Rautabikinit ja salainen sukupuolenkorjaus / Blogit / pelaaja.fi

Rautabikinit ja salainen sukupuolenkorjaus

11.04.2014 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
4

Vuonna 2014 lihaksikas jättimiekkaa heiluttava pelisankari saattaa muuttua naiseksi - tai päin vastoin - ilman, että pelaaja edes huomaa mitään. Kyllä, usko pois.

Fantasiamuoti ei perinteisesti heilu trendien perässä. Conanin ja He-Manin seuraajilla on karvahousut, vaikka kuinka kutittaisi. Muuttumattomana luonnonlakina on pidetty myös sitä, että naissoturien puolustus on käänteisen verrannollinen suhteessa panssarin peittävyyteen.  Näin on tahdottu varmistaa, että kuviteltu yleisö (lue: ujot nörttiteinit) tarttuvat kaupassa alabesteri-ihoisilla neitokaisilla kuvitettuihin tuotteisiin yhtä tiukasti kuin Aragorn Andurilin kahvaan.

Kuva: © Luigi Novi / Wikimedia CommonsChain mail bikiniksikin kutsuttu vaatekappale tuli tutuksi jo 1900-luvun alun pulp-lehtien kuvituksessa, mutta sen todellinen pioneeri oli sarjakuvasankari Red Sonja, joka seikkaili itse Conan-barbaarin apuna 1970-luvun sarjakuvissa.  Siinä seurassa sonja ei nostattanut juuri kulmakarvoja, olihan kirjoissa  järkevästi rautahaarniskaan sonnustautuva Conankin vaihdettu rintalihaksiaan esittelevään ranta-adonikseen. Sankarina Sonja oli ihmeen edistyksellinen: miekka heilui liki yhtä tehokkaasti kuin Conanilla, eikä kaksikon välille viritelty edes romansseja. Haarniskamallistakin tuli supersuosittu Boris Vallejon kaltaisten ihmisruumista ihannoivien taiteilijoiden tarttuessa sen designiin.

Tietokone- ja videopeleissä minihaarniskoinnilla on myös vahvat perinteensä. Kuusnelosen ajan tietokonelehtien lukijat muistavat taatusti kokosivun mainokset, joilla mainostettiin Barbarian-peliä. Ihmeen näyttävästi oli esillä myös D&D-seikkailu Curse of Azure Bonds, jonka kantta koristaneen punatukkaisen miekkailijan haarniska oli suorastaan hengenvaarallinen: keskellä rintavakoa oli miekan mentävä aukko. Harvemmat tietävät, että tarinasta kirjoitettu romaani paljasti asian olevan juuri näin: koko haarniska oli pahisten uhrausmenojen pilkallista lavastusta.

Useimmissa tapauksissa pelintekijöitä ei kuitenkaan kiinnosta se, onko naisten haarniskointi itse asiassa kovinkaan turvallista. Peltipaitojen ideanahan on ohjata kohti tulevien metalliesineiden liikkeet poispäin, ja madonnamaiset jäätelötötteröt - jotka tunnetaan nimellä "boob armor" -  vain imaisevat sotavasaran kohtalokkaille treffeille rintalastan kanssa. Samasta syystä panssarivaunut on päällystetty kaltevilla, tasaisilla pinnoilla eikä seksikkäillä kurveilla.  Erityisesti useimmat nettiroolipelit luottavat silti kaavaan, jossa nyyppäraukan käpyhaarniska peittää koko vartalon ja suurdemonilta tipahtavat Sankaruuden Mahtihousut +5 näyttävät valuraudasta taotuilta stringeiltä. Sotaretkille kannattaa varata reilusti talkkia.

Nyt muutos on kuitenkin tullut, ja se saapuu Japanista, jota on ehkä aiheellisestikin pidetty pervopelien ykkösmaana. Kriitikkojen ja yleisön rakastama Souls-pelisarja on kaiken muun hyvän ohessa tasa-arvoisen haarniskoinnin ykkönen. Sen pelaajat eivät nimittäin välttämättä edes huomaa pelisankarin sukupuolenvaihdosta. Ai siis mitä?

Onko tämä moderni Souls-sankari mies vai nainen? Älkää minulta kysykö.

Äskettäin ilmestyneessä Dark Souls II:ssa voi taistella tiensä myyttien Styx-virtaa muistuttavalle mustalle joelle, jonka rannassa kelluu salaperäinen ruumisarkku. Useimmat pelaajat kokeilevat hypätä sen sisälle aarteen tai salareitin toivossa, mutta mitään ei näytä tapahtuvan. Yllätys paljastuu tyypillisesti parin päivän kuluttua, jollon sankarimme ryntää nettifoorumeille neuvoa hakemaan: "Apua! Olen muuttunut mieheksi/naiseksi! Miten tämä tapahtui?"

Hidasta reaktiota ei kannata ihmetellä, sillä Souls-pelien karussa maailmassa soturit ovat verisen ja ruosteisen rautahaarniskan peittämiä verisiä ihmisraunioita. Pimeistä raunioista löydetyt haarniskat eivät myötäile taianomaisesti ruumiinmuotoja, joten nämä sukupuolettomat möykyt erottaa toisistaan korkeintaan kuolinkorahduksen äänenkorkeudesta.

Tämä fantasiatrendeistä poikkeaminen ei tunnu häiritsevän Souls-pelien pelin suosiota, joten täytynee uskoa, etteivät fantsufanitkaan ole niin kiinni mieheyden ja naiseuden stereotyypeissä, kuin markkinamies haluaisi ehkä uskoa. Rautabikinejä ei toki pidä kieltää, ja moinen olisi minulta tekopyhää: aloitin oman fantasiamatkani lukemalla Edgar Rice Burroughsin Mars-kirjoja, joissa sankarit ja sankarittaret pukeutuvat vain miekkavöihinsä.(Kummaa, että Disney-rahoitettu elokuvasovitus kadotti kursailemattoman pulp-nudismin...)  Dragon's Crowneille ja Barbarianeille on oma arvokas paikkansa miekan & magian mittelöissä. Vaihtelua meille suotakoon, jopa fantasiassa.

Janne Pyykkönen

Kommentit

Käyttäjän kurrinen123 kuva
kurrinen123

Sai kyllä vuoden pelottavimman blogin palkinnon.
Hyvä kummiskin. :)

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Itse huomasin sukupuolenvaihdoksen jo kun olin rannalta poistumassa ja tajusin heti mikä sen aiheutti. Tosin pelasin deprivedilla eikä ollut juuri mitään varusteita vielä siinä kohtaa, joten sen takia tuon huomasin niin pian.

Käyttäjän Hugejorma kuva
Hugejorma
Lainaus käyttäjältä zappah

Itse huomasin sukupuolenvaihdoksen jo kun olin rannalta poistumassa ja tajusin heti mikä sen aiheutti. Tosin pelasin deprivedilla eikä ollut juuri mitään varusteita vielä siinä kohtaa, joten sen takia tuon huomasin niin pian.

Itse en olisi edes huomannut tätä, mutta tuli heti netistä katsottua mitä tapahtui. Jäi kuitenkin häiritsemään, kun oma urhoollinen mies warrior on ollut hetken nainen :)

Käyttäjän mur72 kuva
mur72

Elder Scrolls pelit ovat suht ansiokkaasti harrastaneet tasa-arvoisia panssareita, mitä nyt ehkä voi olla teräksiset DD-kupit. Muuten suhteellisen hyvin peittäviä naaraspanssaritkin. Eräs vanha halpa ja pieni kulttilautapeli teki mukavasto parodiaa chainmailbikineistä. Suosittelen kyseistä "Macho Women with GUNS!" peliä kaljoitusiltoihin iänikuisen pokerinpeluun sijasta.
Periaatteessa kuitenkin tykkään kybällä sword&sorcery tyylisistä sexypanssareista paljon enemmän kuin realismista. Useimmat tuntemani pelaajanaiset myös tykkäävät jos varusteensa näyttävät lähinnä burleskiasusteilta. Cosplayssa myös aika vallitseva ilmiö. Realismista hyvin harva tykkää loppujen lopuksi. Joihinkin peleihin (kuraisiin ja räkäisiin) toki paras sekin vaihtoehto.

Nostoja