Kehtasin viettää viikon lomaa, ja pelialan tilanne levisi välittömästi käsiin poissaoloni aikana. Piraattipelejä, mobiilimuotoista Mario Kartia, Duke Nukem -elokuva… Aiheita piisaa vaikka kuinka, ja minä sen kun vedän lonkkaa.

Otsikkotulvan kenties kammottavimmasta päästä on kuuluisien nimettömien lähteiden liikkeelle sysäämä huhu radikaaleista bisnesliikkeistä, joita konsolisodassa kilpakumppaneidensa jalkoihin jääneen Microsoftin kerrotaan harkitsevan. Xbox yksin ei ole tällä hetkellä brändi, jonka voimalla mennään kuuhun, joten jättikorporaation supistaan pohtivan portfolionsa vahvistamista muiden nimekkäiden tekijöiden avulla. Ennalta arvattavasti ostouhan alla on esimerkiksi huippusuositun PlayerUnknown’s Battlegroundsin kehittäjä, mutta sisäpiirin tietojen mukaan tähtäimessä saattavat olla jopa Electronic Artsin ja Valven kaltaiset suuremman luokan pelurit.

Itsestään selvistä syistä erityisesti viimeksi mainittu huhu nosti allekirjoittaneen karvat pystyyn pahemman kerran. Todennäköisyys moiselle epäpyhälle liitolle on ehdottomasti kovin alhainen: Valve on järjettömän vahvoilla valitsemallaan tiellä, ja se on aina ollut itsenäisyyden perikuva. Yhtiötä luotsaava Gabe Newell on tehnyt useampaan otteeseen selväksi, että brändin kohtalo on kuolla perustajiensa käsivarsille ennemmin tai myöhemmin.

Konsepti on kuitenkin kauhistuttavalla tavalla aivan liian herkullinen sivuutettavaksi täysin. Valven Steam-kauppa on tämän päivän pelialan suurimpia instituutioita, ja sen voisi lähes väittää olevan suoranainen edellytys miellyttävälle pc-pelikokemukselle. Microsoftin vastaus Steamin suosiolle taas oli onneton Windows-sovelluskauppa, jonka Windows 10 -yksinoikeustuputuksen tahrima tarjonta on vuosienkin jälkeen ennen kaikkea köyhää. Yhtiön muihin tuoreisiin pc-hitteihin kuuluvat muun muassa mikromaksupasianssi sekä edelleen kotikäyttödebyyttiään vartova HoloLens-visiiri.

Pohtikaamme siis hetki maailmaa, jossa tämä yhtiö hallinnoisi Valven toimia. Kuten tiedätte, maailmanloppuvisioiden maalailu on erikoisalaani, ja se on tälläkin kertaa aivan liian helppoa. Pohtikaamme maailmaa, jossa Steam-pelit julkaistaan ajastettuina yksinoikeuksina Windows 10:lle. Alekampanjoita, joiden kärjessä komeilisivat vuodesta toiseen Microsoftin omat omistukset. Pelaajayhteisöä, jossa verkkopelaajat jaotellaan leireihin käyttöjärjestelmän mukaan.

Steam ei valitettavasti edes ole ainoa myyntivaltti, joka Valvella on hihassaan. Dotan ja Counter-Striken myötä Microsoftista tulisi silmänräpäyksessä yksi elektronisen urheilun vaikutusvaltaisimmista nimistä. Intelin ja Asuksen kaltaiset laitevalmistajat ovat hallinneet kilpapelaamisen sponsorikuvioita ja mainoslääniä lähes yksinoikeudella jo pitkään, mutta on joka tapauksessa vain ajan kysymys, koska jokin Microsoftin kaltainen jättiläinen löytää ranteestaan tarpeeksi ruista alan valtaamiseen ja ryhtyy takomaan rautanyrkkiään pöytään.

Kilpapelaamisen valtasuhteiden muuttuminen olisi kuitenkin pientä siihen järistykseen verrattuna, jonka moinen yritysfuusio aiheuttaisi konsolimarkkinoilla. Pc-pelaaminen on aina ollut Microsoftin tukipilari konsolisotien kuohuissa, mutta viime vuosina yhtiö on kampanjoinut avoimesti näiden kahden maiseman yhdistämisen puolesta. Konsoli- ja pc-pelaamisen rajoja on kyseenalaistanut myös Valve Steam-konsoleineen, ja näiden kahden vision sulauttaminen yhteen saattaisi synnyttää jotain, jolle perinteisempien Sonyn ja Nintendon olisi vaikea panna vastaan.

On myönnettävä, että moinen skenaario on tavallaan varovaisen positiivisessakin mielessä jännittävä, mutta on vaikea uskoa hypoteettisen Valvesoftin saavan suuressa mittakaavassa aikaan enemmän hyvää kuin pahaa. Vaikka ylempänä totesinkin Steamin olevan kuningas, ovat aidot monopolit lähes aina negatiivinen asia, ja vapaiden ja reilujen markkinoiden vakaana puolestapuhujana vastustan kaikkea niihin viittaavaa hyvin syvällä ja eläimellisellä tasolla. Gabe, pysy vahvana!

Johanna Puustinen

Lisää luettavaa