Pelivalistajan puheenvuoro, eli kuinka suhtautua paljon pelaavaan lapseen tai nuoreen / Blogit / pelaaja.fi

Pelivalistajan puheenvuoro, eli kuinka suhtautua paljon pelaavaan lapseen tai nuoreen

2.10.2012 // Kirjoittanut: Valtteri Hyttinen
20

Virallisen kuvauksen mukaan Pelitaito-projektin tavoitteena on lasten ja nuorten liikapelaamisen ja pelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisy. Projekti luo työkaluja ja apuvälineitä pelaamisen hallintaan sekä jakaa tietoa pelaamisesta. Toiminnalla edistetään pelien ymmärrystä, pelien lukutaitoa, vanhempien pelituntemusta ja kansalaisjärjestötoimintaa.

Paljon asiaa, mutta mistä projektissa oikeastaan on kyse?

Pelitaito-projekti on valistusta. Sanalla on melkoinen taakka – mieleen tulee sormenheristelyä ja se iänikuinen kukkahattu. Valistaminen on onneksi muutakin: tiedon jakamista ja vaihtamista, väärinkäsitysten kumoamista ja ajankohtaisiin asioihin reagointia. Pelaamisen osalta valitettavasti perinteinen negatiivinen stereotyyppi on ollut, ja on toisinaan yhä, vallalla. Pelitaidossa pyrimme tekemään jotain muuta.

Ketä me valistamme, miten ja mistä? Kuten virallisesta kuvauksesta käy ilmi, kohteita on useita. Tämä tuo mukanaan omat haasteensa. Näitä kuvastanevat parhaiten seuraavat kaksi lainausta:

”Yltiöpositiivinen suhtautuminen pelaamiseen. […] Ei ehkä kannata sanoa, että ihan yhtä ok on viettää 15 tuntia pelaamisharrastuksen kuin liikuntaharrastuksen parissa.”
(Vanhemman kirjallinen palaute koulun vanhempainillan jälkeen)

”Teidän aikomuksenne on kyllä hyvä, mutta linja on hirveän yksipuolinen ja tuomitseva.” (Peliharrastajan vastaus kyselyymme Assembly Summer 2012:ssa)

Pelien parissa on monenlaista toimijaa. On pelaajia, kasvattajia, pelintekijöitä, peliongelmaisten auttajia, päättäjiä ja peleistä kirjoittajia. Kaikilla näistä on oma mielipiteensä pelaamisen hyödyistä ja haitoista, ja näistä mielipiteistä pidetään usein tiukasti kiinni. Eri ryhmien kanssa on työskenneltävä eri tavalla. Yllä mainitut pelaajat ja kasvattajat ovat kaksi keskeisintä ryhmää.

Pelaajia kohtaamme ensisijaisesti erilaisissa tapahtumissa, esimerkiksi Assemblyilla tai LanTrekeillä, sekä netissä, kuten vaikkapa tässä kirjoituksessa. Pelaajien kanssa työ on usein herättelyä pelaamisen roolista omassa elämässä. Homma on yllättävänkin helppoa, nuoretkin pelaajat tiedostavat usein pelien haittavaikutukset ja suhtautuvat ylipäänsä koko asiaan fiksusti. Moni kertoo, että jossain vaiheessa on mennyt överiksi, ainakin sillä jollain kaverilla. Sormea ei tarvitse heristää. Usein riittää, että mainitsee siitä, että näitäkin asioita on hyvä miettiä.

Kasvattajat, kuten vanhemmat, opettajat ja muut nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ovat usein haastavampi kohderyhmä. Mielipiteet on muodostettu jo aikapäivää sitten, eikä niitä hevin haluta kyseenalaistaa saati muuttaa. Syyttävällä sormea ei pidä kuitenkaan osoitella liikaa: pelikammoa on lietsottu mediassa huolella, eikä peliteollisuuskaan ole aina kantanut vastuutaan. Kasvattajille Pelitaidon viesti on usein hyvin toisenlainen kuin pelaajille: ”Pelaaminen on harrastus siinä missä lukeminen tai kitaran soitto.” ”Tiesittekö, että on kehittäviäkin pelejä?” ”Puhukaa lasten kanssa pelaamisesta, älkää vetäkö johtoja seinästä.” Ja niin edelleen. Ammattilaisia ja vanhempia kohdataan esimerkiksi vanhempainilloissa, messuilla ja ammattilaiskoulutuksissa.

Pelihaittoja ja liikapelaamista ehkäistään parhaiten meidän nähdäksemme rakentamalla pelien ympärille keskustelukulttuuria, joka perustuu faktoille kiihkoilun ja paniikin sijaan. Aggressiivinen ilmapiiri, kieltäminen ja syyttely eivät auta ketään tai paranna tilannetta. Tilalle Pelitaito tarjoaa mallia, jossa tunnistetaan hyödyt ja haitat, ja pyritään korostamaan ensimmäistä ja vähentämään jälkimmäistä. Yksinkertainen ajatus sinänsä, mutta ei läheskään niin helppo toteutettava, kuin voisi olettaa.

Pelikeskustelun rintamalinjat ovat rakentuneet vuosien mittaan ja juoksuhaudat on kaivettu syviksi. Niistä ei hevillä haluta lähteä liikkeelle. Näiden kahden aseman väliin jää pitkä ei-kenenkään maa, jolla projektimme liikkuu. Paikka ei ole helppo, välillä tultakin tulee molemmilta puolilta. Siitä huolimatta ja sen takia houkutellaan ihmisiä ylös poteroistaan ja puhumaan keskenään.

Keskustelu vaatii rohkeutta. Pelaajien kohdalla se on valmiutta myöntää, että pelaaminen voi mennä yli ja haitata omaa elämää, tai että K-18 -pelien pelaaminen alakoulussa ei ole hyvä idea lapsen henkisen kehityksen kannalta. Kasvattajilta kysyy rohkeutta tutustua peleihin ja pelaamiseen avoimin mielin, sekä tunnistaa ja tunnustaa, missä oman asiantuntijuuden rajat menevät. Molemmilta osapuolilta vaaditaan uskallusta ja halua tulla ulos omalta mukavuusalueelta, ottaa selvää asioista, puhua ja kuunnella.

Maailmaa – niin omaa kuin muidenkin – on vaikeaa muuttaa ilman tuoreita näkökulmia ja uutta tietoa. Kuka tietää, ehkä tämäkin teksti saa jonkun lukijan ajattelemaan pelaamista hieman eri kannalta. Siitä Pelitaidossa on kyse.

Mikko Meriläinen
Projektiasiantuntija, Pelitaito

Tutustu projektiin osoitteessa www.pelitaito.fi

Kommentit

Käyttäjän SEPPO-SILAKKA kuva
SEPPO-SILAKKA

tämä on kyllä todella huolestuttava piirre nyky-yhteiskunnassa. Pelaaminen. Sitä paitsi pelit yllyttävät kouluammuskeluihin ym. joukkosurmiin. olihan siitä lehdessäkin. Pois tommoset ja lätkäkaukaloon ruhjoo jengii niinku muutki terveet junnut.

Käyttäjän Malarkey kuva
Malarkey

Pitänee tutustua sivustoon tarkemmin, jäi vielä vähän epäselväksi, että mikä tässä oikein on homman nimi. Noniin, sieltähän löytyikin jo Raakelin blogikirjoitus! Pitää tosiaan paremmalla ajalla kirjoitella lisää. Tämä vaikuttaa sellaiselta jutulta, joka herättää mielipiteitä. Sivusto antaa kyllä aika huolestuttavan ensivaikutelman...

Käyttäjän THeSTalk3r kuva
THeSTalk3r

Kunnollisten tutkimusten mukaan taas näiden kouluampumisien takana ovat olleet kylläkin muut syyt kuin pelaaminen, kuten henkiset vaikeudet sun muut. Suurin osa näinkin pitkälle menneistä on vain sattunut myös pelaamaan. Lopettakaa siis tuo pelaajien syyttäminen näistä asioista ja antakaa meidän pelata rauhassa. Myönnän kyllä että tuo liika pelaamin on aika yleinen ongelma. Itselläni se kyllä pysyy hallinnassa. ;-)

Käyttäjän SEPPO-SILAKKA kuva
SEPPO-SILAKKA

turha tästä on väitellä. kunnollinen tutkimus oli se, että lehessä oli mustaa valkoisella. auvinen pelasi kaikki päivät butterfieldiä ja sillä sipuli. ihan kieroonhan se kasvaa jos tattia hakkaa aamusta iltaan.

Käyttäjän Keisarinvaimo kuva
Keisarinvaimo

Kävin katsomassa sivuston, ja lukemassa muun muassa Raakelin kommentin, kiitos Malarkeylle. Innostuin itsekin kirjoittamaan sinne, ja jos kiinnostaa käydä katsomassa, niin kommentini on "Minä - Pelaaja" uutisessa nimimerkillä Keisarinvaimo. :)

Päivitys: Eipä olekaan vielä kommenttini luettavissa, odottelee moderointia ja sen läpipääsyä.

Käyttäjän pandemic kuva
pandemic

Kyllähän tuo asiallista tekstiä oli.

Käyttäjän gurgi kuva
gurgi
Lainaus käyttäjältä SEPPO-SILAKKA

ihan kieroonhan se kasvaa jos tattia hakkaa aamusta iltaan.

Hahaha
Puhutko siis siittimestä. Korkeinta punastuu ja venähtää.

Käyttäjän J-Dee kuva
J-Dee

Kymmenet, jopa sadat, miljoonat ihmiset pelaavat videopelejä, niin ei oo mikään ihme jos kouluampujat sun muut sattuu pelaamaan myös.

Käyttäjän SEPPO-SILAKKA kuva
SEPPO-SILAKKA
Lainaus käyttäjältä gurgi

Lainaus käyttäjältä SEPPO-SILAKKA ihan kieroonhan se kasvaa jos tattia hakkaa aamusta iltaan.
Hahaha
Puhutko siis siittimestä. Korkeinta punastuu ja venähtää.

hahaha, tajusit kaksoismerkitykseni. huutakaamme eläköön. ota banaani. se on sinun.

Käyttäjän Pelitaito kuva
Pelitaito

Moikka,

Piti tehdä tunnarit Pelaajaan, että pääsi vastaamaan kommentteihin. Aihe tosiaan herättää aika paljon keskustelua. Ettei epäselvyyksiä tässä jäisi, totean siis suoraan, että Pelitaito on hyvin peli- ja pelaamismyönteinen projekti. Itse kuusivuotiaasta pelanneena (ts. nyt 24 vuotta pelaamista takana) olisi mahdotonta olla töissä projektissa, joka lähtisi kieltämään pelejä absoluuttisena pahana.

Pelaajia emme tosiaan syyllistä - toivottavasti sellainen kuva ei synny! Jokaikinen uutinen, joka linkittää asioita sen enempää tutkimatta esimerkiksi kouluampujat ja pelaajat, aiheuttaa toimistolla hampaiden kiristelyä ja ärtynyttä jupinaa. Kantaakin asiaan ollaan otettu, kannattaa tsekata esimerkiksi Assyjen jälkeen laadittu tiedotteemme:

http://pelitaito.fi/tiedote-shokkiuutisointi-vaaristaa-pelikeskustelun/

Esimerkiksi näissä kommenteissa allekirjoittanut vastailee auliisti kaikkiin kysymyksiin, joita projekti mahdollisesti herättää. Yhteistyö pelaajien kanssa on yksi meidän keskeisistä asioista, muutenhan touhu on vähän yhtä tyhjän kanssa.

Keisarinvaimo, jos Wordpress ei erityisemmin sekoile, niin kommenttisi pitäisi olla julkaistuna juurikin nyt.

-Mikko / Pelitaito (eli siis tuon tekstin kirjoittaja)