Oikea mielipide: Tehomylly on paras mylly / Blogit / pelaaja.fi

Oikea mielipide: Tehomylly on paras mylly

10.03.2018 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
63
Oikea mielipide: Tehomylly on paras mylly

Pelaajalehti.comin lukijakyselyt tuottavat silloin tällöin mitä mielenkiintoisimpia tuloksia. Tuoreimpaan gallupiin vastanneista ylivoimainen enemmistö nimittäin väittää olevan sitä mieltä, ettei pelikoneen teho tai sen puute vaikuta pelikokemukseen. Minä väitän, että nämä henkilöt valehtelevat itselleen.

Kehtaan sanoa näin, koska vaihdoin viisi vuotta vanhan pelitietokoneeni hiljattain vihdoin uuteen, ja totesin itsekin eläneeni valheessa. Kyllähän ikäloppu nuhapumppu uusiakin pelejä pyöritti pienten graafisten uhrausten hinnalla, mutta ero tulokkaaseen on kuin yö ja päivä. Monesti suorituskyky ja visuaalinen loisto mielletään muutenkin toisensa poissulkeviksi asioiksi, mutta uusi rauta on näyttänyt minulle tien valaistukseen ja sen tajuamiseen, ettei näin ole pakko olla.

Näistä kahdesta kaunis grafiikka on minulle henkilökohtaisesti tärkeämpää. Twitter-syötteeni on täynnä herkullisia otoksia milloin mistäkin pelistä, ja hienojen virtuaalimaisemien metsästys on minulle oleellinen osa pelikokemusta avointen maailmojen aikakautena. Vanhalla koneella pelinautintoani varjosti jatkuvasti tieto siitä, että kaikki voisi olla monin verroin koreampaa.

Lukijamme ovat siinä mielessä oikeassa, etteivät pinnalliset seikat vaikuta varsinaiseen pelaamiseen. Mutta miksi grafiikalla ylipäätään mehustellaan, jos se ei muka anna pelille minkäänlaista lisäarvoa? Itse haluan nauttia peleistäni visuaalisesti siinä missä mekaanisestikin, ja vasta nyt ymmärrän, miten paljon ulkoiset parannukset todella kohentavat omaa kokemustani.

Suorituskyky on minulle sinänsä toisarvoinen mittari, sillä olen yksiselitteisesti todella huono huomaamaan pikku ryppyjä väännössä. Hetkelliset pudotukset ruudunpäivityksessä eivät yleensä tartu haaviini, joten en vietä uuden pelin ensiminuutteja optimoiden grafiikkaa muutaman lisäruudun toivossa. Osittain tämä johtuu varmasti siitä, että harvoin pelaan pelejä, joissa ruudunpäivitys on elämän ja kuoleman asia. Tappelupelipingot ja verkkoräiskijät saavat kuitenkin puolestani nillittää vääntökyvystä ja virkistystaajuuksista niin paljon kuin sielu sietää.

Tehoelitismiä suurempi mysteeri minulle onkin se, miksi moinen on niin valtava ongelma ihmisille, jotka eivät ole kanssani samaa mieltä. Aihe on yksi niistä harvoista, joista on vaikea tapella. Ketterämpi ja kauniimpi pelikokemus yksinkertaisesti on parempi.

Niin kauan kuin pelikone pystyy molempiin – ja siitähän viime viikon lukijakyselyssä oli kyse –, on mahdotonta kasata järkevää argumenttia sen ympärille, että pelaaminen olisi jollain tapaa miellyttävämpää huonommalla grafiikalla tai tahmeammalla ruudunpäivityksellä. Kaikki pelatkoon toki millä haluavat, mutta fakta on, että muskelimimmeillä on mukavampaa!

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän ripulisaasta kuva
ripulisaasta

Todellakin grafiikka (ja tehomylly yleensäkin) parantaa AAA-peleistä irtoavaa kokemusta. Köyhät joutuvat itselleen väittämään muuta.

Käyttäjän Rokkijani kuva
Rokkijani

Ehdottomasti kunnon mylly parantaa kokemusta. Kyllä joku Witcher3 on ihan huikea, kun saa iskeä modien kanssa sen täyteen graafiseen ilotulitukseen ja silti ruudunpäivitys on tasaisesti tuplaten verrattuna konsoleihin. Nautin kyllä pleikallakin aikoinaan Witcheristä, mutta kunnon tietokoneen kasattua, sai se peli ihan uuden ulottuvuuden.

Samoin Doom on huikea 4koona todella pehmeästi rullaten nauttien isosta telkusta. En todellakaan jaksaisi Switchillä pelata.

Käyttäjän taistelujake kuva
taistelujake

Yksin peleissä en välitä muuta kuin grafiikoista mutta moninpelit varsinkin first person shooterit ovat vähintään 60fps mieluiten jopa 120fps. Se vain tuntuu siltä että omat taidot pääsevät silloin täyteen loistoonsa. En voi silloin sanoa itselleni no koska sulla on huono kone sä hävisit vaan että pelaa paremmin.

Käyttäjän Hayarigami kuva
Hayarigami
Lainaus

on mahdotonta kasata järkevää argumenttia sen ympärille, että pelaaminen olisi jollain tapaa miellyttävämpää huonommalla grafiikalla

Kaukana mahdottomasta. Onkohan blogisti kuullut esimerkiksi retropelaajista? Heitä kiehtoo nostalgian lisäksi tai siihen sidottuna nimenomaan "huonompi grafiikka". Nykypelaajista monien, kuten tämän blogin kirjoittajan, voi olla vaikea ymmärtää, että joillekin pelaajille juuri se "huonompi grafiikka" korostaa sitä, että kyseessä on peli - siis eräänlainen pako tästä todellisuudesta. Mitä parempi grafiikka, sitä lähemmin pelin todennäköisesti imitoi reaalitodellisuutta - eli juuri sitä, mitä monet pelaajat haluavat paeta pelatessaan konsolipelejä. Eikä kyse ole edes pelkästään retropeleistä. Itsekään en ole retropelaaja, mutta olen huomannut, että minut tempaavat selvästi paremmin mukaansa pelit, joiden grafiikka on "huonompaa" eikä jäljittele reaalimaailmaa (Zelda:BotW, Pokémon, Fire Emblem, Celeste) kuin tehoroskat (Uncharted 2, Shadow of the Colossus, Red Dead Redemption, The Last Guardian, Resident Evil 7), jotka ovat jääneet kesken todella vähän pelaamisen jälkeen ja joiden osto kaduttaa edelleen.

Tämä ei tietenkään blogistin mielestä ole järkevä argumentti.

Käyttäjän Rokkijani kuva
Rokkijani

Itse pelailen myös pelejä, joissa graafinen ulkoasu on hyvin vaatimaton. Silti minua ei niinkään kiehdo ''huono grafiikka''. Pelaan tällä hetkellä tietokoneella Kingdom of the Dragonia, joka on graafisesti vaatimaton ja tyyliltään minimalistisen kolho, mutta tunnelmaltaan jotenkin kiehtovan apaattinen.

Toinen asia on sitten esim. juuri Witcher 3, jonka maailma ja graafinen tyyli lähtevät lentoon nimenomaan kunnon tehoilla.

Kyllä minusta yhtä lailla komean grafiikan omaava peli voi olla ''pakenemista reaalimaailmasta''. Jotenkin mustavalkoista ja selittelyä sanoa, että näin ei olisi siinä, missä heikommankin grafiikan kanssa.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Ai, että, tehokeskustelu jatkuu. Meikäläisen lemppariaihe.

Lainaus Hayarigami

Kaukana mahdottomasta. Onkohan blogisti kuullut esimerkiksi retropelaajista? Heitä kiehtoo nostalgian lisäksi tai siihen sidottuna nimenomaan "huonompi grafiikka".

Kiehtoo huonompi grafiikka? Nostalgia ehkä pitää paikkaansa, mutta itse retroilen lähinnä sen takia, että kiehtoo se vanha hardware ja mitä sillä saatiin osaavissa käsissä aikaiseksi tai miten nykypäpivän modit ja muut parantaa kokemusta.

Pidän itseäni grafiikkahuorana, myönnän sen heti kättelyssä ja yleensä myös haen retroilessa kokemuksia jotka oli visuaalisesti näyttäviä silloin omalla aikakaudellaan ja laitteistollaan. Esim. pelejä jotka eivät jonkun mielestä ole mahdollista vaikka ekalla PlayStationilla kuten Gran Turismot, mutta siellä ne ovat. Tai PS2:sen Silent Hill 2, edes sen aikakauden pc:eet ei pystyneet jäljittelemään sitä sumuefektiä minkä PS2:sen tajuttoman nopea fillrate mahdollisti.

Vai että retropelaajia kiehtoo huonot grafiikat, päinvastoin, ainakin omalla kohdallani.

Sitten tietenkin pc:llä saa modailtua vanhoista peleistä paremman näköisiä tai pelata jotain modernimpaa versiota, joissa itse klassikon gameplay on tallella, mutta ulkoasu modernimpi.

Huvittaa kuinka kuuseen kommenttisi meni.

En voisi kuvitellakaan pelaavani Witcher 3:sta ilman Nvidian hairworksia ja konsoli ruudunpäivityksillä. Kyllä siitä vain tehoilla saa enemmän irti, varsinkin kun itse peli ja varsinkin sen taistelu on vähän niin ja näin, sanotaan, että en ole suuri fani. Vähän sama kun Breath of the Wild, sekin olisi aika muikee 4K:na, paremmalla ruudunpäivityksellä ja muutamilla grafiikan parannuksilla.

Lainaus

Tehoelitismiä suurempi mysteeri minulle onkin se, miksi moinen on niin valtava ongelma ihmisille, jotka eivät ole kanssani samaa mieltä. Aihe on yksi niistä harvoista, joista on vaikea tapella. Ketterämpi ja kauniimpi pelikokemus yksinkertaisesti on parempi.

Enpä voisi tätä itse paremmin sanoa.

Käyttäjän Erik H. kuva
Erik H.

Olen yrittänyt perustella itselleni, että en tarvitse silmälaseja, mutta totuus on, että niillä maailma avartuisi ja elämänlaatu paranisi.
Pelaan usein vanhempia julkaisuja, ja kun yhtäkkiä kyseessä onkin uudehko fps-peli, on kyllä harmillista joutua madaltamaan sen grafiikka-asetuksia. Esimerkiksi Kentucky Route Zeron paperisilppua muistuttavan maailman kohdalla sellaista taas ei tarvitse miettiä, mutta viitaten Hayarigamin sanomisiin, en suoraan miellä sen grafiikkaa "huonommaksi", lähinnä erilaiseksi.

Ja jos kiistelemme makuasioista, itse taas arvostan nykyään enemmän "käsin mallinnettua" kolme-Dimension-maailmaa, kuin taustamaisemaa, jonka päällä hahmot liikkuvat pahimmillaan irrallisen näköisesti. Nämäkin on usein taitavasti käsin piirretty - silti en voi palata tuohon "piirrettyyn" tyyliin enää.
Jos se ei vaadi ylenpalttisia konetehoja, hyvä.

"Tehomyllyn" lisäksi saisi kyllä olla jemmassa jokin vuosisadan vaihteen (Win95-Vista) käyttöjärjestelmällä varustettu pc, jolla voisi näyttää nuoremmalle polvelle sen aikaisia pelejä tai pelata itse.

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus
Lainaus Erik H.

"Tehomyllyn" lisäksi saisi kyllä olla jemmassa jokin vuosisadan vaihteen (Win95-Vista) käyttöjärjestelmällä varustettu pc, jolla voisi näyttää nuoremmalle polvelle sen aikaisia pelejä tai pelata itse.

Todellakin! Olen myös haaveillut rakentavani jokaiselle aikakaudelle retrotehomyllyn, mutta niillä osilla mitkä haluaisin niihin maksaa yllättävän paljon esim. Ebayssa, koska ne on juuri samaan tarkoitukseen haluttua tavaraa. Kai tietenkin jos tyytyisi kunkin aikakauden toiseksi parhaaseen prossuun, näytönohjaimen jne. niin sitten pääsisi huomattavasti halvemmalla, mutta tehomyllyjähän tässä ollaan rakentamassa!

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

No retropelaaminen on sitten asia erikseen, mutta jos mietitään jotain "uudempaa" peliä, kuten nyt vaikkapa Skyrim, tai miksei vaikka TES sarjan kolmas osa Morrowind....

Väitän että ne jotka väittävät haluavansa mielummin pelata näitä pelejä niiden alkuperäisessä kuosissa mielummin kuin modattuna PC:llä (siis jos hielle tarjottaisiin ilmaiseksi tehomyllyä ja valmiiksi täysin modattua Skyrimia tai Morrowindia, ilman että heidän itse tarvitsee vaivautua asentamaan mitään), valehetelavt kyllä itselleen (ja muille).

Vai olisiko esim. Hayarigami näiden vertailujen jälkeen eri mieltä?

https://www.youtube.com/watch?v=CgvGRC9-g1Y

https://www.youtube.com/watch?v=z06xWTeBceE

Siis joo varmasti varmasti se alkuperäinen Skyrim tai Morrowind konsolilla pelittää aivan yhtä hyvin kuin modattu PC:llä, mutta onhan tuossa nyt eroa kuin yöllä ja päivällä ja ainakin oma kokemus on se, että näissä peleissä yksityöskohtaisempi ja parempi grafiikka ja väririkkaampi maailma tekemävät pelikokemuksesta huomattavasti paremman...

Toinen hyvä vertailu, tuo vuosikymmen takainen grafiikkahuorauksen kohde, Crysis:

https://www.youtube.com/watch?v=AcKLjgWl7tM

Väittääkö joku tosissaan, että konsoliversion pelaaminen ei huonontaisi pelikokemusta yhtään PC-versioon verrattuna, kun eroa on tässäkin kuin yöllä ja päivällä? Kyllä mielestäni näissä tapauksissa kun Crysiksesta tai TES sarjan peleistä puhutaan, huomattavasti parempi ja yksityiskohtaisempi grafiikka kaikkine tehosteineen PC:llä luo huomattavasti paremmman ja tunnelmallisemman pelikokemuksen.

Sitten jos mennäään resoluutio/framerate väittelyyn niin tottakai parempi resoluutio ja ruudunpäivitys kelpaavat, mutta istelleni ei ole mikään ylitsepääsemätön ongelma pelata tuota valtaisaa Xbox 360 backlogia 720p resoluutiolla ja 30 framea sekunnissa.....silti tottakai toivon että mahdollisimman moni 360-peli saisi "Enchantment" päivityksen, sillä ovathan nuokin erot selvästi nähtävissä:

https://www.youtube.com/watch?v=YJm2RD2yHpQ&t

Mutta itselleni tuo ei ole kuitenkaan selllainen asia joka pilaisi pelikokemuksen täysin, kuten voisin kuvitella vaikka snaketuksen kohdalla...mutta myönnän toki itsekkin, että PC:llä pelatessa haluan parhaan mahdollisen kokemuksen, kaikki asetukset tapissaa, ja kuten todettua modeila voi todella saada ihmeitä aikaan. Sen verran "grafiikkahuoraa" itsestänikin löytyy, mutta esim 4K-pelaaminen PC:llä ei itselleni ole vielä mikään "must have" juttu, 1080p riittää edelleen aivan hyvin.

Konsoleilla taas pelikohtaisesti valitsisin 4k/30fps tai 1080P/30fps väliltä (siis jos pelissä on kyseinen vaihtoehto asetukissa), hyvä että PS4 Pro ja Xbox One X:n kohdalla on joissain peleissä tuotu pelaajien valittavaksi.

Käyttäjän Majur1 kuva
Majur1

Tottakai grafiikalla ja suorituskyvyllä on merkitystä, mutta niin moni asia menee vain tämän edelle. Erityisesti Switchin jälkeen mietin aina PC:llä pelatessani, että voi kunpa saisin tämänkin pelin mukaani. Switchillä graffoilla ja suorituskyvyllä ei ole vain enää mitään merkitystä. Kannettavuus on noussut niin suureksi osaksi omaa pelaamistani, etten oikeasti kaipaa PC:n tehoja. Nintendo on siitä mahtava poppoo, että saavat kyllä heikommastakin raudasta huolimatta tehtyä erittäin näyttäviä pelejä. Yksi syy on graafinen tyyli. Realistisuuden tavoittelu saa monesti pelit hyvin harmaiksi ja masentaviksi. Pidän Breath of the Wildia monin tavoin kauniimpana pelinä kuin Witcheriä, jonka olen pelannut teho-PC:llä. Tässä suurin syy on juuri se graafinen tyyli, minkä avulla se maailma herää henkiin ihan uudella tavalla. Yritän siis sanoa, että oikeasti niillä 4koilla ja 120 fps:llä ei sitten kuitenkaan ole mitään merkitystä jos peli on aivan hirveä. Eikä ne graffat saa mua ostamaan peliä yksinään. Pelattavuus, kannettavuus ja graafinen tyyli sen sijaan saa.