Se sama vanha murheenkryyni, eli alati kasvava pelipino / Blogit / pelaaja.fi

Se sama vanha murheenkryyni, eli alati kasvava pelipino

26.08.2011 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
16

Edellisestä omasta blogikirjoituksesta on vierähtänyt jo tovi. Sen jälkeen E3-messut tulivat ja menivät, vietettiin kesälomat ja kasattiin parit Pelaaja-lehdetkin, joista tuorein lähti painoon kuluneella viikolla. Siinä samalla toimituksessa on harjoiteltu teitittelemään GamesCom-messuilta hiljattain palannutta uutta Herra Päätoimittajaa. Nyt sitten ihmetellään, kuinka elokuu lähenee jo uhkaavasti loppuuan ja hämmästyttävän laadukkaalta vaikuttava loppuvuoden pelitulva tekee tuloaan. Hei, ehkäpä tästä sittenkin saa ihan kohtalaista - vaikkakin turhan itsekeskeistä - läppää aikaiseksi.

Erinäisistä syistä kesällä tuli pelattua suunniteltua enemmän, mikä tietysti oli plussaa omaa vinoa pelipinoa ajatellen. On jotenkin piristävää (ja sosiaalisen elämän kannalta masentavaa), että tietää ainakin osan lukuisista rästipeleistä olevan pois jaloista pyörimästä, etenkin näin vuoden kiivaimman pelikauden alla. Astetta vanhempiin kesällä läpäistyihin peleihin lukeutuu Mass Effect 1 ja 2, joiden pelaamisen perään täällä toimituksessa on kuumotettu melkoisesti. Kaksikko kieltämättä iski, jopa lisäsisältöineen, vaikka kummassakin olivat omat heikkoutensa ja vahvuutensa.

Itselleni ensimmäinen Mass Effect oli tietyssä mielessä juuri passeli kokonaisuus, sillä säädettävää ja omaan pelityyliin vaikuttamista oli omaan makuun juuri sopivasti. Ainoaksi todelliseksi riesaksi osoittautui ylitsepursuavan esinevalikoiman ajoittainen tyhjentäminen ja maisemakattausten kierrätys, etenkin sivutehtävissä. Näistä molemmat saatiin onneksi karsittua jatko-osasta. Toisaalta karsimista on tapahtunut monessa muussakin asiassa sujuvamman toiminnan ottaesse astetta isomman roolin. Siitä huolimatta jatko-osakin miellytti, etenkin ympäristöjen vaihtelun ja vieläkin kiinnostavampien hahmojen ja valintojen ansiosta. Kolmannen osan suhteen on hieman pelonsekaiset tunteet. Ymmärrän kuitenkin täysin, että toiminnallisemmat ja pelin muut osa-alueet epähuomioon jättävät trailerit ovat vain mielenkiintoisempaa katseltavaa, etenkin messutapahtumissa.

Mass Effectin jälkihuuruissa korkkasin myös pitkään hyllyssä olleen Alpha Protocolin. Toimintaroolipelin ja agenttiseikkailun risteytys tuntuu ajatuksena suorastaan erinomaiselta, ja pelissä onkin lukuisia onnistuneita hetkiä ja ideoita. Harmi vain, että kankeahko pelimekaniikka ja hieman kiirehditty tarinakokonaisuus vie koko hoidolta sen parhaimman terän, mutta ei se estänyt agenttihörhöä viihtymästä pelin parissa. Pelatessa ajattelin silti vähän väliä, että olisipa mahtavaa pelata samantyylisillä valinnoilla höystettyä Metal Gearia...

Muihin vähän vanhempiin läpäistyihin peleihin lukeutui Super Mario Galaxy 2, jota olin jo puoleen väliin asti pelannut, ja jonka erinomaiseksi olin jo silloin todennut. Harmiksi jatkamiseen tarjoutui tilaisuus vasta nyt, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Marion edellistä lumoavampi avaruusmatka on vihdoin läpäisty - edes minimitähdillä. Myös toinen henkilökohtainen ikuisuusprojekti, Splinter Cell Conviction, tuli läpäistyä. Vaikka alkuun toiminnallisempi ote ei iskenyt, lopulta se tuntui mukavan virkistävältä. Ainoa ongelma oli, että pitkien toiminnallisempien tapahtumien jälkeen ajattelumaailma oli vaikea taittaa niihin muutamiin tehtäviin, joissa viholliset eivät saaneet tehdä Kalastaja-Sampasta lainkaan havaintoja.

Astetetta tuoreempiin läpäistyihin lukeutui muun muassa Duke Nukem Forever (kyllä se kertaalleen on läpi pelattava!), yhä loistava Beyond Good & Evil HD, lumoava Outland sekä alkuun innostanut ja loppua kohden puuduttanut inFamous 2... Näitähän riittää, eikä pino tunnu silti hupenevan tarpeeksi... Niin, sekä L.A. Noire, joka ei iskenyt niin paljon kuin odotin ja toivoin.

Loppuvuoden tarjontaa katsoessa on pakko ihmetellä, mistä repäisee ajan kaiken pelaamiseen? Uncharted 3, Batman: Arkham City ja Assassin's Creed Revelations tulevat varmasti pelattua vaikka mikä olisi. Olen myös säästellyt perinteistä ja muutaman vuoden tauolla ollutta Metal Gear -maratonia Metal Gear Solid HD Collectioniin julkaisuun. Odotuslistalla on myös lukuisia muita lupaavia pelejä, mutta onneksi monet niistä voi yrittää napsia arvosteltavaksi... Hyvää alkavaa syksyä kaikille pelipinojensa kanssa painiville!

Kommentit

Käyttäjän Oce-ot kuva
Oce-ot

Syksy on jopa ahdistavan täynnä loistavia pelejä. Mistä saa rahat ja ajan niihin kaikkiin!? Asiaa ei helpota että Skyrimin tapaisia hirmuja seassa jotka vievät kymmeniä ellei satoja tunteja elämästä.

Perus kiva blogi, pitemmästi olisi voinut helposti lukea.

Käyttäjän Malarkey kuva
Malarkey

Oce/ot tiivisti omatkin ajatukseni syksyn pelitulvasta. Pakko on vaan kylmästi pistää pelit tärkeysjärjestykseen ja jättää osa joko jouluksi tai ensivuoden alkuun. Skyrimin kaltaisten pelien kääntöpuolena on toisaalta se, että niitä voi pelata aina silloin tällöin muutaman tunnin kerrallaan, eikä päätarinassa ole pakko edetä yhtään jos ei halua. Se on ihan hyvä olla tollainen ikuisuusprojekti meneillään kokoajan taustalla, niin voi aina ottaa vähän breikkiä esim. FPS-pelien välissä.

Käyttäjän Balnazzard kuva
Balnazzard

No itselläni on jälleen kertynyt kesätyörahoilla ostettuja pelejä älytön kasa, jo edellisten lukuisten pelaamattomien pelien jatkoksi...lähes kaikki alle 30 euron ostoksia, monet alle 20 euron, mutta silti herää kysymys, onko tässä mitään hiton järkeä, kun hyllyissä ja laatikossa odottaa valehtelematta yli 50 (kyllä, yli 50!) uudempaa ja vanhempaa peliä! (Ainut tänä vuonna ilmestynyt ja ostettu/läpäisty peli DNF).

Ja tästä nimenomaisesta syystä tämän syksyn lukuisat suuret julkaisut jäävät jälleen kerran odottamaan vuoroaan haamaan tulevaisuuteen...

Melkeinpä toivoisin että ensi vuosi olisi pelien laadun suhteen pitkästä aikaa huono vuosi, sillä opiskeluunkin käytettävä aika ja uusien laatupelien tulva ei vain ole toimiva yhdistelmä ja pelaamattomien, hyllyssä lojuvien pelien vuori senkuin jatkaa kasvamistaan vuosi vuodelta...=/

Tottakai parempi vaihtoehto olisi kai yksinkertaisesti ostaa ja pelata vain ne parhaimmasta parhaimmat....10 vuotta sitten oli paljon helpompaa kun pelimaku oli huomattavasti rajatumpi ja pelialustanakin vain PC....

Käyttäjän Snakeleader kuva
Snakeleader

Samaa täällä myös tuskastellaan loppuvuoden pelien kanssa, varsinkin kun armeijaa sattuu olemaan päällä vielä heinäkuun alkuun asti. Mistä se aika löytyy, kun tosiaan itsellänikin on vinot pinot rästipelejä takana? Sitä en tiedä vieläkään...

Käyttäjän a_Sniper kuva
a_Sniper

11.11.11 Se vie kaiken ajan :\

Käyttäjän ZaleraFF kuva
ZaleraFF

Olihan tuo aika pelikasa aika mukava viime kesällä sen jälkeen kun sain ps3:n ja sille tuli aika tiheään tahtiin ostettua pelejä..Sitten ei ollut loppuvuotena oikein enään aikaa pelailla, kun oli armeija kesken...Tämän vuoden alussa oliki 11 peliä kesken, muutamia alottamattomia ja ostoslistallakin pelejä :D, vieläkin on pelejä kesken, tosin ei yhtä pahasti enään.

Näitä teidän blogeja on aina mukava lukea, kiitos tästäkin.

Käyttäjän Demppa kuva
Demppa

Tuttu tunne. Deus Ex, Arkham City, Heroes VI, Old Republic, Dark Souls, Space Marine, Skyrim...perkeleesti liikaa ostettavaa ja tällä hetkellä 20+ peliä kesken. Kunpa osaisin pelata yhden kerrallaan.

Käyttäjän hynde kuva
hynde

Kesä on todellakin hyvää aikaa vähentää tuota pelipinoa, mutta ongelmana viime vuosina ollut tuo kesäkauden lisääntyvät "isot pelit". Koita siinä sitten repiä aikaa jostain, kun on töitä, opiskelua ja intistä puhumattakaan. Opiskelu ratkaisee ongelmaa vähentämällä tuloja ja täten pelien hankintaa, nice.

Käyttäjän Guybrush kuva
Guybrush

Kiitos blogista, vaikkakin iso osa tosta tulikin jo ilmi castissa. Silti, blogejanne (ei, en teitittele, vaan tarkoitan toimitusta) on aina hauska lukea.

Käyttäjän Jannika90 kuva
Jannika90

Ville, Ville... Ei näin.