, koska luottamus ei ole vielä ehtinyt kehittyä. Ja oikea vastaus tähän ei ole, että on se Steamkin ollut joskus uusi ja outo paikka: Kyllä, mutta ei ole enää ja Steamiinkin liityin vasta kun se oli 6 vuotta vanha.

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi
Lainaus W1LMI

On teillä ihmisillä suuret murheet, kun Afrikan lapset näkee nälkää. Hävetkää!

Afrikan lapset näkee nälkää, kun afrikan aikuiset ei osaa kondomeja käyttää. Meitä on turha heidän surkeasta jamastaan syyttää, olemme jo liikaakin heidän hyväksi tehneet. Itse ovat kuoppansa kaivaneet ja voivat siellä keskenään hävetä jos edes osaavat. Meillä täällä sivistyksen parissa on omat ongelmat, kuten tämä epic store josta voimme keskenämme marista.

Käyttäjän akitus kuva
akitus

Rupeaa taas piratismi kasvamaan, menee jo niin kovaksi säätämiseksi kun pitää olla se 4-5 eri launcheria.

Käyttäjän zappah kuva
zappah
Lainaus Haerski

Entä jos ei ole tottunut, vaan kaikki ne 3-4 muuta on sellaisia, joita käyttää vain äärimmäisen pakon edessä ja kärsii silloinkin jokaisesta hetkestä, kun niitä launcheri-puolen asioita pitää säätää?

Tuo lainaukseni kysymys, johon tekstisi on osoitettu, oli tarkoitettu tuohon kyseiseen tilanteeseen, joten ei tähän ole oikein järkeä vastata.

Se alkuperäinen pointtini siinä kohtaa tekstissä oli, että miksi vasta nyt launcherit on ongelma tuon Epicin kohdalla? Ja nytkin se ongelma tuntuu olevan useimmille vain Epic mutta muuten voi ilmeisesti mennä puolellakymmenellä sovelluksella.

Kiteytettynä siis näin: Epic teki ikävän pelinkaappauksen, josta pahoitettiin mieli, jonka takia Epicin kauppapaikka huomattiin (tai "huomattiin") paskaksi. Aiemmin tulleet kilpailijat jää sivuun tai saavat synninpäästön ja jopa ne aiemmin haukutut on nyttemmin ihan ok.

Toki sitten on ne, joille ei kelpaa kuin Steam mutta siihen toistan sanomani: Steam on silti vain yksi noista vaikka vakiintunein ja ilmeisesti monipuolisin onkin. Oli ihan selvä juttu että kun ensimmäinen kilpailija tuli, että voi tulla enemmänkin. Ei kai siinä tilanteessa voi todeta kuin "deal with it".

Lainaus akitus

Rupeaa taas piratismi kasvamaan, menee jo niin kovaksi säätämiseksi kun pitää olla se 4-5 eri launcheria.

Juu, täytyy myöntää, että kun on "testannut" muinoin pelejä piraattina, on ne toimineet paljon sulavammin ja niistä on karsittu kaikki turhat logotkin alusta usein pois ja pääsee pelaamaan nopeammin.

Sama homma on ollut sarjoissa ja leffoissa, jolloin ne "älä piratoi tätä"-ilmoitukset ja tuhannet mainokset jäävät lopulta vain niiden kulutettavaksi, jotka ostivat tuotteen virallisesti.

En ihmettele sen osalta jos joku vaikka pelaisi piraatti-versiota vaikka pelin virallisesti ostaisikin.

Käyttäjän edqe kuva
edqe

PC (SteamOS/Linux) -pelaajana nykyinen tilanne on erittäin huono, koska kauppapaikka mahdollistaa vain Windowssilla pelaamisen. PC-pelaajana käsien sitominen ei miellytä koskaan. Sarjan aikaisemmat pelit (+Redux versiot) löytyvät Windowssin lisäksi myös Linuxille ja OSX:lle.

Onneksi peli saadaan myöhemmin muillekin kauppapaikoille, joten voisi tilanne pahempikin olla. Erittäin ikävää kuitenkin, että tilanne on ajatunut tällaiseksi.

Nostoja