Rare Limited Special Collector's Gold Edition / Blogit / pelaaja.fi

Rare Limited Special Collector's Gold Edition

1.04.2011 // Kirjoittanut: Eemeli Rekunen
24

Tässä sukupolvessa erikoisversioiden julkaisu on todellakin otettu tosissaan. Lähes jokaisesta vähänkin nimekkäämmästä julkaisusta painetaan versio, jonka mukana toimitetaan satunnaista muovirojua.

Minun kohdallani kaava on aina sama. Kun erikoisversio paljastetaan, olen siitä innoissani, mutta into lakkaa hyvin nopeasti. Minulta ei löydy kotoa Master Chiefin kypärää, yökiikareita tai juuri mitään muutakaan. Tinaboksitkin ovat jääneet aika minimiin. On kuitenkin muutamia poikkeuksia.

Liika on liikaa

Viime sukupolvessa ilmestyi oikeastaan vain pari merkittävää keräilyversiota. Halo 2:n tinaboksi, joka loppujen lopuksi taisi olla normaaliversiota yleisempi, sekä Legend of Zelda: Wind Wakerin keräilyversio, jossa mukana toimitettiin Ocarina of Time ja Master Quest. Wind Wakerista en ole koskaan edes nähnyt sitä perusversiota missään.

Halo 2:n extra-dvd:tä en ole vieläkään katsonut. Wind Wakerin bonuslevy on käynyt koneessa pikaisesti pari kertaa, mutta pidempiä sessioita en ole, edes Master Questia, pelannut.

Xbox 360:n mukana julkaistiin Perfect Dark Zero, josta oli heti saatavilla erikoisversio. Sattumusten takia minulle kuitenkin eksyi hyllyyn normaaliversio, jota en sitten lähtenyt vaihtamaan erikoisversioon. Aluksi tämä peruskotelo korpesi minua syvästi, mutta hyvin nopeasti pääsin ylitse tunteesta.

Eniten minua ehkä kismitti Halo 3:n Legendary Edition. Tuolloin olin juuri aloittanut työharjoittelun Pelaajassa. Avovaimo taas oli opiskelemassa. Ei oikein ollut rahaa pistää yli hunttia pakettiin. Tämä itse asiassa kismitti aika paljonkin. Joidenkin kuukausien kuluttua kypärää myytiin 59 euron hintaan. Olin jo ostamassa, mutta muutin mieleni.

3 Legendary

Pointti on siinä, että ihminen haluaa kaiken kun se on uutta ja kiiltävää. Kun foorumeille postaillaan kuvia kypärästä, niin haluaahan sitä itsekin osansa tästä. Kattokaa jätkät, mulla on muovinen kypärä!!

Pikku hiljaa olen kuitenkin päässyt (melkein) eroon näistä tuntemuksista. Rajatut erikoisversiot harvoin ovat oikeasti rajattuja. Pikaisen surffailun perusteella Gran Turismo 5: Signature Editionia löytyy jo sopuhintaan ihan suomalaisista verkkokaupoista. Halo 3:n ja Reachin legendaariset paketit eivät myöskään ole hintavia ja molempia löytyy kyllä. Modern Warfare 2:n Prestigeä saa halvalla. Black Opsin erikoisversio on vielä hinnoissaan, mutta tavaraa kyllä löytyy.

Lähes kaikki erikoisversioiden mukana toimitettu tavara on vielä täysin hyödytöntä. Kyllä minustakin nuo tavarat voivat olla siistejä, mutta loppupeleissä täysin hyödyttömiä. Keräilytavaraksi sitä voi kotiinsa ostaa, mutta kun ne on yleensä pyritty tuottamaan mahdollisimman halvalla, ei niistä ole oikein keräilytavaraksi / hyllynkoristeeksikaan. Metal Gear Solid 4:n erikoisversio tosin on siinä mielessä poikkeus, että niitä ei ihan tosissaan tehty kuin muutama hassu. Puhun nyt siis siitä, jossa mukana toimitettiin Old Snake -figuuri. Se on jo ihan arvokas.

mgs4-le-copy2

Mielummin itse asiassa näkisin vähän tyyriimpiä settejä, joiden mukana ei toimiteta ylihintaista muovirojua, vaan jotain oikeasti hyödyllistä. Tekken 6:sta ilmestyi versio, jonka mukana toimitettiin Arcade Stick. Wind Wakerin mukana toimitetut pelit olivat myös hauska idea. Sille en kuitenkaan lämpene, että erikoisversion mukana on joku koodi, jolla saa DLC:tä verkosta.

Mihin tämän kaiken rojun sitten laittaa?

Turhaa romua alkaa nytkin tursuta joka nurkasta. Tietenkin figuurit, kypärät, muovipatsaat, leikkiautot ja vastaavat voivat olla siistejä, mutta jos kaikki pelit pakataan isoihin pahvilaatikoihin, tila loppuu hyvin nopeasti. Tinaboksit ovat vielä toinen juttu, ne kun mahtuvat mukavasti pelihyllyyn, joskin ovat yleensä normaalia pelejä hieman paksumpia. Minulta ainakin loppuu tila hyvin nopeasti, enkä toisaalta haluakaan, että olohuone pursuaa pelikamaa. Nykyisin itse asiassa pelikokoelma on piilossa ovien takana muutenkin.

Mutta vaikka juuri olen tuhansien merkkien verran perustellut asiaa itselleni, silti tätä kirjoittaessani tekee mieli heittää Halo 3:n Legendary Edition tilaukseen, kun siihen ei alun perin ollut varaa. Hmm... Tuolla se olisi vain 60 euroa... Pitäisikö sitä?

Kommentit

Käyttäjän finngamer kuva
finngamer

Pakko ostaa ne kaikki!

Käyttäjän rioichi kuva
rioichi

Itse hankin ainostaan itselleni todella tärkeistä peleistä erikoisversiot, turha muihin sitä rahaa mennä kuluttamaan. AC: Brotherhoodista tuli ostettua Codex-edition ja inFamous 2:sta tulee ostettua Hero edition.

Käyttäjän Monsteri kuva
Monsteri

Hyvä blogi hyvästä aiheesta Eemeli. Olen täysin samaa mieltä, että tämä hössötys erikoisversioista on mennyt vähän yli. Omasta pelihyllystäni ei löydy näitä jättikokoisia(ja hintaisia) erikoisversioita, vaikka monet houkuttelevilta näyttävätkin.

Mieluummin sitä ostaa pelistä parikymppiä halvemman erikoisversion ja säästää samalla rahaa muuhunkin. Sellaiset spessut joissa on vaikkapa mukana soundtrack ja vaikkapa joku dvd ja artbook ovat mielekkäämpiä jo pelkän hinnankin takia. DLC-koodit pelin eri versioissa ovat aika perseestä. Ne eivät ole yleensä sellaisia joista viitsii edes maksaa(mukana teema, meh), mutta samalla antavat pelaajille eri sisältöä samasta pelistä.

Käyttäjän Moromopo kuva
Moromopo

ite oon ajatellu ostaa ton bf3 tinaboxin... Jos sellanen tulee.

Käyttäjän Vinn123 kuva
Vinn123

Onhan noissa erikoisversioissa vähän rahastuksen makua, koska niitä painetaan sen verran runsaasti että ei ne ole enää mitään harvinaisuuksia, mutta enemmän minua tympii nykyinen DLC-villitys.

Viimeaikaisista erikoisversioista vain Assassin's Creed: Brotherhood, sekä Gran Turismo 5 keräilyversiot ovat kiinnostaneet hetken aikaa.

Käyttäjän Ouch kuva
Ouch

Ainahan ne houkuttelee. Fable-pelisarjan fanina piti ennakkotilata Fable III LE hienon kirjan näköisenä pelikorttien ja kolikon kera. Korteilla en ole pelannut kertaakaan enkä kolikkoa käyttänyt päättääkseni kinkkiset valinnat. Tuossa se koko komeus vaan lojuu, pakko oli saada.

Käyttäjän Snakeleader kuva
Snakeleader

Kaikki extrasisältö on kyllä ihan kivaa, mutta toisaalta, juuri sitä roinaa (sanoo mies jolla on Duke Nukemin Balls Of Steel Edition ennakkotilauksessa). Far Cry 2:ssa tuli esimerkiksi ihan siistiä extra kamaa (t-paita, artbook, making of dvd ja kaikki tämä isossa laatikossa), mutta esimerkiksi paitakin on siinä muovipussissa edelleen. Silti aikoinaan sitä 30 €:n hintaa ei voinut vastustaa.

Käyttäjän Malarkey kuva
Malarkey

Totta on, että erikoisversioiden kama on yleensä turhaa. Siksi en niitä hankikaan... Mutta ei kylly tunnu hyvältä sekään ajatus, että siirryttäisiin pelkkään digitaaliseen jakeluun. Mieluummin näinpäin.

Käyttäjän Airus kuva
Airus

Kivaahan se extra on, mutta se myös maksaa ja siksi on jäänyt erikoisversiot kauppaan. Just Cause 2 ja Uncharted 2 poikkeuksina, mutta muuten ei ole ihan rahan puutteen takia tullut sorruttua erikoisversioon. Itse näen erikoisversiossa vain yhden potentiaalin: jos fanitat peliä X oikein kunnolla, voit osoittaa sen ostamalla kalleimman version. Tämä ei kyllä oikein toimi, koska versioita painetaan niin paljon ja mielessä on vain raha. Ei synny keräilyarvoa ja hinta vain laskee. Näin taitaa käydä myös balls of steelille, vaikka Duke onkin jo elävä legenda.

FC2 kuumotti aikanaan, kun erikoisversiota vai 30€ ja siinähän tulee t-paita ja muuta mukana. Jätin silti kauppaan ja hyvä niin. Snakeleader tuosta näemmä jo mainitsikin.

Käyttäjän Mikanes kuva
Mikanes

Asiatekstiä! Tosin noiden keräilyversioiden hankkimiseen on joskus hyviäkin syitä, mikäli hyllytilan puute ei ole se suurin este. Henkilökohtaisesti pidän tärkeimpänä seikkana juurikin sitä hintaa, ja nimenomaan suhteessa normiversioon. Eli jos on mahdollisuus saada se Special Limited Collector's Edition samaan hintaan tai jopa halvemmalla kuin perusversion, niin kyllähän sen silloin mielellään ostaa.

Toinen erittäin tärkeä seikka, josta myös Eemeli kertoi, on se, että pelissä todellakin tulee jotain hyödyllistä ja jopa tarpeellista mukana. Tai sitten se pelikeräilijöille tärkeä seikka, että peli on oikeasti rajoitettu painos, ja sillä tulee olemaan arvoa.

Ja viimeisin perustelu hankinnalle on.. tai no ei siihen perusteluja kaivata, nimittäin pelisarjan fanittaminen tosissaan. Silloin siinä ei raha paina, kun se on jo lähes uskonnollinen kokemus kun sen oman ihanan (esim.) taistelurobotin saa "keräilyversion" mukana nurkkiinsa pölyyntymään... Oijoi, missäs viivyt rakas Master Swordini, pituudeltasi 240 cm!