Pelisyksyn ensimmäiset tuulet / Blogit / pelaaja.fi

Pelisyksyn ensimmäiset tuulet

7.09.2006 // Kirjoittanut: LassiK
15

Syyskuusta oli joka tapauksessa tulossa valtavan uutistulvan ja uutuuksien aikaa - ja uutisten piti olla kaikille kolmelle uuden sukupolven koneelle hyviä. Leipzigin lässähdyksen jälkeen pelisyksyyn vaadittiin lisää tietoa tulevista peleistä ja koneista.

Kukaan ei kuitenkaan odottanut - mitä nyt joku ehkä pelkäsi - että 6. päivänä Sony pudottaisi suurimman pommin: PlayStation 3 ei ilmestykään Suomessa ja muualla Euroopassa ennen maaliskuuta 2007. Tällä kertaa viivästys ei ollut vain kuukauden lykkäys, kuten PlayStation 2:n kanssa, vaan kolmannesvuoden pituinen keskisormi pelaajien kasvoihin: uusi konsoli onkin nyt taas puolen vuoden päässä. Nettiin ponnahti nopeasti Thisiswaiting.com-sivusto, jolla turhautuneet pelaajat tilittävät.

Turhautuneita ovat varmasti Sonyn työntekijät kaikkialla Euroopassakin. Japanin sanelema lykkäys kun vaikeuttaa heidän työtään pahasti.

Pelaajat pohtivat tietysti vaihtoehtojaan. Isojen konsoleiden tilaaminen Yhdysvalloista tai Japanista ei kuitenkaan ole kovin houkuttelevaa, sillä pelit ovat aluekoodattuja (kyllä, viimeisimpien tietojen mukaan PS3-pelitkin ovat pääosin aluekoodattuja), eikä tulevaisuuden europelit toimi tuontikoneessa. Toisinhan kävi PSP:n kanssa, jota hardcore-pelaajat tilasivat tulvina Aasiasta ja Yhdysvalloista, kun eurojulkaisu venyi lähes vuoden päähän konsolin tulosta myyntiin Japanissa.

Samaan aikaan Microsoftilla ja Nintendolla hykerrellään. Syystäkin: esimerkiksi eilen tapasin jalkapalloilun merkeissä hyvän ystäväni Akin, joka oli jo korvamerkinnyt summan PS3-hankintaan. Nyt kiikarissa on kuitenkin Wii60-yhdistelmä eli Xbox 360 ja Wii, varsinkin kun NHL 07:n Xbox 360 -versio on parasta jääkiekkopelaamista miesmuistiin, ja Pro Evolution Socceristakin tulee lokakuussa uuden sukupolven versio.

PlayStation 3:n euroviivästymisestä tuli iso uutinen, joka peitti alleen toisen ikävän tiedon, jonka Ken Kutaragi paljasti Associated Pressille: konsolin tuotantoa ei ole vielä aloitettu, ja julkaisun yhteydessä koneita saadaan maailmalle vain puoli miljoonaa. Valtavirran mediakin huomioi katastrofaaliselta näyttävän tilanteen: esimerkiksi BBC News ruoti konsolin lipsahdusta vielä tämän aamun bisnesraporteissaan, kun Sonyn osakkeen arvo jatkaa alamäkeään. Syy kiinnostukseen on varmasti iso riski, jonka elektroniikkajätti ottaa konsolillaan. Kuten Wired-lehti erinomaisessa artikkelissaan kirjoittaa, PS3:n floppi voi tarkoittaa koko yhtiölle sayonaran sanomista.

Pelkät julkaisuongelmat eivät kuitenkaan kaada konsolia, vaikka enteet ovatkin huonoja. Vielä on mahdotonta ennustaa, pystyvätkö kilpailijat hyödyntämään yhtä joulua ilman PS3-kilpailua, vai jaksaako PS2 kiinnostaa ja pakkaavatko tontut PSP:tä paketteihin. Vain yksi asia on varma: eBay-verkkohuutokaupassa tehdään tämän vuoden lopulla isoja voittoja, kun PS3:sta taistellaan.

Hardcore-pelaajien ostopäätöksiin vaikuttavat varmasti syyskuun aikana kuultavat uutiset. Nintendo avaa pelin viikon kuluttua kahdella lehdistötilaisuudella: ensin 14. päivänä Japanissa ja Yhdysvalloissa, sitten 15. päivänä Lontoossa. Wiin julkaisupäivät ja -hinnat on nyt pakko paljastaa. Onnistuukohan Nintendolta maailmanlaajuinen julkaisu? Eurooppalaisetkin saattavat saada koneensa ennen joulua, sillä Wiitä on CNN Moneyn mukaan valmistettu jo kesäkuusta alkaen. Nintendo on myös kiistänyt kiinalaisen PC Games -lehden huhut liiketunnistimen valmistusongelmista – olisi toki ironista, jos molemmat konsolijulkaisut viivästyisivät yksittäisen komponentin eli sinisen diodin (PS3) ja liikeanturin (Wii) tuotantopulmien takia.

Sonylle Tokyo Game Show -pelimessujen avauspuhe on tärkeä paikka. Ken Kutaragin täytyy 22. syyskuuta kello 10 paikallista aikaa eli kolmelta aamuyöstä Suomen aikaa kääntää PlayStation 3:n E3:sta asti jatkunut pr-katastrofisarja voitoksi. Pelaajat pitäisi suostutella odottelemaan uuden sukupolven mukaan lähtemistä, ettei loppuvuoden konepula ja eurojulkaisun myöhästyminen ajaisi pelaajia Xboxin ja Wiin pariin.

Eurooppalaisille tilanne näyttää nihkeältä, sillä Guitar Hero 2:a ja Bullynä ennen tunnettua Canes Canem Editiä lukuun ottamatta PS2:n pelitarjonta ja Killzonea ja Vice City Storiesia lukuun ottamatta myös PSP:n pelitarjonta tuntuu hiipuvan. Final Fantasy XII tuskin tulee PAL-maahan ennen vuoden loppua.

Mutta Sonylla on paljon asiaa TGS:ssä. Millaisia ovat PS3:n mediaominaisuudet, miltä pelit ihan oikeasti näyttävät valmiilla raudalla, pääsevätkö messuvieraat käsiksi Metal Gear Solid 4:ään ja löytyykö nettipelisysteemistä haastajaa Livelle?

Viimeisenä puhuu Microsoft. Syyskuun 27. päivänä Barcelonassa järjestettävä X06 alkaa perinteisesti tiedotustilaisuudella, jossa kuullaan miksi 360 pitäisi hankkia nyt, eikä odottaa PS3:a. Microsoftin syksyn pelejä on esitelty jo Pelaajassakin Gears of Warista Crackdowniin, ja uuden Edge-lehden tarina Viva Pinatasta herätti kiinnostusta Raren puutarhasimulaattoriinkin. Onko X06:ssa luvassa yllätyksiä julkaisupäivien suhteen – ehtiikö Forza 2 joulukuun 8. päivään, kuten Gamesindustry.biz vielä piti mahdollisena? Muiden pelinkehittäjien valikoima yltää testatusta laadusta (NHL 07, Test Drive Unlimited, Dead Rising ja moniformaattipelit Lego Star Wars ja Just Cause) lupaaviin kysymysmerkkeihin (FIFA 07, PES6 360, Splinter Cell: Double Agent) ja varmoihin myyjiin (Call of Duty 3 ja muut sotarypistelyt). Luottaako Microsoft siihen että nämä riittävät jouluun asti, vai onko ässiä vielä hihassa? Voi tietysti olla, että painopiste on tulevassa: Halo 3:sta nähdään satavarmasti jotain, samaten Alan Wakesta.

Mediakeskuspuolella Microsoftilla on selvästi suunnitelmia boksinkin suhteen – uusi Windows Media Player tarjoaa mahdollisuuden lähettää videota tietokoneelta Xbox 360:lle, kunhan konsolin Dashboard vain päivittyy. Tyttöystäväni lähtee työmatkalle, joten viikonloppuna otan nörttituokion, asennan televisioon kytkettyyn Mac Miniin Windowsin Media Center -version ja testailen, mitä kaikkea laitteella voi tehdä. Mikäli homma toimii hyvin, pitää raportoida lisää.

Mihin tämä kaikki sitten tiivistyy? Odottamiseen. Kuukauden kuluttua pelimaailmasta tiedetään paljon enemmän ja ratkaisuja on helpompi tehdä muunkin kuin pelkkien mielikuvien perusteella. Tällä hetkellä PS3:lla on kuitenkin korkein vuori kiivettävänään: vain 17 prosenttia Pelaajalehti.comin kävijöistä on äänestänyt epätieteellisessä etusivun kyselyssä odottavansa PS3:a.

Mikäli jalkapallohurmos Suomessa jatkuu, Xbox 360:lla on hyvät mahdollisuudet houkutella pelaajia ainoana next-gen -futiskoneena. Onkohan FIFA 07:n vai PES6:n 360-versiossa parempi Suomen maajoukkue? Puola-voiton ja Portugali-tasapelin jälkeen odotukset lokakuun 7. Armenia-peliin ja 11. päivän Kazakstan-peliin alkavat olla korkealla – kuka olisi uskonut että johdamme EM-karsintalohkoa kahden vaikean ottelun jälkeen!? Jari Litmanen! Ääni on yhä käheänä Trickshotissa katsotun matsin jälkeen – täytyy sanoa että suomalaisyleisökin osaa pitää meteliä futismatsissa, vaikka kannatuslauluihin ei ole ihan brittifutiksen vertaista perinnettä.

Pelaajalehti.comia kannattaa seurata niin lehdistötilaisuuksien live-raporttien kuin ensimmäisten futispelikommenttienkin varalta. Syyskuun mittaan pitäisi kuulua reilusti molempia.

Kommentit

Käyttäjän Coconut kuva
Coconut

Semmoinen pieni huomautus, että Nintendolla on itse asiassa kolme pressitilaisuutta ensi viikolla. Yksi Nintendon päämajassa Kiotossa (14.9) ja sitten vielä nuo New Yorkin ja Lontoon tapahtumat.

Käyttäjän Sharkie kuva
Sharkie

Hyvin puhuttu. Todella jännä nähdä mitä Kahjo-Kenillä voi tässä tilanteessa olla TGS:sa sanottavanaan. Varmaa nimittäin on, että sitä silti riittää. Mutta puhuuko mies asiaa?

Jännä on myös ihmiselle ominainen asenne, että odottaminen on hirveää. Jos on rahat varattuna vaikkapa nyt PS3:seen, ja sitten käy näin, aletaan heti harkita next-best-thingiä. Pelaaminen on selvästi meille äärimmäisen henkilökohtaista, ja tällaisen asiat otetaan suunnilleen loukkauksena.

Käyttäjän LassiK kuva
LassiK

Kiitoksia, Coconut - tuon uutisen olin missannut. Luotettavat lähteethän tuonkin ovat vahvistaneet - mielenkiintoinen infopommitus tulossa parin päivän aikana, ja ovelasti otetaan kohu haltuun ennen TGS:ää.

Kolmen aikaan aamuyöstä 13. ja 14. päivän yönä kuullaan siis Japanin detaljit.

Käyttäjän Tuhomursu kuva
Tuhomursu

Keskisormi pelaajien naamaan todellakin. Hyvin sanottu, sillä monessa tapauksessa Wii60 ei ole laastariratkaisu, vaan päätös asettaa koko Sonyn konserni boikottiin. Omasta tuttavapiiristä kuuluu muutama tähän maailmanlaajuiseen Wii60-veljeskuntaan ja joitain heidän jutustelujaan seuratessa ilmassa on enemmän katkeruutta kuin kotimaisessa kylässä viisikymmentäluvulla. Ei pelaajatkaan kaikkea paskaa niele täysin mukisematta ja Sony on syöttänyt sitä virnistellen ja kaksin käsin jo pidemmän aikaa - itse ostan PS3:n, ellei helvetti jäädy. Sonyn viimeaikaiset törttöilyt ovat kuitenkin vetäneet pahasti pakkasen puolelle ja melkolailla saavat heittää pökköä pesään jotta saadaan talo lämpimäksi.

Voitaisiin aloittaa mm. Kutaragin julkisesta irtisanomistilaisuudesta.

Käyttäjän Anaconda kuva
Anaconda

Kiitos tästä hyvästä pohdinnasta. Vaikka Ken-setä, Kaz Hirai ja muut Sonyn ihmemiehet aikamoisia sanataitureita ovatkin, saa sieltä tulla jo jotain aika ihmeellistä, että tilanne saataisiin edelle samalle tolalle kuin mitä se oli ennen Euroopan julkaisun viivästymisen ilmoittamista. Sonylla tilanne on selvästi mennyt niin, että E3 05:sta varten keitokseen hämmennettiin hieman totuutta ja 1000 valhetta, joita puretaan sitten kuukausi kuukaudelta, ja sitten toivotaan, että edes osa muistaa mihin se ehkä kuitenkin pystyy.

Wii60 -ihmisiä löytyy minunkin kaveriporukastani, tosin moni on tehnyt erikoisen päätöksen: antaa konsolipelaamisen olla. Itse taidan myös siirtyä Wii60 -mieheksi.

Käyttäjän Jarkko Fräntilä kuva
Jarkko Fräntilä

On muuten mielenkiintoista huomata, kuinka esimerkikis PES-sarjasta on tullut jo niin kova bärndi, että sen avulla voidaan jopa houkutella pelaajia konsolin ostoon. Itse luultavasti käytän veronpalautukseni (800 euroa, kiitos Suomen valtio!) 360-konsoliin lähes ainostaan PES 6:n takia - tämä sillä varoituksella tietenkin, että mm. nettipeli on hyvä ja peli muutenkin nextgen-koneella valovuoden edellä PS2-versiota. Tätä ennen ostosuunnitelmissa oli... PS3.

Enkä ole ainoa, joka 360-konsoliin on kääntymässä juuri PES:in takia.

Käyttäjän Jarkko Fräntilä kuva
Jarkko Fräntilä

Asiasta kukkaruukkuun, eli asian vierestä: voikos näitä tekstejään muokata mitenkään? Nuo kiritusvirheet näyttävät kammottavilta... :)

Käyttäjän Fraeon kuva
Fraeon

Niitä Anacondan mainitsemisen ihmisiä ihmettelen, jotka konsolipelaamisen jättäisivät ihan siksi, ettei PS3:sta saa heti nyt. Häh?

Mutta tästä kisasta tulee mielenkiintoinen. 360 ja Wii saivat juuri lisäaikaa. Ja joulusesonkina pamahtaa yhtä sun toista.

P.S. Mielenkiintoinen havainto: googlettakaapas "yhtä sun toista" ja katsokaa mitä listautuu.

Käyttäjän Matias Kainulainen kuva
Matias Kainulainen

Suomen Microsoftin markkinoinnin pitäisi olla nyt hereillä ja käynnistää mainoskampanja juurikin näitä urheilupelejä (NHL 07, PES6) painottaen. Suuri yleisö ei vielä tiedä yhtään mitään esimerkiksi uuden änärin loistavuudesta.

Käyttäjän lemmu kuva
lemmu

Nythän on monet liikkeet (playerone, gamelife, konsolinet jne..) pistäny ton nhl 2007 buldlen myyntiin. Itsehän pistin sen heti ennakkotilaukseen vain ja ainoastaan nhl 2007 takia. Oli se mukava kuulla, että kerrankin on tehty ihan alusta asti vanha pelisarja. Odotukset ovat ainakin korkealla...