Pääkirjoitus: Limbossa / Blogit / pelaaja.fi

Pääkirjoitus: Limbossa

4.04.2014 // Kirjoittanut: Miika Huttunen
5

Microsoft ilmoitti viimeinkin, milloin Xbox One ilmestyy niillä 26 alueella, joilla sitä ei viime vuoden lopulla tapahtuneessa julkaisussa virallisesti nähty – mukaan lukien Suomi ja Pohjoismaat. Monille uutinen ei kuitenkaan ollut mieluinen, sillä varhaisimmat huhut ajankohdasta kävivät toteen: se tapahtuu vasta syyskuussa. Tämä tarkoittaa sitä, että Xbox One nähdään täällä lähes vuosi sen jälkeen, kun valtaosa maailmasta sai sen käsiinsä.

Reaktiot uutiseen ovat olleet pääasiassa pettyneitä, sillä monet jaksoivat vielä uskoa tai toivoa, että konsoli julkaistaisiin virallisesti täälläkin vielä ennen kesää. Joka tapauksessa julkaisu-uutista vielä odottaneiden on nyt helpompi ratkaista, ostaako konsolin ulkomailta saman tien vai odottaako kenties syksyyn. Monet pettyneet odottajat ovat ehtineet jo syytellä Microsoftia julkaisutiedon tahallisesta pimittämisestä, koska alkuperäinen huhu osoittautui todeksi, mutta tästä tuskin on kyse. Lopullisen totuuden tietää vain Microsoft itse.

Nyt odotetaankin huhtikuuta, jolloin Microsoft on luvannut kertoa lisää yksityiskohtia syksyn julkaisusta. On erityisen kiinnostavaa tietää, kuinka paljon palveluita ja lokalisointia se aikoo joka maassa Xbox Onen suhteen tehdä. Alkuperäinen syy julkaisun lykkäämiseen oli juuri lokalisoinnin ja palveluiden toiminnan varmistaminen eri alueilla. Se on etenkin tv-puolen osalta iso urakka suhteessa monien pienten maiden, kuten vaikkapa Suomen, kokonaismarkkinoihin.

Ei pidä taaskaan unohtaa, että Microsoftin visio Xbox Onesta on laajempi kuin pelkkä pelikonsoli. Jos se haluaa olla kaikkialla se peli- ja viihdejärjestelmä, joksi se itse laitteen määrittelee, pitää lokalisoitujen palveluiden ja toimintojen toimia heti kättelyssä. Ostava yleisö on vakuutettava kerralla, sillä toista mahdollisuutta ei helposti saa. Siksi on ymmärrettävää, jos Microsoft haluaa varmistaa asian jokaisessa maassa, vaikka se tarkoittaakin laitteen julkaisun lykkäämistä näin paljon.

Lähinnä peleistä kiinnostuneita pelaajia asia ei tietenkään välttämättä lämmitä. Pelikoneena Xbox One on nyt Pohjoismaissakin eräänlaisessa limbossa: se on olemassa ja sitä voi jopa ostaa joistakin paikallisista kaupoista, kuten myös sen pelejä. Silti sitä ei virallisesti tueta, joten useimmat sen palvelut tai ominaisuudet eivät vielä toimi, eikä paikallinen saatavuus ole laaja tai taattu. Mekin joudumme miettimään, mitä teemme sen yksinoikeuspelien suhteen. Odotammeko virallista julkaisua vai käsittelemmekö ne normaaliin tapaan jo ennen sitä, kuten tässä numerossa arvostellun Titanfallin tapauksessa teimme? Tosin peli julkaistiin samalla myös tietokoneille, mikä puolsi jälkimmäistä ratkaisua.

Sony ja PlayStation 4 saavat kieltämättä näissä 26 maassa nyt kovan etumatkan. Monet Xbox Onesta kiinnostuneet tosipelaajat toki hankkivat koneen jo ennen syksyä, elleivät sitä jo ole tehneet, mutta kuinka käy laajemman yleisön? Entäpä yksinoikeuspelit – onko Microsoftilla tarjota syksyllä sellainen paketti, ettei siitä voi kieltäytyä? Tähän tuskin saadaan vastausta ennen sitä, mutta ainakin on aikaa arvailuille ja uusien salaliittoteorioiden keksimiselle.

Miika Huttunen
Pelaaja-lehden päätoimittaja

Kirjoitus on julkaistu Pelaaja-lehden huhtikuun numeron 139 pääkirjoituksena.

Kommentit

Käyttäjän snaketus kuva
snaketus

Tosipelaajat pelaa pc:llä ja sen mitä ei pc:llä ole niin esim. PS4:llä. Laite on kumminkin ihan pelaamiseen tehty ja jo julkaistu.. ja halvempi.

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi

Ottakaa Pelit lehdestä mallia, siellä he tietävät paremmin mitä tehdä Xbonen yksinoikeus peleille.

Käyttäjän jmetsara kuva
jmetsara

Hyvä otsikko. Mulla on One ja onhan tää vähän erikoinen tilanne, kun laitetta ei varsinaisesti myydä Suomessa. Jotenkin en vaan usko, että laitteen TV-ominaisuudet olisi kovin kummoisia täällä pohjolassa. Pelikoneenahan tätä pidetään, joten olisi hyvin voitu julkaista jo täälläkin.

Käyttäjän olight kuva
olight
Lainaus käyttäjältä snaketus

Tosipelaajat pelaa pc:llä ja sen mitä ei pc:llä ole niin esim. PS4:llä. Laite on kumminkin ihan pelaamiseen tehty ja jo julkaistu.. ja halvempi.

Tosipelaajat pelaavat korttipakasta lähtien kaikilla vempeleillä :)

Käyttäjän mur72 kuva
mur72

Minäkään en usko, että Suomessa Xbone tarjoaa kummempaa multimediaa, kuin mitä jo älytelevisiolla tai vanhemmillakin konsoleilla saa. Parhaimmassakin tapauksessa erikoisempi sisältö tulenee oleman saksaksi tai ranskaksi dubattua ruotsinkielisellä tekstityksellä. :P

Nostoja