Oikea mielipide: Väkivaltaisuus tekee sinusta videopelaajan / Blogit / pelaaja.fi

Oikea mielipide: Väkivaltaisuus tekee sinusta videopelaajan

6.10.2018 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
4
Oikea mielipide: Väkivaltaisuus tekee sinusta videopelaajan

Myytti, jonka mukaan videopelit aiheuttavat lapsissa ja nuorissa hillittömiä väkivaltaisia taipumuksia, tuntuu itse ihmiskuntaa vanhemmalta. Tutkijat ovat vuosia pyrkineet toteamaan yhteyden näiden kahden ilmiön välillä varmaksi, mutta kiistattomia tuloksia ei ole hyvistä yrityksistä huolimatta saatu aikaan.

Menneellä viikolla julkaistun uuden raportin mukaan epävarmuuden ajat ovat kuitenkin ohi. 24 aiemman tutkimuksen tuloksia analysoiva meta-analyysi kertoo väkivaltaisia videopelejä pelaavien lasten joutuvan useammin fyysisiin kahinoihin ja istuvan rehtorin kansliassa muita ikätovereitaan tiuhemmin.

Julkaisua on luonnollisesti seurannut etenkin rapakon takana aikamoinen mediamyrsky. Sen sisällöstä leijonanosa edustaa juuri sellaista vastuutonta roskajournalismia, josta jokin aika sitten avauduin tässä blogissa. Toisaalta kukapa ei tahtoisi tahkota klikkejä ajatuksella siitä, että kukkahattutätien pahimmat pelot on vihdoin todistettu oikeiksi?

Toimittajien olisi kuitenkin kannattanut tehdä taustatutkimuksensa kunnolla, sillä tarkemmalla silmäilyllä väite ei tunnu olevan alkuunkaan niin tukevissa kantimissa kuin otsikot antavat ymmärtää. Useampi alan tutkija on jo ehtinyt huomauttamaan, että oletettu linkki videopelien ja väkivaltaisen käyttäytymisen välillä on niin hatara, ettei sitä monissa yhteyksissä laskettaisi merkittäväksi. Tämän lisäksi analyysin toteuttanut sosiaalipsykologi itse myöntää, ettei syy-seuraussuhteen suuntaa voitu varmistaa. Toisin sanoen voi hyvinkin olla, että luonteeltaan väkivaltaiset henkilöt kallistuvat omasta tahdostaan väkivaltaisten pelien puoleen.

En itse ole psykologi tai tiedemies, mutta olen videopelaaja, eikä teinivuosistani ole vielä turhan paljon aikaa. Omasta kokemuksestani väittäisin, että Grand Theft Autoa rajoitteetta rämpyttävien lasten kotiolot ja kasvatus ovat suuremmalla todennäköisyydellä epävarmaa sorttia kuin niiden, joiden mediakulutusta valvotaan vanhempien toimesta. Voin ilman tutkijataustaakin todeta sataprosenttisella varmuudella, että puutteellinen vanhemmuus näyttelee käytösongelmien muodostumisessa huomattavasti suurempaa roolia kuin videopelit.

Mielestäni ei myöskään tunnu turhan mahdottomalta ajatukselta, että väkivaltaiset pelit vetoaisivat juuri sellaisiin yksilöihin, joilla aggressio-ongelmia on jo omasta takaa. Räiskintäpeleistä nauttivat toki monet täysin tasapainoisetkin tapaukset, mutta jos vaikkapa kasiluokan vaikeimman meno-Eetun annetaan valita Call of Dutyn tai Animal Crossingin välillä, ei liene vaikea arvata lopputulosta. Parhaassa tapauksessa väkivaltaiset videopelit voivat jopa toimia turvallisena tapana purkaa patoumia.

Epäilemättä maailmaan mahtuu tapauksia, joiden kohdalla fantasiaväkivalta on vaikeuttanut olemassa olevia käytöshäiriöitä tai hämärtänyt valmiiksi hataraa moraalikäsitystä. Moinen on kuitenkin ainakin tuoreen tutkimuksen perusteella niin harvinaista, etten itse kehtaisi uutisoida videopelien karmeudesta kovin vakavalla naamalla. Aina on muistettava, ettei korrelaatio kahden asian välillä välttämättä kieli kausaliteetista. Vaikka yhteys olisikin olemassa, emme ole vielä edes päässeet kysymykseen siitä, ovatko seuraukset pelinkehittäjien vai vanhempien vastuulla. Arvatkaapa, mitä mieltä itse asiasta olen!

Johanna Puustinen

Kommentit

Käyttäjän Petteri Uusitalo kuva
Petteri Uusitalo

Mututuntumalla voisin veikata, että rehtorin kansliassa istuvat useammin myös ne lapset jotka tykkäävät viettää välituntinsa erilaisten pallojen potkimisen eivätkä esimerkiksi lukemisen parissa. Silti ei ole kauheasti näkynyt otsikoita, joissa kauhistellaan urheilun tekevän lapsista väkivaltaisia...

Käyttäjän ghjkl kuva
ghjkl

Alle prosentin selitysaste on aivan yhtä tyhjän kanssa. Vaikka tätä pidettäisiinkin tilastollisesti merkitsevänä, ei se todellakaan ylittäisi uutiskynnystä missään aiheessa, jossa toimittajakunnalla ei ole omaa vahvaa vakaumusta. Mutta kun pyhä missio on osoittaa, että pelit tekevät ihmisistä väkivaltaisia ja seksistisiä rasistireppanoita, niin johan alkaa palstatilaa löytyä.

Käyttäjän N-Gage kuva
N-Gage

Parin teini-ikäisen vanhempana täytyy sanoa että ajat ovat muuttuneet paljon omista teinivuosista. Pussikalja-örveltämisen sijaan pelaavat online-pelejä kaverien kanssa ja hauskaa on. Surkuhupaisia noi lööppi-median mustamaalaamis-yritykset.

Käyttäjän Hepii89 kuva
Hepii89

oon ollu ja en oo ollu väkivaltainen,. kyllähån vääkivaltaisuus on ihan ihmisen perus viettejä, tuskin videopelit sitå teki? toki elokuvat ja pelit saattaa inspiroida jo väkivaltaista persoonaa. ei kyllä itseäni ole inspiroinut, eikä minusta väkivaltaista tehnyt. evoluutio teki ja lopetti sen, vanha ei enää jaksa tapella ku pakosta

Nostoja